Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Chladné jaro zachraňuje Gazprom. Ceny spotového plynu letí nahoru

Chladné jaro zachraňuje Gazprom. Ceny spotového plynu letí nahoru

02.04.2013 15:48
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Březen – za kamna vlezem, duben – ještě tam budem. Tuto pranostiku si asi v Gazpromu letos nechají zlatě zarámovat. Díky extrémně chladnému začátku jara si ruský plynárenský gigant může spravit chuť po nepříliš vysokém zahraničním odbytu v prvních dvou měsících roku. Růst poptávky po ruském zemním plynu táhne i deficit v zásobování Evropy zkapalněným plynem (LNG) z Kataru. Blízkovýchodní energetická velmoc raději tankery s plynem posílá do Asie, kde za ně dostane lépe zaplaceno.

Podle údajů agentury Interfax by dodávky ruského plynu do Evropy za první kvartál roku mohly zaznamenat 6,5% meziroční růst na 41,7 mld. m3. Za březen Gazprom kalkuluje se zhruba 30% zvýšením prodaných objemů. Začátek roku přitom příliš slibně nevypadal. Za první dva měsíce export do Evropy meziročně klesl o 5 %.

Kvůli vlně chladného počasí, která postihla celý kontinent, se denní objem dodávek ruského plynu do Evropy pohybuje na úrovních typických pro zimní špičku. Minulý týden v některých dnech dosáhl 520 mil. m3, což způsobilo úplné vyčerpání exportních kapacit. Zdroje z Gazpromu deníku Kommersant sdělily, že růst poptávky nabyl takových rozměrů, že odbyt za březen přesáhne dodávky za leden až únor.

Krom počasí hrají ve prospěch Gazpromu v Evropě další faktory. Jedním z nich je pokles těžby v řadě evropských zemí, zejména v Norsku, kde se přihodilo několik havárií na produkčních zařízeních. Zásobovací situaci na kontinentu dále zhoršuje nedostatek dodávek od vývozců LNG, které láká lukrativnější asijský trh.

Dříve se pokles cen plynu na spotovém trhu, který utváří právě dodávky LNG, do hospodaření Gazpromu promítal negativně, jelikož tlačil na snížení cen v jeho dlouhodobých kontraktech navázaných na kotace ropy. Jenže v loňském roce se trend obrátil. Podle publikace Oil & Gas Journal dodávky LNG do Evropy v roce 2012 klesly o 27 %, přičemž Velká Británie, největší odběratel, zaznamenala 47% propad.

Významní exportéři LNG, hlavně Katar s 8% podílem na evropském trhu, raději tankery s plynem nasměrovávají na asijská odbytiště. LNG dodávky do Asie loni na rozdíl od Evropy vzrostly o 9 %. Japonsko za poslední dva roky dokázalo zvýšit import LNG z Kataru na dvojnásobek, Jižní Korea navýšila katarské dodávky o 56 %. Společnost Qatargas nedávno oznámila, že hlavní část produkce bude nadále určena pro asijské trhy, přičemž do Evropy „budou dodávky putovat v omezeném rozsahu.“ Šéf oddělení transportu a prodeje plynu v Qatargas Evropské unii vyčetl, že nedokáže jasně vymezit roli zemního plynu ve svém energetickém mixu, a že proto Evropě hrozsí nedostatek této suroviny.

Tuhá zima a pokles nabídky vedly ke snížení objemu plynu v zásobnících ve Francii, Belgii, Německu a Velké Británii a k prudkému nárůstu cen na spotovém trhu. Minulý týden dosáhly kotace v National Balancing Point (hlavní britský uzel) 530 USD za 1000 m3. Na německém hubu NCG se ceny pohybovaly kolem 520 USD za 1000 m3. To je výrazně více, než kolik momentálně Gazprom účtuje evropským klientům. Ruský monopolista v Evropě loni prodával 1000 m3 plynu v průměru za 402 USD, letos by podle posledních kalkulací managementu měla průměrná cena činit 366 USD za 1000 m3.

Těžce zasažená Británie zlepšuje vyhlídky Nord Streamu
Nejhorší situace panuje v Británii, jejíž rezervy jsou z 90 % vyčerpané. Zatímco v Německu či Francii mají plné zásobníky poskytovat dost suroviny pro zajištění vrcholové spotřeby na 100 dní, v britském případě vydrží jen 15 dní. Francouzi vyčerpali zásobníky ze 70 %, Belgičané ze 75 %.

Britové doplácí na to, že dosud spoléhali na přebytky produkce z Norska či Kataru a de facto se stali zákazníky druhé kategorie. Vážnost situace a těšné poměry na trhu odráží fakt, že omezení dodávek LNG vedlo k 50% zdražení plynu během jediného dne.

Plyn z Norska Britové nakupují hlavně na spotovém trhu (cenové podmínky určuje National Balancing Point). Kontinentální Evropa má s norskými těžaři uzavřené dlouhodobé kontrakty, takže při zvýšené poptávce dostává přednost. Podobně, i když v kontinentálním měřítku, je tomu s dodávkami LNG z Kataru. Japonci a Jihokorejci platí oproti Evropě prémii zhruba 3-10 USD za milion britských termálních jednotek.

Británie byla do roku 2004 čistým vývozcem zemního plynu. Prudký pokles domácí šelfové těžby (o 17 % v posledních 12 měsících) poté zemi odsoudil ke statusu dovozce. Britská vláda a místní energetické společnosti se snaží zajistit přístup k dodatečným dodávkám, avšak zatím s omezeným úspěchem. Export amerického LNG z břidlic by měl začít mezi roky 2015 a 2016, ale dá se očekávat, že většina tankerů nejdříve popluje do Asie. Další perspektivní těžaři jako Nigérie, Alžírsko či Trinidad a Tobago buď nemají prostor k navyšování produkce, či ji také hodlají nasměrovávat do Asie. Brzké zlepšení si Britové nemohou slibovat ani od těžby z vlastních břidlicových ložisek, jelikož jejich průzkum a otevření si vyžádají roky.

To opět hraje do karet Gazpromu, který navrhl přivést do Británie svůj plyn přes odbočku z nedávno dokončeného plynovodu Nord Stream, jenž surovinu vede po dně Baltského moře do Německa. Vysoké ceny na spotovém trhu navíc ruskému gigantu umožní zachovat stávající systém navazování dlouhodobých kontraktů na ceny ropy. Smlouvu o dlouhodobých dodávkách momentálně vyjednává Maďarsko.

Podle analytika banky UBS Konstantina Čerepanova výše zmíněné faktory Gazpromu umožní zvýšit letošní dodávky do Evropy meziročně o 8 % na 150 mld. m3. Loni monopolista zaznamenal propad o 7,5 % na 140 mld. m3. Objem celkového exportu Gazpromu (včetně zemí SNS) bude záležet zejména na energetické politice Ukrajiny. Podle platného kontraktu by Kyjev od Moskvy měl nakoupit alespoň 42 mld. m3 plynu, loni nicméně celkový odběr činil pouze 33 mld. m3. Ukrajina se snaží zvýšit domácí těžbu a také začíná navyšovat dodávky ze západního směru s pomocí swapových kontraktů s evropskými energetikami. Díky nim může plyn získávat levněji než od Gazpromu. Tomu totiž kvůli nevýhodně nastavenému kontraktu za dodávky platí víc než západní odběratelé typu německé RWE.

(Zdroje: Kommersant, Reuters, Eurasia Daily Monitor)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m