Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soros: Německá volba

Soros: Německá volba

09.04.2013 18:20

Krize eura už Evropskou unii proměnila z dobrovolného svazku rovnoprávných států na vazbu mezi věřiteli a dlužníky, z níž není úniku. Věřitelé mohou očekávat, že kdyby některý z členských států měnovou unii opustil, přijdou o značné sumy, a přesto jsou dlužníci podrobováni politikám, jež prohlubují jejich propad, ztěžují jejich dluhové břemeno a zachovávají jejich podřízené postavení. Krize teď proto hrozí rozvrácením samotné EU. To by byla tragédie historické velikosti, jíž může předejít jedině německé vedení.

Příčiny krize nelze řádně pochopit, neporozumíme-li fatální vadě eura: vytvořením nezávislé centrální banky se členské země zadlužily v měně, již neovládají. Úřady i účastníci trhu zprvu přistupovali ke všem státním dluhopisům, jako by byly bezrizikové, čímž vznikla zvrácená pobídka, aby se banky plnily slabšími dluhopisy. Když řecká krize probudila strašáka krachu, finanční trhy zareagovaly s velkou razancí a všechny silně zadlužené členy eurozóny odsunuly do postavení rozvojové země předlužené v cizí měně. K silně zadluženým členským zemím se následně přistupovalo, jako by si za své neštěstí mohly pouze a výhradně samy, a strukturální vada eura zůstala nenapravena.

Jakmile tomuto porozumíme, řešení se nabízí prakticky samo. Lze jej shrnout jedním slovem: eurobondy.

Kdyby země dodržující nový fiskální kompakt EU měly možnost převést celý objem svého vládního dluhu na eurobondy, příznivé důsledky by představovaly naprostý zázrak. Nebezpečí platební neschopnosti by se rozplynulo, stejně jako rizikové prémie. Bilance bank i rozpočty silně zadlužených zemí by dostaly okamžitou vzpruhu.

Itálie by například ušetřila až 4 % HDP, její rozpočet by se přehoupl do přebytku a úsporné kroky by nahradila fiskální stimulace. Tamní ekonomika by díky tomu rostla a míra zadluženosti by klesla. Většina zdánlivě bezvýchodných problémů by zmizela jako pára nad hrncem. Bylo by to jako probuzení ze zlého snu.

Podle fiskálního kompaktu by členským zemím bylo dovoleno vydat nové eurobondy pouze jako náhradu dluhopisů s brzkou splatností; po pěti letech by se zbývající dluhy postupně snižovaly na 60 % HDP. Kdyby členská země hospodařila s dalšími dluhy, mohla by si půjčovat pouze na vlastní jméno. Je třeba připustit, že fiskální kompakt potřebuje určité úpravy, aby se zajistilo, že sankce za neplnění budou automatické, okamžité a ne příliš drtivé, aby byly věrohodné. Přísnější fiskální kompakt by prakticky eliminoval riziko platební neschopnosti.

Eurobondy by tudíž nezruinovaly úvěrový rating Německa. Právě naopak, ze srovnání s dluhopisy Spojených států, Velké Británie a Japonska by vycházely příznivě.

Jistěže, eurobondy nejsou všelék. Vzpruha plynoucí z eurobondů by k zotavení stačit nemusela; možná že by byla nutná další fiskální a/nebo měnová stimulace. Mít takový problém by ale byl luxus. Tíživější je, že eurobondy by neodstranily rozdíly v konkurenční schopnosti. Jednotlivé země by i tak musely podstoupit strukturální reformy. Dále by EU potřebovala také bankovní unii, aby byly úvěry dostupné ve všech zemích za rovných podmínek. (Kyperská záchrana tuto nezbytnost ještě zesílila, protože hřiště je po ní ještě nerovnější.) Německý souhlas s eurobondy by ale změnil ovzduší a potřebné reformy usnadnil.

Želbohu Německo zůstává zarytě proti eurobondům. Od chvíle, kdy kancléřka Angela Merkelová myšlenku vetovala, nejsou předmětem vůbec žádných úvah. Německá veřejnost si neuvědomuje, že souhlasit s eurobondy by bylo mnohem méně rizikové a nákladné než pokračovat v uskutečňování pouhého minima k zachování eura.

Německo má právo eurobondy odmítnout. Nemá ale právo bránit silně zadluženým zemím, aby svému strádání unikly tím, že se spojí a vydají je. Jestliže Německo s eurobondy nesouhlasí, mělo by uvažovat o opuštění eura. Eurobondy vydané eurozónou bez Německa by kupodivu ze srovnání s americkými, britskými a japonskými dluhopisy stále vycházely příznivě.

Příčina je prostá. Jelikož je veškerý nahromaděný dluh denominován v euru, vše závisí na tom, která země euro opustí. Kdyby odešlo Německo, euro by devalvovalo. Dlužnické země by znovu získaly svou konkurenční schopnost. Jejich dluh by se v reálných hodnotách snížil, a kdyby vydaly eurobondy, hrozba bankrotu by zmizela. Jejich dluh by byl znenadání udržitelný.

Zároveň by většina tíhy korekčního břemene dolehla na země, jež euro opustily. Jejich vývozy by byly méně konkurenceschopné a na domácím trhu by narážely na tvrdé soupeře z torza eurozóny. Utrpěly by rovněž ztráty u pohledávek a investic denominovaných v euru.

Naproti tomu, kdyby eurozónu opustila Itálie, její dluh denominovaný v euru by se stal neudržitelným a musel by se restrukturalizovat, což by globální finanční soustavu uvrhlo do chaosu. Má-li tedy někdo odejít, neměla by to být Itálie, ale Německo.

Existují pádné důvody k tomu, aby se Německo rozhodlo, zda přijme eurobondy, anebo opustí eurozónu, ale už méně jasné je to, která z těchto dvou možností bude pro zemi lepší. K takovému rozhodnutí jsou oprávněni jedině němečtí voliči.

Kdyby se dnes v Německu mělo konat referendum, zastánci odchodu z eurozóny by hravě zvítězili. Soustředěnější uvažování by ale mohlo názor lidí změnit. Zjistili by, že se značně zveličuje cena, již by Německo zaplatilo za souhlas s eurobondy, a naopak že se bagatelizuje cena, kterou by zaplatilo za ústup od eura.

Potíž je v tom, že Německo k volbě nic nenutí. Může pokračovat v uskutečňování pouhého minima k zachování eura. Právě tuto možnost zjevně upřednostňuje Merkelová, přinejmenším do příštích voleb.

Evropa by na tom byla nekonečně lépe, kdyby si Německo definitivně vybralo mezi eurobondy a odchodem od eura, ať už by zvolilo tak či tak; ostatně lépe by na tom bylo i Německo. Situace se zhoršuje a v dlouhodobějším výhledu se nevyhnutelně stane neudržitelnou. Neřízená dezintegrace vyvolávající vzájemné výčitky a neuspokojené nároky by Evropu uvrhla do horšího stavu, než v jakém byla, než se pustila do smělého experimentu sjednocení. To zajisté není v německém zájmu. 
 

George Soros je předsedou společnosti Soros Fund Management a nadační sítě Open Society Foundations.

Copyright: Project Syndicate, 2013.


Váš názor
  • já kdybych se třeba v Hannovéru
    12.04.2013 22:44

    ..že jsem na tom jako domácnost, rodina, jedinec horší než kdekoli jinde tak bych vyšel do ulic, má snad někdo jiný názor ??????
    db
  • Ha ha ha, hele ho, chytráka...
    12.04.2013 22:37

    asi má plnou kapsu bezcenných dluhopisů – výměna by mu dala možnost se jich rychleji zbavit....
    jAKA
  • Zase jeden z globalistů
    10.04.2013 10:56

    Líbí se mi, jak se znovu snáží globalisté, kuplíři a banksteři odtahovat pozornost od samotného problému s tištěnýma nekrytýma papírkama jménem dolar, který není cílem, ale prostředkem k novému světovému řádu. Po několika podvodech v minulých 50-ti letech /rok 1971, 1973, 1987, 1999, 2001, 2008..../ je jasné, že tento šílený projekt fiat měn a tunelování národního bohatství nic netušících a případně zkorumpovaných států, je u konce. Teď je otázkou, jak skončí tento šílený neoliberální projekt, říznutý protekcionismem, multikulturalismem a korporatokracií. Pokud lidstvo nezačne se změnou, skončí tato 200-letá fraška zase stejně - válkou, novou totalitou nebo měnou, jako již poněkolikáté v hitorii. Pro snažší orientaci alespoň tento odkaz:http://www.zvedavec.org/komentare/2013/04/5441-svetova-financni-pyramida.htm S přáním pěkného dne Stanislav Svoboda
    Stanislav Svoboda
  • E-bondy
    10.04.2013 10:54

    by mohly vydávat pouze státy, plnící finanční kriteria - zadlužení a schodek. To by vytvořilo tlak na státy, které kriteria neplní a ulevilo disciplinovaným.
    lime
  •  
    09.04.2013 19:10

    Může mi někdo vysvětlit, kdo by za ty eurobondy ručil? Kdo by vyplácel eurobondy, které by vydala řecká vláda a neměla by je z čeho splatit?
    hans
    •  
      10.04.2013 8:38

      Recka vlada by nove vydat nemohla, jen by doslo ke konverzi tech stavajich cimz by spadly uroky a zatez fakt o procenta HDP. Za tyto by rucíly vsechny zeme spolecne cili ano Nemecko. George ma 1. s Nemci nevyrizeny ucty a 2.plny kufry italskych bondu ...
      mrkvička
      •  
        10.04.2013 9:31

        Co to znamená, všichni společně? Každý svým procentem, nebo všichni dohromady?
        hans
        •  
          10.04.2013 11:12

          všichni za jednoho jeden za všechny společně a nerozdílně, rozuměj ve finále Němci ručí za všechny eurobondy
          mrkvička
  • zmrdky nemecké
    09.04.2013 18:55

    je to tak ty smejdi chteji ovladat a vykradat evropu ,co se nepodarilo hitlerovi to se dari angel,ale jak dlouho si to nechame libit!!!!
    XXX
    • Re: zmrdky nemecké
      10.04.2013 9:49

      Tak se zdá, že emerika nebyla ještě oběvena.
      Homo
    • Re: zmrdky nemecké
      09.04.2013 22:57

      tak nám pověz, když se ti to nelíbí co s tím uděláš ty, ty světáku. Plnou hubu řečí ale čeká co s tím udělaji jiný - typický malý č.cháček a ještě tady dělá ramena MuHeHe.
      Petés
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university