Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlatem opět zatřásly podezřelé megapříkazy, tentokrát za 2,3 mld. USD

Zlatem opět zatřásly podezřelé megapříkazy, tentokrát za 2,3 mld. USD

18.10.2013 20:03
Autor: Václav Trejbal, Patria Online

Ve čtvrtek v ranních hodinách evropského času, kdy se na zlaté burze Comex, spravované skupinou CME, zobchoduje pár stovek kontraktů, dorazila na trh vlna nákupních příkazů v hodnotě 2,3 mld. USD. Nákupní tsunami vyhnala cenu během deseti minut o 3 % výš a určila směr vývoje pro následujících 12 hodin. Stejně jako v předchozích podobných případech, o nichž server Patria informoval, mohli tradeři a investoři po palbě obrovských a těžko vysvětlitelných objednávek jen nechápavě zírat do monitoru.

Většina hráčů na trhu se shodne na tom, že za příkazy a následným prudkým cenovým pohybem nestála konkrétní ekonomická či politická zpráva nebo nešikovné prsty zadavatele příkazů. Odtud dál už ale téměř platí, že co trader, to názor.

„Na těchto pohybech je neobvyklá skutečnost, že cena po vypořádání zůstává na nové úrovni, což naznačuje, že jde o normálního kupce či prodejce,“ tvrdí Chris Concannon z newyorské obchodní firmy Virtu Financial. Dodává, že ten, kdo se takto snaží ovlivnit ceny, musí nakupovat významné množství komodity a poté je držet.

Na rozdíl od výprodejů v dubnu a červnu, při nichž během několika dnů došlo k hromadnému odlivu institucionálních investorů z trhu a zlato propadlo o stovky dolarů, jsou tyto sporadické příkazy nastaveny tak, aby svou velikostí náhle ochromily trh a posunuly cenu žádoucím směrem.

Návaly zvýšené obchodní aktivity od 1. října 
0001

Jedna kanonáda na trh dorazila 1. října, první den nouzového režimu fungování americké vlády, avšak podle všeho neměla s politickou kalamitou ve Washingtonu nic společného. Jiné trhy zůstaly podobných ataků ušetřeny. Podle jednoho názoru, se mohlo jednat o velký fond, kterému teklo do bot a potřeboval rychle změnit pozice. Jenže neobvyklé pohyby od sebe dělí i víc než týden. Jiní spatřují problém v nízké likviditě, na niž v posledních měsících doléhá odliv zájmu o komoditu, která už není „in“. Profesionální obchodník by ale měl vědět, co si kdy může dovolit zadat. Zbývají tedy různé konspirační teorie, v nichž se záludní miliardáři s manipulátorskými záměry mísí se zákeřnými počítačovými algoritmy a la Matrix.

Ať už příčina vězí kdekoli, prudké cenové a likviditní výkyvy podkopávají důvěru investorů v transparentnost a spravedlivost trhu, a to v době, kdy elektronické obchodování na burzách všeobecně trpí zkraty, poruchami a náhlými výpadky.

Vývoj ceny zlata v posledních dnech 
0002

Včerejší šroubování začalo krátce po deváté hodině SELČ (ve 4:00 newyorského času). Během desetiminutového intervalu bylo zobchodováno 18 tisíc kontraktů, což odpovídá 1,8 mil. uncí zlata, jejichž hodnota v době realizace činila kolem 2,34 mld. USD. Nákupní běsnění poslalo futures o 3 % výš na týdenní maximum.

Jako vysvětlení se nabízí zavírání krátkých pozic (sázek na pokles cen) po ohlášení dohody o znovuotevření amerických úřadů a posunutí dluhového stropu největší světové ekonomiky. V tu chvíli také z neznámých příčin propadl dolar. Po úvodní palbě nákupních příkazů následovalo pět dalších záchvatů intenzivního prodávání či nakupování, při nichž se ceny v krátkých okamžicích hýbaly o víc než 10 USD. Během několika minut se zobchodovala téměř desetina průměrného denního objemu.

Podle traderů může prudké pohyby vyostřovat stádní uvažování a také chybějící informace dat od nefungující americké vlády, které za normálních okolností udávají trhu směr. Za takových okolností stačí jeden větší příkaz, který posune cenu a spustí vlnu další předem nastavených příkazů reagujících na překročení určitého prahu. „Hodně účastníků trhu zadává podobné příkazy na stejných cenách, jelikož každý kouká na stejný graf. Je to zkrátka realita elektronického obchodování,“ tvrdí Frank McGhee z chicagského brokera Alliance Financial.

(Zdroje: Reuters, CNBC, Bloomberg)

 


Čtěte více:

Fed otřásl výhledem pro zlato. Co čekat u něj i dalších komodit?
23.09.2013 12:53
Žádné omezování QE v září. Nečekané rozhodnutí Fedu zatřáslo výhledem ...
Kanaďané bojují za vznik největšího zlatého dolu Evropy. Třetí svět je snažší, než EU…
24.09.2013 21:18
Těžební společnosti jsou zvyklé dohodnout se kvůli globálnímu rozložen...
Fed vyšetřuje: Někdo na trhu věděl o ponechání QE předčasně a využil to
24.09.2013 21:53
Americká měnová autorita Fed vyšetřuje příliš rychlou a přitom tržně s...
Staré komoditní tanečky už netáhnou
02.10.2013 19:49
Staré tanečky už se netančí ani na komoditách, což je dobře. Na zlatu ...
Kde bude zlato bez Číny a americké insolvence?
04.10.2013 19:54
„Kde bychom byli bez Číny?“ ptali se mnozí lidé z těžařských firem v p...
Náhlý sešup zlata v pátek spustil jediný příkaz za 640 mil. USD. Je to podezřelé, tvrdí tradeři
15.10.2013 20:48
Cena zlata v pátek v odpoledních hodinách (SELČ) během minuty spadla ...

Váš názor
  • nevím
    23.10.2013 8:59

    co je podezřelého na 2,3 mld. dolarech...? To jste ještě neviděli tolik peněz?:-))
    Jesse
  • Nákupní tsunami a anonymní???!!!
    18.10.2013 20:40

    Nějak nechápu ,jak může být kolem nákupních příkazů za 2,3Mld dolarů, tolik spekulací.To snad jejich autor je anonymní???!!!Není snad předností obchodování na burze transparentnost?
    Jožin
    • Re: Nákupní tsunami a anonymní???!!!
      21.10.2013 9:47

      Burza transparentní je - můžeš se dozvědět, který obchodník to nakoupil, ale už se nedozvíš o jakého klienta jde. Jedinou šanci jak to zjistit máš u akcií, když kupuješ velký balík akcií (5% a více), tak máš povinnost to zveřejňit. A u komodit typu zlato ani toto pravidlo neplatí. Je to stejné jako když přes Patrii kupuješ čez nebo KB. Vyluxuješ nabídku a taky nikdo nezjistí kdo to koupil, teda kromě Patrie
      kwon
      • Burza je sice "anonymní"
        21.10.2013 10:47

        a to z čistě praktického hlediska, Patria nemůže kupovat akcie ve jménu každého zákazníka zvlášť, to by bylo víc papíru než peněz. Nevím, jak je to v Česku, ale každý makléř v USA musí okamžitě odhalit SEC, kdo obchody objednal, když jsou pochybnosti. Na tom zlatu nic nevidím, stály tam dvě masívní technické formace proti sobě a shorts zůstali chyceni v pasti. 2 mld. je houby, prkotina. Obchovat s futures zlata je pouze pro těžké profíky.
        Dan
        • Re: Burza je sice "anonymní"
          21.10.2013 14:19

          v česku taky platí, že jako obchodník musíš odhalit zákazníka, když si to přeje regulátor tj. čnb. Jen pro normálního smrtelníka je to nedohledatelné a jediná možnost je ta povinná zveřejňovací povinnost od určitého podílu na akciové společnosti.
          kwon
          • to je fakt
            21.10.2013 17:53

            konkrétní osoba je nedohledatelná pro normální lidi, ale co se děje, vidím naživo na ticker tape, vím, co dělají silné a slabé ruce, odhadnu, co dělají komerční zájmy nebo státy. Je jedno, kdo začíná nakupovat masívně, já se svezu kousek s ním a rychle pryč. Přesto bych se už futures nedotknul, šance vyhrát je pro malého investora 2%.
            Dan
        • Re: Burza je sice "anonymní"
          21.10.2013 11:01

          futures au se řidí "pravidly" trhu těch, kteří - před a po- terminech pouší ty spravné info, aby jejich futures byli, co nejefektivnějí zainvestovány. Myslím, že obchodování s ropou a soft komoditami je daleko komplikovanější - jelikož tam hlavni roli nehrají "lidé" ale vedlejší faktory.
          AMN
          • Jenže u nás se na zákony moc nedbá
            23.10.2013 2:53

            Jako ve všem ostatním někdo prohlási, že zákony jsou idiotické, pak si obsadí ministerstva a poslanecká křesla svými kamarády a investor utře hubu.
            xxx
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data