Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence

Bulharsko hrozí ČEZu odejmutím licence

18.02.2013 9:30, aktualizováno: 18.2. 15:15
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Bulharská vláda rozhodne v řádu několika dní, zda státní inspekce má dostatek podkladů k tomu, aby vůči distribuční divizi tuzemské energetické společnosti ČEZ a podobně divizím dalších zahraničních energetických společností zahájila kroky, vedoucí k odnětí licence na distribuci elektřiny.

Akcie ČEZ na pražské burze otočily z 0,2% zisku do až 0,5% ztráty a aktuálně se pohybují na 616  za akcii. Titul ztrácí čtvrtým dnem v řadě.

Rozhodnutí dnes publikovala bulharská vláda skrze ministerstvo energetiky a hospodářství. Finanční inspekce zahájila 8. února vyšetřování tří zahraničními subjekty kontrolovaných distribučních společností po opakovaných masívních protestech bulharské veřejnosti, které se účty za elektřinu zdají neúnosně drahé a skokově zvýšené na přelomu roku. ČEZ již dříve uvedl, že faktury, které zákazníci obdrželi v letošním roce, pokrývaly delší období kvůli svátkům. Vedle licence ČEZu jde o licence rakouské energetické společnosti EVN a další české firmy Energo-Pro.

"Společnost ČEZ v Bulharsku v plném rozsahu naplňuje veškeré povinnosti, které jí ukládá regulační rámec stanovený tamním energetickým regulačním úřadem, jakož i veškeré další právní závazky. Proto kategoricky odmítá jakékoliv pochybení, které by teoreticky mohlo vést k zahájení procedury odebrání licence," uvedla pro Patria.cz mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová. "Společnost ČEZ zároveň nesouhlasí s politizací celé této problematiky vzhledem k blížícím se parlamentním volbám," dodala.

„Zprávu v tomto stádiu vnímáme mírně negativně. Skupina ČEZ drží ve dvou distribučních společnostech v Bulharsku, prostřednictvím kterých ovládá zhruba 40 % trhu, 67% podíl. ČEZ vlastní dále 100% podíl v elektrárně Varna, která produkuje 12 % elektrické energie v Bulharsku," uvádí analytik Patria Direct Tomáš Tomčány.

Vývoj v Bulharsku zastiňuje příznivý pohled analytiků Bank of America/Merrill Lynch, kteří zařadili ČEZ na seznam zvláště preferovaných titulů v energetickém sektoru.

Desetitisíce Bulharů o víkendu znovu ve více než dvou desítkách bulharských měst demonstrovaly proti vysokým účtům za elektřinu, které dostaly koncem ledna a které mnohdy převýšily jejich měsíční příjem. Lidé se zároveň podle tiskových agentur opětovně dožadovali "znárodnění" distribučních sítí, které jsou v držení rakouské společnosti EVN a českých firem ČEZ a Energo-Pro. V metropoli došlo i na srážky demonstrantů s policií.

"Pokud se ukáže, že se distribuční společnost provinila (proti licenčním podmínkám), bude zahájeno řízení o odebrání její licence," řekl serveru ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev. Zároveň ale vyloučil, že by vláda přistoupila ke znárodnění distribučních společností.

Asi 3000 demonstrantů v Sofii skandovaly "Mafie!" a "Demise!" před ministerstvem hospodářství a energetiky a před parlamentem, než zablokovaly jednu z hlavních křižovatek města. "Naše trpělivost je vyčerpána," varovaly plakáty. Na jednom z transparentů stála rovnice "Elektřina + nezaměstnanost = genocida".

Lidé pálili své účty za elektřinu a požadovali, aby vláda "vyvlastnila" zahraniční distributory. Nakonec v bulharském hlavním městě podle agentury AP došlo i na srážky demonstrantů s policejními "těžkooděnci", kteří se snažili dav udržet od veřejných budov. Žádní zranění nebyli hlášeni.

Obdobný počet demonstrantů v Plovdivu také požadoval znárodnění energetických distributorů. Ve Varně podle rozhlasu více než 5000 lidí prošlo okolo symbolické "rakve monopolů" na elektřinu, topení a vodu.

Další demonstrace, svolané přes internet, se odehrály ve dvou desítkách měst po celém Bulharsku. V Blagojevgradu, kde byla načas zablokována mezinárodní silnice E-79, a v Plovdivu přibylo na 10.000 podpisů pod peticí proti monopolům, která má být odeslána do Bruselu.

V některých částech Bulharska se protestovalo už v sobotu. V Ruse zhruba 400 lidí na znamení nespokojenosti rozbíjelo kladivy elektroměry. V noci na sobotu byl v Plovdivu zapálen již třetí automobil společnosti EVN.

ČEZ už dříve uvedl, že v Bulharsku dostal několik stovek stížností na vyšší faktury, ale nezjistil prý na své straně žádné pochybení. "Naprosto chápeme rozhořčení lidí," řekl ale podle Reuters bulharským novinářům Petr Baran z vedení CEZ Bulgaria. "Pokud to bude zapotřebí, zaplatíme zákazníkům odškodné," dodal.

V Albánii úřady odebraly ČEZ licenci, ale podle agentury AP bulharští experti pochybují, že by vláda v Sofii mohla tento postup legálně napodobit. "V příštích dnech učiníme konečné rozhodnutí o tom, zda existují důvody pro odebrání licencí těmto distributorům energie," uvedl nicméně bulharský ministr hospodářství a energetiky Deljan Dobrev.

Ceny elektřiny jsou pro Bulhary velmi citlivé téma. Protesty proti distributorům trvají už déle než týden v celé zemi. Lidé jsou nespokojeni hlavně s tím, že prý v lednových účtech položky za servis a distribuci překračovaly asi o 120 procent cenu spotřebované elektřiny.

Účast na demonstracích sice nedosáhla očekávání pořadatelů, nicméně podle českého velvyslance v Sofii Pavla Vacka protesty sílí a mění se jejich charakter. "Původně protestovaly stovky lidí a demonstrace pořádaly zejména krajně nacionalistické strany. Teď se nespokojenost přesouvá k celkovým poměrům v zemi a proti vládě a stoupá počet účastníků," řekl Vacek s tím, že téma protestů se už přizpůsobuje nadcházejícím volbám. To zřejmě platí i o slibech opozičních socialistů, že distributory vyvlastní, prý za tržní ceny, na což ale chybějí peníze.


Podle bulharského hospodářského týdeníku Capital si z minimální mzdy v přepočtu necelých 3400 lze v nejchudší zemi Evropské unii koupit desetkrát méně elektřiny než třeba ve Francii.

Evropská komise v lednu oznámila, že zažalovala Bulharsko u evropského soudního dvora za to, že nepřevzalo v plné šíři unijní pravidla pro energetický trh. Komise chce Sofii potrestat pokutou 8848 eur (asi 225.000 Kč) za každý den a za každou ze dvou směrnic týkajících se elektřiny a plynu. Bulharská vláda zareagovala tím, že odvolala šéfa regulačního úřadu, který potíže s fakturami vysvětluje jako "systémový problém".

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, čtk, EK, Novinite)


Čtěte více:

Bulhaři v referendu podpořili jadernou energii. Osud Belene zůstává nejasný
29.01.2013 9:10
Bulharsko má po víkendu jasno, tak trochu. V prvním celonárodním refer...
Bulharsko ovládly mohutné demostrace proti cenám za energie od ČEZ a EVN
11.02.2013 8:23
Tisíce rozzlobených Bulharů o víkendu ve zhruba 15 městech po celé zem...
Cena emisních povolenek musí vzrůst, apeluje ČEZ na politiky
14.02.2013 12:28
Ceny povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého (CO2) by měly vzrů...
Policie prověřuje čtyři kauzy v ČEZ, včetně Albánie a Mibrag
18.02.2013 8:17
Protikorupční útvar a pražská hospodářská kriminálka prověřují v polos...

Váš názor
  •  
    18.02.2013 12:25

    Nechapu, ze PATRIA porad negative a tendence pise o CEZU...maji cilovku 575...mozna proto.
    Smata
    • To Smata:
      18.02.2013 12:32

      Jéžišmarjá, chtěl bych vidět vaše portfolio - s tímhle stylem uvažování. Když vám posel přinese špatné zprávy - zabijete posla?
      Filip
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m