Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Paralýza parazitózou

Paralýza parazitózou

09.04.2014 18:08

Boj s parazity a parazitizmem přináší řadu nechtěných efektů. Jejich síla ve svém důsledku jen ukazuje, jak hluboko jsou v dané společnosti zakořeněny korupce, korýtkaření, prospěchářství, apod. Stavidla mých myšlenek na toto téma ale tentokrát spustil vývoj v zemi vzdálené, mnohonásobně větší než jsme my. Jde o Čínu a následující graf, který ukazuje zdánlivě nudné proměnné: Růst nominálního produktu, fiskálních příjmů (světle modře), kvazivládních depozit a hlavně „ryzích“ vládních depozit (oranžově):

soustr

Z grafu je jasně patrné, že na počátku roku 2012 vládní depozita klesala, na jaře minulého roku začala opět růst a v posledních čtvrtletích a měsících už jejich růst dosahuje vysokého tempa. A co je tak zajímavého na tom, že rostou vklady vlády a vládních institucí v Číně? Hovoří se o tom, jak snaha o potlačení korupce v Číně vede k tomu, že státní úřednici nechtějí podnikat žádné aktivní kroky, aby nebyli nařčeni z toho, že šlo o zkorumpované projekty a rozhodnutí ... (viz i „Nevěřte v čínský zázrak, dobré maso už je pryč, nyní zbývají jen tvrdé kosti“). Výše uvedený graf je podle některých názorů jasným důkazem a demonstrací rozsahu tohoto problému: Úřednická a vládní pasivita se přímo projevuje tím, že roste objem nevyužitých peněz.

Čína naráží na hranice současného ekonomického modelu, snaží se ho vyždímat do poslední kapky, ale pokud si současné „elity“ nevypustí svůj systémový rybník, dál už to moc nepůjde. Hraje se o tvrdé přistání a naražení do takzvané hranice středních příjmů, která zastavila už nejednu rozvíjející se ekonomiku. Známky náběhu na podobnou paralýzu bojem s parazity se pak občas objevují i u nás. Někdo se možná domnívá, že to je důvodem pro vyhlášení vítězství a odklon k něčemu méně problematickému. Já toho názoru nejsem. Naopak se teprve začíná ukazovat, jak tuhý kořínek problém má. Popišme si krátce modelový vývoj:

Volání po odstranění parazitů vede k tomu, že začne plošná a povrchní honba za očistou a zvýšením efektivnosti státní správy. Ta se projeví hlavně tím, že lidé, kteří už předtím pracovali na 100 % dostanou ještě větší nálož. Nekompromisně jsou sníženy výdaje na klíčové položky typu počet propisek a kancelářských sponek na pracovníka. Jsou zavedeny sofistikované systémy sledování výdajů, které postihnou většinou jen oblasti, kde vše funguje bez problémů. Jejichž používání má dvojí důsledek: Odčerpají třetinu času, který mohl být věnován na skutečné zvýšení efektivity. A nutí odpovědné lidi k tomu, aby v rámci vyhnutí se paralýze celého systému vymýšleli různé způsoby jak ho slušně obejít. Dochází tak například pouze k „opravám“ nefungujícího/starého zařízení, protože nové koupit nelze (s tím, že „oprava“ je ve skutečnosti nákup). Na sociálně-politické úrovni pak roste naprosto nekritická poptávka po osvícených zachráncích. Ta je obvykle neuspokojitelná, protože poptávající jsou zároveň tou skupinou, která by měla ze svých řad osvícence poskytnout. Nikdo „zvenčí“ nepřijde.

V boji s parazity se začne lámat chleba ve chvíli, kdy se ukáže, jak hluboce je zakořeněn. Čím hlouběji je trn v patě zaražen, tím více bolí jeho vytahování (prosím nezaměňovat s cynickým „když se kácí les, létají třísky“). Vytáhnout se ale musí. Kdysi jsem zde psal o tom, že bychom měli rozlišovat mezi kurvítky a J-rvítky. Kurvítka mají tu moc, že nějaký krok, ekonomickou politiku a jiné aktivismy přemění za pomocí nechtěných důsledků v pohromu, či alespoň tlumí výsledný efekt. Příkladem je monetární stimulace doprovázená bublinovatostí na trzích s investičními aktivy (tlumení jejího efektu). U J-rvítek jde o něco jiného – je to efekt vytahování onoho trhu v patě, efekt počátečního negativního vlivu depreciace kurzu na obchodní bilanci, počáteční zhoršující efekt dostavující se při užívání některých bylin, či snahy o očištění (doslova i přeneseně). Existuje paralýza analýzou, pokud se necháme odradit J-efektem, můžeme hovořit o paralýze parazitózou.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university