Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: Bakala by měl rychle říci, zda dělal rezervy na horší časy

Zeman: Bakala by měl rychle říci, zda dělal rezervy na horší časy

18.09.2013 17:42, aktualizováno: 18.9. 19:27
Autor: ČTK

Aktualizováno

Podnikatel Zdeněk Bakala by měl v brzké době říci, zda si v období, kdy mu důl Paskov a další podniky vynášely, tvořil rezervy na horší časy, míní prezident Miloš Zeman. V Bruselu dnes novinářům řekl, že pokud to Bakala nedělal, lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech. Premiér v demisi Rusnok uvedl, že jeho vláda v demisi odmítá užít peníze daňových poplatníků na vykoupení dolu Paskov z rukou OKD/NWR. Pravidla dle něj nepovolují koupi OKD či Paskova.

Hlava státu hovořila s novináři po svém setkání s předsedou Evropského parlamentu Martinem Schulzem. Schůzka byla první z řady Zemanových setkání při jeho dnešní a čtvrteční návštěvě v Bruselu. 

"Já sám se domnívám, že skutečně schopný podnikatel v době, kdy důl Paskov a další jeho podniky vytváří zisky, si nechává něco na horší časy a vytváří si tedy takzvaný rezervní fond," prohlásil Zeman. Záleží prý nyní na Bakalovi, zda v brzké době sdělí, zda si takový fond vytvořil, či ne. "Pokud si ho nevytvořil, tak lze s úspěchem pochybovat o jeho podnikatelských schopnostech," uzavřel prezident. 

Na Bakalu se upírá zájem v souvislosti s potížemi dolu Paskov, který na Frýdecko-Místecku zaměstnává na 3000 lidí a který je kvůli nerentabilitě před uzavřením. K jeho vlastníkům zprostředkovaně patří právě Bakala. Jeho mluvčí ČTK sdělil, že Bakala vlastní necelou třetinu akcií OKD. Český podnikatel má podle dostupných údajů zhruba poloviční podíl ve firmě BXR, která má téměř dvoutřetinový podíl v těžební společnosti NWR (36 CZK, 5,88%) a té stoprocentně patří společnost OKD spolu s dolem Paskov. 

NWR v úterý oznámila, že důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD prohlásili, že pokud společnost ponese související náklady sama, zavře důl k 31. prosinci 2014. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovoří o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Pokud by byla podobná pomoc státu zvažována, musela by Praha prokázat, že otázka státní pomoci i problematika životního prostředí jsou v souladu s evropským právem, poznamenala dnes mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová. Projekt velkého finančního rozsahu, přesahující 50 milionů eur (tedy asi 1,3 miliardy korun), by navíc musel být schvalován v samostatné proceduře.


Čtěte více:

Bakala: Kdybych nevěřil v budoucnost NWR, nebyl bych takovým akcionářem
13.06.2013 9:29
„NWR je nejen kapitálově vybavená na to, tento cyklus ustát, ale má i ...
Šéf OKD: Paskov nikdo nechce. Jednáme o pomoci se státem. Rusnok: Nemůžeme OKD jen tak zachránit
30.08.2013 10:10
„Nelze čekat se založenýma rukama na to, že se ceny uhlí třeba ve čtvr...
Vláda má plán pro Ostravsko. Může dojít i na zestátnění dolu Paskov (+komentář)
13.09.2013 8:57
Vládní materiál kalkulující s uzavřením dolu Paskov, ale také s katast...
ČSSD: Vlastníci OKD by měli do firmy vrátit část zisku
13.09.2013 14:19
Za situaci v OKD jsou podle ČSSD zodpovědní její vlastníci. Měli by do...
NWR uzavře důl Paskov, podmínky projedná s vládou. Akcie zažívají rally (+ komentář)
17.09.2013 20:02
Společnost New World Resources (NWR) oznámila, že důl Paskov zůstane d...
Sobotka: S nižším příjmem z ČEZ kvůli Temelínu po nejbližší 2 až 3 roky nepočítám
18.09.2013 9:31
Stát musí počítat kvůli dostavbě jaderné elektrárny Temelín s nižším p...
ČSSD: Žádost OKD o účast státu na uzavření Paskova je nehorázná
18.09.2013 12:21
Požadavek společnosti OKD na to, aby se stát na útlumu dolu Paskov pod...

Váš názor
  •  
    25.09.2013 23:56

    joo kdyz jezdil na starym kole kolem Veseli a objimal stromy jak buzna,tak jsme se mu tady vsichni smali a rikali si ,chudak starej,,ten dopadl...,ale aspon nikomu uz neskodi...kurna preslo par let a dnes.....zvracet se chce
    Vata
  • Zemáci
    25.09.2013 12:46

    budou čučet jako trubky až jim Bakala s úsměvem na líci byty předá a ke každému bude dluhopis na 40.000 Eur k zaplacení :o))) Je to jen další důkaz, že stát toho má řešit co nejméně a má mít co nejmíň na rozdávání=kupování voličů. Ta paka nahoře teď budou zachraňovat 1200 prac. míst a bude to nakonec stát víc než ty 4 mld co za doly dostal Sobotka když je prodával blééééé
    Mike -Green D. is killing Europe
  • Odpověď ...
    24.09.2013 16:37

    Ba.ala: " Ano pane prezidente, já si rezervy dělal, ale otázka je: dělali si je i horníci ?"
    Lubo
    • Re: Odpověď ...
      24.09.2013 16:49

      z čeho? z 35 litrůbrutto? kde žiješ, víš jaký má splávek horník?
      mamon
  •  
    19.09.2013 9:33

    velebnosti me se chce z toho uslintanyho z Vysociny zvracet jen kdyz se na nej podivam
    Vata
    • tohle jsem nepsal
      23.09.2013 8:51

      ...že to někoho baví ? nejde o obsah, ale tu uslintanou deviantnost těhle lidí.
      db
    •  
      19.09.2013 9:55

      Já už tu českou politiku nemohu vůbec akceptovat. Že tě to rajcuje... Tady už nepomůže ani svěcená voda. Dyk se podívej na tu naši společnost. Kdy myslíš, že lidi Zemáka volí? samej yntelygent... pak to má k něčemu vypadat a zemák není sám :-((
      Jesse
      • kdo volí Zemáka ?
        21.09.2013 19:48

        Tak třeba zdejší Kalka a ještě se tím chlubí. Pak to má nějak vypadat.
        xxx
        • Re: kdo volí Zemáka ?
          21.09.2013 22:20

          Zemana volili lidé, pro které je lež norma. Ve chvíli, kdy začal mít s Karla strach, začal opět bezostyšně nechutně lhát a pomlouvat a hrát na nejprimitivnější city křupanů tlačenkářů. Je smutné, že i chytří lidé na jeho lžícj stavěli, sudety, majetky šlechtě, nacistická Tereza a podobně. Je to jeden z nejulhanějších křupanů, co nám kdy vládl. Amen.
          Velkamedvědice
          • RE VM
            25.09.2013 10:24

            Kecáš ,lžeš,pomlouváš,urážíš.Jsi nevychovaný hrubián který respektuje demokratické principy jen když ti hrají do karet.Zeman není ideální,ale K.S. na místě prezidenta???To by byla naprostá tragedie.On nepochopil ani to že jako šéf diplomacie má hájit zájmy státu který reprezentuje.
            Mira
            • Re: RE VM
              25.09.2013 10:45

              Ne, ne! To je čistá pravda, pod kterou jsem se na rozdíl od Tebe podepsal. Neřeším politiku, ale mravnost. Zeman je lhář, p ro kterého je lež běžná norma a prostředek. Takové lidi odivuješ proncipiálně? Z mo nitorovaných výroků před volbami z 20 tvrzení Zeman 14 x lhal, překrucoval, či uvedl neprokaqzatelný výrok. / o S jsem nemluvil, ale chcešli pro srovnání, u něj šlo asi o 4 výroky z 20/. Pokud jsou Tví přátele a okolí lháří a sám lžeš, pak Ti takové jednání nevadí. Já lhářům nevěřím, a´t jsou v jakékoliv straně či nestraníci. Na rozdíl od Tbe jsem pár lží uvedl.
              Velkamedvědice
              • Mira
                25.09.2013 10:48

                A příště Miro, až mě budeš napadat, , tak se za sebe nestyď a podepišeš se. Nebude to tak trapné....
                Velkamedvědice
                • Re: Mira
                  25.09.2013 12:24

                  Nesnáším hrubost a vulgárnost v jakékoliv podobě,Vadí mi také že sem tyto věci (neustálé útoky na Zemana a jeho voliče) neustále vnášíš.Proč si myslíš že všichni jeho voliči jsou lháři.Pro mě je pravda absolutní priorita a Zemana jsem i přes jeho některé povahové rysy volil jako menší zlo,poněvadž K.S. považuji za škůdce národa.Kdysi tady byl článek a pak několik dalších ,kolik obchodů již překazil našim podnikům svými výpady proti představitelům států s nimiž měly být dotyčné obchody uzavřeny.Mrzí mě že jsem se nechal strhnout ale tvoje urážky(křupani ,tlačenkáři a lháři) se mě velice dotkly.Má reakce se týkala výhradně a to zdůrazňuji ,jen těchto slov.Jsem snad horší člověk než ty jen proto že mám odlišný názor?P.S.Není nad to mít na Patrii dobré kamarády.
                  Mira
                  • Mira
                    25.09.2013 12:41

                    Horší člověk určitě nejsi. Vůbec Tě neznám, abych Tě soudil. Malé a velké lži jsou už tak běžné, že je to zřejmě obecně přijatelné. Jinak si neumím vysvětlit, proč lidem nevadí, že Zeman bez problému lže, jak ho napadne, slibuje, co není v jeho moci a staví se lidově. To lidé, zvláště naštvaní na politiku rádi slyší. Bič na podvodníky atd. Bohužel jen žvásty. Nebo ty věříš, že je reálná šance, aby Bakala z bytů dotoval doly apod?? Co se týče pravdomluvcnosti a cti je pro mě Zeman absolutně nepřijatelný a bolí mě, že polovina národa jeho vychcanosti věří. Nechtěl jsem urazit jedince, který si prostě nevšiml, že je to lhář. Ostatně ohledně uhelných peněz ve švýcarsku a jejich privatizaci lhal přímo ve volebním studia, aniž by to někomu vadilo. Stydímj se za něj. Jinak hezký den.
                    Velkamedvědice
                    • Re: Mira
                      25.09.2013 18:13

                      Ahoj V.M.Podívej já jsem ti již vysvětlil že jsem Zemana nevolil z obdivu k němu a již vůbec ne proto že by mi nevadily jeho lži.Volil jsem jej jako menší zlo protože K.S. naprosto jednoznačně prokázal že na tuto zem kašle.Mnohokrát se vyjádřil v cizině proti zájmům naší vlasti.Naposledy viz.Případ Areva kde nám kvůli němu hrozí možná i arbitráž.Zámeček jsem se naučil odbourat teprve před týdnem tak jsem tou reakcí sledoval hned 3 cíle1.)Vyzkoušet si to 2.)trochu přibrzdit ty tvoje hrubosti které se mě fakt dotkly(promiň) 3.)Zůstat s tebou i nadále pod jménem Mira na přátelské vlně jako doposud.Inu všechno se v životě nepodaří.P.S.Zemana mám velmi vážný důvod nenávidět,poněvadž mě na případu IPB připravil na mé poměry o obrovské peníze které jsem si vydělal ne spekulacemi ale tvrdou prací.Přesto jej považuji za menší zlo než K.S. z výše popsaných důvodů.Ještě dodatek:myslel jsem si naivně že práskači jsou na vymření spolu s tím komunistickým sajrajtem který tím byl proslulý.Vidím že ty máš jednoho po ruce.Ta rychlost byla obdivuhodná.Přeji hodně zdaru a myslím to upřimě,na jako S.G.Měj se a neber to ve zlém.
                      Mira
                      • mira
                        25.09.2013 18:46

                        Nemá cenu to dramatizovat, jsme pořád na přátelské vlně. Ani já Tě nechtěl paušalizací a zjednodušením urazit, viz. spousta lidí, co respektuji Zemana volila, Střele, Optimista, Duck, Rh....To zjednodušení snad pochopili, bylo evidentní.. Co se, týče zámku, to, že jsem se Tě tenkrát zastal, neznamená, že nebudu raději, pokud budeš upřímný. Nikdo Tě nepráskl, stačí dát text do hledej a vyjede registrovaný autor. Na poškozování republiky S. mám jiný názor. Neřešil jsem ovšem politiku, ale mravnost a pravdomluvnost pánů. Ani S. není ideální. U mě dobrý, měj se.
                        Velkamedvědice
                        • Re: mira
                          25.09.2013 19:24

                          volil jsem stejně bídně jako Míra s velkým M, byla to špatná volba vím ,ale omlouvá mne , že jsem mohl volit jen mezi ním a KS, což byla volba ještě mnohem horší....amen, amen pravím Vám
                          mira s
                          •  
                            25.09.2013 19:37

                            Tak tak, VM a spo.l se přičinili měrou vrchovatou o tak velké Zemanovo vítězství. Přinutili množství těch, kteří by jinak k volbám nešli, zvolit právě jeho. Ale zatím nelituju, myslela jsem, že to bude horší (ale ne horší než s punkáčem Karlem!). No už jsem viděla po Praze placky 'Nikdy bych nevolil Karla'. Tak uvidíme... ;-)
                            Kalka.
                            • Kalka
                              25.09.2013 21:17

                              To je chabá výmluva.. Já Tě do ničeho nenutil. prostě Tě jeho lži nevadí, tak se za to nestyď. Pokud necháváš svou mravnost takto lehce ovlivňovat, za co stojí? Mira se na rozdíl od Tebe nevymlouval. Ale jak říkám, kdo má lež normu. Chápal bych protestní hlas proti Karlovi, ale proti mně a národ si brát za rukojmí?
                              Velkamedvědice
                        • Re: mira
                          25.09.2013 19:02

                          Alespoň vidíš že v tom ovládání počítače mám stále mezery.Budeš se smát ale já ten zámeček neumím dát zase nazpět.Mě zmizela ta ikonka s dotazem zda chci zámeček nebo ne.Holt starý pes se novým kouskům těžko učí.Měj se hezky.
                          Mira
          •  
            25.09.2013 10:04

            Souhlasím, jenom nechápu proč se říká buranům tlačenkáři. Tlačenka je náhodou skvělé jídlo :D
            El Homo
          • Řekl bych...
            24.09.2013 16:57

            ...že v těchto Zemanových výrocích se skrývá něco jiného - útočí na Sobotkovu sebranku, která je spoluodpovědná za okradení daňových poplatníků a "obdarování" pana Bakaly tímto neskutečným majetkem. Bakala je jenom nástroj. Uvidíme, jak bude Zemanova rétorika pokračovat...
            Amonfobis
            • Re: Řekl bych...
              25.09.2013 10:13

              to mi přijde mnohem pravděpodobnější...
              Jesse
  • nechte Zemáka na pokoji
    18.09.2013 23:20

    V součastnosti neexistuje zábavnější figurka jak na politické scéně, tak i v zábavním průmyslu. Kam se na něj hrabe Bohdalka nebo Nárožný?:-)))) a máme to zadarmo :-)))
    Jesse
    • Re: nechte Zemáka na pokoji
      23.09.2013 8:41

      mame to zadarmo ?? No to se teda pekne prohneme az nam za ty jeho nasazene kasparky prijde vuctovani. Podivej jak se uz rozjizdi Fiser a Pecina. Nikym nezvoleni, bez duvery a uz zase rozdavaji ze spolecne kasy. To neni zadarmo to nas zase bude stat majlant.
      .......
  • Lidi
    18.09.2013 21:09

    ...vřele a bez výhrad souhlasím se všemi názory na toho zdegenerovanýho ožralýho týpka co je toho času náš prezident. nicméně i on může mít kus pravdy čas od času. tedy ptám se: vy opravdu jste pro dotovat toho snobskýho cyklistu co vypadá jako karikatura na nakreslený slunce svejma a MEJMA daněma ??? :-)
    db
    • Re: Lidi
      18.09.2013 22:52

      ..njn žádná odpověď na jedinou podstatnou otázku..omlopuvám se za naivitu, to se tady dalo čekat.
      db
  • Zemáka by měli uvázat a nepoštět
    18.09.2013 21:04

    My jsme si už na našeho zavirozovaného a prolhaného Zemáka zvykli, ale v cizině, mezi normálními lidmi, jeho bonmoty mu lidi nežerou a svým vystupováním působí jako vesnický hospodský šašek. Na dovolené v cizině se stydim přiznat že jsem ze stejného národa. A to teprve začíná. Dříve nás považovali za národ Švejků. Než Zeman skončí budeme ve světě známý jako národ kašpárků a nikdo nás nebude brát vážně.
    xxx
    • Re: Zemáka by měli uvázat a nepoštět
      18.09.2013 22:22

      Že tys O.D.V.Švejka nečet'? Jinak bys byl schopen cizince poučit a ne se za Švejka stydět...
      Kalka.
  •  
    18.09.2013 20:12

    stydim se za toho burana s uslintanou hubou...
    Vata
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data