Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer (ČNB): Nerostoucí ceny trhu spíše škodí. Při intervenci bychom stanovili jasný cíl

Singer (ČNB): Nerostoucí ceny trhu spíše škodí. Při intervenci bychom stanovili jasný cíl

10.01.2013 8:54, aktualizováno: 10.1. 10:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Příliš nízký růst cen blížící se deflaci není pro ekonomiku vůbec pozitivní. To, že ceny příliš nerostou, sice ocení lidé třeba při návštěvě obchodů, fungování trhu ale spíš škodí, uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer při včerejším vystoupení v České televizi. Připustil přitom opět, že by centrální banka mohla zasáhnout proti síle české koruny intervencí. Ta by podle něho měla jasně stanovený cíl pro kurz. Koruna v reakci na vyjádření šéfa ČNB oslabila vůči euru na 6měsíční minima a dostala se až nad 25,75 CZK/EUR.

"Už teď se nám zdá, že na některých segmentech začíná spotřebitelské chování i investiční chování ovlivňovat hodně negativní sentiment, bavíme se hlavně o těch velkých položkách, ať už jsou to nemovitosti, byty, auta, dražší investiční zboží - a to se bude dále prohlubovat," řekl Singer v ČT.

Český statistický úřad včera uvedl, že se index spotřebitelských cen v prosinci v souladu s očekáváním trhu zvýšil o 0,1 procenta. Meziroční inflace se snížila na 2,4 procenta z listopadových 2,7 procenta a dosáhla nejnižší úrovně od konce roku 2011. Česká národní banka v aktuální prognóze počítá s tím, že se celková inflace bude letos pohybovat lehce nad dvouprocentním cílem ČNB, zároveň ale měnověpolitická inflace (očištěná o primární dopady změn nepřímých daní) má být v dolní polovině tolerančního pásma kolem tohoto cíle.

"Nás vlastně od velmi nízkého růstu cen - teď nechci říct chrání, protože zvýšení DPH není vnímáno jako pozitivní - ale vlastně nám v tom brání jen zvýšení DPH, jehož efekt byl v loňském roce skoro 1 procento, jinak už bychom byli hluboko pod inflačním cílem," uvedl Singer v rozhovoru pro ČT.

Vysvětlil přitom, že z pohledu laika takový pokles inflace znamená vyšší pravděpodobnost ztráty práce. „Pomalý růst cen totiž nutí firmy snižovat náklady, včetně těch personálních, a svým místem by si nemuseli být jisti ani státní úředníci, protože malá inflace ohrozí i státní příjmy a s nimi i prostředky, které má stát k dispozici na platy svých zaměstnanců,“ řekl Singer.

Singer také zopakoval, že se může stát, že bude ČNB potřebovat dále uvolnit měnové podmínky, přičemž tím nástrojem, po kterém by nyní sáhla, jsou kurzové intervence. "My bychom ty koruny prodávali, v praxi by to u nás probíhalo tak, že by bankovní rada určila nějaký kurz, kterého mají obchodníci v určitém období dosáhnout a oni by prodávali tak, aby toho dosáhli,“ uvedl Singer s tím, že korunu by nakupovali ti, kteří by kurz považovali za výhodný. „Ty intervence nefungují tak, že musíte neustále prodávat, tam stačí vědomí hráčů na trhu, že o něco usilujete, že existují hranice, v nichž přijdete a začnete prodávat," dodal guvernér ČNB v ČT.

Koruna dnes v samotném úvodu obchodování oslabila vůči euru na půl roku nevídané hodnoty, když zahajovala nad 25,65 CZK/EUR a dostala se až k 25,75 CZK/EUR. K dolaru se česká proti včerejšímu závěru posunula také skoro o 20 haléřů až na 19,70 CZK/USD.

Vývoj kurzu koruny k euru za posledních 5 obchodních seancí


(Zdroj: ČT, ČNB)


Čtěte více:

Singer (ČNB): Hlavním rizikem pro českou ekonomiku je eskalace krize v eurozóně. Koruna předhání trend
28.11.2012 14:27
Česká ekonomika má přebytkovou obchodní bilanci, slabé zahraniční zad...
Tomšík (ČNB): Pro spuštění měnových intervencí má česká ekonomika zásadní výhodu
04.01.2013 10:12
Devizové intervence jsou pro českou ekonomiku nejlepší volbou z možnýc...
Spotřebitelské ceny v prosinci: Jádrová deflace v ČR se opět prohlubuje
09.01.2013 9:36
Index spotřebitelských cen se v prosinci podle očekávání zvýšil o 0,1 ...
Inflace v prosinci pod prognózou vlivem utlumené domácí aktivity, pohonných hmot (komentář ČNB)
09.01.2013 13:12
Podle dnes zveřejněných údajů vzrostla cenová hladina v prosinci 2012 ...

Váš názor
  •  
    12.01.2013 11:33

    Je jasné,že inflace snižuje úspry, ale i cenu práce. Na jednu stranu pomáhá zahraničnímu kapitálu,( především, protože český kapitál pokud vůbec existuje se kvůli zákonům, ale taky inflaci realizuje převážně v zahraničí.)Je otázka v jaké rovnováze je cena práce, a cena surovin, je spoustu faktorů o kterých by se dalo psát. Já vidím jeden z nejzásadnějších a to absolutní nedůvětu v establišment na všech úrovních . Proto si myslím, že samostatná koruna o výhodách v normálním státě nepochybuju, ale v tomto ovčíně pomáhá vládnoucí mafií, nic jiného to není udržovat svoje zisky a pozice je tragedií pro společnost a Euro by mohlo zlodějiny alespoň částečně eliminovat..
    Homo
  •  
    12.01.2013 8:37

    Zhruba 200 miliard ročně odchází z ČR jako dividendy zahraničních společností. Pokud koruna oslabí, je pravděpodobné, že většina peněz zůstane zde jako investice. Pokud koruna bude slabá, je pravděpodobné, že lidi nebudou utrácet v zahraničí , nepojedou na dovolenou a své peníze investují zde v čr.
    Jezdec.
  • něco je špatně
    10.01.2013 11:12

    ve státě českém. Když vlivní a důležití lidé tvrdí, že růst cen zboží pomůže ekonomice, tak buď jsou duševně nemocní a nebo chtějí lidstvo vyhladovět. Růst cen posiluje inflaci = inflace znehodnocuje úspory, tedy minulý lidský, podnikatelský, výrobní potenciál... říkejme jedno jaký, prostě veškerý potenciál. Ten Singer jako ekonom neví, že jen snížení ceny na přijatelnou úroveň rozproudí pohyb zboží a práce? Proboha, do jaké základky chodil?:-))
    Jesse
    • Re: něco je špatně
      10.01.2013 11:36

      Jenže neznehodnocuje jen úspory, ale taky dluhy. Jestliže mají inflaci hlavní měny, musejí mít inflaci i odvozené měny, aby se udržela konkurence schopnost.
      MarcoPolo
      •  
        10.01.2013 11:42

        Dluhy? A jaký význam mají dluhy? Likvidační. Takže zadluženost je v podstatě nemoc. Ještě v minulém stolí bylo zvykem, aby každá větší fabrika měla vlastní kapitálový fond. Baťa měl třeba vlastní banku. Prostě vlastní investiční zdroje. Dluhy nejsou argument, spíš naopak.
        Jesse
  • Měnové války
    10.01.2013 11:01

    Inflace, deflace - laik se v tom nevyzná, bankéř má tudíž volnou ruku. Centrální banky z podstaty věci fungují na jednoduchém principu - hlídají některé parametry v určitých rámcích, pokud hrozí, že rámec překročí přijde nějaká akce. Současná situace: až na pár zemí, vetší export=vetší růst HDP, když klesá růst, je třeba podpořit export (zneatraktivnit korunu=jsme vůči světu drazí) - snížit sazby, jsme na nule, tak se teď přistoupí k měnovým intervencím prodeji na koruně až do vyčerpání munice. Vlastně ta hra o horší měnu probíhá ve světě už hodně dlouho, jen ten koláč spotřebitelů se zmenšuje... Více od ČNB tedy nečekejte. Je třeba vidět to, že v některých sektorech je vysoká inflace a někde vysoká deflace, ale to už je jiný příběh. Paušalizace tedy nemá své místo. Jen na okraj, situace je hnusná a bez řešení ve stávajícím systému a bude ještě hnusnější. Hezký den
    Pibik
    • Re: Měnové války
      10.01.2013 11:07

      Jenže český export je už teď rekordní, tak pochybuji, že ho měnová intervence může ještě výrazně zvýšit. Navíc, jak jsem uvedl níže, ekonomiku, a to platí i o ČR, lze podpořit i silnější měnou - levnější dovoz, větší spotřeba. A spotřeba představuje ve většině vyspělých zemí drtivou většinu HDP. Slabší koruna pomůže pouze exportérům, ale nikoliv české ekonomice. Většina velkých společností je navíc registrována v zahraničí, takže jsou prostředky vyváděny z ČR a tu ekonomiku to tady zkrátka neroztočí, jak se mnozí mylně domnívají. Je to stejné jako s regulacemi...pomohou jen určité zájmové skupině.
      Nyk Lísn
      •  
        10.01.2013 13:11

        Ekonomiku nějaká ČNB neroztočí, je to jedna z institucí z řady (vlády, nadnárodní vlády, nadnárodní instituce), které jen manévrují mezi mantinely, které samy nastavují. Fór je v tom, že ty mantinely se uměle držely jinde, než byla výkonost toho co bylo hlavní a tou je samotná ekonomika (tvorba statků atd). Vše má snahu přecházet, ale do rovnovážného stavu. ČNB může dělat co chce, ale roztáčet není co. Globální růst se zmenšuje, nyní se hraje na kdo zůstane ve hře a kdo odpadne (a bude likvidovat), páč ta hrana je ostře vymezena. Neobhajuji kroky ČNB, ta dělá jen to co musí a k čemu byla zřízena. Máme systém s centrálními bankami a ten je nějak nastaven, takže otázky o tomto systému jsou bezpředmětné. Je to jeden z nástrojů té které země o prosazení se na globalizovaném trhu - věc nákladů, prospěšnosti, smysluplnosti můžeme zavést až bude reálná situace na změnu.
        Pibik
      •  
        10.01.2013 11:16

        Export je sice rekordní, ale česká ekonomika na něm skoro vůbec neprofituje. Něco je špatně. ČR se stala námezdní silou, které se občas hodí pod stůl ohlodaná kost. Děkujeme Václave Klausi, pěkně jsi českou ekonomiku pohřbil.
        Jesse
  • Noc s panem Singrem
    10.01.2013 10:32

    http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095426857-interview-ct24/213411058040109/ jsem strávila včera celých 90 minut. 3x jsem se opakovaně pokoušela příjít mu na chuť. Nepodařilo se. Po prvé když jsem se snažila pochopit, co sděluje, jeho výmluvné úsměvy vysílající ke svému prtotějšku mě rušily v soustředění na tak vážné téma./jelikož nebyl v " klepetách investigativního ,ale pouze v klepetkách žoviálního žurnalisty - mohl si to dovolit / . Po druhé jsem se raději zaměřila na to, proč tak významný bankéř trpí ironii, s lehkým vizuálně nadřazeným pohledem, který jeho předchůdcům /Tošovský, Tůma/ při takto závažných informacích, pouze tváře kameněl. Teprve po třetí jsem si trpce protrpěla vyznam těch slov, přepadajíc mě chmury a obavy, zda Soros není již ve střehu.Uklidnuje mě, že tak nicotná měna jako je naše, vzrušuje pouze naše malé stádečko, které toto sdělení zatím nechává v klidu a soustředí se na amnestii a nového "klause", kterého si zvolí.Cesta k řízenému peklu - kotelníkům vyhovuje, že ?
    AMN
    • Re: Noc s panem Singrem
      10.01.2013 11:19

      Mám doma starou Singrovku, nemáš zájem? Té krásné a dokonalé strojovně na chuť určitě přijdeš:-))
      Jesse
      • J
        10.01.2013 11:49

        jednu dobu jako ten dopravní prostředek vypadal, ale určitě nikdy tak " nevyšíval " jako ten nástoj obživy pro mnohé absolventky 1.Rodinné ve Vodičkově ulici......jak mně vyprávěla moje babička....:-)))
        AMN
      •  
        10.01.2013 11:39

        ja ji beru..ja...postavim ji vedle sve krasne motorky
        OPTIMISTA
        •  
          10.01.2013 11:43

          Ta singrovka je ještě 100% funkční. Z toho asi tvoje motorka nebude mít radost:-))
          Jesse
          •  
            10.01.2013 11:56

            pokud je to krasny stroj tak bude...bez ohledu na Singera jako bankere
            OPTIMISTA
    • Re: Noc s panem Singrem
      10.01.2013 10:43

      mluvíš mi z duse...tzv odklaneni v naší zemi je tez velke a zavedene umeni...ta amnestie napr odvede na chvilku zdrazovani a budoucnost kam se vlastne zenem na vedlejsi kolej...uspesne...
      OPTIMISTA
  •  
    10.01.2013 9:23

    Nevim, asi soudruh Singer zije v jine zemi, at se jde podivat na ceny potravin, jak za posledni 3 roky vyskocily....to si jako mysli, ze kdyz roztoci inflaci, ze lide zacnou bezhlave utracet za kazdou hovadinu??? 80% populace zije od vyplaty k vyplate, to co maji nasporeno maji na horsi casy soudruhu Singre
    aa
    •  
      10.01.2013 9:43

      Guvernér centrální banky a plácá takovéhle nesmysly. Drtivá většina statků, které domácnosti spotřebovávají má povahu krátkodobé spotřeby - potraviny, pohonné hmoty, oblečení, voda, plyn, atd. Domácnosti se opravdu nechovají tak, že by si při vysoké inflaci plnili mrazáky do prasknutí a stáčeli benzin do kanystrů, aby až za dva roky stoupne jeho cena o 10 % na tom "vydělali". Demence jak řemen. Jediné, k čemu povede vysoká inflace tažená nabídkou, je pokles výstupu, to ví každé děcko, co bylo aspoň na jedné hodině makra. Intervence na oslabení koruny jsou nesmyslné, ČR by spíše pomohla deflace ve smyslu růstu agregátní nabídky, což by vyústilo i ke zvýšení výstupu.
      Nyk Lísn
      •  
        10.01.2013 10:27

        jednoduse receno...pokud nebudou mit 80%ntni spotrebitele uchazejici platy nepusti rozumni ani kacku navíc..tech par zbývajících magoru si vezme půjčku od podomních prodejcu uveru a ti nakupovat pujdou...ale nezachrani nic..cesky clovek vezme vyplatu...poplati co musí...malinko odlozi a teprve az ten znytecek pusti do obehu...nikdy jinak a na vecne casy
        OPTIMISTA
      •  
        10.01.2013 10:20

        V každém případě je to Klauzův člověk a jako takový vemě budí spíše opatrnost. Mě by zajímalo jestli se celková inflace nezaměňuje s jádrovou inflaci, proto, že mě jeho závěry nekorespondují se životní realitou.
        Homo
        •  
          10.01.2013 10:24

          presne tak...zase za to muze Klaus...jako ostatne za vse
          OPTIMISTA
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university