Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Kasparov: Putin se nezastaví, použijte proti němu banky, ne tanky

Kasparov: Putin se nezastaví, použijte proti němu banky, ne tanky

13.03.2014 16:45, aktualizováno: 14.3. 9:16
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimír Putin už podruhé během šesti let poslal ruské vojenské jednotky za hranice cizí země. Tento fakt musí být jasně vyřčen ještě předtím, než začne jakákoli diskuse o Putinových motivech a následcích jeho kroků. Ruské jednotky obsadily Krym a neodcházejí ani přesto, že ukrajinská vláda proti tomuto postupu protestuje. Podobně hrubé násilí už není v módě od dob Hitlera a Stalina. Hitler s ním neuspěl, Stalin ano. Současné Putinovy praktiky lze snadno přirovnat k německé okupaci Sudet. Rétorika je stejná – hovoří o ochraně ohrožené populace. Jde o propagandu lží a obviňování. Putin se také drží Stalinova vzorce: Nejdřív obsaď a pak vyjednávej.

Už roky tvrdím, že u Putina nemá smysl hledat nějakou hlubokou strategii. Neexistují žádné složité národní zájmy, ani diktátorovy kalkulace. Jsou tu jen osobní zájmy a zájmy jeho blízkých udržujících ho u moci. Bez svobodných voleb a médií může diktátor komunikovat pouze skrz propagandu a svou moc upevňovat skrz opakovanou demonstraci síly. Uvnitř Ruska se zmíněné projevuje útlakem disidentů. V zahraničí potom vojenskými operacemi, obchodními sankcemi a přerušením dodávek plynu, k nimž dojde pokaždé, když se Putin domnívá, že mu to projde.

Když Rusko minulý týden provedlo invazi do jedné z evropských zemí, trhy se propadly. Následně přišla iluze řešení tohoto konfliktu a trhy se vzpamatovaly. Jako kdyby na globální ekonomiku nemělo žádný dopad to, že velká jaderná mocnost může jen tak zabrat kus území sousední země. Putin a jeho gang využívají vztahů se západem způsobem, o kterém se mohlo bývalým vůdcům Sovětského svazu jen zdát. Pokud by západ nakonec sáhl k obchodním sankcím, Putina by to poškodilo. Ale s ním i 140 milionů Rusů žijících pod jeho vládou. Sankce by se namísto toho měly zaměřit na 140 oligarchů. Ti by Putina odstranili ve chvíli, kdy by nebyl schopen chránit jejich zahraniční aktiva. Zaměřte se na jejich víza, paláce a akcie v Londýně, jachty a švýcarská konta. Použijte banky, ne tanky. Co se stane, pokud žádná reakce nepřijde? Odpověď vidíme před sebou. Současná situace je odrazem pasivity západu u Gruzie a Sýrie. To samé se bude opakovat znovu a znovu až do chvíle, kdy už situaci nepůjde ignorovat. A cena se bude postupně zvyšovat.


 
Autorem je Garri Kasparov.

(Zdroj: WSJ)


Čtěte více:

Putin: Rusko neusiluje o připojení Krymu, použití síly je
04.03.2014 12:33
Rusko necítí potřebu použít na Krymu ozbrojené síly, i když taková kra...
Krize na Ukrajině - klíčová role Německa
06.03.2014 14:57
Ukrajinská krize a přítomnost ruských vojáků na Krymu zaměstnává diplo...
Ropné a další zbraně
11.03.2014 17:25
Kolotoč sankcí, protisankcí, odvet za protisankce atd. je spolehlivý z...
Rusko v roce 2040 - upadající supervelmoc, aneb plyn, USA a Ukrajina
12.03.2014 12:36
Krize na Ukrajině a přetahovaná o Krym, kde v neděli proběhne referend...

Váš názor
  • At' žije krymské referendum......
    17.03.2014 0:40

    To jak dopadlo se dalo očekávat a jen blbec může být překvapen, což ale není podstatné. Hlavní je že se snad zbavíme těch důležitých keců o DPH, které měly stejný vliv na chod světa.
    Mu
    • Re: At' žije krymské referendum......
      17.03.2014 7:09

      To bylo referendum jak pojďme jebat, fakt síla. Otázky dvě: 1/ jste pro připojení k rusku? ... a nebo 2/ jste pro odtržení od Ukrajiny? ... Takový intelektuální průjem opravdu stačí jen rusákům.
      Jesse
  • Putin má Krym
    16.03.2014 20:27

    http://www.investicniweb.cz/2014/3/15/referendum-o-krymu-den-d/
    sportrek
    • Re: Putin má Krym
      16.03.2014 21:03

      A to tě překvapuje ? Pro mě je překvapením, že to není zase těch komoušských 99.8%. Snad je to i bolševíkům už trapný. To zas bude v alejích ......At' si to Putin užije. Jen aby neudělali brzy stejné referendum ve Varech. No co lidi chtěji at' teda mají. Jen se divím, že když jsou to tak dobré zprávy proč jde ruská burza a rubl do hajzlu.
      xxx
  • Jablka od Dukovan
    16.03.2014 9:41

    Dotaz na rádio Jerevan. Jsou jablka v okolí Dukovan poživatelná? Ano, jablka jsou jedlá, jen ohryzky je pak nutno zakopat minimálně 7 metrů pod zem!
    Pound
    • Buřty od Dukovan
      16.03.2014 14:04

      Jsem zamlada vandroval krásnou krajinou podél Jihlavy od Dalešické přehrady - Mohelno - Mor.Krumlov a když jsme se po každé vopici ráno vyblili, tak nám ten obsah žaludku vždycky blikal takovýma malýma světýlkama. Místní tvrdili, že je to od těch špekáčků, co jsme si nad ohněm opíkali :-)) Stále žijeme, jsme silní a zdraví kluci jako buci:-)))
      Jesse
      • džesie
        16.03.2014 14:10

        Aspoň si nemusíš v noci svítit...o)
        Velkamedvědice
  • Jesse
    15.03.2014 10:41

    Ten s úctou zarámovaný lísteček v katedrále v Palma de Mallorca pocházel z nevybuchlé bomby. A víš, jak je možné, že ten lísteček v bombě našli? Byla naplněná pískem... Zašla jsem tehdy za farářem a vyptala se. Nevěděl, že malý text byl napsán česky. Už si nepamatuju přesně těch pár slov (přání štěstí), je to už 23 let, ale udělalo na mne velký dojem, a jakou pietou - jako zázrak - tenhle lísteček uchovávali.
    Kalka.
    • Re: Kalička poučuje už i faráře :o))
      16.03.2014 7:32

      Tak proč si ten "lísteček" s takovou úctou schovávali, když nevědí že je to česky a co to znamená. No neva, když tě tu konečně mám, doufám, že ti už došlo, že okolo Vánoc bylo velice výhodné nainvestovat do stříbra a zlata. Některé akcie, které jsem přímo nekoupil, více než zdablovaly, za těch pár měsíců. Podívej se na SSO - PAA nebo i všeobecně známý ABX na TSE. A jak jsi se durdila, že někdo si dovolil mít jiný názor než tvůj oblíbený makléř. Že prej jen blbec může ted'(tedy o Vánocích) může investovat do zlata nebo stříbra. Ty se tady raději hádej a poučuj místní machry, kdo a jak platí DPH :o)). Tam to není tak lehký dokázat jak si tady prskáš na triko. Já na jejich rady nedám a obvykle jsem na tom daleko lépe. Jako s tím zlatem a stříbrem. Joo ted' nakupuju uran, když konečně začínají s produkcí na Cigar lake v Albertě-Canada. To jen že tě mám rád. Ale neděkuj mi jen už přestan' s těmi daněmi - je to k ničemu :o)).
      Multi
      • Multinicko,
        16.03.2014 8:56

        evidentně ses zamiloval, ale bohužel tě musím upozornit, že nešťastně.
        Kalka.
        • Re: Multinicko,
          16.03.2014 11:03

          A kdo mluví o zamilováni ty namyšlená. Ona je to více méně řečnická otázka. Víš přece co se říká o tom mít někoho rád jako osinu někde. Mně to ovšem nevadí. Já jsem teflonovej. Ale je vidět, že jsi ty trochu zjihla. Už nejsi sprostá jak ruphej a to je co říct. Joo mám pro tebe další typ. SSL na TSE - doufám, že víš co je TSE. Já jsem to právě prodal, tak můžeš paběrkovat. Já se ted' soustřed'uju víc na biopharmaceuticals v tom je budoucnost, alespon' na chvíli a pak se uvidí.
          Multi
          • multinick
            16.03.2014 13:01

            Já ho držím na americké burze jako Sand. I když se po výsledcích už hodně pochlapil, zatím držím. Stejný princip byznysu jako Sand používá i Rgld, Fnv a Slw.
            Velkamedvědice
            • Re: multinick
              16.03.2014 18:45

              No konečně lidé dostávají rozum a opouštějí théma DPH. Díky. O čem ale ted' bude tady poučovat naše Kalička. Ta nic jiného nezná a na nic jiného nemá příručku. Doufejme že to nebude o zlatě nebo stříbře Ta je ted' pyšná že jí někdo napsal, i když v ironii, že jí má rád. A jako všechno ostatní si to taky vyložila špatně. Zatím se odpovědi na otázky drahých kovů vyhýba jak čert kříži. Mimochodem ten RNGD jsem měl a pohořel na něm loni v létě, když jsem šel do call options a s končil jsem v totální ztrátě. Ted' si to vynahrazuju na SSO a PAA. Akcie FNV - ABX - SLW jsou běžně používané "gold bugs" ke svezení se na gold wagon. Já už pomalu prodávám (nejsem nenažranej), než se větev utrhne. Pozdravuju a dík za změnu thématu o NDP. Už se mi začinal zvedat žaludek - nejsem přece přežvýkavec :o)).
              Multi
              • Multinick
                16.03.2014 18:54

                o)) Tak téma dph plné téma zuby snad ještě více, než jeho nostitelky..RGLD, léto bylo na kovrch drsné, ale od prosince přidsal taky 50% http://www.finviz.com/quote.ashx?t=rgld Jíá ty 4 fy uvedl v spuvislosti s typem byznysu. Principem, není težba, či vlastní prodej, ale tyto 4 fy, SAND, RGLD, FNV a SLW investují svůj kapitál do jednotlivých těžeřů a tím jim pak odvádějí licenční poplatky..
                Velkamedvědice
                • Multinick
                  16.03.2014 19:01

                  Ty sis dříve hrával s Yamanou, ne? Ta je ještě na zajímavých cenách..
                  Velkamedvědice
                  • Re: Multinick
                    16.03.2014 20:51

                    YRI taky nesplnila moje očekáváni a tak jsem ji taky se ztrátou odepsal. Chromý kůn' závody nevyhraje at' ho mrskáš jak chceš. Proto jsem přesedlal. Stejně jsem opustil, mé kdysi oblíbené AAPL i když jsou to stále nejvýhodnější akcie. Ale časy se mění a jeho čas přijde. Po proudu plavou jen mrtvé ryby, zatímco v rybníku je spousta jiných a zajímavějších. AGNC a NLY jsou už taky pasé. I na těch jsem si vylámal pár zubů. Ted' jsem přesedlal na zajímavější - automotive a těžaře. Ted' frčí IT, natural plyn a pharma. Podívej se na VRX - BNK - MG - LNR - ACQ na TSE nebo na MU - LNG a mnoho ostatních na NYSE. To jsou ted' moje koně a jejich sledováni mi přináší více užitku než sledování řečí Kaličky o DPH. No každému, co ho zajímá. Já nemám tolik času na kraviny. Měj se.
                    MU
                    • multi
                      16.03.2014 21:13

                      I Ty se měj námořníku..o)
                      Velkamedvědice
        • Re: Multinicko,
          16.03.2014 9:10

          A lísteček v té katedrále uchovávali proto, že bomba, která propadla střechou před oltář Panny Marie, nevybuchla a v jejích útrobách po zjištění, že je tvoří písek, nalezli psaníčko. Čeština je podle tebe tak známý jazyk, že ho rozpozná každý, že? Možná, že to po válce ještě věděli, ale za 44 let, (kdy asi podle tebe na Mallorku proudili čeští turisté na dovču ;-) se už toto vědomí vytratilo a zbyl jen ten rámeček s tabulkou popisující mariánský zázrak.
          Kalka.
    • Re: Jesse
      15.03.2014 13:34

      Tomu rozumím, páč jsem zažil něco podobného, když jsem při pobytu u známých za oceánem spravoval panímámě šicí stroj Minerva z brněnské Zbrojovky :-)) Ale s tím genetickým kódem blízkým slovanům se totálně pleteš. Stačí se na ty mongoloidní typy rusáků podívat a musíš uznat, že s nimi nemáme společného NIC. My máme blíže ke Keltům, což je už dnes známo. Slovanské typy je děs běs... i když pár opic se na našem území občas najde... viz Grebeníček, Topolánek, Urban... :-)))
      Jesse
      • Jesse,
        16.03.2014 8:56

        co blázníš? Ty nerozlišíš Kalka. od Katka - n.b. bez zámečku?
        Kalka.
      • Jáj, asi takto Jasejko
        15.03.2014 14:43

        http://zpravy.idnes.cz/cesi-jsou-slovane-jen-z-pulky-rikaji-testy-dna-f4z-/zahranicni.aspx?c=A070613_215321_vedatech_ost
        Šaňo
  • Kvalitný nádzor
    15.03.2014 1:56

    o 1000% puercent liepši než z nuovinek.cz: Rusaci , Ukrajinci, Čobolci...pošlete nám svoje kvalitné pičky..lebo su dobré..jinak zůstaňte na pozicích vo svoích krajinách a tak naveky. Amen. Heej. Dada. Astalavista.
    db
  • Šaňo
    15.03.2014 1:47

    ...no dobře ten podrbaný šaňo vypil moc borovičky a ztratil vědomí. Ok, stane se. Pro neznalé investory je potřeba uvést základní parametry Šaňa: 1/ je to čobol vydávající se za cigoše 2/ žije a bere dávky v České republice 3/ chtěl by být částí velkého Ruska 4/ sprchuje se pouze občasně a často má bláto na hřišti 5/ nemá rád Jardu Jágra, to jasný protože čobolákové si nikdy na Čechy neškrtli 5/ má rád Havla, protože Havel měl toleranci k cigošům...atd atd...
    db
  • Kat'uša než tu začneš mluvit o genetice
    15.03.2014 1:20

    tak si nejdřív přečti co si tady myslí lidi o tvé genetické přibuznosti s Rusáky. Právě tak vyšinuté kravky jako ty, co podporují Rusáky, nám kazí pověst. Ještě po válce v 45ém roce byly hodinky ruským vojclům záhadou - zeptej se někoho jak je kradli, zatímco Amici rozdávali čokoládu a žvejkačky. Od Rusáku raději co nejdál.
    xxx
  • jáj šaňo je recenzént
    15.03.2014 0:48

    http://www.youtube.com/watch?v=EOUvmzLEN7w
    db
  • Jediný závěr
    14.03.2014 23:40

    ...z dnešní diskuse je že Šaňo je psychopat. Typ zábavný psychopat, další je třeba Pound. Měli by možná vyhledat pomoc lékara, ale možnáí to není nutné...Poznávací znamení: jsou ve svých bludech konzistentní = mají několik málo témat: Jágerko, varenie, pečenie, cigoši, citáty z youtoube, Havelko...každý z nich niečo iné, ale konzistentne trolujů. Žádný názor, nebo spíše reakce na názor, iba trtkanie vrtkani ekol dol. Na druhou stranu - zapľať pán Boh za ne. Jsou tady mnohem horší..katky, peté atd.
    db
    • Re: Jáj, Jediný závěr
      15.03.2014 0:02

      Jáj, db, dobre som ti ja vravel v auguste 2011, aby si to NWRko nedržal na margarín do otvorenia Debienska, ako si ty chcel, jáj :)))
      Šaňo
      • Šaňo
        15.03.2014 0:28

        ..inako za peniadze z piksličky si kupim teba, tvých súrudzencov, materi, sestier a dalších. Rozhodnem sa, kých budu jebať a kých predám na prácu.
        db
        • Re: Šaňo
          15.03.2014 0:46

          Jáj, len tak ďalej db, ešte dačo pridaj, ukáž čo je v tebe ešte dobré :)))
          Šaňo
      • ŠaŇO
        15.03.2014 0:15

        ...prejem si aby si žil večně..:-))...
        db
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data