Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Příští zkouška MMF

Příští zkouška MMF

02.10.2013 7:28

V říjnu se centrální bankéři, politici, špičky soukromého sektoru, akademikové a zástupci organizací občanské společnosti sejdou ve Washingtonu na výročním společném zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Mezi nejvýznamnější letošní výsledky bude patřit rozhodnutí Rady guvernérů MMF, jak řešit současné mezinárodní měnové problémy.

Globální hospodářské podmínky jsou nadále nejisté: eurozóna nevykazuje žádné známky zdravého růstu, zotavení ve Spojených státech je slabé, země orientované na export komodit, jako je Austrálie, trpí v důsledku slábnoucí čínské poptávky, a zpomalení v zemích s rozvíjejícími se trhy pokračuje již třetím rokem. V takto nejistém prostředí mohou i malé změny měnové politiky rozvinutých zemí destabilizovat rozvíjející se ekonomiky.

Například již pouhé květnové oznámení Federálního rezervního systému, že „utlumí“ nákupy dlouhodobých aktiv, srazilo hodnotu měn zemí s rozvíjejícími se trhy. A jelikož Fed zvažuje úplné ukončení své politiky kvantitativního uvolňování a zvýšení úrokových sazeb během příštího roku, očekává se, že globální trhy zažijí značné turbulence.

Svět potřebuje strategie, které tuto rýsující se volatilitu zmírní. A MMF – jehož mandátem je udržovat celosvětovou stabilitu platební bilance – by měl být institucí, jež potřebné strategie zajistí. Místo aby čekal, až krize vypukne, a teprve poté zasahoval, by měl MMF provádět „avizování budoucí politiky“ („forward guidance“), tedy dávat předem najevo, jak bude řešit potenciální rozvraty na mezinárodních finančních trzích.

Centrální banky stále více využívají tohoto nástroje k tomu, aby ohlašovaly svou měnovou politiku a zakotvovaly tržní očekávání. Fed se například zaručil, že bude držet úrokové sazby nízko přinejmenším do doby, než míra nezaměstnanosti klesne na 6,5% – a tento krok dost možná snížil dlouhodobé náklady na půjčky. Také Mark Carney v rámci svého prvního počinu ve funkci guvernéra Bank of England předem avizoval krátkodobé úrokové sazby. Ačkoliv dopad avizovaných úrokových sazeb na ekonomiku nelze bez dalších údajů stanovit, mnoho argumentů hovoří v jejich prospěch.

 
Možná nejvýmluvnějším nedávným příkladem účinného avizování budoucí politiky centrální bankou bylo prohlášení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho z července 2012, že ECB udělá „vše, co bude v jejích silách“, aby zajistila přežití eura. Samotný tento závazek stabilizoval náklady na půjčky a dramaticky snížil rozpětí úrokových sazeb pro problémové země eurozóny. Přesvědčení investorů, že ECB nakoupí vládní dluh, pokud výnosy z dluhopisů vzrostou příliš vysoko, stačilo k obnovení klidu; žádná intervence centrální banky na sekundárních trzích nebyla od té doby zapotřebí.

Politickým nástrojem MMF je v tomto smyslu dolarová částka, kterou je fond ochoten zaručit jako hráz proti krizím platební bilance. Příslibem intervence na zranitelných trzích v případě nadměrné finanční volatility by MMF jakožto největší hráč snížil problémy s koordinací mezi jednotlivými investory. Dá-li navíc MMF předem najevo ochotu poskytnout nouzové prostředky, zmenší tím stigma zemí, které se na něj obrátí o pomoc – toto stigma přitom vede státy k oddalování žádosti o podporu tak dlouho, až je na zmírňování domácích politických škod příliš pozdě.

Dobrou zprávou je, že MMF už dal najevo určitý zájem o avizování budoucí politiky. Na srpnovém výročním zasedání centrálních bankéřů v Jackson Hole v americkém státě Wyoming navrhla výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová, aby fond intervenoval na pomoc rozvíjejícím se trhům v krizi. 
 
Špatnou zprávou je, že vágní prohlášení Lagardeové zřejmě příliš nepřispělo k formování tržních očekávání nebo k tomu, aby se vlády tolik nerozpakovaly žádat MMF o pomoc. To podtrhuje jeden zásadní aspekt: úspěšné avizování budoucí politiky vyžaduje především důvěryhodnost.

Když v roce 2008 padla americká investiční banka Lehman Brothers, a vyvolala tak globální finanční krizi, jejíž důsledky jsou cítit dodnes, nabídly země skupiny G-20 pevné závazky s cílem zvýšit prostředky MMF určené k půjčování, a tím fondu umožnit zmírnění dopadů krize. Dnes musí vedoucí představitelé skupiny G-20 uplatnit svůj vliv na politiku MMF znovu – a tentokrát tlačit na včasné avizování budoucí politiky a na další kolo reformy mezinárodní finanční architektury.

Zářijové rozhodnutí Fedu odložit utlumení programu kvantitativního uvolňování poskytlo rozvíjejícím se trhům manévrovací prostor, který by měly využít k tomu, aby se posílily před nevyhnutelným obratem přílivu snadno dostupných peněz z USA. Zároveň je to příležitost pro MMF, aby zformuloval a oznámil svou politiku řešení turbulencí na globálním finančním trhu.

Samozřejmě stále existuje dost problémů – například vykořenění chudoby, zefektivnění pomoci nebo mezinárodní rozvoj –, o nichž se bude na nadcházejícím zasedání MMF a Světové banky diskutovat. Neschopnost vedoucích představitelů MMF zformulovat dopředu orientovanou strategii řešení hrozícího tržního chaosu by však podkopala pokrok ve všech těchto oblastech. Tím posledním, co dosud křehká globální ekonomika potřebuje, je další nejistota.

Autorem textu je Gita Gopinathová - profesorka ekonomie na Harvardově univerzitě, která je hostující vědeckou pracovnicí Bostonské federální rezervní banky a výzkumnou pracovnicí Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER).

© Project Syndicate 1995–2013


Čtěte více:

MMF přiznal selhání při pomoci Řecku. Brusel kategoricky nesouhlasí
06.06.2013 8:48
Mezinárodní měnový fond přiznal "významná selhání" při pomoci Řecku. V...
MMF: Francie by v zájmu růstu měla zrušit plánované zvýšení daní
05.08.2013 18:09
Francie by v zájmu obnovení ekonomického růstu měla příští rok zrušit ...
MMF ocenil uvolnění německé fiskální politiky
06.08.2013 16:40
Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes ocenil Německo za mírné uvolnění r...
Šéfka MMF: Ženy a světová ekonomika
25.09.2013 16:28
Veřejná debata o genderové rovnosti se v mnoha zemích soustředí hlavně...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university