Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Skupina Telefónica potvrdila: Zvažujeme budoucnost české Telefóniky, jednáme s PPF

Skupina Telefónica potvrdila: Zvažujeme budoucnost české Telefóniky, jednáme s PPF

15.10.2013 10:09, aktualizováno: 15.10. 12:51
Autor: Josef Němeček, Patria Finance

Aktualizováno

Španělská telekomunikační skupina Telefónica SA, která je majoritním 69,41% vlastníkem tuzemského operátora Telefónica CR, spravujícího trhy České republiky a Slovenska, potvrdila strategická jednání o budoucnosti české dcery, včetně proběhlých jednání s finanční skupinou PPF.

„Vyhodnocujeme strategické možnosti ohledně našeho podnikání na českém trhu a uskutečnili jsme rozhovory s investiční skupinou PPF. Dosud z nich ale nevyplynula žádná konkrétní dohoda na prodeji podílu (v Telefónice CR),“ uvedla skupina Telefónica SA. Mluvčí PPF Radek Stavěl řekl, že „PPF nechce komentovat tržní spekulace ohledně zájmu o Telefóniku CR“.

„Telefónica SA potvrzuje vyhodnocování strategických alternativ, týkajících se Telefóniky Czech Republic, včetně konverzací s investiční skupinou PPF. Z těchto jednání nevyplynula žádná konkrétní dohoda, tedy ani případné konkrétní podmínky takové dohody,“ reagovala skupina Telefónica SA oficiálním regulatorním prohlášením pro burzy.

Zprávu, odkazující na vlastní informované zdroje, že skupina Telefónica SA zvažuje prodej celého svého majoritního podílu v české Telefónice CR, vydala v pondělí agentura Bloomberg. Akcie Telefóniky CR na zprávě otočily z 0,5% poklesu k bezmála 7% zisku a zakončily o 6,6 % výše. Dnes titul roste až o další více jak 3 procenta na maximum 334,50 Kč za akcii, což je nejvyšší hodnotou od 4. ledna tohoto roku.

Španělská skupina Telefónica SA započala přípravy na prodej celého svého více jak 69% podílu v tuzemské Telefónice CR o tržní hodnotě 3,6 miliardy amerických dolarů, v přepočtu zhruba 67,8 miliardy korun, navázala na zprávu agentury Bloomberg citací tří svých zdrojů z bankovních kruhů. Skupina Telefónica SA sleduje strategický cíl snížení svého zadlužení, které k polovině roku 2013 dosahovalo 49,8 miliardy eur. Dva z těchto zdrojů označili skupinu PPF za nejvíce pravděpodobného kupce.

Připomeňme vývoj v tuzemské LTE aukci ČTÚ. Skupina PPF krátce před termínem pro přihlášku do LTE aukce prodala svou entitu PPF Mobile Services, se kterou se první podoby aukce účastnila, do rukou jejího šéfa Tomáše Budníka. Ten projekt dva roky pod PPF připravoval a nyní se s ním pod novým názvem Revolution Mobile do aukce přihlásil a prohlašuje, že kapitál PPF již za firmou nestojí. Samotná PPF z LTE aukce odstoupila (do nynější podoby se nepřihlásila) a v podmínkách LTE aukce kritizovala zejména tu část, zakazující budoucí fúzi s některým z nynějších operátorů (po dobu 15 let).

Jeden ze zdrojů Reuters komentoval potenciálního kupce tak, že pokud to nebude skupina PPF, zájem o Telefóniku CR přijde ze strany private equity skupiny. Tento zdroj za víceméně neprůchodný označil prodej do rukou ruského telekomu s odkazem na „politickou opozici“ takovému prodeji. Připomeňme v tomto místě, že v červencovém rozhovoru pro Bloomberg pronesl ruský miliardář Vladimir Jeftušenkov, že "zkoumá možné akviziční cíle na vícero trzích, včetně České republiky".

V polovině roku tuzemská Telefónica CR obsluhovala 5,1 milionu mobilních zákazníků a zhruba 1,4 milionu klientů pevných linek. 1,4 milionu mobilních klientů obsluhuje na Slovensku. Zdroje Bloomberg tvrdí, že tuzemský byznys byl interně v rámci skupiny Telefónica CR vyhodnocen jako "nejádrový". V minulých měsících skupina Telefónica SA uskutečnila prodej irské divize za až 850 milionů eur, od KPN naopak převzala kontrolu nad německou divizí E-Plus za 8,55 miliardy eur, vlivem akcionářských a strategických změn také zvyšuje své pozice v Telecom Italia.

Spekulace o prodeji podílu či části podílu v tuzemské Telefónice CR skupinou Telefónica SA se nesou již několik let. Naposledy v lednu LN psaly o snaze skupiny PPF miliardáře Kellnera Telefóniku CR získat. V minulosti jak španělská skupina Telefónica SA, tak tuzemská Telefónica CR podobné zprávy opakovaně dementovaly. Dementi takových spekulací v minulosti proběhlo i na úrovni vládní a diplomatické. Spekulace ale nabraly obrátky zejména nynějším krokem PPF a její kritikou části podmínek LTE aukce, ze které vyplývá, že PPF si chce nechat otevřený prostor pro převzetí některého silného hráče na tuzemském telekomunikačním trhu. Nyní tato jednání potvrdila španělská skupina Telefónica SA.

Španělská Telefónica získala v roce 2005 nejprve od státu 51 procent tehdejšího Českého Telecomu za 82,6 miliardy korun a poté dokoupila na trhu dalších více než 18 procent akcií za zhruba 26,8 miliardy korun. Celkem tak za podíl zaplatila 109,4 miliardy Kč. Od roku 2006 ale získala od českého operátora zpět na dividendách a platbách za snížení základního kapitálu 345 Kč na akcii, tedy kolem 77 miliard korun.

(Zdroj: Telefónica SA, Bloomberg, Reuters)


Váš názor
  • ...koupí O2 za 1,-Kč jako Českou pojišťovnu?
    15.10.2013 10:43

    ..nemělo by to být výběrovým řízením???
    Petr1
Aktuální komentáře
05.05.2024
10:22Víkendář: Podle Newton Investment Management je čas zaměřit se méně na růst zisků a více na valuace
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data