Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Úprk investorů z emerging markets kvůli Fedu zesiluje. Bezpečným přístavem čínský jüan

Úprk investorů z emerging markets kvůli Fedu zesiluje. Bezpečným přístavem čínský jüan

22.08.2013 12:08
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Zveřejněný zápis z posledního jednání americké centrální banky, podle něhož by stimulační nákupy státních dluhopisů (QE) a pumpování levných peněz do finančního systému mohly brzy skončit, spustil další vlnu výprodejů na finančních trzích v rozvíjejících se ekonomikách od Brazílie přes Turecko po Filipíny. Ztráty registrují akcie, měny i dluhopisy.

Země kategorie emerging markets z extrémně uvolněné měnové politiky amerického Fedu značně profitovaly. Kvůli nízkým úrokovým sazbám a dluhopisovým výnosům v USA, Evropě a Japonsku velká část emitovaných prostředků končila na trzích Indie, Brazílie, Thajska či Ruska, které nabízely vyšší zhodnocení. Od května, kdy se objevily první náznaky toho, že pět let trvající éra levných peněz může zanedlouho skončit, zařadili investoři prudkou zpátečku a začali své prostředky z rozvíjejících se ekonomik hromadně stahovat. 

 
Nejnověji zveřejněný zápis z jednání Fedu ukázal, že členové měnového výboru jsou v otázce zdraví a výhledu americké ekonomiky rozdělení, avšak všeobecně podporují harmonogram postupné redukce QE nastavený předsedou Benem Bernankem, podle něhož by k prvnímu omezení mělo dojít už v září. Úprk kapitálu z emerging markets po zveřejnění zprávy zesílil a projevil se po celém světě.

Nejhůře je na tom momentálně Indie potýkající se se zpomalujícím růstem, vysokou inflací a nedůvěrou zahraničních investorů v kompetenci vlády. Rupie v reakci na zápis Fedu klesla vůči dolaru na nové historické minimum 64,73 a nezabránila tomu ani intervence centrální banky. Podle analytiků mohou výprodeje stlačit rupii až k metě 70 za dolar. Měna, která se letos řadí na chvost výkonnostních tabulek, od května propadla o 15 %.

Podle Keagana Yorka z australské firmy Compass Global Markets se rupie dostává do režimu volného pádu. „Teď bych na ni nesahal. Pokud jste importér a chcete koupit indické zboží, počkejte. Bude pořád levnější,“ tvrdí York.

Na nové rekordní minimum 1,977 vůči dolaru se dostala i turecká lira. Měně nepomohlo ani úterní překvapivé zvýšení sazeb ze strany turecké centrální banky, které mělo oslabování zastavit. Centrální banka včera uvedla, že na stabilizaci liry použije nejméně 100 mil. USD denně. Od začátku roku lira ztratila 10 % hodnoty.

Urputný boj na měnovém trhu svádí i centrální banka v Indonésii. Propad tamní rupie přiměl prezidenta Susila Yudhoyonoa ohlásit balík opatření na stabilizaci ekonomiky, jehož přesný obsah má být zveřejněn zítra. Akciový trh v třetí nejlidnatější asijské zemi během dvou předchozích seancí odepsal 10 %. Situaci se pokouší zachraňovat státní penzijní fond, který zvyšuje nákupy indonéských titulů. Rupie včera sestoupila na čtyřleté minimum a v rámci týdne si připisuje 5% ztrátu.

Země jako Indie či Turecko se v očích investorů stávají rizikovými hlavně kvůli vysokým deficitům běžného účtu platební bilance, což znamená, že import zboží a služeb značně převažuje nad exportem. Po omezení či ukončení QE a následném globálním utažení likvidity by tyto ekonomiky mohly mít problém se sháněním deviz na zaplacení dovozu.

Za prvních sedm měsíců roku do ETP produktů navázaných na podkladová aktiva bohatých ekonomik přiteklo 156 mld. USD, z toho 102 mld. USD do Spojených států, jejichž akcie jsou letos k nezastavení, a 28 mld. USD do vzmáhajícího se Japonska. Fondy orientované na emerging markets naopak zaznamenaly odliv 8 mld. USD.

S oslabujícím měnovým kurzem se potýká také Malajsie, jejíž centrální banka na podporu ringitu v úterý vydala přes 1 mld. USD. Brazilský real spadl navzdory intervencím na čtyřleté minimum. Pod tlak se dostal i jihoafrický rand a mexické peso.

Obzvlášť špatný den dnes zažívá burza na Filipínách, která se otevřela po třídenní pauze vynucené záplavami. V rámci dohánění zaspaných výprodejů tamní akcie během několika minut odepsaly 6 %, nejvíc od října 2008. Filipínské ekonomice se daří dobře. Za 1Q13 vykázala 7,8% meziroční růst, což ji řadí na špičku 17 ekonomik Asie a Pacifiku sledovaných agenturou Bloomberg.

Bezpečným přístavem v rozbouřených vodách měnových trhů se stává čínský jüan, který v uplynulých 30 dnech vůči dolaru posílil o 0,3 %. Druhé největší ekonomice světa pomáhá velký přebytek běžného účtu a také dobrá pověst tamních technokratů, kteří se zatím dokázali vyhnout tvrdému přistání. Analytici počítají s dalším posilováním jüanu.

(Zdroje: WSJ, CNBC, Bloomberg)


Čtěte více:

Emerging markets brzdí pád svých měn. Turecké liře nepomohla ani rekordní intervence
09.07.2013 14:14
Turecká centrální banka bojuje s poklesem liry a ve snaze zastavit ho ...
Lovci slev se vrací na emerging markets. Které jsou nejslibnější?
16.07.2013 17:36
Velký výprodej, který spolu s odlivem kapitálu v posledních týdnech po...
Mobius: Čeká nás horská dráha, konec QE ale nevyvolá úprk z emerging markets
19.08.2013 12:52
Rozvíjející se trhy se budou dál těšit přílivu investic a konec QE ze ...
Indie, Indonésie, Thajsko… Padnou emerging markets jako domino?
20.08.2013 15:41
Nad asijskými ekonomikami z kategorie emerging markets krouží supi. Ho...
Fed potvrdil plán omezovat nákup dluhopisů ještě letos. Shoda o načasování zatím chybí
22.08.2013 7:54
Americká centrální banka (Fed) zřejmě začne už letos omezovat své štěd...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok
11:58Poslední místa - setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci dnes od 16:00
11:36Akcie pokračují setrvačností výš i bez nových impulsů  
11:06Týdenní výhled: Udrží výsledková sezóna svou úspěšnost? Sazby v Británii zatím beze změny  
10:22Česká exportní banka, a.s.:Informace o vyplácení úrokových výnosů z emisí dluhopisů
9:38Primoco UAV SE: Výhled na rok 2024 a výsledky hospodaření za první čtvrtletí
9:08Rozbřesk: Výhled se posouvá k pozvolnějšímu snižování sazeb ČNB
8:55Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta reportovala za 1Q rekordní provozní zisk. Kupí hotovost
8:54Primoco chce letos prodat až 60 bezpilotních strojů a tržby vyslat do řádu miliard. Ty kvartální snížila priorita dokončení dříve sjednaných zakázek
8:46Primoco oznámilo výsledky za 1Q, Warren Buffett kupí hotovost a futures jsou zelené  
6:12Goldman Sachs vybírá v Evropě akcie s udržitelnými dividendovými výnosy
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
BioNTech SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
Lucid Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Palantir Technologies Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Simon Property Group Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Tyson Foods Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)