Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příběh NWR: “Mladý pane, viděl jste někdy důl?” (glosa)

Příběh NWR: “Mladý pane, viděl jste někdy důl?” (glosa)

24.05.2013 16:37
Autor: Anonymní Investor, ???

“To je díra v zemi, chodby tak a tak. Prosím, důl se může zatopit, zasypat, ale nikdo vám ho nemůže vzít!”

Tak na tenhle cimrmanovský úryvek ze hry Posel z Liptákova si zřejmě vzpomněla spousta investorů, když se rozhodovala, jestli vstoupit do IPO NWR. Za upisovací cenu 425,80 CZK (13,25 GBP) a s gloriolou úspěšné emise odzvonil Zdeněk Bakala 6. 5. 2008 úspěšné IPO (více zde). 

Je 24. 5. 2013, po pěti letech obchodování z hodnoty akcie zbylo torzo. Cena na pražské burze v době psaní tohoto článku je 34,50 CZK (1,10 GBP).

Tento týden analytici společnosti Deutsche Bank snížili cílovou cenu pro akcie společnosti NWR na 25 CZK z 55 CZK, doporučení "prodat" (více zde). Včera, podruhé za necelé dva měsíce, snížila ratingová agentura Standard & Poor's své hodnocení úvěrových závazků společnosti NWR. „Revize odráží naši předpověď počítající s tím, že společnost NWR oznámí slabé výsledky ve zbytku roku 2013 a v roce 2014, a to kvůli nízkým cenám uhlí ve druhém pololetí 2013 a propadu produkce uhlí,“ uvedla agentura S&P . Výhled aktuálního ratingu označila za „stabilní“ (více zde).

Přiznám se bez mučení, že jsem byl aktivním účastníkem tohoto IPO a dodnes na to vzpomínám jako na jeden z nejzábavnějších projektů, kterých jsem se za 15 let v investičním bankovnictví účastnil. Úkolem bankéře by ale neměla být zábava, na tom se asi všichni shodneme. Jde tu o peníze, o hodně peněz. Úkolem brokera by mělo být poskytnutí profesionální služby, která vede v dlouhém horizontu ke zhodnocení peněz klienta.

Doporučení ke koupi byla v čase IPO viděna téměř u všech analytiků, stejně tak jako se podařila vytvořit pozitivní atmosféra okolo emise. To je logické z pozice vlastníka, ale ne tak z pozice brokera, který má evidentní konflikt zájmů. Chce uspokojit jednoho korporátního klienta, ale to může jenom tak, že bude co nejvíce prodávat produkt (IPO) jiným klientům.

Osobně si myslím, že existuje spousta profesionálních obchodníků s CP, ale všichni mají jeden velký problém. Pletou se do toho, čemu nerozumí, a nechtějí to přiznat. Všichni ti analytičtí guru jsou jenom marketingovou nálepkou firmy, dělají reklamu za málo peněz. Na veřejnosti nejviditelnější, ve firmě s minimálními pravomocemi. Není divu – nevydělávají peníze a jejich prognózy, jak opakovaně dokazují různé investiční soutěže, jsou na úrovni opic a fenek.

Mám jednoduchý návod, jak zvýšit kredit brokerů. Nechť zruší analytické oddělení, přiznají, že nic neví, a že jsou schopni vydělávat jen na klientech, nebo na tom, že ví, kam klienti investují (viz placený článek ve Financial Times, který je sice o FX, ale to samé platí i pro akcie).

Tady jsem se trochu zapomněl a odbočil, ale ona to jsou propojená témata. Nechť se každý zamyslí nad tím, zda není divné doporučovat ke koupi něco, co stojí cca 450 CZK a za pět let doporučovat k prodeji to samé (jistě za změněných podmínek, ale to měl jako specialista tušit) za cca 35 . Přičemž podotýkám, že je potřeba vzít na zřetel, že 5 let je doporučená doba k akciovému investování.

Mějte hezký víkend a nevěřte analytikům.

Důl vám totiž nejenže mohou znárodnit, mohou vám ho dokonce sebrat na burze.

Investor

Pozn.: Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • říkám to tu roky
    29.07.2013 18:04

    NWR je jen prázdná díra není tam nic ani uhlí ani prachy jen hroamda chudých a zouflaých hroníků to cenné je pryč a to je 44 000 bytů :-)
    martík
  •  
    31.05.2013 10:37

    Důl nikdo neukradne :D kdo by také kradl prázdnou díru.Jak šlo NWR na trh tak hlavní vahou na ceny akcii byly zásoby uhlí.Zásoby, které nikdo nemůže odhadnout na 100% .Nikdo tedy neví jak na tom vlastně NWR co bylo na hranicích rentability do hloubky 1000m to už fuč a s každým m stoupají drasticky náklady na těžbu.
    Deny:-)
  • NWR není tunel
    24.05.2013 20:21

    Prostě 2008 byla situace na trzích absolutně jiná, IPO za 425 nebyl podvod (spíš obdoba nyní např. IPO Facebooku) ale odraz tehdejší situace, samo emitent chce cenu co nejvyšší, navíc vzhledem k výraznému přeupsání (převisu poptávky) skončila cena na horní mezi intervalu. Že se posléze cena koks. i energ. uhlí zhroutí (a to zhroucení bude velmi dlouhodobé) nevěděl nikdo. Problém je jinde, v normálnějším tržním prostředí a při dostatečné diverzifikaci investic by se ztráta na NWR (pro ty co včas neprodali) vyrovnala se zisky na jiných titulech, ovšem u nás kdo rozložil riziko mezi např. IPO ECM, AAA, NWR, KITD je na dně (za tunel lze ale označit myslím jen tu poslední firmu). Zcela chybí (mega)růstové příběhy firem běžné v USA (zdaleka nejen Apple). PX je níže než byl v roce 1994 a na pražské burze nezbylo skoro nic, to je opravdu burza na zrušení, zbylé tituly reflektují jen nepatrnou část české ekonomiky na rozdíl od burz jinde a PX tak ani nebude moct reagovat na případné ekon.zotavení. Co tam zbylo obchodovatelného se buď už stejně obchoduje i jinde jako ERSTE, nebo to lze určitě snadno přesunout do Vídně nebo Varšavy.
    karel304
    • Re: NWR není tunel
      29.07.2013 18:21

      Karlíku, nezmínil jsi Cetv a ČEZ.Pořád jsem se hádala s okolím, když mi říkalo, že jsem gamblerka a že mám z burzy zdrhnout, urážela jsem se a připadala si děsně na koni, že jsem u Patrie zaregistrovaná a můžu "obchodovat" a dnes když už je Vymalováno , tak si připadám jak Antonida Vasiljevna Tarasevičevová.Jen ten Popyč mi schází.Je jedno zda je to NWR nebo Čez, burza je Casino
      ZUZKA
    • nebejt blbej
      27.05.2013 16:35

      No jako ono tehdy stacilo nezapomenout na to, ze cela NWR je jen OKD a ze anglicky nazev podstatu firmy nijak nezmenil. A vzpomenout si na to, za kolik pan Bakala - o nejaky rok ci dva drive - svuj podil v OKD koupil. Kdo to neudelal, skocil na mytus, ze firma ma cenu 100 mld a do IPO za techhle cenach sel, proste sorry...
      tereza
  • Tak jako vy
    24.05.2013 17:43

    jsem i já drobný investor - retail. Zajímalo by mne, z jakých informací, nebo pohnutek vlastně kupujeme akcie na PX. Na názory analytiků dát nelze. Jsou na úrovni "opic a fenek", na informace o hospodaření jakbysmet (viz. KITD, ORCO, CETV), na efektivnost, profesionalitu a racionalitu menežmentu taky ne (viz. ČEZ). Tedy horší jak ruleta. Tam alespoň vím jaká je pravděpodobnost výhry a vím, že i krupiér přísně dodržuje pravidla hry. Na burze neplatí ani to. Tedy, a to je zase otázka na orgány státu, jež má zajišťovat alespoň nějaké pravidla hry zvané kapitálový trh, plní si dobře svou funkci? Je tenhle náš stát opravdu to, co jsme si na svou ochranu vytvořili? Bohužel já si zatím odpovídám záporně. Možná proto je důvěra ve stát, jako takový, v ČR tak nízká. Pak se ale nelze divit, že lidi s menšíma morálníma brzdama, nebo horší výchovou, se zařídí a přizpůsobí se. Jak se do lesa volá ... Nekrade, nepodvádí, nekorumpuje, nelže se v ČR, samozřejmě mimo jiné, taky trošičku proto, že se drobní obchodníci na PX setkávají s případy typu NWR?
    jarom
  • jejich kredit se už nikdy nezmění
    24.05.2013 16:53

    český broker je jako nejhorší taxikář, vekslák, a kolotočář. V horních patrech přibývá inteligence ale i velikost podvodů. CITIBOY je proti nim Mirek Dušín.
    db
    • doplnění
      24.05.2013 17:00

      jo zapomněl jsem komu se podobaj nejvíc: gaunerům, co dělají ty předváděcí akce pro důchodce.
      db
      • Re: doplnění
        24.05.2013 17:04

        Na brokery nenadávej, nadávej na soudruha Bakalu. Brokeři jen obchodují, analytici píšou báchorky, ale emitent je ten pravý podrazák. Kapitálový trh je českým podsvětím za poslední roky docela slušně obohacen... za IPO NWR, nebo AAA by v USA seděli v base na 40 let !!!
        Jesse
        • ale
          24.05.2013 17:07

          ...tak to samozřejmě. Já se teď věnuju ale tématu :-)
          db
  •  
    24.05.2013 16:47

    Bravo, alespoň náznak sebereflexe. Měl bych si to vytisknout a dát na zedˇ a až zase vyleze pana Mokoš a jemu podobní s nějakým svým doporučením, tak si uvědomit, že jsou to jen kecy.
    fojta
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data