Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
NWR (z +12 % na -6 %) za 2Q se ztrátou 315 milionů eur. Odepisuje uhelná aktiva a mluví o „nové realitě“  (+komentáře)

NWR (z +12 % na -6 %) za 2Q se ztrátou 315 milionů eur. Odepisuje uhelná aktiva a mluví o „nové realitě“ (+komentáře)

22.08.2013 8:21, aktualizováno: 22.8. 15:36

Aktualizováno

Snížení hodnoty uhelných aktiv ve výši 307 milionů EUR uvrhlo těžební společnost NWR ve druhém kvartále do překvapivé ztráty 315 milionů eur, ačkoliv trh očekával ztrátu okolo 70 milionů eur. Mírně slabší byl také výsledek na úrovni tržeb, které za výsledkem 252,84 milionu eur nedosáhly na konsensu na úrovni 254 milionů eur. Firma potvrdila celoroční cíle a pokračující optimalizaci provozů, ale upozornila, že výhled pro trh s uhlím nevěstí v blízké době návrat k boomu z let 2008 a 2011.

„Taková je „nová realita“ a společnost NWR podniká kroky, aby se jí přizpůsobila. Tyto kroky zahrnují realizaci již oznámených opatření v objemu 100 milionů EUR s cílem posílit hotovostní pozici společnosti, a to včetně odprodeje zásob, i další úspory nákladů,“ uvedl dnes generální ředitel společnosti NWR Gareth Penny.

K nečekanému odpisu části aktiv společnost NWR dnes uvedla: "Pokračující prostředí slabých cen uhlí nás vede k vykázání nepeněžního snížení hodnoty těžebních aktiv ve výši 307 milionů eur a i nadále si budeme vědomi tržní volatility a rizik." Analytici oslovení v průzkumu agentury Reuters s odpisy aktiv NWR nepočítali.

Společnost dodala, že potvrzuje své cíle na celý rok 2013 oznámené spolu s výsledky za první čtvrtletí dne 16. května 2013: produkce uhlí v objemu 9 – 10 mil. t, externí prodeje uhlí v objemu 8,5 – 9,5 mil. t. a další prodej energetického uhlí ze zásob v objemu 500 tis. t. Nedávno pozměněné cíle pro prodeje a produkci koksu se nyní již nezměnily. 

Akcie NWR nejprve v Praze padaly o 5 procent až na 21,1 Kč, ale následně obrátily do 12% růstu až na 25,0 Kč, aby po otevření Wall Street padaly již opět o 6 procent, když informace o zlepšení provozní stránky hospodaření a pokračujících úsporách vystřídalo varování varování NWR ohledně nesplnění podmínek úvěrů a rizik financování do budoucna.



Provozní ztráta se ztenčuje a úspory pokračují

Z pohledu zisku EBITDA NWR za první pololetí vykázala čistou ztrátu 40 milionů eur. Za samotný druhý kvartál to bylo -14,5 milionu eur proti konsensu -25,2 milionu eur (medián odhadů v průzkumu Reuters). Ještě v květnu po výsledcích za první kvartál přitom Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR, uvedl, že společnost plánuje dosáhnout již ve třetím kvartále pozitivního výsledku na úrovni EBITDA a věří v kladný EBITDA za celý rok 2013.
 
Těžební společnost NWR, která je mateřskou společností OKD, v květnu také oznámila sadu opatření pro snížení nákladů a zachování likviditní pozice společnosti s cílenými úsporami 100 mil. EUR do konce tohoto roku. Dnes firma uvedla, že byla zatím realizována opatření posilující hotovostní pozici společnosti v objemu 60 milionů eur

Jejich součástí bylo snížení nákladů na zaměstnance o osm milionů eur. Ve druhém pololetí chce firma zaměstnanecké náklady snížit o dalších sedm milionů eur a o podmínkách jedná s odbory. NWR také uvedla, že snižuje počet administrativních zaměstnanců ve vedení OKD. Potrvdila dřívější oznámení, že by podnik mělo opustit 250 lidí

Generální ředitel NWR následně dnes před novináři slíbil, že firma dokáže ještě do konce roku nalézt 40 milionů eur úspor pro naplnění vytyčeného cíle. "Očekáváme, že dosáhneme neutrálního cash flow v posledním kvartále letošního roku i za celý rok 2014," dodal Gareth Penny.

"Po odečtení odpisů byla čísla víceméně v souladu s odhady. Firma učinila posun v úsporných opatřeních a navzdory stále negativnímu EBITDA -14,5 mil. EUR, byl čistý provozní cash flow pozitivní," uvedl Tomáš Sýkora, analytik Patria Direct. Celkově považuje výsledky NWR za mírně pozitivní z pohledu krátkodobého obchodování s akciemi.
 
Možné a nemožné prodeje aktiv

V rámci nové dlouhodobé strategie reagující na aktuální obtížné podmínky na trhu hodlá prodat ostravskou společnost OKK Koksovny a prověří také rentabilitu všech svých provozů. Následně bylo oznámeno, že NWR již sbírá konkrétní nabídky na možný prodej dolu Paskov a údajně také na rozvojový projekt polského dolu Debiensko. V polovině července ale společnost uvedla, že prodej dolu Paskov s ohledem na absenci potenciálních zájemců považuje za nepravděpodobný a zvažuje jeho uzavření.

„Po provedení zátěžových testů našich důlních provozů jsme došli k závěru, že v současném cenovém prostředí nelze udržovat provoz našeho vysokonákladového Dolu Paskov. Vzhledem k tomu, že se divestice Dolu Paskov nyní zdá být nepravděpodobná, vyhodnocujeme další varianty, a to včetně dočasného či trvalého uzavření dolu. Dosud nebylo přijato žádné konečné rozhodnutí a další informace o Dole Paskov poskytneme řádně ve správný čas,“ uvedla dnes NWR. Podle následujících slov šéfa NWR pro Reuters o trvalém, nebo přechodném uzavření Dolu Paskov nebylo dosud definitivně rozhodnuto, a důl bude v provozu jistě ještě celý příští rok.

Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) potom před dvěma týdny uvedla, že provedla důkladnou analýzu některých aktiv nabízených NWR k prodeji a líbí se jí koksárny OKK. Důležité ale prý bude, jak NWR osvětlí nejasnosti ohledně rizik prodávaných aktiv do budoucna. JSW nyní očekává odpovědi na otázky, které vyvstaly v rámci due diligence. "V současnosti jednáme o prodeji OKK s několika potenciálními zájemci. Očekáváme, že hotovost z prodeje koksovny OKK získáme ještě letos," uvedl dnes pro Bloomberg finanční ředitel NWR Marek Jelínek.
 
NWR již před měsícem představila nově domluvené ceny pro odběratele v tomto kvartále. Prodejní cena koksovatelného uhlí se pro třetí čtvrtletí mezikvartálně snížila o osm procent na 92 eur za tunu a cena koksu klesla o tři procenta na 232 eur za tunu. Analytici však často čekali ještě hlubší pokles cen. NWR tehdy také po mírně slabších prodejích za druhý kvartál oznámila nečekané snížení prognózy pro produkci a prodej koksu v roce 2013, o 100 tisíc tun v obou případech. U výroby koksu měla NWR roční cíl 800 tis. tun, nyní ale očekává, že vyrobí 700 tis. tun koksu a prodá místo 700 tis. tun 600 tis. tun.

NWR v roce 2014 a dále

Šéf NWR ale dnes potvrdil dlouhodobou strategickou vizi společnosti. "Stále se soustředíme na koksovatelné uhlí, a přes všechny krátkodobé obtíže a výzvy, jimž v současné době čelíme, i nadále pracujeme na tom, že se společnost NWR do roku 2017 stane evropským lídrem v těžbě a prodeji koksovatelného uhlí," uvedl Gareth Penny, výkonný předseda představenstva NWR.

NWR dnes uvedla, že urychlila první fázi strategie do roku 2017 a management NWR se plně soustředí na těžební provozy v České republice. "Naším cílem je mít efektivnější, štíhlejší a flexibilnější těžební aktivity do konce roku 2014," řekl dnes Gareth Penny. To se však bude mít citelný dopad na provoz NWR v roce 2014. Firma sníží těžbu na úroveň 8-9 milionů tun s 60 procenty koksovatelného uhlí v prodejním mixu. Jednotkové hotovostní náklady na těžbu tuny chce mít ve výši 60 EUR/t, dále nižší režijní náklady a plánuje méně než 100 milionů eur v investicích.

 

(Zdroj: NWR, Bloomberg, Reuters)


Čtěte více:

NWR už podle S&P nyní nemá dostatečnou likviditu. Rozhodující má být uhlí, prodej aktiv a dohoda s věřiteli
12.07.2013 19:02
Těžební společnost NWR na závěr týdne stihnul políček od ratingové age...
NWR (-12 %): Prodej dolu Paskov je nepravděpodobný, zvažujeme jeho uzavření (+komentáře)
15.07.2013 8:39
Důl Paskov produkující nejkvalitnější koksovatelné uhlí, ale s relativ...
NWR za 15 Kč? Brzy realita už i podle Citi
15.07.2013 12:49
Klesající ceny uhlí ve světě nedovolí těžební společnosti NWR (18,95 C...
Budoucnost dolu Paskov bude jasná do konce srpna. Skončí v rukou města, nebo horníků?
16.07.2013 18:46
Představenstvo těžební společnosti NWR se dnes sešlo se zaměstnanci do...
NWR bojuje o přežití v drsných podmínkách, říká Erste a sráží cíl o 80 %
19.07.2013 15:16
V současnosti nestojí riziko držení akcií NWR (18,5 CZK, -7,04%) v oče...
NWR (-8 %) – Moody’s snižuje rating na vysoce rizikový a čeká slabé ceny uhlí ještě dlouho
24.07.2013 14:35
Středeční odpoledne přineslo těžební společnosti NWR (17,3 CZK, -7,98%...
ING: Je čas nastoupit do těžařů. NWR ale hraje o vše a nemusí mít na splacení dluhů
02.08.2013 18:52
Investoři opakují paletu důvodů ke skepsi vůči těžařům komodit včetně...
Koksárna NWR může být pro nás zajímavá, říká šéf JSW. Akcie +13 %, dluhopisy mažou ztráty
12.08.2013 12:35
Polská těžařská společnost Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) provedla d...
NWR pokročila v úsporách hotovosti (komentář po 2Q13)
22.08.2013 10:14
Společnost dnes zveřejnila své výsledky za 2Q13, v rámci kterých mimo ...
Nesplníme podmínky úvěrů, přiznává NWR. JPMorgan varuje před nedostatkem peněz a čeká pád akcií o 50 % (+komentář)
22.08.2013 13:02
Představenstvo NWR předpokládá, že ve druhém pololetí nebude schopné s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.