Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffettova Berkshire odkoupila své akcie za 1,2 mld. USD, zvýšením limitu si dláždí cestu pro další kolo. Spekuluje se o snaze vyhnout se daním

Buffettova Berkshire odkoupila své akcie za 1,2 mld. USD, zvýšením limitu si dláždí cestu pro další kolo. Spekuluje se o snaze vyhnout se daním

13.12.2012 10:03, aktualizováno: 13.12. 10:14

Aktualizováno

Investiční společnost Warrena Buffetta Berkshire Hathaway odkoupila od nejmenovaného velkého investora své akcie v objemu 1,2 miliardy dolarů. Berkshire zároveň zvýšila hranici pro zpětný odkup na 120 procent účetní hodnoty akcie z původních 110 procent. Vyslala tak signál, že je ochotna svá vlastnická práva stahovat z trhu za vyšší cenu. Podle analytiků tak Buffett, který se doposud zpětnému odkupu spíše bránil, vyšlapává cestu svému nástupci a jeho nové strategii.

Berkshire odkoupila 9200 kusů svých akcií třídy A při ceně 131.000 dolarů od dlouhodobého významného investora, jehož odmítla jmenovat. Analytici však upozorňují, že jde o významný objem, jímž disponuje (podle údajů Thomson Reuters) pouze sedm jednotlivců nebo firem, včetně samotného Buffetta. Částka vydaná na odkup těchto akcií představuje zhruba měsíční zisk společnosti. Buffett záležitost odmítl komentovat.

Za prvních devět měsíců letošního roku společnost odkoupila zpět akcie za méně než 100 milionů dolarů, při původním limitu 110 procent účetní hodnoty (rozdíl hodnoty aktiv a pasiv). Navýšení tohoto limitu představuje uvolnění pravidel pro novou generaci vedení firmy, které by mělo v čele brzy nahradit Warrena Buffetta i místopředsedu představenstva Charlese Mungera. Podle analytiků jde o ryze praktický krok, aby si investoři na praxi odkupu akcií zvykli ještě za současného vedení a nezpochybňovali ji po Buffetově odchodu. „Zpětný odkup bude zcela jistě součástí strategie tvorby hodnoty pro akcionáře nového CEO,“ uvedl partner společnosti Gardner Russo & Gardner Tom Russo, která je investorem Berkshire.

Účetní hodnota akcií byla ke konci září 111.718 USD, což umožňovalo společnosti odkup při maximální ceně 134.062. Akcie Berkshire Hathaway (třídy A) od začátku roku posílily o téměř 17 % a ve středu uzavřely o 2,4 procenta silnější na ceně 134.000 USD. „Velkorysejší pravidla pro zpětný odkup by měla zvýšit strop pro tržní ocenění,“ domnívá se analytik Stifel Nicolaus Meyer Shields. Objem hotovosti Berkshire za třetí čtvrtletí narostl o 17 procent na 47,8 miliardy dolarů, což je pouze 115 mil. USD pod rekordem z června 2011. Buffett již dříve uváděl, že by volné prostředky rád využil na větší akviziční projekt.

Shileds odhaduje, že by společnost mohla čtvrtletně odkoupit zhruba 5 tisíc svých akcií, a zvýšil svůj odhad EPS v příštím roce na 8.521 dolarů z původních 8.439 USD. „Neočekáváme větší zájem dlouhodobých akcionářů o prodej svých podílů ještě do konce letošního roku s cílem vyhnout se vyšším daním,“ dodal.

Právě oznámený odkup od velkého investora vzbudil spekulace o možné snaze velkého investora vyhnout se očekávanému zvýšení daní. Taková snaha by ostře kontrastovala s Buffetovým apelováním na zvýšení daňové zátěže bohatých. Daňová sazba na dlouhodobý kapitálový zisk pro nejbohatší třídu investorů od prvního ledna vzroste o 3,8 procenta.

Buffett vystupuje za vyšší daňové zatížení bohatých a tento týden vyzval ke zvýšení daně z pozůstalosti a snížení prahu, od nějž se tato daň na zděděný majetek uplatňuje. Je pravděpodobné, že balík, na němž nyní pracují politici ve Washingtonu, bude obsahovat s platností od ledna zvýšení nejvyšší sazby daně z příjmu, daně z kapitálových zisků a dalších. Daň z pozůstalosti by se mohla zvýšit až o 20 procentních bodů, což by představovalo daňovou konfiskaci dodatečné pětiny děděného majetku. Hrozba zvýšených daní nyní vede bohaté Američany ke snaze o rychlé odprodeje a převody investičního majetku a podle agentury Reuters je možné, že dnešní odkoupení akcií Berkshire Hathaway bylo motivováno právě snahou investora vyhnout se zvýšeným daním. 

 
Buffet vede kampaň za zvýšené zdanění bohatých už déle než rok. Stěžuje si na nízké zdanění svých příjmů a dokonce navrhl "Buffettovo pravidlo", podle něhož nemá být bohatý zdaněn méně než jeho sekretářka. Kritici však poukazují na to, že se Buffett nevzdal jediné možnosti daňových odpisů a úlev, bez jejichž uplatňování by mohl vládě odvést na daních mnohem více. 

Buffett je podle listu Forbes třetím nejbohatším člověkem na světě. Jeho firma Berkshire Hathaway vlastní téměř 80 dceřiných společností z mnoha oblastí, včetně pojišťovnictví, výroby nábytku, oděvů, klenotů a cukrovinek, restaurací a producenta zemního plynu. Má rovněž významné investice ve firmách Coca-Cola a Wells Fargo

Představenstvo Berkshire již vybralo kandidáta, který by měl Buffetta ve funkci výkonného ředitele společnosti nahradit. Buffett to uvedl ve svém výročním dopise akcionářům, konkrétní jméno však neprozradil. Co do role nástupce ve funkci předsedy představenstva, se spekuluje o jeho synovi Howardovi, který ve vedení Berkshire působí od roku 1993. Manažery investičního portfolia společnosti budou Todd Dombs a Ted Weschler, kteří do Berkshire nastoupili v roce 2010, respektive 2011.

(Zdroj: Bloomberg, čtk, Reuters)


Čtěte více:

Proč chce Warren Buffet „platit“ vyšší daně
17.10.2011 9:29
Pro všechny politiky to musí znít jako rajská hudba. Jeden z nejbohatš...
Warren Buffett a jeho investiční přešlapy
24.02.2012 18:33
„Jeden přítel se mě jednou zeptal: 'Když jsi tak bohatý, proč nejsi ta...
Kam investuje třetí nejbohatší člověk světa? 15 nejvýznamnějších podílů Warrena Buffetta
17.08.2012 18:51
Warren E. Buffett měl na konci tohoto týdne majetek v hodnotě 45,6 mil...
Buffett:  Banky jsou stále dobrým byznysem. Těším se na akvizice (+video)
24.10.2012 14:36
Akciové trhy jsou tím nejlepším místem, kam můžete vložit své peníze, ...
Warren Buffett apeluje na zavedení milionářské daně, varuje před rozvírajícími se nůžkami
27.11.2012 8:39
Investor a miliardář Warren Buffett vyzval k zavedení minimální daňové...
Buffettova školácká chyba?
04.12.2012 12:09
Warren Buffett uvedl 25. ledna v New York Times následující příklad, n...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data