Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Švýcarské referendum překvapilo: Země neomezí platy manažerů a nezvýší dálniční poplatky

Švýcarské referendum překvapilo: Země neomezí platy manažerů a nezvýší dálniční poplatky

25.11.2013 10:32
Autor: ČTK

Švýcaři v referendu odmítli návrh na omezení manažerských platů a vyslovili se i proti daňovému zvýhodnění rodin a zvýšení dálničních poplatků. O předběžných výsledcích hlasování informovala švýcarská televize. Ostře sledovaná byla zejména reakce občanů na návrh, aby maximální platy manažerů nesměly přesáhnout dvanáctinásobek aktuální minimální mzdy

Proti návrhu organizace Mladých socialistů, který autoři nazývali "iniciativa 1:12", se podle prvního odhadu vyslovilo 65 procent hlasujících. Iniciativa byla reakcí na vysoké výdělky vedoucích pracovníků nadnárodních společností, které místní levicové skupiny za jejich platovou politiku tvrdě kritizují. 

Představitelé podnikatelských svazů se naopak obávali, že platový strop by ohrozil švýcarskou konkurenceschopnost a poškodil podmínky pro rozvoj mezinárodního obchodu. 


 Švýcaři už letos v březnu při referendu posílili pravomoci akcionářů při kontrole manažerských platů a zakázali praxi "zlatých padáků", tedy vysokého finančního odstupného. Výsledky včerejšího hlasování proto mnozí považují za překvapení. 

Ještě více se podle agentury AFP nečekalo zamítnutí návrhu na daňovou výpomoc rodinám, které také odmítlo asi 65 procent hlasujících. Úspěšný nakonec nebyl ani třetí návrh, podle něhož se hodnota dálniční známky měla zvýšit z nynějších 40 na 100 švýcarských franků (na 2100 Kč). Stávající hodnota, která platí od roku 1995, tak dál zůstane nezměněná.


Čtěte více:

Švýcarsko na zrádné cestě třídního boje
21.11.2013 7:28
Švýcarský systém přímé demokracie, ve kterém musí být významné zákony ...

Váš názor
  • Všimněte si,
    25.11.2013 15:42

    že proti lakotě se skoro nebrojí, ač je to přinejmenším stejný hřích jako závist. Je to proto, že lakotní bohatí mají média na své straně. Je to jako když rodiče vyžadují od svých dětí pravdomluvnost, ale běda, kdyby ji vyžadovaly děti od nich... ;-)
    Kalka.
    • Re: Všimněte si,
      25.11.2013 17:20

      U českých kryptokomunistů a maloměšťáků je lakota přímo smrtící nástroj. ne tak v civilizovaných zemích. Lakota je tam motorem kapitálového trhu a uvědomují si, že nelze být hamoun nadoraz, ale musí se pustit něco lidem, kteří na ně dělají. Baťovo moto platí dodnes - jen spokojený dělník je výkonný dělník. Jelikož to čeští nenažranci (reprezentace kryptokomunistické pravice, převážně ODS) nemohou pochopit, protože se šprtali Marxleninizmus, klidně nechají vyhladovět celou populaci jen aby se před světem ukázali, že jsou úspěšní "podnikatelé". Nejsou. Jsou to blbci, kteří nemyslí na zadní. Patří mezi ně jak Klaus, tak i Singer... a další jejich kmotři. Jsou sice jako chodící pytel pouček, ale myšlením mafiáni z východu. To je mentalitou a s tím moc nenaděláme. A aby toho nebylo dost, označí všechny kolem sebe za závistivce, aby si tak dodali odvahu a vítězství své argumentace. Kdo z nich umí investovat? Neznám z této generace NIKOHO. Všichni jen hrabou nadoraz za cenu úpadku celé země. A to je ten rozdíl mezi tupým a komunisticky geneticky zmutovaným čechem a civilizovaným hamounem...:-))
      Jesse
    • Kalka
      25.11.2013 15:52

      ahoj holka, to je tak hezký populismus, když si někdo vydělá tak pro mne za mne ať je lakotný jak chce, je to jeho problém a propo, když jsou ta media tak ovládána bohatými,proč se tak málo píše o tom, že bohatí odvádí daně kolem 65% ( když sečteš všechno co Ti stát sebere ) příjde Ti to málo ? Takže kidy o "rovné" dani nebo daňi 19% jsou jen kidy.
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Kalka
        25.11.2013 16:35

        mohu tě ujistit - " že ti bohatí - " opravdu 65 % neodvádí , jelikož optimalizuji a odklánějí o 1O6% - a to vše v legálních parametrech, jak to nejen velká "audit 4" vykáže :-).
        AMN
      • Re: Kalka
        25.11.2013 15:53

        ale fuj ta češtin, sorry
        Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    25.11.2013 15:33

    Když se tady tak živě diskutuje o dobrotě a špatnotě referenda ... prosím Vás, kdo má zkušenost se sbíráním podpisů. Když si vzpomenu na úspěchy některých prezidentských kandidátů, tak už vidím těch 125,000 podpisů ... ověřených atd. Ono dostat podpis s nějakou vahou od každého osumdesátého občana (včetně nemluvňat mimochodem) ... to je ohne sranda přátelé. A to vše za tři měsíce.
    razit
  • Ref je kravina
    25.11.2013 14:29

    jesse dám ti názorný příklad, RH je důchodce, já uplně tupý nezaměstaný a ty pracuješ, dáme si referendíčko, a my dva s RH odsouhlasíme, že budeš platit 99% daně, protože mi chceme, ač je to k nevíře, tak do politiky se většinou nedostanou uplní dementi a tímto slouží jako určité síto, které zabraňuje podobným kravinám.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Ref je kravina
      25.11.2013 17:28

      K problému daní, války a pod. systémové záležitosti se referenda nevyhlašují. Nehltej tu propagandu českých kmotrů tak vehementně :-))
      Jesse
Aktuální komentáře
12.05.2024
8:27Víkendář: Lee čeká dramatický pokles inflace a dobrý rok pro akcie
11.05.2024
14:26Evropští obchodníci s plynem nakupují opce kvůli obavám z dodávek v zimě
8:29Víkendář: Kde budou akcie na konci letošního roku?
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data