Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tištění peněz v praxi

Tištění peněz v praxi

25.10.2013 19:45

Původně jsem chtěl v lehkém víkendovém tónu pouze rozebírat dlouhodobý i aktuální vývoj peněžního multiplikátoru a rychlosti obratu peněz v USA. Při psaní jsem si ale postupně uvědomoval, že vlastně znovu a znovu narážím na to, jak moc se realita liší od dnes již mýtického „tištění peněz“ centrálními bankami. Nakonec tak došlo ke spojení (převážně) příjemného s (snad trochu) užitečným a výsledkem je tento popis toho, jak probíhá ono „tištění“ v praxi. S tím, že na konci je konkrétní pohled na to, na jaké otáčky „tiskařské stroje“ jedou.

1. Tištění peněz u centrální banky

Mýtu o tištění peněz můžeme propadnout na více úrovních. První z nich je samotná tvorba monetární báze. Tedy základního stavebního kamene toho, co nazýváme peníze. Při snaze o maximálně úspornou a zároveň přesnou definici používanou zejména ve vztahu ke QE zde někdy uvádím následující: Ono „tištění“ je výměnou aktiv se soukromým sektorem, kdy mu centrální banka poskytuje rezervy kryté aktivy získanými od soukromého sektoru. Centrální banka se tedy může rozhodnout o zvýšení monetární báze a učiní to tak, že za nově vytvořené „rezervy“ od soukromého sektoru koupí nějaké aktivum. A toto aktivum kryje novou rezervu.

Při marginálním pohledu je kvalita tohoto dodatečného zvýšení báze - rezerv přesně taková, jako je kvalita onoho aktiva, které za něj centrální banka získala. V jádru věci by si pak soukromý sektor nepomohl, protože dostal přesně to, čeho se zbavil. Relevantnější je zde ale princip průměru – onen nový „dukát“ je kryt poměrnou částí celé rozvahy centrální banky, včetně jejího kapitálu. Můžeme tak tvrdit, že soukromý sektor získal něco lepšího, něco čím se lépe platí (používá jako kolaterál ...), než starým aktivem. Je tak zejména v době krize uspokojena jeho touha po bezpečí a celkově vyšší poptávka po likviditě a to přispívá k uklidnění situace. Centrální banka na sebe naopak bere část rizika ze systému. To není konečný pohled – lze dlouho debatovat o tom, zda a kdy jsou rezervy plným substitutem určitých aktiv a jaké to má důsledky. Ale veškeré zavádějící hovory o tištění peněz, vlnách likvidity, apod. většinou úplně ignorují tento základní princip.

2. Tištění peněz u bank

Dalším krokem, kdy se také (ne)tisknou peníze, je bankovní sektor. Příklad: Malá ekonomika má 100 dukátů a jednu banku. Každý z těch dukátů byl vložen do banky jako vklad, banka si z něj musela nechat část jako rezervu, zbytek půjčila. Půjčka/dukáty se opět nakonec dostaly do jejích závazků jako vklad, část si banka opět ponechala jako rezervu a zbytek opět půjčila. Toto neustále se zmenšující multiplikační kolečko nakonec zvýšilo množství peněz ze 100 na 1000 dukátů. Šlo o kontrolovaný proces (přes požadované rezervy), na kterém se nikdo neobohatil – banky drží proti každé pohledávce závazek, profitují jen z úrokového diferenciálu. Jde o systém pohledávek a závazků, kdy jsou peníze na našem účtu kryté pohledávkou za tím, komu byly půjčeny. Tedy o systém, ve kterém jsou z výše zmíněné báze tvořeny tzv. širší peníze.

3. Tištění peněz „někde“

Třetí úroveň (ne)tištění peněz existuje v případě, že za tištění považujeme i to, když se peníze otáčí v ekonomice rychleji. Tj., kdyby jejich rychlejší obrat vyvolal dojem, že peněz je více. Extrémním příkladem může být roztáčející se hyperinflační spirála, kdy větší peněžní nabídku začne po čase ještě umocňovat rychlejší obrat peněz (které jdou kvůli rychle rostoucím cenám „z pod polštářů“ na nákupy čehokoliv).

Uvedené je pokusem o popis principu, který by měl hlavně ukázat na to, jak zavádějící je dlouhá řada komentářů týkající se toho, co se vlastně děje s penězi. V dalším přemítání bychom se mohli vydat mnoha směry, jak jsem ale psal, původní záměr byl poukázat na prudký a hlavně neustále se prohlubující propad peněžního multiplikátoru a rychlosti obratu peněz v USA. To první můžeme chápat jako ochotu/schopnost systému tvořit z báze širší peníze, to druhé jako potřebu ekonomiky mít pro jednotku produktu určitý počet dolarů (tedy jako nutnost jejího „mazání“ oběživem).

000

Z obrázků je patrné, že multiplikátor klesá, což jinými slovy znamená, že na jednotku širších peněz je třeba více báze. A nejde o žádný zanedbatelný posun, protože v porovnání s předkrizovým stavem jsme nyní skoro na třetině. Druhý graf říká, že po této snížené tvorbě peněz přichází druhý zádrhel – na jednotku produktu je jich třeba stále víc a víc (jinak řečeno, peníze se pomaleji otáčí). Zatímco před krizí se otočily více než dvakrát, nyní to je asi 1,6-krát. Pozoruhodné je pak to, že nedochází k obratu ani v prvním, ani v druhém případě.

Uvedené by měl být důležitým doplňkem úvah o tom, jak se to má s pokrizovým „tištěním peněz“ a „nezodpovědnými“ centrálními bankéři. Ti totiž v jádru věci reagují na menší obrat peněz a jejich menší tvorbu tím, že generují více báze, aby tyto dva efekty vyvážili. Po určitou dobu tu bylo jasné nebezpečí, že ve spojení s pokrizovým boomem v Číně (který byl mimochodem mnohem více dopingem než QE) tuto jejich snahu „zkurvítkuje“ růst cen komodit. Namístě tak byla opatrnost, nyní je ale jasné, že toto kurvítko má již svůj zenit za sebou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie a jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  • Klaním se
    25.10.2013 21:18

    panu Soustružníkovi za brilantní a originální rozbor. Skvěle napsané.
    Dan
    • Re: Klaním se
      28.10.2013 8:37

      Ano, perfektní úvaha. Ovšem, pokud by to opravdu bylo tak, proč centrální bankéři toto nevysvětlují veřejnosti, nýbrž "imaginárně" vážou své rozhodnutí o konci QE na inflaci a nezaměstnanost a tím se vystavují riziku ztráty kredibility? Je přeci jasné, že nezaměstnanost a inflace nemusí nutně korelovat s rychlostí oběhu peněz a velkostí monetární báze.
      Mikuláš
      •  
        30.10.2013 14:09

        prave, ze to vse koreluje. Pokud by FED tiskl a tyto multiplikatory zustaly stejne, tak si muzete byt jist, ze se to projevi v inflaci. Pokud se zlepsi nezamestnanost, lze ocekavat, ze se zvysi rychlost obehu a ochota bank pujcovat a potom kazdy novy dolar bude vytvaret vice penez. To pri zvysene bilanci CB mohlo vest k nekontrolovane inflaci. Tomu se chce FED vyhnout a proto se bude snazit proti teto emisi komercnich bank snizovat svoji bilanci, tak aby nedochazelo na tlak na inflaci a zaroven ekonomika mela dostatek prostredku profinancovat svuj chod a rust.
        bufik
      •  
        28.10.2013 18:14

        Podle mne nemají centrální bankéři zájem, aby lidé pochopili finančnictví hlouběji. Mohli by přijít na to, že tento systém musí zkolabovat a přemýšleli by o tom, co přijde pak.
        Josef
        •  
          29.10.2013 10:10

          Myslím, že nemá smysl dělit na "chytré" (bankéři) a "nevzdělané", ničemu to nepomáhá. Možné je to, že množství peněžní zásoby a rychlost oběhu peněz jsou sice pěkné soubory kvantitativních dat (a krásné grafy), ale jsou to znovu jen ex-post ukazatele, podle kterých se nedá dedukovat chování. Možná že kauzalita jeopačná, jak jsem se snažil ukázat v tomto článku (i když na trochu jiné téma). http://www.investicniweb.cz/2013/9/20/jak-se-tvorivykonnost-akcii/ Co takhle přijmout to, že centrální bankéři spíše systém určují (a sami jsou při tom někdy bezradní), než aby se nechali ovlivňovat sebranými daty? A tu návaznost na inflaci a nezaměstnanost stanovili, aby bylo jejich chování lépe pochopitelné veřejnosti. Podobně jako v umění. Zeptali se Picassa, kde bere inspiraci. On odpověděl něco jako: "malba je silnější než já, dělá si se mnou, co se jí zachce." Ale kritici (ekonomové) pak ex-post přisoudí tu inspiraci jeho dětství, tu jeho zážitkům z války, tu návštěvě koridy, atd.
          Mikuláš
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m