Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ je dle Moody’s jednou z energetik nejvíce zasažených propadem elektřiny. Skoro bezcenné povolenky nutí firmu zvážit další elektřinu z uhlí

ČEZ je dle Moody’s jednou z energetik nejvíce zasažených propadem elektřiny. Skoro bezcenné povolenky nutí firmu zvážit další elektřinu z uhlí

31.01.2013 16:09, aktualizováno: 31.1. 18:25

Aktualizováno

Cena ročního kontraktu na elektřinu na německém trhu se dnes propadla na nová minima spolu s dalším strmým poklesem cen evropských emisních povolenek, když se proti regulační záplatě pro trh s emisemi vyslovila už i Česká republika. Agentura Moody’s upozornila, že jedním z hlavních poražených v rámci toho vývoje je i energetická skupina ČEZ (613,5 CZK, -0,24%). Její šéf prodejů firmy Alana Svoboda označil pokračující pokles cen emisních povolenek za důvod k preferenci uhelných elektráren.

„Klesající ceny elektřiny poškozují nejvíce evropské energetiky Fortum (14,02 EUR, 3,46%), Verbund a ČEZ,“ upozorňují analytici Moody’s ve zprávě v den, kde cena ročního kontraktu na elektřinu na německém trhu klesá o další procento a půl až na nové historické minimum 40,30 EUR/MWh.

Energetiky spoléhající více na "méně čisté" elektrárny - jako je podle Moody's například RWE, jsou dle analytiků ratingové agentury chráněny o něco více. Jelikož jejich náklady na výrobu také více klesají s klesajícími cenami povolenek. 

Vývoj cen elektřiny s dodáním v dalším roce (EUR/MWh)

00 elektřina

„Případné odmítnutí opatření pro zvýšení cen emisních povolenek by bylo zvláště negativní zprávou pro výrobce „čisté“ energie, kteří mají větší část fixních nákladů z vodních a jaderných zdrojů,“ píše se v dnešní zprávě analytiků Moody’s. Celkově by to ale byla z pohledu ratingů špatná zpráva pro všechny evropské energetiky, protože pokles cen povolenek znamená i pokles cen elektřiny na trzích, dodává Moody’s.

Jedním z důvodů dnešního poklesu cen elektřiny je právě pokles cen emisních povolenek EU až o 7 procent na 3,53 EUR za tunu CO2. Cena evropských emisí, která se odráží i v ceně elektřiny, se tak dnes dostala nejníže od minulého čtvrtka. Tehdy se v důsledku nezávazného zamítavého stanoviska průmyslového výboru Evropského parlamentu vůči návrhu Evropské komise snížit převis nabídky na trhu s emisemi oddálením prodejů části povolenek a cena emisí na chvíli propadla o celých 40 procent až na historické dno 2,81 EUR/t.

Ceny emisních povolenek se následně minulý týdne zotavily poté, co si trh zřejmě uvědomil, že rozhodnutí Evropského parlamentu není konečné. Výbor pro životní prostředí, který v parlamentu vede přípravu nové legislativy pro obchodování s emisemi, by měl o návrhu hlasovat příští měsíc. Další jednání celého Evropského parlamentu potom proběhne letos v březnu.

Postupně se k záměru EK vyjadřují jednotlivé členské země. Joachim Pfeiffer zastupující německou vládní stranu CDU Angely Merkelové se například již minulý týden nechal slyšet, že plán Evropské komise na omezení převisu nabídky emisních povolenek odkladem aukcí je „absurdní“ a poškodí německý průmysl skrze vyšší náklady.

Zástupci České republiky, Řecka a Kypru dnes podle zdrojů agentury Bloomberg vyjádřili společné obavy z dopadu návrhu EK na trh emisních povolenek. Již před rokem se proti návrhu vyjádřilo také Polsko. Tamní ministr životního prostředí Marcin Korolec již loni upozornil, že návrh Komise dává prostor pro manipulaci s trhem emisních povolenek EU.

Pro Evropskou unii bude pravděpodobně obtížné nalézt kvalifikovanou většinu pro návrh na dočasné omezení objemu emisních povolenek nabízených v aukci,“ odhadl dnes pro Bloomberg rozložení sil v Evropském parlamentu Trevor Sikorski, analytik Barclays, a dodal, že zřejmě nebude obtížné vytvořit blokační minoritu, která návrh nepustí dál.

Pro schválení návrhu EK je potřeba, aby se v 345členém Evropské parlamentu našla kvalifikovaná většina 255 hlasů. Blokační minorita v rámci tohoto hlasování musí mít alespoň 91 hlasů. Pokud by ČR, Řecko a Kypr přidaly svých 12 hlasů (za každou ze zemí) k polským 27 hlasům, bylo by jich proti už 55. Německo, které se spíše také stavělo proti, má 29 hlasů. Ve hře je podle agenturních zdrojů dále ne od Malty (3 hlasy), Portugalska a Maďarska (po 12 hlasech).

Agentura Bloomberg s odvoláním na své zdroje z EU tvrdí, že pro návrh se nejspíš nakonec najde alespoň prostá majorita, když pro něj asi bude hlasovat Velká Británie, Dánsko, dále Finsko a Slovensko, a potom Španělsko, Francie a Belgie, které návrhu vyjádřily podporu již loni.

Vývoj ceny emisních povolenek (EUR/t)

00 povolenky

Alan Svoboda, šéf divize prodeje energetické skupiny ČEZ, dnes při vystoupení na energetické konferenci dle agentury Dow Jones uvedl, že firma s ohledem na nízké ceny emisních povolenek rozhodně zvažuje prodloužení živostnosti svých uhelných elektráren, které jsou nyní podle něho jediné, které vyrábějí elektřinu se ziskem.

Svoboda neupřesnil, o které uhelné elektrárny z portfolia ČEZ by se mělo jednat. "Logicky dává smysl investovat do uhelných elektráren umístěných poblíž ložisek uhlí, což se odráží v našem strategickém plánu," cituje z dnešního vyjádření šéfa divize prodeje ČEZ agentura Reuters.

Místopředseda představenstva a finanční ředitel ČEZ Martin Novák již na konci minulého týdne uvedl, že přes klesající ceny elektřiny na burzách firmě nehrozí, že by byla nucena odstavit některý ze svých výrobních zdrojů. "Díky tomu, že našimi hlavními zdroji jsou elektrárny jaderné a hnědouhelné, se toho (uzavření některých zdrojů) neobáváme," řekl Novák v pátečním rozhovoru pro ČTK.

Novák následně uvedl, že jelikož je výrobní kapacita pro letošní rok víceméně vyprodána, "cokoli se děje s cenou elektřiny roku 2013, nemá na nás žádný vliv." Podle posledních informací z listopadu ČEZ měl ke konci října předprodáno 94 procent elektřiny pro rok 2013 a 48 procent produkce roku 2014. Finanční ředitel ČEZ minulý týden dodal, že firma již má "něco prodáno" na rok 2015 a začala i s prodeji na rok 2016.

Pokles ročního kontraktu silně ovlivňuje i vývoj delších kontraktů na německé energetické burze. Cena dvouletého kontraktu na elektřinu s dodáním v roce 2015 aktuálně klesá přes půl procenta na 40,35 EUR/MWh a cena tříletého kontraktu (dodání ve 2016) klesá přes půl procenta na 40,60 EUR/MWh.

(Zdroj: Bloomberg, Dow Jones , Global Finance, Barclays, Reuters)


Čtěte více:

ČEZu prý hrozí, že v Albánii kvůli zásahu regulátora nebude moci čerpat 60 mil. EUR ze záruk SB. Nečas vyjádřil podporu
22.01.2013 17:22
Energetické společnosti ČEZ hrozí, že nebude moct čerpat 60 milionů e...
Cena povolenek padá až o 40 % po zamítnutí opravy trhu průmyslovým výborem EP. Blíží se konec obchodu s emisemi?
24.01.2013 14:21
Až na nové historické dno se dnes propadla cena emisních povolenek EU ...
Pokles cen elektřiny nás k odstavení zdrojů netlačí, uklidňuje finanční ředitel ČEZu. Akcie přesto skoro na 4letém dně
25.01.2013 15:54
Přes klesající ceny elektřiny na burzách energetické společnosti ČEZ n...
ČEZ prý má při jednání s Czech Coalem navrch, ve hře ale zůstává i opce na prodej elektrárny
29.01.2013 10:47
Skupina ČEZ nakonec bude od Czech Coalu Pavla Tykače údajně odebírat u...

Váš názor
  • odpustky
    01.02.2013 9:38

    = povolenky. Kdo vymyslet tuto byrokratickou zhovadilost, zcela zbytečnou a životnímu prostředí naopak škodlivou, patří na šibenici. Ti idioti-úředníci v Bruselu chtěli zbohatnout bez práce, tak klidně zkomplikovali energetikům život. No, energetici těm parazitům skočili na špek, protože si stále myslí, že zisky za ně udělají politici. V Německu je trh s elektřinou před kolapsem. Vědí to všichni, ale autoři této zhovadilosti se kamsi schovali a mlčí, páč žádnou smysluplnou nápravu už nemají.
    Jesse
  •  
    01.02.2013 8:54

    Tak nízká cena povolenky je důvod na odstavení uhelných elektráren ČEZ-u. Já myslel, že povolenka má být něco jako trest za vypouštění škodlivin do ovzduší a její klesajíci cena je přínosem pro producenta. Teď to znamená, že ČEZ, který má těch povolenek hromadu zadarmo by chtěl, aby stát zařídil minimální cenu - vyšší než teď - aby nešťastníci, kteří si nevyjednali přebytek povolenek dopředu, zaplatili ČEZ-u za jejich volné povoleky a zvedli jim zisk. Paráda. Teď už se unie ani netváří, že systém povolenek má zlepšit kvalitu ovzduší. Je to jenom business pro vyvolené. A zaplatíme to všichni.
    Pepa
  • a pro CR
    31.01.2013 17:01

    No a veskery efekt pro prumysl je minus, protoze tu mame eko dane... A to je problem. Vuci zahranici nam tento jev jenom pohorsuje...
    sazkar
  • Nechápu
    31.01.2013 16:21

    "Klesající ceny poškozují ČEZ". Co je to za blábol ? Vždyť čtenáři Patrie se již před rokem dozvěděli od propagandistického oddělení, že ČEZ již před rokem za skvělé vysoké ceny prodal 98% produkce na rok 2013. Takže překupníci co koupili před rokem na burze letošní produkci draho zrachují jako Moravia Energo, ale ČEZ je v pohodě nebo ne ? Potřebuji někoho z PRopagandistického oddělení, aby mi to vysvětlil.
    Detective
    • Re: Nechápu
      31.01.2013 16:32

      Klesají ceny silové elektřiny nejen na rok 2013, ale i pro další roky. Na rok 2014 má čez prodáno cca 50%, na 2016 jen asi 8%, atd. V oceňovacím modelu diskontovaného budoucího cash flow společnosti to má dost podstatný vliv.
      monokl
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university