Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MMF varuje před stavem rakouských bank. Šéfové Maďary před rozpadem forintu kvůli FX úvěrům

MMF varuje před stavem rakouských bank. Šéfové Maďary před rozpadem forintu kvůli FX úvěrům

10.09.2013 16:47, aktualizováno: 11.9. 14:32
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Nedůvěru vůči kondici aktiv rakouských bank v regionu Střední a východní Evropy a vůči adekvátnosti vytvořených rezerv vyslovil Mezinárodní měnový fond v pravidelném reportu. MMF zacílil na Maďarsko, Rumunsko, Chorvatsko a Slovinsko s tím, že oficiálně je šestina úvěrů rakouských bank 90 a více dní po splatnosti. Třemi největšími věřiteli regionu jsou skupiny Erste, Raiffeisen a Unicredit.

„Kvalita bankovní aktiv se zhoršuje a je velmi obtížné mít plnou důvěru v předložená data,“ uvedl MMF ve zprávě o finanční stabilitě. „Rezervy vůči špatným úvěrům mohou být na neadekvátní výši,“ uvedl MMF směrem ke čtyřem výše jmenovaným zemím. Ačkoli Rakousko tvoří pouze 3 % ekonomiky eurozóny, rozsahem úvěrování v celkovém objemu kolem 326 miliard eur je pro region klíčové.

Přestože se kapitálová vybavenost rakouských bank v posledních letech zvýšila, MMF ji stále vidí jako zaostávající za konkurencí v Evropě. Dodejme, že podobná slova opakovaně plynou z rakouské centrální banky ÖNB. „Regulátoři by měli zvážit omezení výplaty dividend,“ uvedl ve zprávě MMF s tím, že s ohledem právě na aktivity v CEE budou muset rakouské banky posílit kapitál více, než co požadují základní regulatorní pravidla. Připomeňme, že Erste v červenci realizovala navýšení kapitálu emisí nových akcií a splatila participační kapitál včetně státní pomoci, poskytnuté v roce 2009. Raiffeisen stále drží státní půjčku v rozsahu 1,75 mld. eur a odmítá tlak na navýšení kapitálu cestou emise nových akcií a omezení dividend.

„Publikovaná data mohou podceňovat skutečný rozsah špatných úvěrů, protože jednak neklasifikují veškerý dluh, například v případě, že dlužník selže u dílčího závazku. Banky také mohou úvěry vykazovat jako v pořádku, ačkoli ty prošly restrukturalizací. MMF v tomto směru spoléhá, že až dohled nad významnými bankami přejde pod ECB, ta si vyžádá preciznější údaje a kvalita a hodnověrnost reportingu budou sjednoceny.

MMF připomněl znárodnění Hypo Alpe Adria, Kommunakredit Austria a KA Finanz či Oesterreichische Volksbanken s tím, že jde o zátěž pro rakouské daňové poplatníky. Dle MMF by také Rakousko mělo nahradit nynější program pojištění depozit, který se dle MMF neosvědčil a neprokázal schopnost odvrátit bankroty. Nahrazen by dle MMF měl být novou institucí, financovanou z bankovní daně.

Strašákem pro nejen rakouské banky je další plán maďarského kabinetu pod vedením premiéra Orbána pomoci dlužníkům na cizoměnových úvěrech. Z pera dvou blízkých spolupracovníků bývalého ministra financí vlády Viktora Orbána a současného guvernéra MNB György Matolcsyho na sklonku srpna vzešla studie, která by mohla nahradit současný plán pomoci dlužníkům u FX úvěrů, zejména hypoték. Prosazuje mimo jiné možnost odpuštění splátek části jistin a za hlavní cíl označuje eliminaci kurzovního rizika. Náklady nového programu přitom odhaduje na 30 až 40 miliard forintů ročně, aniž by bylo řečeno, kdo zaplatí kolik.

Zhruba tři čtvrtiny maďarského bankovního sektoru jsou v rukou zahraničních bank - UniCredit, KBC Groep, Erste Group, Intesa SanPaolo a Raiffeisen Bank International. Nelibost vyslovil také šéf největší „domácí“ banky OTP, který se kvůli Orbánovým krokům rozhodl prodat všechny držené akcie OTP. Orbán již v červenci vyslovil cíl konce existence FX úvěrů v Maďarsku a ještě dříve přání vrátit většinu sektoru do maďarských rukou. Pohyb měnových kurzů znamenal pro maďarské domácnosti prudký a nezvladatelný nárůst úvěrových splátek, v nemálo případech až na hodnotu celého příjmu.

Šéf největší maďarské banky OTP Sandor Csanyi uvedl, že si neumí představit snížení splátek o více jak 15 %. Maďarský list Nepszabadsag ale ve středu napsal, že vláda bude požadovat krácení nejméně o 20 % a za návrhem z pera zástupců centrální banky stojí. Za nesmysl pak Csanyi označil snahu o konverzi všech FX úvěrů do  forintu, který by se jednoduše pod takovým krokem rozpadl. Akcie banky od července oslabily o 18 % a Csanyi uvedl, že Orbán stál za jeho prodejem prodat celý svůj podíl v OTP. Forint ve 2Q13 posílil k euru o 3,1 %, což bylo nejvíc mezi 31 měnami, sledovanými Bloomberg. Od července – úvah o dalším FX programu – ale oslabil o 2,5 %. Administrativní kurs mezi CHF a HUF pro splácení těchto dluhů list Nepszabadsag vidí kolem úrovně 200.

Vláda chce program prosadit do konce roku 2013 – příští rok zemi čekají parlamentní volby. Mezitím si věřitelé i banky musejí přežvýkávat často protichůdná vyjádření jednotlivých politiků. „Nebude to fungovat, banky program neakceptují. Čím více tlaku na banky, tím více kapitálu z Maďarska uteče,“ shrnuje Fredrik Erixon z bruselského Centra pro ekonomiku a politiku. „Bankovní sektor nemůže promptně uřídit konverzi cizoměnových úvěrů. Řešení musí být společné mezi bankami, klienty a vládou,“ uvedl šéf maďarské bankovní asociace Mihaly Patai. „Pokud by se banky rozhodly hromadně konvertovat úvěry v CHF do forintu, povede to k jeho kolapsu v řádu několika dní – na provedení programu bychom potřebovali objem kolem 10 až 12 miliard švýcarských franků,“ poznamenal Patai.

Maďaři drží zejména FX hypotéky, ty v objemu 1,81 bilionu forintů (7,4 mld. USD). Jde o 13 % HDP země, z toho 2/3 ve švýcarských francích. Rozbuškou se stalo postupné oslabení forintu k CHF o 42 % za posledních pět let.

Šéf Erste Treichl uvedl, že čeká na moment, kdy si Maďaři uvědomí, že poškozování bank (Erste je v zemi ztrátová kvůli nestandardním opatřením i bankovní dani) znamená negativní dopady pro maďarskou ekonomiku. „Ohledně Maďarska dozrává přesvědčení, že co je moc, to je moc. Pokud politici opakovaně dávají najevo, že vás nechtějí, v určitém momentě odejdete,“ uvedl Treichl na konci července v rozhovoru s analytiky. Do té doby přitom opakovaně odmítal, že by Erste z Maďarska odešla. Později opět ujišťoval, že banka maďarský trh nevzdá. I Treichl nedávno prodával akcie vlastní banky v dlouho neviděném objemu.

(Zdroj: Bloomberg, Reuters, Erste, OTP)


Čtěte více:

Erste (+3 %) plně splatila participační kapitál včetně státní půjčky. Treichl: Maďarsko nevzdáme
08.08.2013 11:34
Rakouská bankovní skupina Erste dnes v plné výši splatila podílový kap...
Šéf Erste Treichl a místopředseda představenstva prodávali akcie banky
20.08.2013 11:26
Generální ředitel skupiny Erste Andreas Treichl a místopředseda předst...
Erste Bank – Další maďarský program pro devizové dluhy může vyjít draho (komentář)
27.08.2013 9:30
Nový maďarský program na pomoc plátcům hypoték v zahraničních měnách ...
Šéf asociace maďarských bank: Poneseme většinu nákladů nového programu pro dlužníky. Erste -4 %
27.08.2013 13:58
Obavy, že (především zahraniční) banky působící v Maďarsku po prvním p...

Váš názor
  •  
    11.09.2013 10:59

    priemerný úver v maďarsku je cca 7 mil. HUF, čo je cca 25 000 EUR alebo 650 000 Kč. V ČR je to cca 1,5 mil Kč ( 60 000 EUR ). Platy sú približne rovnaké. Takže celé je to cirkus, špinavý nátlak a snaha kradnúť, pričom sa oháňajú sprostosťou. je tragédia, že im to ľudia žerú. Okrem toho za tie úvery si Maďari kupovali veci ako napr. autá, byty, ktoré na hodnote skôr oslabením forintu získali.
    peter
Aktuální komentáře
26.04.2024
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university