Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Singer: Možná bude třeba oslabit korunu, intervence diskutujeme

Singer: Možná bude třeba oslabit korunu, intervence diskutujeme

13.03.2013 17:08, aktualizováno: 13.3. 18:11

Aktualizováno

Česká ekonomika by mohla ve druhém pololetí letošního roku „potřebovat mírně slabší“ korunu, řekl dnes guvernér České národní banky Miroslav Singer. Odůvodnil tak možnost intervencí na devizovém trhu v neprospěch koruny, o níž podle něj ČNB v současnosti diskutuje. "Hovoříme o pravděpodobnosti nutnosti intervence ve druhé polovině roku," řekl.

Guvernér ČNB uvedl, že lze očekávat začátek stabilizace tuzemské ekonomiky a pozoruje vzestup spotřebitelské důvěry. Singerův „relativní optimismus“ ohledně vývoje českého hospodářství plyne podle jeho slov z uvolňování fiskální politiky. Zároveň dodal, že fiskální konsolidace byla doposud hlavním důvodem zaostávání české ekonomiky za regionem. Navzdory pozitivním očekáváním Singer řekl, že zatím nevidí prostor ani žádný tlak na zvýšení sazeb.

Koruna po Singerových slovech mírně slábne k euru, až na 25,653 Kč/EUR. Singer dnes v podstatě zopakoval svá předchozí slova. V prezentaci ze začátku března uvedl, že ČR je na počátku postupného návratu do normálních ekonomických podmínek, nedojde-li k další eskalaci krize v eurozóně. Dříve také v rozhovoru pro týdeník Euro vznesl předpoklad, že ČNB zasáhne na devizovém trhu proti kurzu koruny již v letošním roce a to někdy během jeho druhé poloviny.

ČNB v listopadu loňského roku snížila klíčovou sazbu na „technickou nulu“. Od přelomu roku se pak členové bankovní rady vyjadřovali ve prospěch intervencí na devizovém trhu s cílem dále uvolnit měnové podmínky. Měnová politika ČNB podle guvernéra přispěla k únorovému růstu spotřebitelské důvěry, která ačkoli zůstává nízko, se postupně zlepšuje.

Česká ekonomika letos podle Singera zůstane v klesajícím módu, nicméně bude postupně oživovat. Pro letošní rok počítá ČNB s poklesem reálného HDP o 0,3 procenta a v roce 2014 čeká 2,1procentní růst. Nominální směnný kurz koruny vůči euru by měl z úrovně 25,50 CZK/EUR předpokládané pro první čtvrtletí velmi pomalu klesat a česká měna by měla posílit letos na 25,30 CZK/EUR a dále na 25 CZK/EUR v roce 2014.

(Zdroj: Bloomberg, ČNB)


Čtěte více:

ČNB ponechala sazby jen těsným poměrem 4:3. Koruna má být letos silnější, ale nyní oslabuje nad 25 CZK/EUR
03.05.2012 13:14
Bankovní rada ČNB na svém dnešním jednání rozhodla o ponechání hlavníc...
ČNB: Sazby na nule a slovní kontraintervence - komentář Patrie
06.02.2013 17:13
Bankovní rada ČNB podle očekávání ponechala klíčovou repo sazbu na „te...
Singer (ČNB): Česká ekonomika je na počátku návratu do normálu, koruna oslabuje pod dlouhodobý trend
01.03.2013 8:33
Česká republika je na "počátku postupného návratu do normálních ekonom...
Singer: Intervence ČNB proti koruně může být třeba ještě letos
04.03.2013 9:14
Česká národní banka zasáhne na devizovém trhu proti kurzu koruny již v...

Váš názor
  •  
    20.03.2013 17:05

    Pokud klesne o -5 , tak i stoupnutí o 0,01 je úspěch. Ale to se nestane. Na konci roku bude 700 tisíc nezaměstnaných , ČR bude mít rating AAA+. Kalouska někdo asi zastřelí nebo se uchlastá pančovaných rumem.
    Tečka.
  • pane Singere
    14.03.2013 12:00

    co tak začít tlačit na politickou reprezentaci, aby se víc starala o vlastní podstatu české ekonomiky - to jest o práci. Z práce jsou daně, je spotřeba, ze spotřeby taky daně atd... Jedno vám prozradím. Kravíny a vepříny zejí prázdnotou. Tam se vytváří domácí produkce, víte..? Na poli, experte na finance. Ve fabrice soudruhu finančníku. Na to jste totiž zapoměli. Vy umíte jen nakupovat dluhy a platit z nich 80% nepráceschopné populace. Polovina z nich jsou lemry ve státní správě. Nic nevytváří, neprodávají žádné hodnoty... až tohle pochopíte, pak nemusíte plýtvat potenciálem a vymýšlt, jak ošálit trh a ekonomiku. Přemisťováním nul v PC systémech se ještě nikdo nikdy nenajedl.
    Jesse
    • Re: pane Singere
      20.03.2013 16:57

      Pane Jesse, takhle bych to napsát nesvedl, ale jsou to slova i z mého srdce...(p.s. nechcete dělat odborného poradce páně Kalouskovi? Třeba by si nechal poradit, i když......).
      Achjo...
      •  
        20.03.2013 16:59

        To by asi nešlo. Kdyby se mi dostal nadosah, musel bych ho zlikvidovat :-))
        Jesse
        •  
          20.03.2013 17:05

          pane jesse a kdy zacnete pracovat vy ??? dekuji za odpoved :D
          OPTIMISTA
          • opte neser :-))))
            20.03.2013 17:22

            Pracuju. Těžký život spekulanta mám :-)
            Jesse
        •  
          20.03.2013 17:01

          Pane Jesse, takhle bych to napsát nesvedl, ale jsou to slova i z mého srdce...
          Achjo...
    • Re: pane Singere
      20.03.2013 15:28

      Pan Singer patrně nerozumí problematice, ani se nedivím, dlouhodobě je mimo. V roce 2008 koruna také velmi oslabila, prý proto, aby podpořila náš export. A jaký byl výsledek? Ještě horší jak Slováci se svým eurem, kterému se tento pán tolik brání. Takže ve výsledku chce zopakovat neúspěšnou léčbu (ani jinak dopadnout nemohla), kdy ožebračí národ a expoertu to žádné reálné navýšení stejně nepřinese. Pokud je krize, pak naše výrobky nikdo nekupuje, ani kdyby bylo skoro zadarmo. Jen se znehodnotí lidem vklady, mzdy, ceny poskočí, inflace poroste a lidi budou žrát ještě větší imitace než dnes. Opravdu hloupé názory má pan Singer. A to nemluvím o tom, že ČNB jako parazit vyhodí peníze do vzduchu, místo, aby se pomohlo s financováním této vybydlené země. Léta pravice přináší konec iluzí!
  •  
    14.03.2013 11:45

    uz bude ta dalsi sametova ???ponesu prapor v prvni rade
    OPTIMISTA
  •  
    14.03.2013 11:41

    Pane singr, spojte se s Kalouskem a táhněte hodně daleko. Vysoké daně slabá koruna, ale přesto dost silná na to aby se jezdilo nakupovat za hranice.Zdražte benzín, elektřinu, plyn,Spolu s Drábkem zaveďte daň z pastvy pro lidi a doufejte že sde nenajde ateista a nepotrestá vás bez přispění soudu a exekutorů.
    Homo
  • CZK oslabí sama
    14.03.2013 10:38

    na posílení nemá, páč by se snižoval export no a lidé ještě dlouhou nebudou nakupovat dovozové zboží tak jako nedávno takže bude nižší poptávka po cizí měně od dovozců. A to oslabení má negativa, ale doma se asi neporoste, kdo chce růst musí ven a tady by slabší koruna pomohla. Jenže "pindy" Mr. Singera už nikdo vážně nebere :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: CZK oslabí sama
      14.03.2013 11:54

      Děsí mne jenom co znamená termín oslabit korunu. Chtějí to srazit na 30 Kč/Euro nebo ještě více. Vsadil by jsem si na to, že korunu podrazí.
      Medium2
      •  
        14.03.2013 12:14

        Vsadit si můžete. Stačí si otevřít účet na Forexu a vzít pozici na oslabení CZK. S nekontinuální ČNB , která otáčí své názory každý měsíc, budete trochu trpět, ale vsadit si opravdu můžete.
        Nero
  • Singer by se mel vratit na studia :-))
    14.03.2013 10:23

    Panu Guvernerovi nikdo nerekl, ze kdyz oslabi korunu a zdrazi benzin a nafta zdrazi vsechno a lidi zacnou jeste vic setrit :-) Vlada a CNB udelali velkou chybu tak dlouho nesmyslne strasili Reckem az lidi vystrasili a donutit je opet utracet nebude lehky ukol pri 10% nezamestnanosti a ceske ekonomice zavisle na prodeji aut. Krize podle me jeste poradne nezacala.Tak jako jsem predpovedel dvojite ´W´ tak to uz dnes vidim i na ztracenou dekadu....
    martík
  •  
    14.03.2013 10:18

    ...ještě pár takových výkřiků a našeho váženého guvernéra už vážně bude poslouchat jen tým analytiků páátria. Pokolikáté za poslední kvartál vyhrožuje intervencí, počítá to vůbec ještě někdo? Největší svinstvo je ale to neustálé ukazování na eurozónu. Jako oblbovačka typu, že za všechno zlé může eurozóna a všechno dobré čnb a vláda je fakt hodně ubohý.. už si konečně přiznejte taky vlastní chyby..
    bob
  • silná nebo slabá koruna
    14.03.2013 10:17

    Hlavně že ji pořád ještě máme. O čem bysmese tady dohadovali a na co nadávali. Díky Václave za její zachování.
    Kulík
    • Re: silná nebo slabá koruna
      14.03.2013 11:07

      Díky tomu se konfiskace ředěním peněz zde opravdu vydařila.
      Ano
  • Singer
    14.03.2013 9:47

    Řeči o intervenci už nefungují, asi už je to na těchto hodnotách na spekulaci na posílení koruny. Pak se uvidí, jak bude ČNB reagovat. Zatím to vypadá , že vystříleli všechen střelnej prach a nevím nevím zda mají odvahu na intervenci. Člověk nikdy neví , ale myslím že ne, že to jsou jen kecy.
    Nero
  • Kecal
    14.03.2013 9:44

    Koncem roku vykřikuje do médií, že bude-li třeba, zakročí proti silné koruně intervencí. Nedávno se nechal slyšet, že už intervence není třeba, protože koruna oslabila sama od sebe dostatečně (přitom posilovala). A teď když už konečně doopravdy sama oslabila, řekne, že zvažují její oslabení, protože je silná. Dělá si z nás prdel, nebo je opravdu tak blbej a netuší, která bije?
    Nyk Lísn
  • Oslabeni ceske koruny urcite pomuze
    14.03.2013 9:08

    Mozna si mysli ze snizenim hodnoty koruny zabrani kradezim v cele republice. Za chvili se totiz ani uz nevyplati krast protoze to za tu namahu nebude stat.
    saki
  •  
    14.03.2013 6:03

    Kdyby panu Singerovi zalezelo opravdu na nasi Ceske ekonomice,tak by uz davno oslabili nasi menu
    dolar
    • Dolare Dolare do roka a do dne
      14.03.2013 9:16

      nejsi ty ale naivka. Komu asi záleží na nějaké české ekonomii nebo síle koruny. Ty taky asi stále ještě věříš na mandelinku bramborovou. b
      Růbl.....
    • Oslabení koruny
      14.03.2013 8:07

      je pitomost. Co tím získáme? Maximálně zdražíme vstupy. Podíl pracovní síly na celkových nákladech je minimální, tím to nezachráníme ostatní nakupujeme nebo obchodujeme za evropské ceny. Zelená elektřina to je maras. O kolik to zvedlo náklady firem?
      Medium2
      • Re: Oslabení koruny
        14.03.2013 8:12

        Přesně tak, problémem jsou životní náklady, tady prostě nikdo za dva tisíce měsíčně jako v Asii dělat nemůže a když už někdo dělá za málo, tak je dotován prací ostatních ve formě sociálních dávek.
        kipa
      • aha
        14.03.2013 8:09

        Takže vy chcete pomoci "České ekonomice" za cenu transferu od občanů, kterým se tímto zvednou ceny všecho? A kteří díky tomu budou klesat se svými příjmy? To není pomoc, to je krádež!
        kipa
  •  
    14.03.2013 5:59

    zvysovat saby ani nemuze a to si myslim ,ze je spis bude snizovat pod nulovou hranici. Myslisi ,ze se bude ozivovat ,nejak rychle . Ja bych rek ,ze teprve vstupuje do klesajiciho modu
    dolar
    • Aha
      14.03.2013 8:09

      Takže vy chcete pomoci "České ekonomice" za cenu transferu od občanů, kterým se tímto zvednou ceny všecho? A kteří díky tomu budou klesat se svými příjmy? To není pomoc, to je krádež!
      kipa
  • Oslabená koruna
    13.03.2013 19:44

    Kdyby jsme měli Euro tak nám tyhle starosti odpadnou stejně jako nemít tady tak dlouho komunisty tak by jsme nemuseli řešit restituce cirkvi. My snad bez těch našich výmyslů ani žít neumíme. Rádi pořád do něčeho rejpáme tak dlouho až všechno pohnojime.
    Kučera
  • zaptal bych se
    13.03.2013 17:31

    pana Singera, jestli se živí mluvením...
    Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m