Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF: ECB by měla opět snížit úroky. Pro Irsko uděláme maximum

MMF: ECB by měla opět snížit úroky. Pro Irsko uděláme maximum

08.03.2013 16:11
Autor: ČTK

Evropská centrální banka (ECB) by měla podpořit ekonomiku dalším snížením úrokových sazeb. Uvedla to dnes výkonná ředitelka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Vyzvala rovněž silné evropské ekonomiky, například Německo, aby umožnily vyšší inflaci a rychlejší růst mezd

"Věříme, že stále existuje určitý omezený prostor k tomu, aby ECB snížila sazby," uvedla Lagardeová v poznámkách k projevu, který přednese během své oficiální návštěvy v Irsku. 

"Obnovení rovnováhy znamená nižší inflaci i růst mezd na jihu (eurozóny), mohlo by však rovněž znamenat o něco vyšší inflaci a růst mezd v zemích, jako je Německo," upozornila. 

ECB ve čtvrtek podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta. Její ekonomové mírně zhoršili hospodářský výhled eurozóny, prezident ECB Mario Draghi ale předpověděl, že země měnové unie v letošním druhém pololetí zahájí "postupné oživování" z nynější recese. Draghi dal také najevo, že povolební situace v Itálii nepředstavuje žádnou větší hrozbu. 

ECB v nové prognóze zhoršila odhad poklesu hrubého domácího produktu v eurozóně na 0,5 procenta z dosavadní předpovědi 0,3 procenta. Reagovala tím na nečekaně výrazný propad v posledním loňském čtvrtletí. Odhad růstu pro příští rok snížila do rozpětí 0,0 až 2,0 procenta z 0,2 až 2,2 procenta. Draghi však uvedl, že i přes zhoršený odhad "předpokládaná trajektorie oživení zůstává nezměněna".

Pro irský exit maximum

Šéfka fondu Christine Lagardeová dnes také Dublin ujistila, že MMF udělá maximum pro to, aby Irsku pomohl podle plánu opustit současný záchranný režim. Řekla to . Irsko je jednou ze tří zemí eurozóny, které čerpají mezinárodní finanční pomoc. Na ní se vedle států eurozóny podílí i měnový fond a ECB. 

Lagardeová Irsko pochválila za práci, kterou v posledních dvou letech odvedlo. Úsilí, které země prokázala, je podle Lagardeové obrovské, ať už se poměřuje čímkoli. 

Ministři financí zemí Evropské unie tento týden MMF požádali, aby jim poradil, jak Irsku a Portugalsku pomoci řádně se vrátit na mezinárodní kapitálové trhy. Irsko se na čerpání zahraniční pomoci s věřiteli dohodlo v závěru roku 2010, Portugalsko následující rok na jaře. 

Irsko věří, že záchranný režim opustí ještě letos, jak si už dříve naplánovalo. Dublin už se začal vracet i na kapitálové trhy, kde ale zatím prodává jen dluhopisy s krátkou splatností. K mírnému růstu se vrací také irská ekonomika. 

"Máme v hlavě spoustu myšlenek, spoustu termínů a podmínek, jestli chcete, které se vztahují ke strategii odchodu ze záchranného režimu. Budeme posuzovat všechny možnosti, které máme," řekla Lagardeová novinářům v Dublinu. Do Irska zavítala v roli šéfky MMF poprvé. 

Všechny zvažované možnosti podle Lagardeové musejí být v mezích mandátu měnového fondu. Pravidla MMF zakazují, aby Irsku prodloužil splatnost poskytnutých úvěrů. O poskytnutí takové úlevy se v současné době jedná na evropské úrovni.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data