Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Devizové intervence prospěji tuzemské ekonomice i rozpočtu

Rusnok: Devizové intervence prospěji tuzemské ekonomice i rozpočtu

13.11.2013 14:55, aktualizováno: 13.11. 19:46
Autor: ČTK

Aktualizováno

(doplněno o komentář ministra financí Fischera) Devizové intervence České národní banky pode premiéra v demisi Jiřího Rusnoka domácí ekonomice pomohou a zvýší její konkurenceschopnost. Intervence podle něj pomohou i státnímu rozpočtu, protože ekonomický růst bude vyšší a některé výnosy daní se odvíjejí od růstu cen. Rusnok to řekl na dotaz ČTK po jednání vády. Doprovodné negativní efekty intervencí se podle něj přeceňují.

Rusnok je podle dřívějšího prohlášení prezidenta Miloše Zemana jeho kandidátem na nového člena bankovní rady. Člence bankovní rady Evě Zamrazilové totiž končí v únoru mandát.

ČNB ve čtvrtek zahájila devizové intervence s cílem oslabit korunu, a uvolnit tak ještě více měnové podmínky. Centrální banka chce držet kurz koruny poblíž hranice 27 korun za euro. Hlavní přínos devizových intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly mnohem větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podniků, prezident Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

"Já důvody, které ČNB k tomu vedly, chápu, rozumím jim a mám plnou důvěru v kroky, které bankovní rada činí. Chápu také bouřlivou reakci laické i odborné veřejnosti. Je to ale krok, který ve střednědobém horizontu ekonomice prospěje. Došlo de facto ke zvýšení české konkurenceschopnosti," uvedl premiér. 
 
V oživení ekonomiky v souvislosti devizovými intervencemi doufá také ministr financí v demisi Jan Fischer. "Bude třeba analyzovat makroekonomické dopady, ale věřím, že přispěje k oživení ekonomického růstu," uvedl ve zprávě zaslané ČTK. Rádiu Impuls Fischer řekl, že krok centrální banky respektuje, ačkoli souhlasí s tím, že jde o neortodoxní řešení. Připustil, že může zvýšit státní výdaje například kvůli potřebě valorizovat důchody. "Na druhou stranu bude-li opatření České národní banky stimulovat, a to lze s úspěchem předpokládat, zvýšení růstu hrubého domácího produktu, tak samozřejmě i daňového inkasa a tím pádem i zvýšení příjmů státního rozpočtu," řekl Fischer, podle kterého jde především o protideflační opatření. 

Podle předsedy vlády krok ČNB posílí české výrobce, kteří exportují. Nicméně by to pode Rusnoka mělo posílit i další výrobce, kteří se střetávají se zahraniční konkurencí na domácím trhu. Intervence neohrožují naplánovaný vývoj státního rozpočtu v příštím roce, uvedl dále. Spíše to prý rozpočtu pomůže, protože výnos daně z přidané hodnoty a dalších daní se odvíjí od růst cen. A ten chce ČNB intervencemi zvýšit. Na druhou stranu Rusnok připustil, že se oslabení koruny v důsledku intervencí dotkne některých ukazatelů rozpočtu, například čerpání peněz z fondů EU. 

Fischer v této souvislosti doplnil, že vláda kvůli intervencím nepřipravuje žádný nový návrh státního rozpočtu na příští rok. "Sněmovna je v tomto suverén, ona si tam potom může zavést nějaké změny v rozpočtové debatě," podotkl. Letošní rozpočet by podle ministra navíc měl dopadnout lépe, než vláda původně předpokládala, řekl bez dalších podrobností. 

Rovněž by rozpočet měl podle Rusnoka těžit z lepšího vývoje ekonomiky v příštím roce. Ministerstvo financí sestavilo návrh rozpočtu s odhadem ekonomického růstu o 1,3 procenta. ČNB v alternativním scénáři počítajícím s devizovými intervencemi odhaduje vývoj ekonomiky v příštím roce na 2,1 procenta. 

"Obecně, já ten pohled ČNB podporuji. Myslím si, že neměli prakticky žádný jiný nástroj než intervence, a tak výjimečný ten krok to ve srovnání se světem není," dodal. 

Česká národní banka podle dnešního vyjádření guvernéra Miroslava Singera bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 Kč/EUR alespoň rok a půl. V prvním pololetí 2014 očekává inflaci do jednoho procenta.  

 


Čtěte více:

D. Marek - Celkový ekonomický dopad měnových intervencí ČNB by měl být pozitivní (video)
07.11.2013 18:10
Česká národní banka dnes ohlásila měnové intervence spolu s explicitní...
ČNB: Nejčastější mýty opřádající intervence
12.11.2013 14:18
Rozhodnutí České národní banky začít používat jako nástroj měnové poli...
Singer: Slabší korunu udržíme alespoň rok a půl, ekonomice to pomůže
13.11.2013 8:06
Česká národní banka (ČNB) bude držet kurz koruny poblíž hranice 27 Kč...

Váš názor
  •  
    13.11.2013 16:59

    A taky drží basu.
    Homo
    •  
      14.11.2013 7:24

      l/ rusnok má slíbeno v ČNB křeslo- tak mlží 2/ zdražení dovozů bude mít fatální dopad na zdravotnictví- léky za 70-80 miliard, investice- echa, rtg, zdravotnický materiál, sanity, nafta - vše o 5% drazší - teď chybí ve zdravotnictví 5-8 miliard po tzv.přidání do rozpoču za důchodce a děti a půjčce a nově bude sekyra o 4-5 miliard větší- BRAVO SINGER !! To se to vykládá že je třeba nakupovat drážší věci a více a nešetřtit, když každý viceguverner a guverner samozřejmě má v práci 2+1 perfektně vybavený s vlastním fitkem, individuelní křesla za 40 tis atd Děkujeme za perfektní načasování před Vánoč. svátky
      Rožmberk
  • Rusnok
    13.11.2013 16:19

    Kdy už bude taková důležitá rozhodnutí budou dělat lidé zvolení vetšinou občanů, jako je tomu v normálních demokraciích a ne parta kamarádů jednoho prolhaného opilce. Ovšem jak očekávat nějakou změnu, když spousta lidí volí za své zákonodárce a prezidenta takové pokřivené charaktery a stále jim fandí, přestože vidí co je to za pomstychtivé zrůdy.
    xxx
  •  
    13.11.2013 16:02

    Hm, vyšší ceny přispějí do státního rozpočtu.....tak rovnou zvyšte daně a výlsledk je přeci stejný....a co s timi vyššími příjmy??? nalijeme 100 mld do zdravotnictví a bude fajn, budem nesmrtekni, že? pani zubaři začali vyhrožovat, tvrdit, že nemocnice jsou černá díra, že chtějí taky, že si zaslouží více....musíme přidat státním úředníků a zvýšit jim platy....no, myslím, že oslabení kurzu o koruny je nic, chceto aspon 50 Kč za ero....to potom ekonomika pošlape a státní rozpočet bude v přebytku, jak jednoduché...
    abc
Aktuální komentáře
02.05.2024
18:48Návrat hodnotových akcií a důležitost definic
17:32Wall Street se před Applem a daty zvedá, koruně pomáhá ČNB  
17:14Technická analýza S&P 500: Čekání na signály, které naznačí konec konsolidační fáze  
16:50Jan Bureš: ČNB snižuje sazby na 5,25 %, ale jejich trajektorii reviduje prudce vzhůru
16:13Výsledky AMD (-2 %): Sice rychlý progres, ale přemrštěná očekávání  
14:40ČNB podle očekávání snížila sazby o 50 bazických bodů na 5,25 %
14:19Než otevře Wall Street: Carvana, DoorDash  
12:53Aktuální výsledková sezóna značí, že konec hospodářské recese v Evropě je na dohled
12:50Farmaceutická firma Novo Nordisk zvýšila čtvrtletní zisk a zlepšila výhled
11:49OECD zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3,1 procenta
11:39Námořní dopravce Maersk má nižší čtvrtletní zisk, zlepšil ale celoroční výhled
11:34Energetické firmě Shell klesl čtvrtletní zisk o pětinu, překonal však očekávání
10:56Co si bereme z mixu dat, výsledků a jednání Fedu?  
9:45Setkání s analytikem a makléřem Patria Finance v Olomouci v pondělí 6.5.
9:08Rozbřesk: ČNB představí novou prognózu a “prověrku” přirozené úrokové míry
8:55ČNB dnes nejspíše opět sníží sazby, Fed signalizoval obavy z inflace a futures jsou v zeleném  
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30CZ - PMI v průmyslu
9:55DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.