Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Varšava prý jedná s Vídní o možnosti spojení burz. Vynutí si klesající objemy vznik nového lídra?

Varšava prý jedná s Vídní o možnosti spojení burz. Vynutí si klesající objemy vznik nového lídra?

09.04.2013 13:54, aktualizováno: 9.4. 17:51

Aktualizováno

„Burzy cenných papírů nemohou zůstat národními navždy,“ přiznala dnes náměstkyně šéfa polské burzy a vyjádřila připravenost k panevropské konsolidaci trhů. Beata Jaroszová tak nepřímo potvrdila zprávy agenturních zdrojů o tom, že Varšava a Vídeň spolu vedou jednání o možnosti vytvoření nového největšího regionálního hráče v oblasti obchodování s akciemi a dluhopisy i primárních emisí ve střední a východní Evropě.

Zdroje agentury Bloomberg a Reuters dnes pod podmínkou anonymity uvedly, že vídeňská a varšavská burza, které plátí za dva největší trhy v našem regionu, zahájily jednání o možnosti užší spolupráce. „Nějaká jednání už vedena byla. Ale jedná se o velmi předběžné diskuse, které nemusejí vést k dohodě,“ upřesnil následně agentuře Reuters zdroj blízký jednáním. Jednání následně potvrdila jak

Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejíž součástí jsou burzy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani dlouhodobě avizuje svoji vůli spolupracovat s dalšími subjekty v rámci regionu střední a východní Evropy, říká Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEESEG a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Mluvčí vídeňské burzy Beatrix Exingerová dnes potvrdila, že se šéf CEESEG Michael Buhl na "úvodní návštěvě" v následujících dnech setká se svým varšavským protějškem, kterým je Adam Maciejewski. Další podrobnosti ale sdělit odmítla.

Michael Buhl, který stojí v čele aliance CEE Stock Exchange Group, již loni v červnu uvedl, že krize si žádá nečekané činy a vyjádřil zájem na spojení s největším konkurentem, kterým je právě varšavská burza. Jeho slova byla tehdy reakcí na propad zobchodovaných objemů, který snížil čistý zisk CEESEG za rok 2011 na polovinu. Od té doby však vývoj z pohledu objemů obchodů obratu k lepšímu bohužel nedoznal.

"Skupina CEE Stock Exchange Group (CEESEG), jejíž součástí jsou burzy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani dlouhodobě avizuje svoji vůli spolupracovat s dalšími subjekty v rámci regionu střední a východní Evropy," řekl na dotaz Patria.cz Petr Koblic, generální ředitel skupiny CEESEG a ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Sdílnější byla náměstkyně šéfa varšavské burzy Beata Jaroszová. „Burzy cenných papírů nemohou zůstat národní navždy. Sledujeme, co se v Evropě děje a jsme připraveni participovat na panevropské konsolidaci,“ uvedla dnes při panelové diskusi v Londýně nejvýše postavená žena ve vedení polské burzy. Jaroszová dále dodala, že Varšava je připravena jednat s partnery z regionu a Evropy.

Vlastnická struktura a možné společné vyhlídky

Polský trh platí v regionu za burzu, která navzdory zhoršení ekonomické situace dokáže udržet relativně stabilní přísun nových titulů na trhu v rámci IPO. Nyní se na polské burze obchodují akcie 438 firem s celkovou tržní hodnotou asi 700 miliard polských zlotých, tedy asi 221 miliard dolarů. CEE Stock Exchange Group, která je mateřskou společností vídeňské burzy, sdružuje dále také český, maďarský a slovinský akciový trh, a disponuje tak celkovou tržní kapitalizací asi 129 miliard eur (asi 168 miliard dolarů) a počet listovaných akcií dosahuje 239 titulů. Oba trhy ale obchodují s jinými měnami (EUR vs. PLN) a pod rozdílnými obchodními systémy (XETRA vs. nový systém od NYSE).

Varšavská burza cenných papírů je v současnosti ovládaná polským státem, který drží sice jen asi 35% vlastnický podíl, ale disponuje většinou hlasovacích práv. Polské ministerstvo státního pokladu již v roce 2009 zvažovalo prodej kontrolního podílu v domácí burze do rukou Deutsche Börse, nakonec se ale rozhodlo pro navýšení kapitálu a změnu vlastnické struktury skrze primární emisi akcií (IPO) v druhé polovině roku 2010. Akcie WSE dnes poskočily o více než procento výše a celou společnost tak nyní oceňují na 1,61 miliardy zlotých, tedy asi 508,5 milionů dolarů.

„Mohla by to být zajímavá myšlenka,“ uvedl k aktuálním spekulacím náměstek polského ministra státního pokladu Pawel Tamborski. „Nemám ale žádné specifikace, o celé věci nyní vím příliš málo,“ dodal dnes v Londýně na dotaz agentury Bloomberg ohledně možné fúze obou burz.

Mateřská skupina vídeňské burzy, holding CEE Stock Exchange Group, je vlastněna převážně rakouskými bankami a společnostmi, které jsou zároveň výraznými zástupci tamního akciového trhu. Největšími akcionáři CEESEG jsou UniCredit, Erste Group Bank a Vienna Insurance Group.

„Vytvoření nového centra regionu by bylo skvělou příležitostí pro získání zájmu investorů efektivnější cestou, než dnes,“ uvedl dnes ke společným vyhlídkám obou burzu Piotr Palenik, analytik ING Securities. „Klíčové by bylo, kde by bylo po fúzi lokalizováno rozhodovací centrum. Tržní dynamika přeje spíše Varšavě, a tak by varšavská burza měla použít tento argument pro řízení nové spojené platformy pro celý region,“ dodal polský analytik.

Myšlenka konsolidace burz pro posílení jejich pozice v posledních měsících rezonuje po celém světě. V prosinci loňského roku trhy prolétla zpráva o tom, že se společnost IntercontinentalExchange (ICE) dohodla na převzetí newyorské burzy NYSE za 8,2 miliardy dolarů s tím, že evropské burzy budou vyčleněny do samostatné firmy a odděleny. O evropské burzy koncernu NYSE Euronext původně sice měla zájem německá burzovní skupina Deutsche Börse. Fúzi ale zablokovala Evropská komise v obavách o dopad na konkurenční prostřední a Deutsche Böerse se následně v lednu v návaznosti na spojení ICE a NYSE nechala slyšet, že již ztratila chuť převzít provozovatele pařížské, amsterodamské a bruselské burzy Euronext.

(Zdroj: Reuters, Bloomberg, CEESEG)


Čtěte více:

Jsem pro „sňatek z rozumu“ s Varšavou, přiznal šéf aliance burz ve Vídni, Praze, Budapešti a Lublani po propadu zisku a objemů
14.06.2012 18:28
Krize si žádá neočekávané činy a Michael Buhl, který stojí v čele alia...
Objemy obchodů v Praze loni propadly o třetinu. Které tituly táhly nejvíce a co čekat od Xetry?
04.01.2013 18:44
Hlavní index pražské burzy PX sice v loňském roce zaznamenal nárůst ho...
Deutsche Börse po megafúzi NYSE + ICE prý už nemá zájem o Euronext
09.01.2013 13:26
Německá burzovní skupina Deutsche Börse (47,24 EUR, 0,30%) už ztratila...
Polské burze delší obchodování nepomohlo, bude zavírat dříve. Praha zkracování nechystá
27.03.2013 17:55
Polská akciová burza ve Varšavě přiznává, že dva roky staré rozhodnutí...

Váš názor
  •  
    09.04.2013 14:38

    Tonoucí se stébla chytá.
    berta
  •  
    09.04.2013 14:34

    vlada ktera jako stimulacni popud skrta a jen skrta a je to jedine co zvladne s tou bandou kretenu...te nepatri ani divi z cezu...natoz jeste aby reagovala a stimulovala akciovy trh..to urcite..tak jeste prodlouzit casovy test by ty buzici zvladli..na nic jineho tohle stado nema
    OPTIMISTA
  •  
    09.04.2013 14:18

    Burza jako taková je transparentní nástroj financování společnosti, jejich vlastnění a řízení. Jakékoli akce, poku budou řízeni a organizovány vládnoucí galerkou,nebudou mít na úroveň vliv. CHtělo by to opravdovou vládu, Která by v burze viděla odraz svého vladnutí, teď to není žádoucí.
    Homo
  • A s čím
    09.04.2013 14:15

    tam kobližek pujde? Když už ted je tady skoro vše za 30 kč
    pb
  • Jediná
    09.04.2013 14:02

    šance pro naší skomírající BCCP, dyť už je to směšný. Já jsem zásadně pro to spojit a udělat jeden "velkej trh". Problém je vyřešit měnu no :-)
    Chudas
  • Konecne
    09.04.2013 14:00

    No to teda trvalo. Dat tam cely visegrad a mame to. Uz aby to bylo.
    sazkar
Aktuální komentáře
02.05.2024
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.