Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyhazují se ve zdravotnictví miliardy? Ano.

Vyhazují se ve zdravotnictví miliardy? Ano.

04.11.2013 19:11

V posledních dnech a týdnech se do popředí pozornosti opět dostává situace ve zdravotnictví. To bude kvůli sociálně-ekonomicko-demografickému vývoji „hitem“ nejen letošního roku, ale i přicházejících desetiletí. Nebude tomu tak jen u nás, jde o vskutku globální jev, který se nevyhýbá ani Spojeným státům. Jejich reforma zdravotnictví shrnovaná pod název Obamacare je dokonce jedním z centrem současného politického konfliktu. V rámci diskuse o „Obamově péči“ se před časem (znovu)objevila i studie zabývající se plýtváním v systému, z ní je pozoruhodná následující tabulka:

zdrav1

Zdroj: The Value Equation in Health Care, Harvard, David Cutler

Jde o shrnutí odhadů toho, kde se v US zdravotnictví plýtvá a nakolik. V řádcích za sebou jdou tzv. zbytné služby, neefektivně poskytnutá péče, nadměrné administrativní náklady, příliš vysoké ceny, nevyužité příležitosti k prevenci a nakonec přímé podvody. Suma sumárum promrhaných 765 miliard dolarů, či 31 % z celkových výdajů na zdravotnictví. Tabulku podle mne radno vnímat se zdravou mírou skepse, například odhadnout ztráty u nevyužité prevence asi bude trochu oříškem. Velký otazník by pak asi odborníci kladli k největší ztrátové položce – zbytné péči. To, co může být považováno za zbytečné účetním či ekonomem, se může jevit úplně opačně zdravotnímu personálu. I kdyby se ale neproplýtvala třetina, ale jen čtvrtina, či pětina, je to stále hodně.

Některé ekonomy vedla uvedená tabulka k úvahám o tom, zda je soukromý sektor (někde) skutečně efektivnější než sektor státní. Diskuse je to jistě výživná, shrnul bych ji do konstatování, že u dobrého managementu na tom, zda jde o stání, či soukromou firmu, nezáleží. Otázka je, jaká je pravděpodobnost existence dobrého managementu u jednoho a druhého typu firem. Vydat se zde ale chci trochu jiným směrem. Naši statistici tvrdí, že celkové výdaje na zdravotní péči v roce 2010 dosáhly 284,1 miliardy korun, největší podíl na financování zdravotní péče v České republice mají zdravotní pojišťovny – jde o plné tři čtvrtiny. Následující tabulka srovnává výdaje na zdravotnictví v poměru k HDP. Vidíme, že „plýtvající“ Spojené státy mají tento podíl podezřele vysoký – na zdravotní péči tam jde asi 18 % HDP. U nás to je asi 7 – 8 % a jsme tak spíše na druhém konci spektra:

zdrav2

Pokud bychom výdaje v USA snížili o onu „plýtvající“ třetinu, dostaneme se někam na 11 – 12 % HDP, což odpovídá zemím jako je Švýcarsko, Německo, Francie, apod. Svádí to tak k tomu říci, že se masivně plýtvá možná jen v USA. Pokud bychom vzali za bernou minci druhý extrém a tvrdili, že cca třetina se vyplýtvá všude, u nás to představuje nějakých 90 – 100 miliard . Pravda bude možná někde uprostřed, což je stále dost peněz. Obávám se ale, že tu při snaze o úspory pravděpodobně funguje podobný princip, jako ve státní správě: Sporné položky jsou osekány na kost, dennodenní provoz se dostane na hranici kolapsu z podvýživy, zatímco velké ryby, rybník si nevypouštějící, si dál plavou ve svém.

Přes výše uvedenou nejednoznačnost jsem si ale naprosto jist, že plýtvání ve zdravotnictví je obrovské. Není to ale plýtvání postižené na počátku prezentovanou tabulkou a úvahou. Je to plýtvání jiného řádu, jiné systémové úrovně. Vezměme si za reprezentativní příklad rozšířené problémy se zažíváním, játry a s tím související komplikace. O tom, kolik může stát „alternativní“ (neakutní) léčba a prevence, která je ale někdy účinnější než to, čemu trochu až naivně říkáme „tradiční“, vypovídá následující: 50 gramů semena ostropestřce stojí asi 16 (slovy šestnáct). 50 gramů hořce něco přes 60 (a ten vydrží opravdu dlouho). 50 gramů zeměžluči stojí 30 . Kopřiva na mezi nestojí vůbec nic (jen trochu popálené ruce), 50 gramů z obchodu stojí 20 . Podobně by vypadal výčet u řady dalších diagnóz, včetně dnes intenzivně diskutovaného problému nadužívání antibiotik. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Uvedeným určitě nechci naznačovat, že vše lze vyřešit „alternativně“ (ve skutečnosti tradičně). Tvrdím ale, že tento přístup má daleko širší uplatnění než jakého se mu dostává. Stejně tak tvrdím, že „tradiční“ medicína jde někdy (!) cestou pouhého zahlazování symptomů a ta je v delším období kontraproduktivní (a mimochodem i velmi drahá). Takže: Je tu často mnohem levnější, fungující a v podstatě triviální „alternativa“. Využívána je ale ve srovnání s potenciálem minimálně. Co se děje? Jen to, že čelí jedné z nejsilnějších překážek, které existují: Neochotě měnit myšlenkové vzorce (u léčících i léčených). Čest výjimkám.


Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
  •  
    04.11.2013 22:59

    Ve zdravotnictví se plýtvá, ale zrovna alternativní léčba není nic, co by nějak významně ušetřilo. Chtěl bych vědět, jakou bylinou by autor nahradil třeba léky proti HIV, astmatu nebo hepatitidě C. S HIV dnes díky lékům můžete žít desítky let, aniž byste měli nějaké významnější problémy. Nemoc, kterou vyléčí kopřiva, se vyléčí stejně dobře i bez jakýchkoliv léků.
    accurex
    • víc čti a poslouchej...
      05.11.2013 7:46

      nemocných HIV není naprostá většina lidstva, což se nedá říct o běžných civilizačních chorobách. Ty si naprostá většina "nemocných" přivodí stresem, špatnou životosprávou, leností a především psychickými bloky a principy které si neseme z dětství. Mluvím z vlastních zkušeností - a sám jsem tomu před lety nevěřil Astma je naprosto jasný příklad "nemoci", způsobené psychosomaticky. Sám jsem se zbavil těžké alergie jen tím, že mi přestala být užitečná v nějakých ulejvkách typu "já nemužu, já mám alergii". Nevěřili byste zázrakům, co se dá všechno léčit "přes hlavu" - cukrovka, rakovina, ekzémy, alergie... Farmakoncerny záměrně vyrábí drahé přípravky, které neléčí, pouze tlumí a skrývají nemoc!! zdravý člověk pro ně totiž není klient. Jejich cílem jsou především dlouhodobě a "nevyléčitelně" nemocní. Jejich lobby je tak silná kvůli naší pohodlnosti - zobnout prášeček a hodit zodpovědnost na doktora je přece pohodlnější, O tom by ten článek mohl být taky.
      marrtt
      • Re: víc čti a poslouchej...
        05.11.2013 20:31

        Já to četl pořádně, dokonce si i myslím, že klidně 20 % výdajů na léky je zbytečných. Jenže problematiku nelze zjednodušovat tímto způsobem. Pokud si myslíš, že cukrovku vyléčíš "přes hlavu", potom to jen dokresluje Tvou nevelkou znalost tématu a to samé je vidět i v komentovaném článku. Spousta lidí se zase neléčí, protože o nemoci nevědí (vysoký tlak, cukrovka) nebo ji pojišťovny neplatí (moderní léky proti rakovině,plicní hypertenzi, atd.). Ve skutečnosti největší výzvou zdravotních systémů bude péče o stárnoucí populaci, kdy výdaje zcela jistě porostou rychleji než HDP, a pokud neporostou, tak spousta lidí zůstane bez adekvátní léčby i péče, a nakonec dojde i na "alternativní" léčbu.
        accurex
      • Re: víc čti a poslouchej...
        05.11.2013 9:00

        S většinu, co jsi napsal se dá souhlasit. Pokud se týká článku, je tam zmíněna "nevyužitá prevence" a to je to, co Ti v článku chybí, takže pozorněji číst bys měl i Ty :-) Nic ve zlém.
        oh171
  • Pro autora
    04.11.2013 21:46

    Hezky napsáno, lze jen souhlasit. Kdyby se ta tabulka obrátila, tak se asi dá použít s nějakým koeficientem přepočítat na naše zdravotnictví :-)
    oh171
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m