Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČEZ: Omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku rozhodlo. Budeme radši investovat v Polsku

ČEZ: Omezení podpory větrných elektráren v Rumunsku rozhodlo. Budeme radši investovat v Polsku

05.04.2013 15:49, aktualizováno: 5.4. 18:19

Aktualizováno

Plán na výstavbu nových větrných elektráren v Rumunsku o kapacitě až 1000 MW dočista pohřbil záměr Bukurešti osekat podporu zelené energie, lákavější jsou nyní příležitosti v Polsku. Uvedl dnes pro agenturu Bloomberg mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž v reakci na poslední krok rumunské vlády, která se snaží „omezit přeplácení“ energie z obnovitelných zdrojů a s ním i růst cen elektřiny svých voličů.

Rumunský energetický regulační úřad ANRE na konci minulého týdne doporučil vládě snížení vyplácené podpory pro nové zelené energetické projekty. Podle agentury Bloomberg rumunská vláda tato doporučení včera přijala, a od příštího roku tak začnou platit. Producenti energie z obnovitelných zdrojů tak budou nejspíš od 1. ledna 2014 dostávat z nových projektů za každou vyprodukovanou megawatthodinu menší počet zelených certifikátů, které musejí distributoři v zemi povinně vykupovat při ceně mezi 27-55 eury po dobu následujících 15 let.

Zatímco dosud rumunská vláda při investici do větrných elektráren garantovala 2 zelené certifikáty za 1 MWh, regulátor doporučil snížení kvóty o čtvrtinu jen na 1,5 certifikátu. V případě solárních elektráren by pokles měl být z 6 na 3 certifikáty. U malých vodních elektráren by potom podpora měla klesnout ze 3 na 2,3 certifikátu za každou vyprodukovanou megawatthodinu.

„Další expanze v Rumunsku byla nyní pouze v hypotetické fázi, nyní jsme ale rozhodnuti soustředit se místo toho na polský trh,“ uvedl dnes pro Bloomberg mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Přitom ještě v únoru letošního roku uvedl šéf rumunské divize ČEZ Jan Veškrna, že firma pouze snížila kapacitu projektu plánovaného do roku 2016 – z asi 1000 MW na až 300 MW. Mimo nejistoty ohledně podpory obnovitelných zdrojů ze strany rumunské vlády tehdy ale zmiňoval také silnější potřebu financování rozvojových projektů v České republice, kde ČEZ plánuje dostavbu dvou bloků jaderné elektrárny Temelín.

Polsko nabízí investorům v oblasti obnovitelných zdrojů elektřiny obdobný systém podpory skrze přidělování obchodovatelných zelených certifikátů jako Rumunsko. Podle asociace polských větrných elektráren je navíc prostor pro další rozvoj tohoto segmentu díky nejnižší hustotě pokrytí v Evropě mnohem atraktivnější. Polsko hodlá vstřícnou investiční politikou do roku 2020 zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů ze současných 5 procent na 15 procent.

Dle lednových slov odcházejícího ředitele ČEZ v Polsku Kamila Čermáka, energetická skupina hodlala do roku 2015 postavit v sousední zemi tři větrné farmy s celkovou kapacitou 175 MW. V dlouhodobém výhledu by pak měl jejich výkon činit až 700 MW. Pro srovnání, instalovaný výkon uhelné elektrárny Chvaletice je 800 MW.

Podpora dřívějších investic ČEZ beze změny, ale možná rozložená v čase

ČEZ loni v listopadu v Rumunsku zprovoznil větrnou farmu Fantanele a Coegalac o výkonu 600 megawattů a loni v zemi loni v zemi právě díky štědré podpoře obnovitelných zdrojů vydělal 2,5 mld. , tedy asi 3 procent celkového ročního zisku EBITDA. Důležitější je pro společnost proto sledovat politické tlaky na změnu také v případě stávajících projektů.

Maria Manicuta z rumunského energetického regulačního úřadu včera veřejně ujistila, že škrty ve státní podpoře obnovitelných zdrojů plánované od příštího roku nemají jakkoliv dolehnout na dříve spuštěné větrné projekty v zemi.

Rumunský ministr energetiky ale minulý týden přišel s překvapivým řešením problému pokračujícího růstu cen elektřiny pro koncové spotřebitele v důsledku podílu na podpoře obnovitelných zdrojů. Vláda podle něho úrovozovatelům zelených zdrojů, včetně skupiny ČEZ, sice vyplatí celou slíbenou podporu, ale velkou část hodlá od poloviny letošního roku odložit až do roku 2017.

„Rumunská vláda od července změní schéma podpory čisté energie,“ oznámil v pátek při vystoupení v Bukurešti rumunský ministr pro energetiku Constantin Nita. „Zvažovali jsme několik variant, ale nakonec jsme se rozhodli vyžádat si tento oddechový čas, aby se ukázalo, jak si ekonomika za určité období povede a jak se investorům vracejí jejich investice,“ dodal ministr. Celý program podpory nadále považuje za „štědrý“, a nečeká proto odliv investic.

Provozovatelé větrných elektráren v zemi tak podle nové strategie rumunské vlády od července dostanou jeden zelený certifikát okamžitě a druhý až s odkladem do roku 2017, uvedl Nita minulý týden před novináři. To pro investory do větrných elektráren znamená faktické odsunutí poloviny přislíbené státní podpory o čtyři roky dále, než počítali. V případě vodních elektráren by měla od poloviny roku klesnout okamžitá státní podpora ze tří na jeden certifikát. U solárních elektráren potom ze šesti na tři certifikáty.

Rumunské zákony ale kromě garantových přídělů zelených certifikátů určují také minimální a maximální cenu, za kterou je energetiky nucené produkovat stále větší podíl zelené energie certifikáty nakupují od vlastníků solárních, větrných a dalších elektráren. Dosud bylo toto cenové rozmezí stanoveno na 27 až 55 eur. Před dvěma týdny ale rumunský ministr energetiky Constantin Nita připustil možnost změny horní hranice cenového rozpětí. Mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová ale na dotaz Patria.cz minulý týden uvedla, že by takovýto krok nemohl projít bez souhlasu Evropské komise a nyní se firma ničeho takového neobává.

„Důvěryhodnost rumunské vlády klesla na nulu,“ uvedl dnes pro Bloomberg Markus Vrieling, generální ředitel společnosti RESbroker International působící jako broker pro projekty v oblasti větrné a solární energie. Několik jeho klientů prý již v návaznosti na poslední politický vývoj v zemi dalo své dříve plánované projekty za stovky milionů eur k ledu.


(Zdroj: Bloomberg, ČEZ, Reuters, Rzeczpospolita)


Čtěte více:

ČEZ seškrtá plány na expanzi větrných elektráren v Rumunsku. Peníze potřebuje doma (+komentář)
28.02.2013 18:36
Místo nových větrných elektráren o výkonu 1000 megawatt postaví ČEZ v ...
Rumunský regulátor žádá konec přeplácení zelené energie. ČEZ se nižších zisků ze stávajících větrníků nebojí
29.03.2013 17:58
Rumunská vláda se musí vyhnout přeplácení investorů do obnovitelných z...
Rumunsko našlo trik na drahou elektřinu. Vyplatí polovinu podpory pro větrné elektrárny až za 4 roky
02.04.2013 13:26
Překvapivé řešení politického problému s prosakováním vysokých nákladů...

Váš názor
  •  
    05.04.2013 16:45

    Recese a podpora obnovitelných zdrojů to je kombinace, kterou si může dovolit jenom Evropa.
    berta
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data