Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína postaví Pákistánu dva jaderné reaktory. Kompenzuje americko-indickou jadernou dohodu

Čína postaví Pákistánu dva jaderné reaktory. Kompenzuje americko-indickou jadernou dohodu

16.10.2013 17:30
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Čínský jaderný průmysl je na koni. Ani ne před týdnem získal od Londýna oficiální posvěcení své přítomnosti ve Velké Británii a může se perspektivně těšit na výstavbu reaktorů vlastního designu v rozvinuté ekonomice EU s energetickým sektorem s velkým potenciálem. Krom toho se také čínští jaderní inženýři úspěšně prosazují v rozvíjejících se zemích. Pákistán si od nich nechá postavit dva reaktory za 9,1 mld. USD. Výnosný obchod mezi dlouholetými spojenci vzbuzuje obavy Washingtonu a dalších zemí.

Pro Pákistán má jaderný pakt s Čínou jasný význam: kompenzovat podobnou dohodu mezi Indií a Spojenými státy, kterou uzavřel bývalý americký prezident G. W. Bush. Podle Islámábádu Američané Indům neférově poskytli strategickou výhodu tím, že jim umožnili nakupovat jaderné palivo ze zahraničí, a ponechat si tak vlastní cenné zásoby pro zbrojní účely. Indie i Pákistán, mezi nimiž v uplynulých 70 letech vypukly čtyři válečné konflikty, disponují jadernými zbraněmi.

Spojené státy a další země jsou čínsko-pákistánským paktem znepokojeny. Nejde jen o to, že pákistánský jaderný arzenál by se mohl octnout v rukou stále odvážnějších radikálních islamistů, kteří předvedli, že dokážou zaútočit i proti nejpřísněji střeženým vojenským objektům. Obavy panují i kvůli čínské ochotě obcházet pravidla obchodu s jadernými technologiemi zakotvená ve Smlouvě o nešíření jaderných zbraní (NPT), kterou Pákistán (i Indie) odmítá podepsat.

O významu dohody mezi Islámábádem a Pekingem napovídá fakt, že byla podepsána ve vší tichosti už začátkem července a pákistánští představitelé se o ní veřejně nezmínili. Existenci dokumentu, který prý zahrnuje stavbu dvou reaktorů na výrobu elektřiny, deníku Wall Street Journal potvrdil vysoce postavený pákistánský zdroj. „Bojím se, že špinavé ruce nám to začnou kazit,“ zdůvodnil zdroj důvěrnou povahu dohody. Čínští představitelé záležitost odmítli komentovat.

V případě dodávaných reaktorů by se mělo jednat o pokročilý design (pravděpodobně III. generace) o výkonu 1000 MW. Elektrárna, která má vyrůst poblíž hlavního přístavu Karáčí, by měla výrazně přispět k uspokojení potřeb země trpící zoufalým nedostatkem výrobních kapacit v elektroenergetice. „Každý to dnes má. Taky na to máme právo. Musíme se soustředit na přidávání levných zdrojů energie,“ tvrdí nejmenovaný pákistánský představitel.

První reaktor by měl být dokončen během 70 až 80 měsíců, druhý o deset měsíců později. Bloky budou umístěny poblíž již existujícího reaktoru u mořského pobřeží. Čínská strana projekt zafinancuje z 82 % skrze údajně velmi výhodný úvěr.

Čínu s Pákistánem pojí velmi těšně vazby ve vojenské oblasti, podporované spory obou zemí s Indií. Čínští vědci a konstruktéři pomohli v 80. a 90. letech minulého století Pákistáncům k jaderné bombě.

Čína je členem klíčového spolku Nuclear Suppliers Group (NSG), která reguluje obchod s civilní jadernou technologií s ohledem na cíle smlouvy NPT. Peking tvrdí, že spolupráce s Pákistánem začala před rokem 2004, kdy se k NSG připojil, a proto se na tyto obchodní dohody pravidla NSG nevztahují. Představitelé ostatních členů NSG ale mají vůči neomezenému proudu citlivých technologií a materiálu z Číny do Pákistánu výhrady, které se prý projednávaly na plenárních zasedáních jaderného spolku.

Pákistán slíbil, že všechny jeho jaderné elektrárny budou moci navštívit inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii. V minulosti Čína Pákistánu dodala dva reaktory o výkonu 300 MW, které již byly dokončeny; další dva jsou ve výstavbě. Nyní k nim přibydou další dva bloky o výkonu 1000 MW.

Chudý Pákistán trpí akutním nedostatkem elektrické energie. Zemi chybí kapacita 5000 MW. Výpadky místy trvají 10-12 hodin denně. Řešení energetické krize je pro vládu prioritním úkolem. Analytici tvrdí, že design dodávaných reaktorů není otestovaný a že výsledná cena neznamená žádnou velkou slevu. Islámábád na zakázku tendr nevypisoval.

V rámci indicko-americké dohody o spolupráci v civilní jaderné energetice z roku 2005 Indie získala výjimku z pravidel NSG a právo nakupovat americké technologie. K očekávanému šíření amerických reaktorů v Indii však kvůli právním komplikacím (zejména v oblasti odpovědnosti za škodu) nedošlo. Pákistán nicméně trvá na tom, že dohoda Indii nespravedlivě pomohla, jelikož jí umožňuje přesměrovat větší část svého uranu do zbrojní výroby.

(Zdroje: WSJ, Reuters, The Economist)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m