Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Arménie si místo EU vybrala Rusko. Brusel je v šoku z Putinovy taktiky

Arménie si místo EU vybrala Rusko. Brusel je v šoku z Putinovy taktiky

05.09.2013 16:46
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

V souboji mezi Ruskem a Evropskou unií o vliv v postsovětském prostoru si Kreml připsal důležité vítězství. Arménie, která se ještě nedávno zdála být na cestě sblížení s unijními institucemi, včera deklarovala, že se připojí k Celní unii Ruska, Běloruska a Kazachstánu. A ofenziva pokračuje. Po týdnech napětí hraničícího s obchodní válkou Moskva obnovila vstřícné námluvy s Ukrajinou. Výměnou za vstup do ruských integračních struktur (a odmítnutí asociační dohody s EU) nabízí Kyjevu dotaci v rozsahu několika miliard dolarů ročně.

Arménie není žádný hospodářský ani geopolitický obr, o něhož by stálo za to se přetahovat jako o Ukrajinu. Na rozdíl od sousedního Ázerbájdžánu nedisponuje surovinovým bohatstvím a kvůli zamrzlému konfliktu v Náhorním Karabachu, v němž Ázerbájdžánce podporují i sousední Turci, je co do zahraničního obchodu a otevřených hranic odkázána pouze na Gruzii, Írán – a Rusko. To je jejím největším obchodním partnerem i zahraničním investorem. V zemi, jejíž HDP podle odhadů Světové banky loni dosáhlo 9,9 mld. USD, mají Rusové vloženy prostředky v hodnotě 3 mld. USD.

Přesto nakonec arménská volba a její náhlost bruselské diplomaty a úředníky překvapila a vystrašila. Jerevan měl na listopadovém unijním summitu ve Vilniusu společně s Kyjevem podepsat asociační dohodu, která by posílila jejich vazby na EU a zavázala je k větší demokratizaci a reformám západního střihu. Užší napojení na struktury EU by Arménii fakticky znemožnilo vstup do konkurenční Celní unie.

V červenci byla dokončena mnohaletá jednání o asociační dohodě a arménští představitelé své kolegy z EU ujišťovali o tom, že z cesty do Evropy není návratu. Arménský premiér loni listu Vedomosti sdělil, že připojení k Celní unii není pro Jerevan uskutečnitelné, jelikož země nemá společné hranice s žádným z dosavadních členů celního spolku. Jenže zřejmě zapůsobily prověřené přesvědčovací metody ruského prezidenta Vladimira Putina, který z prohloubení hospodářské, politické i bezpečnostní integrace s bývalými sovětskými republikami učinil zahraničně politickou prioritu číslo jedna.

I když Putin i jeho arménský protějšek Serž Sargasjan včera v prohlášení uvedli, že Arménie se k připojení k ruskému bloku rozhodla dobrovolně, málokdo v Bruselu pochybuje o tom, že náhlá změna kurzu přišla kvůli tomu, že Kreml Jerevanu výrazně zvýšil náklady proevropské orientace. Rusko má v tomto ohledu mocné páky. Krom zmíněných investic Arménii dodává levný zemní plyn a má na jejím území rozmístěno několik tisíc vojáků, kteří tvoří protiváhu ázerbájdžánským ozbrojeným silám.

„O tlaku na Arménii se vědělo a v tomto ohledu to není překvapivé. Ale skutečnost, že tento tlak nakonec Arménii donutil změnit rozhodnutí – to je překvapení a my toho hluboce litujeme,“ prohlásil polský člen zahraničního výboru Evropského parlamentu Jacek Saryusz-Wolski. „Arménie 4 roky vyjednávala o asociační dohodě s EU. Teď její prezident upřednostňuje Kreml před Bruselem,“ napsal na Twitteru švédský ministr zahraničí a veterán evropské diplomacie Carl Bildt.

Podle nejmenovaného západního diplomata, citovaného deníkem Wall Street Journal, Arméni s EU vyjednávali v dobré víře a sami tak tvrdý nátlak z ruské strany nečekali. Brusel bude prý s Jerevanem dál diskutovat o tématech typu zjednodušení vízového režimu. Navíc prý rozhodnutí o připojení se k Celní unii nemusí být konečné. Jiný zdroj arménskou otočku nazval „budíčkem“ pro Evropu a její politiku vůči Rusku.

Ruští analytici považují krok Jerevanu za absolutní vítězství Kremlu v jedné z bitev o vliv v postsovětském prostoru. Vzhledem k závislosti Arménie na ruské ekonomice, plynu a vojenské síle při podpoře v Náhorním Karabachu se ale prý takový výsledek dal očekávat. Ekonomický přínos vstupu do ruského spolku zůstává otázkou. Putin uvedl, že ruské firmy začnou investovat do modernizace svých aktiv v Arménii. První vlaštovkou má být 15 miliard rublů, kterou do infrastruktury v Arménii vloží státní kolos Ruské železnice.

Nyní se pozornost bude upínat na Ukrajinu, která stále deklaruje záměr podepsat ve Vilniusu přidružení k EU. Kyjev je pro Moskvu nejdůležitější z dosud nerozhodnutých zemí – z geostrategického i geoekonomického hlediska. Kreml se dosud snažil Ukrajince přesvědčit po dobrém i po zlém. Nyní zrovna nastavuje laskavější tvář a varuje před údajnou škodlivostí asociační smlouvy s EU pro ukrajinské národní zájmy. Po podpisu prý země jednostranně otevře svůj trh evropským firmám, přijde o suverenitu a přestane být pro Rusko strategickým, a dokonce plnohodnotným partnerem. Pokud by se Kyjev naopak rozhodl přiklonit se na východ, díky levnějšímu plynu a odstranění celních tarifů na ropu a další výrobky získá ročně dotaci v hodnotě 10-11 miliard USD.

Celní unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu byla oficiálně spuštěna v červenci roku 2010. Obchodní výměna v rámci bloku od té doby rapidně vzrostla. Loni byla integrace na území členských států dovedena do dalšího kvalitativního stupně v podobě společného hospodářského prostoru, na němž má platit volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovní síly. Moskva by z tohoto útvaru do několika let ráda vytvořila hluboké integrační uskupení, Eurasijskou unii, která by mohla být protiváhou EU, Číně a USA. Její hlavní orgán, Eurasijská komise, se od své předlohy v EU v některých ohledech liší, zejména mnohem těsnějším napojením na vlády členských zemí. Na rozdíl od Celní unie, kde se hlasovalo podle ekonomické váhy členů (což dávalo drtivou převahu Rusku), však v Eurasijské komisi budou rozhodnutí přijímána kompromisem, přičemž každému členu náleží jeden hlas.

(Zdroje: WSJ, Kommersant, Vedomosti, Reuters)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.05.2024
22:00S&P 500 si připsal již čtvrtý týdenní zisk v řadě  
17:45Americká ekonomika podle jednoduchého indexu celkového blahobytu
17:27Filla, Zrzavý či Toyen. V galerii KODL probíhá předaukční výstava a blíží se tradiční aukce 26. května na Žofíně
17:13TRHY: GameStop vypadá jako GameOver, zatímco zlato se vrací nad 2400 dolarů  
16:17Odbory Royal Mail hrozí stávkou, pokud Křetínský nesplní jejich požadavky
15:43CNBC: Žhavá rally drahých kovů může pokračovat, cíl pro zlato až u 2600 dolarů
14:04Ramsey: Tesla má u autonomního řízení specifickou strategii, nabíjecí stanice jsou jedním z nejhodnotnějších aktiv
12:50Primoco UAV SE: Oznámení o odvolání konání valné hromady
12:45Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu
12:24Perly týdne: Spekulace na akciích jako sociální rebelie?
12:07Skupině Photon Energy klesly v prvním čtvrtletí tržby, provozní zisk jí stoupl
11:46Jak ozdravit největší realitní trh na světě? Na peníze od vlády finanční trhy slyší
11:20Eurostat: Míra inflace v EU v dubnu zůstala na 2,6 procentech, v ČR se zvýšila
11:09FRESH s Janem Burešem a Dominikem Rusinkem: Hledání nové letové hladiny aneb kde ČNB ‚zaparkuje‘ úrokové sazby?  
9:49Čína oznámila rozsáhlá opatření na oživení realitního trhu
9:01Rozbřesk: Červnový pokles sazeb ECB potvrzen
8:44Colt CZ dokončil akvizici Sellier & Bellot, čínská ekonomika prochází nevyrovnaným oživením a futures jsou v červeném  
8:15UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o uložení projektu fúze sloučení do sbírky listin
8:10Skupina Colt CZ dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot
6:41Yardeni: Býčí trend by měl i přes korekci pokračovat, zisky míří k novým rekordům

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
7:45Engie SA (03/24 Q1)
11:00EMU - CPI, y/y