Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko výrazně zlevnilo plyn pro Ukrajinu a zemi uvolní část svých devizových rezerv

Rusko výrazně zlevnilo plyn pro Ukrajinu a zemi uvolní část svých devizových rezerv

17.12.2013 18:12, aktualizováno: 18.12. 8:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Rusko a Ukrajina dnes v Moskvě dosáhly zlomové dohody o rozšíření hospodářské spolupráce, která pomůže Kyjevu odvrátit hrozící bankrot a Moskvě přinese důležité body v zápasu s Evropskou unií o budoucnost Ukrajiny. Kreml snížil Kyjevu nákupní cenu ruského zemního plynu o třetinu a uvolnil ve prospěch Ukrajiny ze svých devizových rezerv 15 miliard dolarů.

Dosavadní cena 400 dolarů za tisíc krychlových metrů plynu vyváženého na Ukrajinu se sníží na 268,5 dolaru, oznámil na tiskové konferenci ruský prezident Vladimir Putin po jednání se svým ukrajinským partnerem Viktorem Janukovyčem. Ruská centrální banka zároveň uvolní ze svých devizových rezerv 15 miliard dolarů pro nákup ukrajinských státních dluhopisů. Stane se tak prý bez jakýchkoli podmínek.

Ruské úlevy jsou pro Kyjev vítaným lékem na kritický stav ekonomiky, která je na pokraji krachu a bez vnějších injekcí by se podle expertů příští rok neobešla. Ruská velkorysost je zároveň podle ukrajinských médií odměnou za rozhodnutí Kyjeva přerušit jednání o přidružení k Evropské unii.

Kromě nové plynové dohody a příslibu finanční pomoci si Janukovyč z Moskvy odveze 14 dalších hospodářských smluv, které výrazně změní dosavadní stav rusko-ukrajinské spolupráce. Ruské a ukrajinské podniky podle Putina napříště vytvoří "semknutý hospodářský komplex" a budou aktivně spolupracovat na ukrajinských a ruských trzích. Vývoz ukrajinské produkce do Ruska se prý může zvýšit až několikanásobně, ukrajinské podniky získají nové zakázky a vzniknou nová pracovní místa.

Putin podle agentury Unian na tiskové konferenci po podpisu dohod upozornil, že třetinové snížení ceny plynu je dočasným krokem. "Dlouhodobých ujednání musí být a bude dosaženo. To se týká jak dodávek plynu na Ukrajinu, tak i zajištění plynulé přepravy ruského plynu evropským odběratelům," konstatoval ruský prezident. "Rusko vyjde i v budoucnu vstříc svým partnerům, ale máme před sebou úkol vypracovat skutečně efektivní a dlouhodobé schéma vzájemné spolupráce," dodal.

Podle Janukovyče bylo dnešní jednání v Kremlu "absolutně konstruktivní a věcné". O případném vstupu Ukrajiny do euroasijské celní unie budované Moskvou se prý nehovořilo. Celní unie je trnem v oku ukrajinské opozice, která ji považuje za politickou past hrozící definitivním uvržením Ukrajiny do ruského područí.

Slova ukrajinského prezidenta potvrdil i Putin. "Chci vás uklidnit, dnes jsme připojení Ukrajiny k celní unii vůbec neprobírali," řekl šéf Kremlu novinářům. Podle ruské agentury ITAR-TASS jednání prezidentů trvalo dvě a půl hodiny a neprobíraly se ani zablokované ukrajinské rozhovory s Bruselem.

Janukovyč na tiskové konferenci zvlášť poděkoval Putinovi za jeho ochotu k dohodě. "Kdyby nebylo politické vůle Vladimira Putina, nesklízeli bychom nyní plody naší práce," řekl ukrajinský prezident. Kyjev se podle něj dopustil v ekonomických rozhovorech s Moskvou řady chyb, které se už podle Janukovyče nesmějí opakovat.

Předmětem dnešního jednání byly i mezinárodní otázky. Obě strany se podle Putina dohodly na tom, že budou těsněji koordinovat svou diplomacii, zejména s ohledem na "otázky strategické stability a bezpečnosti v Evropě". 

Staronový německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier, který se dnes po čtyřleté přestávce znovu ujal funkce, označil za "skandální", jak Rusko využívá tíživé hospodářské situace Ukrajiny, aby zmařilo podpis ukrajinské přidružovací dohody s Evropskou unií. Steinmeier však kritizoval také EU, která podle něj podcenila rozpolcenost a slabost Ukrajiny.

Ukrajinské dluhopisy od minulého měsíce prudce klesaly. Propad způsobily protesty proti vládnímu rozhodnutí vycouvat z důležité obchodní dohody s Evropskou unií ve prospěch užších vazeb na Rusko. Investoři pochybovali, zda bude Ukrajina bez mezinárodní podpory schopna příští rok platit dluh v objemu zhruba sedmi miliard dolarů. 

Po oznámení dohody s Ruskem dolarové dluhopisy Ukrajiny se splatností v roce 2023 zaznamenaly nejvyšší jednodenní nárůst od jejich prodeje na počátku letošního roku. Podle organizace Tradeweb cena těchto dluhopisů vzrostla na nejvyšší hodnotu za poslední dva měsíce. Dluhopisy splatné v roce 2014 pak vzrostly nejvýše za osm týdnů. 

Adekvátně se pak vyvíjejí ceny takzvaných úvěrových swapů (CDS), které si investoři kupují jako pojištění proti nesplacení dluhopisů. Cena těchto swapů klesla o 0,11 procentního bodu na 10,48 procenta. To znamená, že když si někdo chce plně pojistit investici do ukrajinských státních dluhopisů ve výši deset milionů eur, bude ho roční pojištění stát 1,05 milionu eur.

(Zdroj: Reuters, čtk)


Čtěte více:

Ukrajina žádá o pomoc čínské banky. Ekonomika neporoste, Rusko jí neodpustí EU
07.10.2013 12:10
Nulový růst ekonomiky a nezvládnutí schodku běžného účtu k HDP předp...
Janukovyč: Ukrajina potřebuje ke stabilizaci 160 miliard eur. Brusel nabízel jen
27.11.2013 13:08
Ukrajina potřebuje 160 miliard eur, aby se mohla přizpůsobit hospodář...
Ukrajinská vláda nepadla, nepokoje zasáhly trhy: CDS nejdražší od roku 2010
03.12.2013 12:54
Tisíce stoupenců ukrajinské opozice strávily dnešní noc na hlavním kyj...
Ukrajinská opozice varuje před vyhlášením výjimečného stavu. Janukovyč slíbil amnestii
13.12.2013 16:04
Aktivisté ukrajinské opozice i v noci na dnešek v centru Kyjeva zpevňo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data