Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Anonymní investor zpovídá makléře (část druhá): Češi nerozumí penězům

Anonymní investor zpovídá makléře (část druhá): Češi nerozumí penězům

06.12.2012 13:17
Autor: Anonymní Investor, ???

Každý, kdo něco umí, si zaslouží respekt a peníze. Horší je, když se někdo „cpe“ do něčeho, co neumí nebo co mu nesedí. To platí i o investování. Spousta lidí vlastně neví, proč to dělá. A to je podle našeho makléře zásadní problém jejich neúspěchů na burze. Na druhou stranu právě teď vidí ideální časování pro ty, co investování ještě nezkusili.

Druhá část rozhovoru s makléřem je hlavně o investorech a jejich chování.

Průměrný Čech podle mě nerozumí rozdílu mezi komerčním a investičním bankovnictvím. Můžeš to vysvětlit a má podle tebe tohle rozdělení budoucnost?

Já si myslím, že Češi obecně nerozumí penězům a je v zásadě jedno, jestli se peníze přelévají či objevují v komerčním nebo investičním bankovnictví. To je ten hlavní problém. Podle mě průměrný Čech to, jak peníze fungují, jak se generují, jak se množí a jak se vytvářejí, opravdu příliš nechápe, což je z 80 % vina jeho samotného a z 20 % vina prostředí, které mu v tom nijak nepomáhá. Ale domnívám se, že nikdo nikdy z nikoho nesejme povinnost zajímat resp. starat se o peníze v první řadě sám. Bídnou roli v tomto ohledu bohužel hraje i současný vzdělávací systém - na základních školách se učí, jaká plodina se pěstuje v subsaharské Africe, ale k čemu to je? Peněženku určitě z kapsy denně vyndáte častěji a vědět, jak peníze fungují, je pro vás v tomto ohledu mnohem důležitější. Na plodiny na Sahaře je Google.

Můžeš definovat typy lidí, pro které investování vhodné je, a pro které není?

Já si myslím, že dělící linie je velmi jednoduchá. V zásadě stačí říct, že investování není pro člověka, který si není schopen zodpovědně uvědomit, proč to vlastně dělá. A to je ta jediná dělicí čára - protože pokud někdo vstupuje na finanční trh, měl by si dobře rozmyslet, proč to dělá, s jakým cílem to dělá, na jakém časovém horizontu to dělá a s jakou sumou peněz to dělá. Měl by si být vědom faktu, že to je on, kdo tam vstupuje. Trh ho tam nepřistrkal, on tam vstupuje dobrovolně. To znamená, že odpovědnost, jak se na trhu pohybuje, zůstává na něm. A zůstává na něm od okamžiku, kdy si vybere poradce nebo makléře až do okamžiku, kdy z burzy odejde. Ti, kteří v tom nemají jasno, by se nad sebou měli zamyslet, udělat "krok stranou" a odpovědět si na otázky, které jsem již zmiňoval.

Jinými slovy, člověk by měl mít nějakou strategii?

V zásadě by měl vždy a v každém okamžiku vědět, proč tam jde. Špatné je říci - "protože mi finanční poradce řekl, že je jednoduchý vydělat na akciích". To není argument. To se mu možná jednou povedlo, ale neříká to nic o tom, že před tím šestkrát prodělal. Investor, který si velmi pečlivě všechny věci rozmyslí, není ten, který potom obviňuje makléře z toho, že některá z jeho investic nevyšla.

Myslíš, že ti, co ví, proč na trhu jsou, s větší pravděpodobností vydělají než ti, co to nevědí?

Já si myslím, že ano. Ti, kteří na trhu jsou a současně také vědí, proč tam jsou, výrazným způsobem otočili míru pravděpodobnosti ve svůj prospěch. To, že třicet nebo čtyřicet procent obchodů bude ztrátových, to se může stát, to je v pořádku. Ale tím, že si uvědomují nebezpečí a nástrahy, které na ně číhají, výrazným způsobem omezují svá rizika a současně zvyšují šanci na výdělek.

Mám pocit, že Češi burzu tak trochu ignorují. Jaký je na to tvůj názor?

Teď jsme překvapivě v pozici, kdy by burzu naopak ignorovat neměli. Úspory držené ve formě hotovosti investorovi fakticky nic nepřináší. Lidé by se měli dívat kolem sebe. A měli by přemýšlet, jakým způsobem své úspory zhodnotit, protože to za ně nikdo jiný neudělá. Jsme-li v pozici, kdy úrokové sazby jsou nula a inflace více jak tři procenta, nedělat nic znamená přicházet každý rok reálně o více jak 3 % vašich peněz.

Mám poslední otázku. Celá diskuse byla taková celkem vážná. Můžeš na závěr říct, jestli jsi zažil v práci něco vtipného?

Vtipného? Já si myslím, že nejvtipnější je - a ono to svým způsobem shrnuje celé naše povídání - jedno staré makléřské pořekadlo, které říká, že z "krátkodobé spekulace se stala dlouhodobá investice". Což fakticky znamená, že původní myšlenka se nerealizovala podle očekávání a teď budeme prostě čekat, jak to dopadne...


Čtěte více:

Anonymní investor zpovídá makléře: Bankéři jsou často méně chamtiví než klienti
29.11.2012 17:30
„Znám pár makléřů jsou divný, jenom sebe milujou, jsou mě hrozně proti...

Váš názor
  • a to myslíte vážně?
    11.12.2012 16:56

    Češi nerozumí penězům? I kdyby byli češi sebeblbější národ, tak penězům rozumí. Pravda, nerozumí mnoha věcem:-))) Ale penězům rozumí i cigáni bez vzdělání. Proč děláte z peněz fenomén jen pro chytré? Je kravina si to myslet.
    Jesse
  • ve II části toho mistr makléř moc neřekl
    11.12.2012 16:12

    Plodiny v subsaharské africe - versus peněženka ? Kolik lidi má na to jít investovat na burzu do forexu, do akci, komodit atd ? Mluvíme o penězích, času, znalostech atd. Jaká je prestiž České burzy kde působí(li) pofiderní makleři, pofiderní makléřské firmy a ve finále pofiderni Banky v rolích Tvůrců trhu, investičních poradců, makléřů, bankéřů a já nevík koho ještě. Jaké tituly se obchodovaly a obchoduji , NWR ,AAA, ECM ,ORCO atd.... A ted k otázce ČEŠI -PENÍZE kolik fondu bylo vytunelovano, kolik krachlo bank, pojištoven, kampeliček atd - mnoho ! Potrestán byl kdo ? Jmenovitě ? Téměř nikdo, pak se nemůžeme divit , když je inflace 3% (ve skutečnosti 5-7 ) že lidé radši věří spořícím učtům, slamníku, zlatu nebo nedej bože podilovým fondům.... Faktem , ale je že každý by si měl vždy rozmyslet co dělá , co je jeho cílem a kam směřuje at už jde o peníze, studium, praci či osobní život :-) mějte se :-) Tak pravil legendární investor ze zasněženého Greenlandu :-)
    martík
  • Peníze
    06.12.2012 13:41

    toho kdo chce zbohatnout, nesmí zajímat co dělá. Musí se soustředit pouze na svůj cíl. Celé dny nemyslí na nic jiného, než jak vydělat víc peněz. Opravdu chytří lidé mohou shromáždit značné bohatství, když se o to skutečně snaží... TRH ZNIČÍ SLABÉ, TO JEST TY CO NEMAJÍ DOBŘE ZDŮVODNITELNÉ PŘESVĚDČENÍ. Soroš
    Pound
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y