Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ČNB při intervencích nakoupila devizy za 200 miliard Kč. Aktivní byla zvlášť zkraje (+komentář)

ČNB při intervencích nakoupila devizy za 200 miliard Kč. Aktivní byla zvlášť zkraje (+komentář)

25.11.2013 13:16, aktualizováno: 25.11. 15:24
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Česká národní banka při devizových intervencích do 20. listopadu nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Prodáváním korun a nákupy deviz ČNB při intervencích na devizovém trhu po oznámení rozhodnutí bankovní rady velmi rychle oslabila kurz koruny na úrovně poblíž 27 korun za euro ve snaze předejít riziku škodlivé deflace a udržet cenovou stabilitu. Oznámila to centrální banka v dnešním tiskovém prohlášení.

„Náš dlouhodobý závazek je držet kurz poblíž hladiny 27 CZK/EUR a toho jsme dosáhli poměrně záhy po zveřejnění rozhodnutí bankovní rady. Intervenční nákupy cizí měny a prodej korun s cílem oslabit kurz byly koncentrovány do prvních dnů od rozhodnutí. Už po prvním víkendu bylo zřejmé, že trh našemu rozhodnutí věří a naše aktivní přítomnost na trhu není vždy nezbytná,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer. 

Bankovní rada ČNB rozhodla o používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek 7. listopadu 2013. Prodejem korun a nákupy eur chce ČNB bránit "přílišnému posílení" kurzu koruny pod úroveň 27 korun za euro. Analytici po zahájení intervencí odhadovali, že ČNB vydala na nákupy deviz přes 100 miliard korun, když nakoupila 3 až 5 miliard eur.

„Nadále platí, že jsme rozhodnuti intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu a tím k hladkému plnění inflačního cíle v budoucnosti. Ve směru intervencí na oslabení kurzu nejsme limitováni výší devizových rezerv, “ dodal Singer. 

"Razance intervencí svědčí o jednoznačném a silném závazku ČNB držet kurz koruny v blízkosti hranice 27 Kč za euro. A právě tato razance intervencí, které navíc často doprovází komentáře členů bankovní rady svědčící o odhodlání centrální banky, mohou snížit potřebu reálných zásahů na trhu do budoucnosti," řekl ekonom Patria Finance David Marek. K dalšímu významnějšímu objemu intervencí a nárůstu devizových rezerv může podle něj dojít při opouštění této politiky, tak aby byl přechod pozvolný a nezpůsobil šoky na finančním trzích ani v reálné ekonomice. 

Bilanční suma ČNB podle údajů o dekádní bilanci stoupla k 20. listopadu 2013 na 1 077 miliardy korun. Dekádní údaje k 20. listopadu poprvé zahrnují dopad devizových intervencí na bilanci ČNB. V bilanci k 10. listopadu nebyly tyto operace ještě promítnuty, protože byly vypořádány s pozdějším datem.

Závazky ČNB vůči tuzemským bankám stouply v dekádě do 20. listopadu o 201,3 miliardy korun. Dle mluvčího ČNB se tak stalo především z toho důvodu, že ČNB při intervencích na devizovém trhu prodávala koruny a nakupovala za ně cizí měnu. „Z účetního pohledu intervence vedou ke zvýšení devizových aktiv centrální banky a úměrnému zvýšení jejích korunových závazků vůči bankám,“ doplnil Marek Petruš. 

ČNB zveřejňuje ukazatele o bilanci a devizových rezervách pravidelně. Stav devizových rezerv ke konci listopadu bude zveřejněn 6. prosince 2013. Devizové rezervy zahrnují likvidní zahraniční aktiva ČNB ve směnitelných měnách. Mezi devizové rezervy řadí monetární zlato, zvláštní práva čerpání, rezervní pozici u Mezinárodního měnového fondu a krátkodobá aktiva ve vztahu k zahraničí (tj. vklady, cenné papíry, valuty a jiná aktiva).

Intervence na devizovém trhu je běžný obchod. Intervence tak podle ČNB nejsou prostým utrácením korun, ale jsou investicí a vedou k nárůstu devizových rezerv ČNB. „Za nulových úrokových sazeb centrální banka při intervencích vydává české koruny bez jakýchkoli nákladů. Eura, která za koruny při intervencích nakupuje, investuje ČNB do kvalitních cenných papírů, zejména vládních dluhopisů zemí jako jsou Spojené státy, Německo, Švédsko, Kanada, Austrálie,“ uvádí dnešní tiskové prohlášení ČNB s tím, že finanční krize ukázala, že výhodou pro finanční stabilitu země jsou spíše vyšší než nižší devizové rezervy.

Centrální banka vidí hlavní přínos intervencí v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus. Naopak jej podpořil premiér v demisi Jiří Rusnok.

(Zdroj: ČNB, čtk)

Více o intervencích ČNB čtěte na Patria.cz v Tématu měsíce:

intervence ČNB


Váš názor
  • Rozpor v prognózách ČNB a ECB
    25.11.2013 18:47

    ECB minulý týden deklarovala, že eurozóně nehrozí riziko škodlivé deflace. A to přes to, že na jihu deflace řádí už pár čtvrtletí. Proč dle ČNB hrozí zhoubná deflace nám, když jsme rozvíjející se ekonomika jejíž občané netouží po ničem jiném tolik jako vyrovnat se ve spotřebě alespoň těm chudším zakládajícím státům eurozóny?
    rené
    • ne prognóza, ale pustá lež
      27.11.2013 14:24

      V září byla meziroční míra inflace +0,9, průměrná míra inflace však byla + 1,2% (přičemž cíl ČNB je udržovat inflaci mezi 1-2%,) K tomu je třeba velmi důrazně dodat, že jak v roce 2011, tak v roce 2012 byla inflace výrazně vyšší jak ty 2% cílené ČNB...takže i kdyby v roce 2013 byla skutečná inflace "jenom" kolem 1%, tak v dlouhodbém vývoji - s ohledem na vyšší míru inflace v předchozích letech, predikovanému růstu HDP o 1-1,5% v roce 2014 včetně zohlednění možných statistických chyb i faktu, že v ČR je řada zboží oproti okolním zemím skutečně neodůvodněně předražena (elektronika, oblečení,..) - to nemohlo PRO CENOVOU STABILITU představovat absolutně žádné riziko a je naprosto evidentní, že deflace (tedy DLOUHODOBÝ pokles cen) české ekonomice rozhodně nehrozila a že se k ní ČR ani nepřiblížila!!!! Z VÝŠE UVEDENÉHO PLYNE JEDEN PROSTÝ FAKT- ĆNB SYSTEMATICKY LŽE O PRAVÝCH DŮVODECH OSLABENÍ KORUNY! TÍM VEŠKERÉ ÚVAHY O TOM, ŽE TÍM SLEDOVALA JINÉ CÍLE (ZÁJMY - A TO AŤ UŽ VLASTNÍ ČI JINÝCH SUBJEKTŮ) JSOU NAPROSTO LEGITIMNÍ A JE ZDE DŮVOD SE DOMNÍVAT, ŽE ĆNB OŠKUBALA OBYVATELE A FIRMY O SKORO 200MLD KČ ZNEHODNOCENÍM JEJICH VKLADŮ ZCELA VĚDOMĚ A NAPROSTO ZBYTEČNĚ.
      Jesse
  •  
    25.11.2013 17:15

    koruna bude dále pokračovat ve svém dlouhodobém posilováním.Tomu nemůže nikdo zabránit, ani hoši v příkopě.
    Eda
  •  
    25.11.2013 15:58

    Co potom s tou bilancí, když tam budou desítky miliard EUR a ČNB se rozhodne dále neoslabovat CZK? Koruna začne posilovat a nakoupené eura se nebudou stačit tak rychle prodávat jak bude stoupat kurz CZK. V tom roku bude jednoznačne fatální ztráta... Je pravda, že to nic nestojí, jak říká student Singr, ale potom to přijde. Bylo by to všechno moc jednoduché, když by to nebylo bez trestu!" Na Wall Street není nikdy oběd zadarmo" Možná toto opatření pomohlo 30 tis. pracovních míst, ale nasralo 90% národa!!!
    Skalar
  • Láska k EURU nebo k Kč?
    25.11.2013 15:53

    Zbytečně láskyplně a dramaticky bysme si chovali k naší koruně , pokud bude sílit a dělat nám čecháčkům dobře. Těžko bychom milovali novou euronevěstu. Nechápete hňupové!!! A svatba bude cobydup.
    Zdenek
    • Re: Láska k EURU nebo k Kč?
      25.11.2013 17:47

      Co není teď muže být za pár let a to se počítá. Jeden,dva možná tři roky budeme živořit na nulovém rustu a potom možná 2 - 3%. Když se bude dařit jádru Evropy, bude to mít vliv i na nás i když to chvíli bude trvat než se to projeví v tvrdých datech. Ale očekávání se začnou započítávat. Dnes je tu politická garnitura více nakloněná k EUR a ČNB teď dost jasně ukázala, že CZK muže ovlyvnit kdejaký blbec a nemusí to být zrovna Soroš. Tímto krokem ČNB zvýšila naději na pŕijetí EUR a to nejen politickou garnitúrou, ale i občany. Proto byl Klaus tak nasranej!!! Jakmile skončí toto neférové ovlyvňování koruny tak posilní k 25 a pozdeji až k 23. Tak to chodí..., realite neutečeme a určitě né v naší ekonomicky bezvýznamné zemičce.
      Skalar
  •  
    25.11.2013 15:20

    Vytisknout 200 mld. ,slušné naředění peněz lidem. Nevím, nevím, zda si lidé přejí centrální bankéře , kteří jim permanentně ředí peníze v peněženkách a na kontech deklarujíce , že z nich dělají levnější pracovní sílu , čímž jim strašně pomáhají.
    Nero
  •  
    25.11.2013 14:58

    Myslím, že tady už přestává být sranda, takhle podkopat vlastní měnu s ne úplně jasným cílem.
    viky
  • Když
    25.11.2013 13:49

    se občanům prodají 2 x za sebou státní dluhopisy řádově v desítkách mld. Kč, které zmizí ve chřtánu státu, pak nejsou peníze na spotřebu. To ČNB a Kalousek netušili nebo to věděli a tisk peněz byl už naplánován? Za B je správně?
    Medium2
    • Re: Když
      25.11.2013 14:32

      Těch operací a transakcí peněz bylo naplánováto do úzkého časového intervalu o trochu víc :-)
      Jesse
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m