Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Polská penzijní reforma - Co znamená pro fondy, dluh a budoucnost burzy ve Varšavě?

Polská penzijní reforma - Co znamená pro fondy, dluh a budoucnost burzy ve Varšavě?

06.09.2013 13:48, aktualizováno: 6.9. 16:57

Aktualizováno

Soukromé penzijní fondy v Polsku přijdou o státní dluhopisy za 121 miliard zlotých (asi 730 mld. Kč) a polská burza aspirující na nové regionální centrum o podporu pro další růst. „Varšavě nyní hrozí osud pražské burzy,“ shrnuje možné důsledky penzijní reformy šéf ING PTE, největšího fondu v zemi. Palec dolů vláda nedostala jen od většiny investičních bank, ale také od ratingových agentury, které navzdory poklesu zadlužení v důsledku zrušení státních dluhopisů držených soukromými fondy, nevidí důvod pro zvýšení ratingu země. 

Hlavní rysy a oběti

Nejprve připomeňme ve středu představenou penzijní reformu vlády Donalda Tuska. Veškeré vládní dluhopisy budou vzaty z portfolií polských soukromých penzijních fondů a převedeny na fond státní, který je následně anuluje. Polský ministr financí Jacek Rostowski dnes uvedl, že vláda plánuje přesunout vládní dluhopisy na státní fond na konci prvního kvartálu, nebo začátku druhého kvartálu příštího roku. Další nákup dluhopisů polské vlády již nebude soukromým fondům umožněn.

„Na světě prakticky neexistuje jiné místo kromě Polska, kde by bylo penzijním fondům zakázáno investovat do státních dluhopisů,“ kroutí hlavou nad záměrem vlády Grzegorz Chlopek, šéf fondu ING PTE, který drží pozici lídra na trhu s asi 20% podílem (za ním mírně zaostává Aviva (3,92 GBP, -0,56%) a PZU). Mezi další provozovatele soukromých penzijních fondů v Polsku patří také Axa , Generali (14,31 EUR, -2,12%) a Allianz (110,2 EUR, -0,81%). 

Credit Suisse z nezaujatějšího pohledu švýcarské investiční banky hodnotí návrh reformy za značně negativní pro sektor penzijních fondů v Polsku. „Okamžitě přijdou nejméně o 40 procent aktiv, která nyní spravují,“ komentují analytici banky reálný dopad odsátí dluhopisů za více než 120 miliard zlotých.

Účastníci soukromých penzijních fondů navíc dostanou podle návrhu polské vlády možnost během tří měsíců se rozhodnout, zda nechtějí raději přejít zpět do státního penzijního fondu. Což může pro soukromé fondy znamenat další ztráty stejně jaké novinka, podle níž mají na státní fond automaticky převést portfolia všech klientů, kterým bude do důchodu zbývat deset let.

„Sektoru nejspíš hrozí minimálního přílivu nových prostředků a s vysokou pravděpodobností také možný postupný, ale vytrvalý odliv prostředků, jenž bude záležet na rozhodnutí účastníků ohledně setrvání u soukromých penzijních fondů a na preferencích ohledně správy penzí u nové generace pracovní síly,“ vykresluje poreformní výhled Credit Suisse.

Snížení dluhu, kterému nikdo netleská

Reforma penzijního systému přinese lepší podmínky pro důchodce a navíc sníží celkovou zadluženost země asi o 8 procent hrubého domácího produktu, komentoval návrh změn v polovině týdne ministr financí Jacek Rostowski. Žádná ze tří ratingových agentur však zatím oznámený krok nevidí jako důvod pro zlepšení hodnocení úvěrové pozice Polska, která zaostává za Českou republikou.

Nejpřímější bylo vyjádření agentury Standard & Poor’s, která označila vládní záměr převzít dluhopisy od soukromých penzijních fondů a zrušit je za pouhé „účetní cvičení“. Pouze diplomatičtější byla první reakce agentury Moody’s, podle níž reforma nijak významně nemění fundamentální pohled na schopnost země dostát svým dluhovým závazkům. Analytik Moody’s Jaime Reusche navíc odhadnul snížení dluhové zátěže země pouze na 7,4 procenta hrubého domácího produktu (Credit Suisse čeká asi 7,5 % HDP) na 49,9 procenta HDP.

V současnosti jsou ratingy Polska u všech tří hlavních ratingových agentur slabší, než má Česká republika, jejíž celkové zadlužení ke konci pololetí dosahovalo 47,8 procenta výkonu ekonomiky. U S&P je český rating o tři stupně nad polský, u Fitche o dva a u Moody’s o jeden stupěn.

Fakt, že polská vláda zruší 21 procent všech státních dluhopisů denominovaných v domácí měně, navíc podle dat ministerstva financí zvýší podíl v držení zahraničních investorů na 45 procent. Zahraniční investoři přitom častěji drží obligace jen za účelem spekulace, což může mít negativní dopad na volatilitu trhu. „Existuje zde riziko podkopání důvěry investorů“, upozorňuje agentura Moody’s.

Možný konec strmého rozmachu polské burzy  

Reforma se podle návrhu vlády nemá přímo dotknout akciových portfolií soukromých penzijních fondů, jejichž objem ke konci července hodnotou odpovídal 111,3 miliardy zlotých, tedy asi 6,9 procenta hrubého domácího produktu Polska. Účastnicí trhu přesto varují, že nic už nemusí být jako dřív.

„Rozhodnutí vlády odebírat soukromým fondům aktiva klientů, kterým zbývá do penze méně než 10 let, bude znamenat, že fondy budou čistými prodejci akcií již od příštího roku,“ upozornil Grzegorz Chlopek, šéf fondu ING PTE. Podobný komentář měli již hned ve středu analytici Deutsche Bank.

Plány vlády podle něho přinesou varšavské burze „těžké časy“, protože omezí roli dosud výrazných domácích institucionálních hráčů. „Příliv investorů bude omezený a bude mnohem obtížnější uspět s primárními úpisy akcií,“ varoval Chlopek.

Právě schopnost Varšavy uvádět na trhu další a další akcie i v době krize přitom byla burziány obdivována, přilákala do země vlivné investiční banky a dostala burzu do pozice jednoho z nejvlivnějších hráčů v regionu. V posledních měsících se dokonce hovoří o možnosti spojení varšavské burzy s Vídní, pod kterou spadá i pražská burza.

„Polské penzijní fondy generují asi 45-50 procent free floatu v rámci indexu WIG ,“ dokresluje obrázek trhu Credit Suisse a také říká, že výrazné omezení těchto hráčů může vyvinout citelný tlak na celý polský trh. Polské akcie tak včera i předevčírem silně padaly (včera až -6 %). Pátek ale přinesl umazání části ztrát. „Podivná reakce trhu na chystané změny v penzijním systému už se stabilizovala,“ řekl k dnešnímu 2% růstu polského trhu ministr financí Jacek Rostowski.

 
(Zdroj: Credit Suisse, PAP, Bloomberg, ING, Deutsche Bank, S&P , Moody’s)


Čtěte více:

Varšava prý jedná s Vídní o možnosti spojení burz. Vynutí si klesající objemy vznik nového lídra?
09.04.2013 13:54
„Burzy cenných papírů nemohou zůstat národními navždy,“ přiznala dnes ...
Varšava získává silné spojence v boji o burzovního hegemona. Zeman je pro připojení Prahy
24.05.2013 11:17
„Verdikt už padnul, Polsko bude burzovním uzlem střední a východní Evr...
Koblic: Tipuji, že Burza cenných papírů Praha za 5 let nebude existovat. Region potřebuje společný trh
30.05.2013 10:59
Objemy obchodů s akciemi na pražské burze propadly na dekádu nevídané ...
Orbán: Bráníme střední třídu a evropské hodnoty. Národní revoluce bude pokračovat
19.07.2013 17:24
Krátce po maďarských parlamentních volbách v roce 2010, v nichž strana...
Varšavská burza vytvoří nový systém indexů. Chce likviditu a rozvoj derivátů
06.08.2013 16:03
Varšavská burza vytvoří širší hlavní index největších obchodovaných sp...
Portugalsko se kvůli krizi stává novým rájem evropských penzistů
02.09.2013 15:37
Portugalsko, zabředlé do hospodářské krize, budí čím dál větší zájem p...
Polsko reformuje penzijní fondy. Sebere jim (jen) dluhopisy. Místo znárodnění konec tržního ráje?
04.09.2013 17:07
Polský akciový trh se dnes otřásl v základech, když vláda Donalda Tusk...

Váš názor
  • Tak nevím,
    08.09.2013 11:36

    co znamená formulace '.... .Veškeré vládní dluhopisy budou vzaty z portfolií polských soukromých penzijních fondů a převedeny na fond státní,....'. Znamená to, že budou vzaty berz náhrady (případně za nějaký 'papírový' podíl v onom státním fondu) nebo obdrží fondy peníze za ony dluhoúisy. Ví to zde někdo?
    pulec
    • Re: Tak nevím,
      09.09.2013 9:52

      "budou vzaty z portfolií polských soukromých penzijních fondů a převedeny na fond státní, který je následně anuluje." " „Okamžitě přijdou nejméně o 40 procent aktiv, která nyní spravují,“ Vzhledem k tomu, že Tusk chce použít takto získané peníze (odmazané dluhy) jako snížení celkového státního dluhu, který je limitován dluhovou brzdou, tak se nabízejí v zásadě dvě možnosti: 1. Převedení aktiv střadatelů v penzijním systému na státní fond - tím se ovšem dluh státu nijak nezmění, pouze se zmenší objem dluhopisů, zatímco se zvětší závazky státu v tomto fondu, takže to asi ne. 2. Skutečně dojde o odebrání jmenované sumy a to v první řadě z jurisdikce fondů a v druhé řadě jejím zrušením což je forma částečného státního bankorotu. V druhém případě o ty peníze jednoznačně přijdou samotní střadatelé, fondy prostě nebudou mít jinou volbu, než prohlásit, že i když jste si do včerejška mysleli, že máte na penzi našetřený milion, tak od zítřka máte našetřeno jenom 600000, ale můžete být rádi, že vašemu státu se zmenšil státní dluh a politici můžou pokračovat nerušeně v každoročním deficitním financování.
      mte
Aktuální komentáře
26.04.2024
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university