Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffett: S&P může letos ukončit naše vítězné tažení. Mám políčeno na slony

Buffett: S&P může letos ukončit naše vítězné tažení. Mám políčeno na slony

04.03.2013 12:17, aktualizováno: 4.3. 15:02

Aktualizováno

„Oblékli jsme si s Charliem opět naši výbavu do safari a zahájili jsme výpravu na slony,“ pojmenoval Warren Buffett svým osobitým stylem připravenost k velkým akvizicím a spolu s výsledky Berkshire Hathaway naznačil i jakým směrem se chce ubírat dál. V pravidelném výročním dopise akcionářům ale také přiznal, že výsledky jeho společnosti již nedokážou překonávat rally, kterou předvádí index S&P 500.

Finanční společnost Berkshire Hathaway vytvořila ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk 4,56 miliardy dolarů, což je meziroční nárůst o téměř 50 procent. Vedle nárůstu hodnoty akcií za ním stojí i zisk z finančních derivátů, který za kvartál dosáhl 1,395 miliardy dolarů. Na jednu akcii typu A zisk Berkshire ve čtvrtletí dosáhl 2757 dolarů, zatímco o rok dříve to bylo 1846 dolarů. Provozní zisk dosáhl 1 704 dolarů, což je skoro 6% nárůst proti loňským 1 615 dolarům na akcii. Výnosy Buffettem zřízené investiční společnosti se zvýšily o 17,8 procenta na 44,72 miliardy dolarů.

Čtvrtý nejbohatší muž planety, který má podle aktuálního odhadu agentury Bloomberg bohatství dosahující hodnoty 54,5 miliardy dolarů, ale i přes meziroční růst ziskovosti zahrál v pravidelném výročním dopisu svým akcionářům spíše na pesimistickou strunu. „Do současné chvíle jsme nikdy neměli pětiletku, v níž bychom zaostali za výkonem indexu S&P . V posledních čtyřech letech ale měl S&P zisky, které nás překonaly,“ přiznal Buffett a dodal, že pokud bude akciový trh v roce 2013 pokračovat ve vzestupu, potom „potom naše série vítězných pětiletek skončí“.

Warren Buffett počítá s tím, že celkově v čase vnitřní hodnota akcií Berkshire Hathaway poroste, a bude mírně překonávat výnosy S&P . Na druhou stranu ale přiznal, že v silný letech - „jako je tento“ - bude tato investiční společnost za výkonem nejvýznamnějšího amerického akciového indexu zaostávat.

Také podle žebříčku sestavovaného časopisem Forbes již Warren Buffett vypadl z první trojice nejbohatších lidí světa. Forbes jej v dnes vydaném novém žebříčku řadí s odhadovaným majetkem asi 53,5 miliardy dolarů až na čtvrté místo. Na třetí příčce jej vystřídal Španěl Amancio Ortega, zakladatel oděvního řetězce Inditex, s majetkem asi 57 mld. USD. Druhý je Bill Gates z Microsoftu se jměním asi 67 mld. USD. Prvním zůstal Mexičan Carlos Slim Helú, který v Latinské Americe vlastní telekomunikační impérium América Móvil a další firmy a jehož majetek Forbes odhaduje na 73 mld. USD.

V letošním žebříčku jsou i čtyři občané České republiky: Petr Kellner s majetkem asi 10,4 mld. USD. na 106. místo; na 736. místě šéf koncernu Agrofert Andrej Babiš s majetkem za cca. 2 mld. USD; Zdeněk Bakala je 974. s majetkem asi 1,5 mld. USD a čtveřici nejbohatších Čechů uzavírá zakladatel průmyslového impéria KKCG Karel Komárek - 1342. místo s jednou miliardou dolarů.

Spousta zajímavých příležitostí

Berkshire Hathaway měla na konci prosince k dispozici volnou hotovost v objemu zhruba 47 miliard dolarů. V polovině února firma uvedla, že využije asi 12 miliard dolarů na převzetí společnosti H.J. Heinz (72,47 USD, 0,06%). I když se započte 20 miliard dolarů, což je částka, kterou chce mít Buffett po ruce, pokud by se naskytla vhodná příležitost k nákupu, pořád ještě zbývá zhruba 15 miliard dolarů na další významné akvizice.

„Pronásledoval jsem několik slonů, ale vrátil jsem se vždy s prázdnýma rukama,“ uvedl Warren Buffett k slabší bilanci z pohledu akvizic v loňském roce. Dodal, že se rozhodně ještě chystá na další akvizice a zájem má například o vydavatele novin, i když v minulosti už některé koupil. Rozšiřovat prý hodlá i další již získané podíly a v Americe vidí "hojnost příležitostí".

Berkshire Hathaway se některým odvětvím dlouho vyhýbala, například právě novinám. V poslední době ale změnila názor a za uplynulých 15 měsíců už koupila 28 deníků za celkových 344 milionů dolarů. V tom chce prý Buffett dále pokračovat, zaměřit se ale hodlá na oblastní noviny a periodika s úzkým zaměřením a nakupovat bude za „velmi nízké násobky současných zisků“. „Neexistuje žádný substitut pro místní noviny, které správně dělají svou práci,“ uvedl Buffett v březnovém dopisu pro akcionáře.

Berkshire Hathaway vlastní podniky z řady odvětví, počínaje výrobou zmrzliny a pojišťovnami konče. Dopis akcionářům, který Buffett píše každý rok, patří k nejčtenějším sdělením, která američtí podnikatelé čtou. Dá se tedy říct, že každý z výroků Warrena Buffetta v něm lze brát jako kurzotvornou zprávu samu o sobě.

Aktuální přehled vlastnických podílů Berkshire Hathaway ke konci loňského roku sice ještě zveřejněn nebyl, ale dlouhodobé významné pozice této společnosti jsou známy (přehled například zde). Dopis akcionářům naznačil i možné důležité trendy pro tyto miliardové investice. Zaznělo v něm totiž, že „v budoucnosti pravděpodobně vzroste podíl Berkshire Hathaway ve společnostech American Express (62,37 USD, 0,35%), Coca-Cola (38,7 USD, -0,05%), IBM (202,91 USD, 1,04%) a Wells Fargo (35,39 USD, 0,88%).

Sekvestr je hloupým řešením. Konec stimulace přines pád aktiv

Americký prezident Barack Obama o víkendu podepsal nařízení, kterým se omezují plánované federální výdaje. Oficiálně tak začal platit takzvaný sekvestr, tedy automatické výdajové škrty, které zasáhnou celou státní správu. Do konce září tak budou muset jednotlivá ministerstva a další státní organizace seškrtat zhruba 85 miliard dolarů. Pak nastoupí druhá část škrtů v objemu až 1,2 bilionu dolarů, která se bude postupně zavádět v dalších deseti letech. Během celé té doby ale mají republikáni a demokraté možnost se dohodnout na jiném, oboustranně přijatelném řešení.

„Je to velmi hloupý způsob řešení velmi vážných problémů,“ uvedl Warren Buffett v dnešním televizním vystoupení na CNBC. „Deficity se tímto sníží a bylo potřeba, aby se snížily, ale konkrétně v tomto se tak může dít drastickým a krutým přístupem,“ dodal miliardář.

Vláda už avizovala, že bude muset zkrátit pracovní dobu některým státním zaměstnancům, protože je nemá z čeho zaplatit. Méně peněz bude na obranu, zdravotnictví, vzdělání, ale i na běžnou státní agendu.

Buffett soudí, že sekvestr znamená faktické snížení objemu stimulace americké ekonomiky. To je podle něho v určitém bodě dobrý krok, ale ve větším měřítku (přidá-li se americká centrální banka) bude mít citelné dopady na trhu. „Až Fed začne s utahováním měnové politiky, bude "strašně" moc lidí prodávat svá aktiva,“ upozornil médii oblíbený investor.

Zatím ale akciím nadále věří. „Akcie jsou levnější než ostatní typy investic. V Berkshire akciové pozice navyšujeme,“ uvedl Buffett v dnešním speciálním pořadu americké televize CNBC „Ptejte se Warrena“. Nejde však o žádnou krátkodobou spekulaci. „Nenakupujeme proto, že očekáváme, že půjdou nahoru, nakupujeme je proto, že se domníváme, že za ně dostáváme dobrou hodnotu,“ vysvětlil Buffett a dodal, že žádná alternativní investice podobně zajímavá není. 

„Nejhloupější“ investicí  následně označil nákup dlouhodobých vládních dluhopisů. Již dříve se tento miliardář nechal slyšet, že současné prostředí nízkých sazeb ponechává pouze mdlé vyhlídky pro zajišťovny dluhopisů.

(Zdroj: Berkshire Hathaway, CNBC, Bloomberg, UPI, MarketWatch, Forbes, ČTK)


Čtěte více:

Buffett:  Banky jsou stále dobrým byznysem. Těším se na akvizice (+video)
24.10.2012 14:36
Akciové trhy jsou tím nejlepším místem, kam můžete vložit své peníze, ...
Největší z Buffettových sázek na banky: Wells Fargo za 4Q hlásí rekordní zisky, klesající marže
11.01.2013 14:27
Začátek výsledkové sezóny amerických bank za poslední kvartál loňského...
Buffett má důvod k radosti: Moody’s čeká dobrý rok a bude skupovat akcie
08.02.2013 14:29
Moody’s, mimo jiné i druhá největší ratingová agentura světa, po 66% r...
Zvířecí instinkt dobývá firemní sektor. Podpoří další rally? (+investiční tipy)
15.02.2013 18:18
Právo silnějšího není jen doménou džungle tropické, ale i té finanční....
FBI a SEC vyšetřuje zneužití informací o Buffettově akvizici výrobce kečupů Heinz
20.02.2013 15:29
Koupě společnosti Heinz představuje největší transakci Warrena Buffett...
O čem skutečně vypovídá Buffettova investice do Heinzu?
22.02.2013 19:32
Nedávná koupě společnosti Heinz představuje největší transakci Warrena...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university