Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dluhopisový trh se připravuje na velký předěl

Dluhopisový trh se připravuje na velký předěl

19.06.2013 17:19
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Známky oživování americké ekonomiky a nejistota ohledně budoucího směřování americké měnové politiky otřásají dluhopisovým trhem. Investoři a firmy se musí rychle přizpůsobit očekávanému růstu úrokových sazeb a každé zaváhání je může přijít draho.

Příprava na předěl za obdobím, kdy sazby neustále klesaly, je patrná z odlivu prostředků z dluhopisových fondů všech druhů a barev. Podle údajů Thomson Reuters v průběhu uplynulých dvou týdnů investoři z obligačně orientovaných fondů stáhli rekordních 18 mld. USD.

Obchodování připomíná horskou dráhu, přičemž po dlouhé rally (růstu cen dluhopisů a poklesu výnosů) řada zaskočených investorů přišla o velké peníze. Společnosti s horším úvěrovým ratingem ruší plány na emise dluhopisů, jiné se musí smířit s vyššími zápůjčními náklady. Výkyvy se nevyhýbají ani firmám s prvotřídním hodnocením. Cena některých obligací vydaných společností Apple v rámci obří emise za 17 mld. USD se svezla o víc než 8 %.

Všechny pohyby mají jedno společné: trhy větří, že končí éra superlevných peněz. Otázkou je jen jak rychle a bolestivě k tomu dojde. Investoři proto budou s napětím sledovat dnešní vystoupení šéfa americké centrální banky Ben Bernankeho, který by se po dvoudenním zasedání s kolegy z regionálních poboček měl vyjádřit k budoucnosti stimulačních nákupů státních a hypotéčních dluhopisů. Podle klíčových slov a frází poté zváží, jestli z dluhopisů dále utíkat, nebo jestli bude moudřejší zvolit návrat.

„Bude to pro Bernankeho klíčový den,“ tvrdí David Kotok ze společnosti Cumberland Advisors, která spravuje aktiva v hodnotě 2 mld. USD. Pokud se prý jasně vyjádří, přijmou trhy tezi o pomalém, i když stabilním oživení. Pokud bude předseda Fedu ohledně dalšího vývoje měnové politiky mlžit, čekají trhy další šoky a vysoká volatilita.

Od začátku května, kdy nastal obrat, až dodnes přišli kupci amerických státních obligací podle propočtů Barclays o 1,9 %. Investoři zaměřující se na rizikovější dluhopisy s vyšším výnosem ztratili 1,83 %. Výnos desetiletého amerického dluhopisu, od něhož se odvíjí sazby hypoték a spotřebitelských úvěrů, od 2. května vzrostl z 1,62 % na 2,18 %.

Někteří investoři se proti dalším posunům úrokových sazeb zajišťují s pomocí derivátových instrumentů. Neklid je také patrný ze zvýšených objemů. Podle údajů CME Group se průměrný počet úrokových futures a opčních kontraktů v červnu pohybuje kolem 7,7 milionu, oproti 4,27 milionu za duben.

Prostředky stažené z obligačních i akciových fondů podle dostupných údajů putují do fondů peněžního trhu. Statistika konzultantské společnosti Investment Company Institute prozrazuje, že do fondů peněžního trhu zaměřujících se na drobné investory v týdnu do 12. června přiteklo 11 mld. USD, což je největší přírůstek od začátku roku.

Výprodejů zažily dluhopisové trhy letos už několik, většinou po lepších než očekávaných datech z ekonomiky či nečekaných opatřeních centrálních bank. Jelikož se pak ale objevily signály, že Fed bude se stimulací pokračovat, došlo následně k obratu. I teď centrální bankéři hovoří pouze o omezování likviditních injekcí, nikoli o zvyšování sazeb či jiném utahování měnové politiky. Někteří investoři proto tvrdí, že se situace opět uklidní a mezitím hledají výhodné koupě.

(Zdroje: WSJ, Thomson Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení
14:24Britská centrální banka ponechala úroky beze změny
14:01Bloomberg: Hedge fondy sází proti Bank of Japan, čekají oslabení jenu
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.