Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusko zdražilo Ukrajině plyn o další čtvrtinu. Kyjev hovoří o šikaně a čeká omezení dodávek

Rusko zdražilo Ukrajině plyn o další čtvrtinu. Kyjev hovoří o šikaně a čeká omezení dodávek

04.04.2014 9:12
Autor: Redakce, Patria.cz

Ukrajině se kvůli zavedení ruského vývozního cla na plyn zvýší cena ruského plynu o další zhruba čtvrtinu na 485 dolarů za tisíc krychlových metrů. Oznámil to šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexej Sečin. Ukrajinský premiér to ale označil za "absolutně nepřijatelný" a politicky motivovaný krok a čeká, že Moskva v rámci zvyšování tlaku na Kyjev zemi omezí dodávky. To by mohlo vést k narušení dodávek ruského plynu do celé Evropy, včetně Česka. 

"Očekáváme, že Rusko půjde ve svém tlaku na plyn dál, včetně omezení dodávek Ukrajině," řekl ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk agentuře Reuters. Nynější napětí mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo v Evropě obavy o budoucí přísun ruského plynu. Střety mezi Kyjevem a Moskvou už způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009. 

Ruský premiér Dmitrij Medveděv po schůzce se Sečinem Ukrajinu vyzval, aby splatila dluh za plyn, který je podle dnešního zpřesněného odhadu Gazpromu o půl miliardy dolarů vyšší, než podnik uváděl původně. Gazprom zároveň Ukrajinu vybídl, aby zvýšila objem plynu v zásobnících, což je podle něj nutné k zajištění stabilních dodávek do Evropy. 

Státem ovládaný Gazprom již před dvěma dny ohlásil zvýšení ceny plynu pro Ukrajinu o 44 procent na 385,50 dolaru za tisíc kubíků s platností od 1. dubna. Moskva se ale nyní rozhodla zavést clo na vývoz plynu na Ukrajinu. Nová částka je tak o 100 dolarů vyšší než úterní cena a o více než 80 procent vyšší než zlevněná cena 268,5 dolaru za tisíc kubíků, na které se Ukrajina s Ruskem dohodla loni před politickou krizí v zemi v rámci vzájemné hospodářské smlouvy. Ta padla po únorovém svržení prezidenta Viktora Janukovyče. 

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan označil novou cenu za příliš vysokou. "Ukrajinská ekonomika by takovou cenu za plyn platit neměla. Je to politická cena," řekl Prodan novinářům v Kyjevě a vyzval Gazprom k jednáním. 

Gazprom sdělil, že ukrajinský dluh za odběr ruského plynu přesahuje 2,2 miliardy dolarů (43,9 miliardy Kč) a Kyjev jej musí neodkladně splatit. Dlužnou částku za ruský plyn Gazprom dosud odhadoval na 1,7 miliardy dolarů

Gazprom dnes také uvedl, že je vážně znepokojen poklesem zásob plynu na Ukrajině, které jsou nutné pro stabilní dodávky do evropských zemí. Kyjev musí podle Gazpromu objem plynu v zásobnících zvýšit, aby zajistil jeho stálý tranzit do Evropy. Společnost to zveřejnila poté, co se její ředitel Alexej Miller sešel s novým šéfem ukrajinského státního energetického podniku Naftogaz. 

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině a nejvíce jsou na něm závislé země střední a východní Evropy. Zhruba polovina dodávek ruského plynu do Evropy prochází přes Ukrajinu.

(Zdroj: čtk, Reuters, Interfax)


Dění kolem Ukrajiny sledujte na linku níže:
Ukrajina


Váš názor
  • ani mě to nepřekvapuje
    07.04.2014 14:39

    Proruští separatisté v Doněcku na východě Ukrajiny dnes podle ruských a ukrajinských médií vyhlásili vlastní republiku, nezávislou na zbytku země, a vzápětí požádali o ruskou vojenskou pomoc. A jelikož má mozek a srdce na správném místě, tak je tam přijde osvobodit. Tak mě napadá, kolik že je rusů v Karlových Varech? Tam by to taky mohli brzo osvobodit...
    qwer
  • A já říkám
    05.04.2014 22:46

    Zaplat' Pábůh, že tu máme Jářku. Celý svět jen těm jeho bratrům Rusům ubližuje a je zblblý prozápadní propagandou. Ale on je liška mazaná a nenechá se obalamutit. On ví jak to všechno je a dokazuje nám jak ti jeho bratři bojují neustále za lepší zítřky. Ted' už nám tu ještě vysvětli Smolensk, Katyn'ský lesík, Osetii, Krymskou domobranu s ruskými zbraněmi a vojáci bez označení. Jak Purin děkoval svým vojákům za dobyti Krymu a to tam žádný Rusáci nebyli. Taky nám pověz o jejich pomoci v 68. nám a dokonce to tady takovou dobu hlídali, aby se ti zlý Amíci, co tady nikdy nebyli, nevrátili. A jak nám radili - odváželi náš uran, aby nám tu nepřekážel a dokonce se vrátili ve 45. až od Berlína jen aby nám pomohli proti Němcům. Dokonce s postarali aby nas neosvobodili ti zlí Amíci co tenkrát byli asi hodinu od Prahy, jen aby nás ochránili od těch západních barbarů. Nakonec nám ani nedovolili přimout Marshallův plán aby jsme se nedostali do dluhů a který postavil rozbité Německo na nohy. A proč jsou i ti Němci, co prohrali válku, na tom daleko líp než vítězní Rusové a proč jsou i ti NDRáci od té doby co se zbavili ruské pomoci, na tom daleko líp. Jéžiš ty si vůl.
    Povídám
  • Tak
    05.04.2014 8:14

    mi to připadá, že Rusko potřebuje nějakou záminku na to udělat si pozemní koridor na Krym přes Ukrajinu a takové přerušení dodávek plynu z Ukrajiny na Krym je jednou z vhodných. Ale třeba to vidím moc černě.
    pulec
  • Jo plyn neni vitr ani déšť...z nebe nepadá a ani mu neporučíš
    04.04.2014 13:50

    Co takhle přestat plýtvat, mám pocit, ze si tím plynem každý Ukrajinec vytápí i maštali pro krávu a svojí kadibudku.
    Katka
    • Re: Jo plyn neni vitr ani déšť...z nebe nepadá a ani mu neporučíš
      04.04.2014 15:05

      To je daný hlavně tím, že dřív měli od Ruska dobrou cenu. Navíc ceny pro domácnosti měli dotovaný, takže lidi měli plyn za hubičku. Holt se budou muset přizpůsobit realitě. Tady v ČEZku nám taky všechno hned zdražili na světový ceny a nikdo se neptal jestli máme taky světový příjmy...
      qwer
  • Kde sa dvaja biju, treti prehrava.
    04.04.2014 12:50

    V zasade je vsetkym jasne, ze sa tu jedna o bitku medzi Zapadom a Ruskom, ale najviac to odnasaju bezny ludia na Ukrajine. Neviem, ci sa sem viac nehodi prislovecny system padajuceho.. no.. triesky?
    Eco
    • Plyn
      04.04.2014 13:46

      Neviem, či z Vás niekto pochopil, čo bolo v článku. Bolo tam totiž napísané že Ukrajina spotrebováva európsky plyn!!! Ten je riadne zaplatený... Na Ukrajine sú zásobníky pre Európu a ich stav je tak nízky preto že ho odoberajú na Ukrajine a za neho neplatia. Ohrozená je Európa a nie Ukrajina! Preto sa stavia južná vetva, lebo je Ukrajina Vierolomná a neplní medzinárodné zmluvy o tranzite! Tak že v ohrození je celá Európa a záleží len na tom kto má aké zásoby plynu. Svedčí o tejto situácii postoj jednotlivých štátov EU. Nie Barossove dohody s Obamom. EU sa môže rozpadnúť znenazdajky. Česky "co by dup" . Neviem, či ste si všimli, ako zmĺkla Merkelová. Nepočuť o sankciách proti Rusku. Ekonomika jednotlivých štátov predsa nemôže trpieť pre chtíče USA. A vzhľadom k tomu že Politika je koncentrovaný výraz ekonomiky (obrazom, alebo ak chcete odrazom ekonomiky) a nie opačne, začínajú hlavy štátov zákonite obracať kurz, a konečne pochopili, že ich úlohou je starať sa o svojich občanov nie o američanov (zhodou okolností sa to aj rýmuje). Skúste sa odosobniť a pomyslieť si čiste ekonomicky, s chladnou hlavou a bez emócii, čo je možné a čo nie. Ten obrat a pochopenie situácie je vidieť i v snahách všetkých rozhodujúcich rozhodnutiach štátnikov v Európe. A na adresu Rusov: ktosi tu písal, že sú technologický na chvoste. že žijú len z energií. A že sú to energetický vydierači. No faktom je, že do kozmu nelietajú nemci, ani francúzi ani angličania a dokonca ani američania by sa tam nedostali, nebyť Ruských nosných rakiet. Včera Ruská nosná raketa vyniesla Európsky satelit. Tak že použijem slová jedného môjho kolegu, ktorý si vypočul od svojho Švajčiarského šéfa slová o zaostalosti Rusov toto. " Áno, Nemci majú mercedes, angličania bently, ale Rusi lietajú do vesmíru. No čo mal na to ten švajčiar nemeckého pôvodu povedať. Nič stíchol, a už nikto o ňom nepočul. .......Na záver len toľko, správajte sa obchodne a a logicky nie emocionálne a ideologicky ( rozmýšľajte aké správanie od Vás očakávajú presstituti a s akým cieľom ). Nevyvyšujte sa sami nad Rusmi, a neponižujte sa pred američanmi . Nezabúdajte že stará krivda je ako zlá svokra. :-)
      jářku
      • Re: Plyn
        07.04.2014 8:13

        A co ty vopruzuješ na českých stránkách. Proč si nezůstáváte doma. Proč jste se tedy za takového jásotu oddělovali, když jste nechtěli tak dřít na ty tolik nenáviděné "Čechouny"? Ted' už je vás tady u nás taky dost na "referendum". Kéž by Mad'aři taky udělali referendum u vás. Ted' když jste všichni tady u nás tak by taky vyhráli a nepotřebovali by na to ani tanky. Tak sklapni tu svou zasranou papulu.
        Hlinka
        • Hele
          07.04.2014 9:27

          Vím, že součástí každé společnosti jsou i extrémisté, ale taky by jsi mohl své nacionalistické emoce krotit. Možná ti některý ze Slováků ublížil, ale to neznamená, že o Slovácích máš důvod takhle psát. Pracuje u nás také hodně slovenských lékařů, inženýrů, vědců a td. Zaplať pánbu, že je tady máme. Jářku, omlouvám se ti jako Čech za pana Hlinku. Není to taky můj názor a jsem přesvědčen, že ani drtivé většiny Čechů také ne.
          jarom
      • Re: Plyn
        05.04.2014 23:37

        Co tady plácáš za nesmysly. Amíci by se bez pomoci Rusů nedostali ke své stanici. Kdo jí tedy postavil a jak to že Američani mají už několik let fungující vozidla až na Marsu. To nevíš a jak je tam asi dostali a jak je ovládají. Kdo první přistál a vrátil se se vzorky z Měsíce. A hlavně se podívej na čem tady píšeš ty svoje bláboly. Bez americké know how, bys ještě počítal na sčotu, ty moulo. Dokonce i ty pitomý hambáče jim tam musejí dělat Amíci. Mimochodem na té vesmírné stanici jim tam létají Američani spravovat computery, když tam něco nefunguje. Dyt' Rusové neumí udělat ani pořádný auto - ty Žigulíky, Moskviče a Lady jim tam dodali Němci a Italové. O Černobylu se raději nezmin'uji a to to tam jen opravovali. Proč tam mají všude na pumpování ropy Anglány a Francouze, když jsou tak dobrý?
        O'bama
      • Re: Plyn
        04.04.2014 15:40

        Máš pravdu, žel několik rektálních lezců, kteří ovládají média, svou prozápadní ideologií přebíjejí všechna logická tvrzení. Tak, jako dříve bylo vše rudé, dnes je vše správné pruhované. Bohužel....
        vipin
      • Re: Plyn
        04.04.2014 15:28

        To, ze cely svet si robi z Ruska vesmirneho sofera, vlastne svedci o tom, k comu je Rusko vsetkym dobre.. :-)
        Eco
      • Re: Plyn
        04.04.2014 15:09

        Jasně, budeme všechno brát jen a jen ekonomicky. Ale dávej pozor, Slovensko je blíž Rusku než Česko, a může přijít doba, kdy ruský voják zaklepe i na vašich hranicích. Ale nám to bude jedno. Ať si Rusko obsadí Slovensko, hlavně že my budeme mít levný plyn...
        qwer
        • Re:ply qwer
          04.04.2014 15:56

          Qwere, ty se nemusíš bát, jelikož ty už máš hlavu obsazenou blbostí ....tak klídek
          air
          • pre qwera
            04.04.2014 17:42

            Len aby Ti bolo jasné. Premiér Orbán bol patril ku krajne nacionalistickým poslancom Maďarska. Stal sa premiérom a pod ťarchou zodpovednosti zmúdrel. dnes by som ho zaradil medzi politikou stredu. A dokonca budú Rusi stavať jadrovú elektráreň v Maďarsku. Samozrejme že presstituti a zelení okamžite protestovali) Si zrejme uvedomil a dospel k poznaniu že to takto ďalej nepôjde a urobil ústretové kroky k Rusku a aj k Slovensku a tým aj Česku, Rakúsku. Jedná sa o južnú vetvu plynovodu a jej prepojenie na Európu. ......qwer zabudol si na orandžovú revolúciu na Ukrajine? Zabudol si na plynovú krízu. No možno sa na ňu nepametáš... Zas to bola len Ukrajina čo ju spôsobila na Čele s Timošenkovou, ktorá ako premierka Ukrajina všetok plyn preháňala cez svoju firmu a mala na tom čistý zisk.... pre seba... opakujem, pre seba! A Češi, nehnevajte sa, ste dali jem manželovi politický azyl (pýtam sa, aký signál ste vyslali do sveta?). Ale raz qwer keď začneš použivať hlavu a pochopíš, že ju na krku nenosíš na to aby Ti doň nepršalo, sa zmeníš a zmeníš i svoj postoj tak ako Orbán. Orbán je Maďar ja som Slovák (no nedá sa povedať že Slovák skôr Slovan) a začal som si ho Vážiť. .....qwer držím Ti palce, aby si postúpil do ďalšieho levelu ako sú v ňom eco, vipin, air i tlustý hrabě, kterým děkuji. Za co? Jen zato, že nenosí hlavu na krku jen proto, aby jim do ní nepršelo, taky se o to snažím. S přánim hezkého víkendu Váš Slovenský a Slovanský bratr jářku. :-)
            jářku
            • Re: pre qwera
              04.04.2014 22:14

              Jde vidět že to máš jasně rozdělený. Kdo ti přikyvuje, je chytrej, kdo ne, má hlavu jen aby mu nepršelo do krku. Prostě to co řekneš ty, je absolutní pravda, zbytek jsou blbci a měli by se řídit tebou. Já ani v nejmenším nechci hájit Ukrajinu, Tymošenkovou, nebo kohokoliv jinýho. Jen jsem lehce naznačil, že Rusku se musí jednou provždy ukázat, že civilizovaný svět jim nebude ustupovat. Ťobě to přijde jako malichernosti a strašení. Ale to bude tím, že asi nic nevíš o Maďarsku, Česku 1968, Podněstří, Abcházii, Jižní Osetii, Krymu a sposutě dalších. Rusko má prostě příliš velký ambice. Pokud je ti Rusko sympatický, klidně tam jezdi na dovolenou. Já radši poletím do těch zlých USA. A ten Orbán to je taky perlička. Nacionalista který zmoudřel :D To zní jako zloděj co už zmoudřel a už tolik nekrade. A protože je teď Orbán takovej dobrák, tak se snaží západní firmy a banky z Maďarska vycouvat...
              qwer
            • Re: pre qwera
              04.04.2014 22:13

              Jde vidět že to máš jasně rozdělený. Kdo ti přikyvuje, je chytrej, kdo ne, má hlavu jen aby mu nepršelo do krku. Prostě to co řekneš ty, je absolutní pravda, zbytek jsou blbci a měli by se řídit tebou. Já ani v nejmenším nechci hájit Ukrajinu, Tymošenkovou, nebo kohokoliv jinýho. Jen jsem lehce naznačil, že Rusku se musí jednou provždy ukázat, že civilizovaný svět jim nebude ustupovat. Ťobě to přijde jako malichernosti a strašení. Ale to bude tím, že asi nic nevíš o Maďarsku, Česku 1968, Podněstří, Abcházii, Jižní Osetii, Krymu a sposutě dalších. Rusko má prostě příliš velký ambice. Pokud je ti Rusko sympatický, klidně tam jezdi na dovolenou. Já radši poletím do těch zlých USA. A ten Orbán to je taky perlička. Nacionalista který zmoudřel :D To zní jako zloděj co už zmoudřel a už tolik nekrade. A protože je teď Orbán takovej dobrák, tak se snaží západní firmy a banky z Maďarska vycouvat...
              qwer
            • Re: pre qwera
              04.04.2014 18:23

              Bravo Jářku, je vidět, že reálný pohled na svět.události Ti není cizí.Kéž by většina zdejších diskutujících měla tento level, pak by ta diskuze byla k něčemu.Ale, tak většina si své mindráky vybíjí na nějakém imaginárním nepříteli a realita jim uniká.Burza je obrovský nápor na CNS a to se odráží v reakcích
              air
              • pre qwera
                04.04.2014 22:56

                V USA všetkým prší do krku. Tak tam choď a nemusíš sa ani vracať. Zdá sa že to Ty nevieš nič o Maďarsku 1956. Alebo vieš len to čím Ťa nakŕmili média. Vštko čo si vymenoval sú okolité štáty Ruska. Ale čo robia Tvoji americký obľúbenci v Iraku, libanone, čo chceli vo Vietname, Ukrajine, Sýrie, Afganistán .... Vole tebe bude pršet do krku po zbytek života. Vyslechni si tohle a yjisti si kdo to mluví http://youtu.be/BABXj2nNO8k
                jářku
          •  
            04.04.2014 16:14

            Ty když máš hlavu plnou Ruska, nemusíš ještě urážet ostatní. Když nejsou argumenty, přicházejí sprostá slova. Klasika...
            qwer
            • Re: plyn qwer
              04.04.2014 16:21

              Tak tomu vůbec není.Je to směšné, když se někdo snaží být zajímavý a znalý svět.poměrů a straší takovými volovinkami.Tady se jedná o něčem úplně jiném, ale některým, leč nepochopitelným..Tak se asi věci mají.
              air
  •  
    04.04.2014 10:42

    tak dlouho se chodí se džbánem pro levný plyn, až se ucho utrhne..
    vipin
    •  
      04.04.2014 11:25

      Hlavně když se tím džbánem vezme po hlavě ten, kdo ten levný plyn poskytuje...to se pak možná rozbil celý džbán nejen utrhlo ucho:-)
      tlustý hrabě
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university