Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
EK prověřuje úpravu on-line sázení v ČR a několika dalších zemích

EK prověřuje úpravu on-line sázení v ČR a několika dalších zemích

20.11.2013 16:49
Autor: ČTK

Evropská komise požádala Česko a některé další země o informace ohledně jejich zákonů omezujících on-line sázení. Zjišťuje totiž, zda jsou tyto úpravy v souladu s právem na volný pohyb služeb. Komise to dnes oznámila v balíku nových řízení pro možné porušení unijní legislativy. Jedná se o první formální krok postupu, který může skončit až před Soudním dvorem Evropské unie. České ministerstvo financí už pracuje na novém loterijním zákonu, který výtky EK odstraňuje. 

Komise má obavy, zda jsou vnitrostátní předpisy v Belgii, v Česku, na Kypru, v Litvě, v Polsku a v Rumunsku slučitelné s unijním právem. 

Chantal Hughesová, mluvčí evropského komisaře pro vnitřní trh a služby Michela Barniera, dnes novinářům řekla, že země EU mohou v zásadě samy stanovit cíle své politiky v oblasti hazardních her. "Musí však prokázat vhodnost a potřebnost daných opatření, zejména existenci problému souvisejícího s konkrétním cílem veřejného zájmu a konzistentnost regulačního systému," zdůraznila. Členské země by také měly umět prokázat, že zvolené cíle veřejného zájmu, například ochranu spotřebitelů či mládeže, svou legislativní úpravou trvale sledují a nesmí přijímat opatření, která by s nimi byla v rozporu. 

Dále než v českém případě je postup komise vůči Švédsku. Komise ho nyní přímo požádala, aby zajistilo soulad svých zákonů s evropskými předpisy ohledně volného pohybu služeb, především pokud se týká regulace monopolu v oblasti hazardních her a dohledu nad ním. Stockholm na to má dva měsíce. 

Ohledně Česka a několika dalších zemí komise v podkladech připomněla, že jejich legislativa například podmiňuje poskytování on-line služeb pobočkou či umístěním firmy přímo v dotyčném členském státě, předepisuje pro takové poskytovatele povinnost zvláštní právní formy, zakazuje vstup zahraničního kapitálu či žádá souhlas úřadů při změně akcionářské struktury. 

Hughesová dnes připomněla, že v říjnu 2012 Evropská komise oznámila záměr urychlit hodnocení národních legislativ v oblasti internetového sázení. Některá v této souvislosti vedená řízení, například proti Finsku, byla dnes ukončena. 

Krok komise dnes uvítal tajemník evropské sázkařské asociace EGBA Maarten Haijer. "Doufáme, že země vezmou toto varování komise v potaz a své zákony pozmění tak, aby byly využitelné pro podnikatele, zajímavé pro zákazníky a v souladu s unijním právem," řekl ČTK a českému rozhlasu. Podle údajů asociace tvořilo loni internetové sázení asi 12,5 procenta celkového objemu sázkového trhu v EU s příjmy přes 11 miliard eur

Mluvčí českého ministerstva financí Ondřej Šrámek ČTK řekl, že resort už připravuje zcela nový loterijní zákon, který výtky Evropské komise odstraňuje. "Ministerstvo financí tedy činí veškeré kroky k tomu, aby nedošlo k zahájení řízení o porušení smlouvy či k následnému soudnímu sporu," prohlásil Šrámek s tím, že ministerstvo musí nový zákon vládě předložit nejpozději do 30. června 2014. 

"Zásadními změnami oproti současné legislativě je odstranění povinnosti sídla provozovatelů v České republice, registrace hráčů v kamenných pobočkách a rozšíření regulovaného prostředí o internetové hry. Pro zajištění souladu s veřejným zájmem budou rovněž do zákona zapracovány výsledky první vědecké studie zpracovávané Národním monitorovacím centrem pro drogy a drogové závislosti týkající se vlivu provozování loterií na společnost," uvedl Šrámek. 

Stávající český loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií v ČR i prodej cizozemských losů. Sázkové hry může podle zákona provozovat pouze společnost se sídlem v ČR. Nelegální je také účastnit se sázek v zahraničí, při nichž jsou sázky placeny do zahraničí. Za porušení tohoto zákona může finanční úřad udělit pokutu až deset milionů korun. Sankce hrozí nejen provozovateli, ale i sázejícímu. Ten navíc může mít problémy i při vyplacení výher.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
09.05.2024
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:10Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.