Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CME Group krouží kolem Deutsche Börse (+11 %). Ta vznik největší futures burzy v USA i Evropě popírá

CME Group krouží kolem Deutsche Börse (+11 %). Ta vznik největší futures burzy v USA i Evropě popírá

25.02.2013 13:24, aktualizováno: 25.2. 15:01
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Americká burzovní skupina CME Group tlačí Deutsche Börse přes Evropskou komisí zablokovaná jednání o spojení s NYSE Euronext do propojení aktivit. CME Group je největší americkou burzou pro futures a propojení by jí umožnilo zaujmout shodnou pozici v USA i Evropě.  Mluvčí obou společnostní nejprve mlčeli, následně Deutsche Börse oficiální jednání o spojení odmítla a uvedla, že primárním cílem je organický růst a její vlastní expanze, například v Asii.

Akcie CME Group od počátku roku vzrostly o 15 procent na tržní kapitalizaci 19,4 mld. USD. Deutsche Börse vzrostla do pátku o procento na tržní kapitalizaci zhruba 9 mld. eur, cca 11,9 mld. USD. Dnes ale akcie ve Frankfurtu vystřelily o bezmála 11 % do blízkosti 52  eur, což je jejich 10měsíčním maximem. Před půl třetí ale zisky zredukovalo vyjádření Deutsche Börse na řádově 4 %.

Intradenní vývoj kurzu akcií Deutsche Börse va Frankfurtu (EUR/akcie):
Deutsche Borse - Xetra



Zdroje z jednání uvedly, že ještě předtím, než loni 20. prosince americká IntercontinentalExchange oznámila plán koupě NYSE Euronext, kontaktovala CME Group německou Deutsche Börse ohledně jednání o propojení obou společností. Vznikla by největší platforma pro futures obchodování na obou stranách Atlantiku. V lednu a dále se dle zdrojů obě společnosti znovu sešly k debatám, zda zahájit oficiální jednání.

Evropská komise přitom na počátku února zablokovala plán fúze burzovních společností Deutsche Börse a NYSE Euronext, z čehož by vzešla největší burzovní skupina světa. Spojením by dle EK vznikla dominantní síla na evropském trhu finančních derivátů a omezila by se hospodářská soutěž. Deutsche Börse vzápětí oznámila, že celou transakci ruší.

Antimonopolní odbor komise tehdy odmítl argumenty obou firem, podle nichž je trh derivátů globální, ale také, že spojené skupině by konkurovala právě americká CME Group. Poukázal naopak na to, že nová skupina by díky fúzi derivátových trhů Eurex a Liffe měla více než 95 procent trhu obchodování s kontrakty na referenční krátkodobé úrokové sazby a německé vládní dluhopisy.

Deutsche Börse odsouhlasila převzetí americké NYSE loni v únoru za 9,5 miliardy dolarů. Do té doby hodnota akvizice klesla na 7,3 mld. USD s poklesem hodnoty akcií NYSE. Obě společnosti ještě na přelomu roku apelovaly přímo na šéfa Evropské komise Manuela Barrosa ve snaze zvrátit stanovisko na příznivou stranu. Nabídly odprodej části svého byznysu, přístup rivalům k určitým službám, například Eurex Clearing.

Samotná CME Group, podobně jako třeba IntercontinentalExchange, v poslední dekádě expandovala skrze koupi Chicago Board of Trade (CBOT) či New York Mercantile Exchange (NYMEX). Loni se neúspěšně pokusila převzít London Metal Exchange. Pouze dle zdrojů pak koketovala s NYSE ohledně propojení v derivátové části byznysu.


Deutsche Börse

Kořeny Deutsche Börse se sídlem ve Frankfurtu nad Mohanem sahají až do roku 1585, kdy se kvůli roztříštěnosti měnových systémů v Evropě i v samotném Německu, a tím pádem k rostoucímu riziku při platebních operacích, sešli němečtí obchodníci s návrhem vytvořit jednotný směnný kurz. Jako akciová společnost Deutsche Börse působí od roku 1993. Do té doby se jmenovala Frankfurtská burza.

Kromě akciového trhu provozuje burzu derivátů Eurex, clearingové centrum Clearstream, které se zabývá zúčtováním a vypořádáváním obchodů s obligacemi a akciemi, a divize Xetra provozující elektronický obchodní systém.

(Zdroj: Bloomberg, CME Group, Deutsche Börse, čtk, DPA)


Čtěte více:

Evropská komise zablokovala fúzi Deutsche Börse a NYSE Euronext
01.02.2012 11:37
Evropská komise zablokovala plán transatlantické fúze burzovních spole...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data