Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ukrajina: Východ na prahu války, prezident připouští referendum o jednotě

Ukrajina: Východ na prahu války, prezident připouští referendum o jednotě

14.04.2014 11:10, aktualizováno: 14.4. 12:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Ruské akciové trhy zahájily týden výrazným poklesem poté, co se během víkendu vystupňovalo napětí na Ukrajině. Dolů zamířil rovněž ruský rubl. Akciový index moskevské burzy MICEX klesl o 1,2 procenta na 1346 bodů. Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, se propadl dokonce o 1,9 procenta na 1178 bodů. Rubl vůči dolaru oslabil o procento na 36 RUB a vůči euru o 0,7 procenta na 49,83 RUB. Důvodem je růst napětí na Ukrajině.

Na Ukrajině dnes v devět hodin místního času (08:00 SELČ) vypršelo ultimátum, které dal úřadující prezident Oleksandr Turčynov proruským ozbrojencům, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady. Podle zpravodaje agentury Reuters přímo ve městě Slavjansk na východě země to ale nevypadalo, že by se separatisté rozhodli Kyjevu vyhovět. Nadále drželi ve svých rukou místní úřady a neobjevily se žádné známky toho, že by se chtěli vzdát. Terčem útoku se naopak stalo další policejní velitelství ve městě Horlivka v Doněcké oblasti.

Podle ukrajinské tiskové agentury Unian zabili proruští ozbrojenci ve Slavjansku již čtyři lidi. Dva důstojníci ukrajinské tajné služby SBU byli zastřeleni na kontrolním stanovišti, která separatisté vytvořili u vjezdů do města. Dva civilisty prý ozbrojenci zastřelili přímo na ulici. Ve městě, ve kterém žije zhruba 100.000 obyvateli a které leží v Doněcké oblasti, panuje velké napětí. Místní úřady kvůli tomu uzavřely školy i mateřské školy.

Skupina ozbrojenců v maskovacích uniformách obsadila v sobotu ve Slavjansku policejní strážnici, pobočku tajné služby SBU a radnici. Na strážnici se prý zmocnili stovek zbraní. Policejní sídlo obsadili proruští separatisté také v Doněcku a ve městě Kramatorsk. Dnes dopoledne zaútočilo asi 150 ozbrojených mužů i na policejní velitelství ve městě Horlivka ležícím rovněž v Doněcké oblasti. Policisté se v budově zabarikádovali a útok se snaží odrážet, informovala televizní stanice Espreso. Separatisté rovněž zablokovali nedalekou Leninovu ulici, kde zastavili dopravu; několik z nich proniklo již v neděli v noci do budovy místní radnice.

Ukrajinský úřadující prezident Turčynov v neděli večer zdůraznil, že kyjevské úřady nepřipustí opakování krymského scénáře. Incidenty a výpady proti symbolům ukrajinské státní moci, kterých se na Krymu účastnili prorusky orientovaní ozbrojenci, předcházely ruské březnové anexi ukrajinského poloostrova. "Bezpečnostní rada rozhodla zahájit rozsáhlou protiteroristickou operaci se zapojením ozbrojených sil," prohlásil v neděli Turčynov. Známky této operace ale zatím nebyly na východě Ukrajiny znát.

Rada bezpečnosti OSN se na mimořádném zasedání k situaci na Ukrajině v noci na dnešek nedohodla na žádném kroku. Podle tiskových agentur se Západ a Rusko vzájemně obviňovaly z prohlubování krize. O jednání rady požádalo Rusko v reakci na nedělní oznámení Kyjeva, že dnes hodlá i s pomocí armády zahájit rozsáhlé protiteroristické operace na východě země namířené proti proruským separatistům.

Ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin vyzval západní partnery v čele s USA, aby vyvinuli tlak na Kyjev s cílem zastavit používání síly proti ukrajinskému lidu a zahájit skutečný dialog. "Západ rozhodne, zda se na Ukrajině bude možné vyhnout občanské válce," prohlásil ruský diplomat.

Americká velvyslankyně při OSN Samantha Powerová odsoudila dezinformace a propagandu, kterých podle Washingtonu dopouští v Moskva souvislosti s vývojem na Ukrajině. Powerová obvinila Rusko, že podněcuje nestabilitu na východě Ukrajiny. Tamní vývoj podle velvyslankyně kopíruje vývoj před březnovou anexí Krymu. "Víme, kdo je za tím - jedině Rusko je schopné podniknout takovou operaci v této oblasti," prohlásila Powerová.

Rusko rozmístilo u ukrajinské hranice až 40.000 dobře vyzbrojených ruských vojáků s bojovými letadly, tanky a děly, řekl na mimořádném zasedání RB OSN britský velvyslanec. Moskva má podle něj v oblasti navíc 25.000 vojáků, jež nedávno vyslala na Krym, který minulý měsíc zabrala.

"Satelitní záběry ukazují, že v blízkosti hranice s Ukrajinou je mezi 35.000 a 40.000 ruských vojáků, kteří jsou vybaveni bojovými letouny, tanky, dělostřelectvem a logistickými podpůrnými jednotkami," řekl britský velvyslanec Mark Lyall Grant.

Mimořádné zasedání v New Yorku začalo dnes kolem 02:00 SELČ (neděle večer místního času) a trvalo asi dvě a půl hodiny.

Rusko si přálo, aby zasedání bylo neformální za zavřenými dveřmi. Ale Francie a další západní země jako USA a Británie trvaly na tom, aby schůzka byla veřejná a aby se jí zúčastnil i ukrajinský představitel při OSN.

Západní diplomaté neočekávali z této schůzky žádné konkrétní výsledky. Jednalo se o desáté zasedání RB OSN od začátku krize na Ukrajině koncem února. Nemožnost dosáhnout konkrétního výsledku je dána tím, že země zastávající protichůdné názory na ukrajinskou krizi, tedy Rusko na straně jedné a Spojené státy či Británie na straně druhé, patří v Radě bezpečnosti ke stálým členům s právem veta.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov nevyloučil referendum o jednotě Ukrajiny. Je přesvědčen, že by se v něm většina Ukrajinců vyjádřila pro nerozdělování země. Hlasování by se mohlo konat společně s prezidentskými volbami, které se uskuteční 25. května, citovala Turčynova agentura Reuters.
(Zdroj: čtk, Reuters, Bloomberg, AP, AFP)


Váš názor
  •  
    15.04.2014 13:33

    Celá Ukrajina je pro EU příliš veliká. Byla by největším státem EU a to se určitě Ně nehodí. Ale nějaký ten kousek by se přece jen mohl hodit. Jen aby se to nezvrtlo. S jídlem roste chuť a bolšoj sovětskyj sojuz cara Putina.
    berta
  • Vyjadreni Klause k Ukrajine a reakce politiku
    15.04.2014 11:07

    Suhlasim s nejednym nazorom, ktory v tom clanku padol. Ukrajina je v tom pravdepodobne nevinne, je sucastou hry, ktoru si vymysleli budto v Rusku alebo na Zapade. Pokial to vymyslel Zapad, tak zda sa zatial tazko nezvlada nasledky, a to je minimalne nezvykle. I ked nebolo by to prvy krat, co sa stryc Sam preratal. Pokial to vymysleli v Rusku, tak si to dobre pripravili a evidentne skoruju uz v prvej tretine. Nebol som tam osobne a informacie, ktore su dostupne su nedvoveryhodne v podstate z kazdej strany, takze mi nezostava nez dufat, ze sa to ukludni a neprerastie vo vojensky konflikt.
    Eco
    • Re: Vyjadreni Klause k Ukrajine a reakce politiku
      15.04.2014 11:08

      Jedna vec zostava na povazenie: Rusko v tomto konflikte nema co stratit. Druha vec je mne osobne jasna: V Rusku a ani v ruskej kolonii zit nechcem. Osobna volba.
      Eco
  • Klauzovče mozku
    15.04.2014 10:54

    Jsi nebezpečný hlavně pro sebe, páč ti komunisti totálně vymleli kebuli. Dělali to systematicky už od roku 1945, res. 1948. Stalin byl spojenec Hitlera. Oba dva likvidovali Ukrajinu a její lid po milionech !!! Idiote, napřed si něco o historii ukrajinského národa přečti. Jsi komunistický produkt, tobě stačí několik lživých ideologických hesel, např o "zločinech" Bandery a jeho odboji proti bolševikům a němcům, které zločinem nebyly, protože to byl odboj proti okupantům, zločincům a jejich genocidě !! Bandera byl, je a zůstane ukrajinský hrdina, kterého ti komunisti typu Hájka a mnoha jiných českých proputinovských hovad vykreslovali 60 let jako hrdlořeze a nacionalistu. Ostatně Bandera měl pravdu v tom, že takoví rudí zmrdi jako ty a komunisti budou škodit do té doby, dokud nebudete viset !!! Ukrajina má stejné právo na sebeurčení jako Rusko nebo Německo. A je úplně jedno, že jim USA pomáhají. Mají na to právo. 20 milionů zavražděných ukrajinců Moskvou a Berlínem je silný odkaz.
    Jesse
    • Re: Klauzovče mozku
      15.04.2014 13:51

      Jesse proto tě mám rád. Přestože občas plácáš hrozný hovadiny (třeba o DPH), tak když jde o něco podstatného dokážeš zaujmout jasný a nekompromisní názor, se kterým nelze než souhlasit.
      ..
      • 15.04.2014 21:41

        ...na druhou stranu v diskusu z "Mozkem" a podobnými dementy nevidím žádný smysl. Novinky.cz fakt nemusim.
        db
    • Re: Klauzovče mozku
      15.04.2014 11:57

      Přesně tak. Včera dokonce i čt2 se pochlapila a pustila zajímavý dokument.
      Kapi
  • Konečně
    15.04.2014 8:34

    objektivnější analytický názor bez toho, promiňte mi "doprdelevlezizmu" našich sdělovacích prostředků. http://www.parlamentnilisty.cz/arena/politologove/Strelba-na-Ukrajine-a-Putin-Analyticka-bez-ideologie-a-s-chladnou-hlavou-rozebira-fakta-Dotkla-se-i-Babise-315227
    jarom
    • Re: Konečně
      15.04.2014 14:40

      Doporučuji i http://vetvicka.blog.idnes.cz/ pokud neznáte.
      tlustý hrabě
    • Re: Konečně
      15.04.2014 10:19

      ..jarome, nezlob se ale s pb máte ozámečkovaný rudý uši...
      db
      • Jaké jsou
        15.04.2014 13:35

        mé uši, ti do toho nic není. Rudý nejsou to mi věř. Nauč se však odpovídat argumentací ne dehonestováním diskutujícího. Pak jakákoli diskuse končí. Jak by se ti líbilo kdybych tady napsal, že máš ty fašistické nebo třeba teroristické, militantní, zlodějské, lhářské uši ? Nechci tě samozřejmě urazit, jen nabádám ke korektnosti diskuse. Mě se ten článek líbil. Ne ve všem souhlasím,ale jeví se mi jako nanejvýš objektivní v porovnání s tím, co předvádí naše jednostranně zaměřená velká media.
        jarom
  • Jáj, Klausko sa peknučko vyfarbil, no Jasejka by mohol zaujímať Okamurkov komentár
    15.04.2014 0:25

    http://www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/Boure-po-nejostrejsim-vyjadreni-Vaclava-Klause-k-Ukrajine-Zapojili-se-i-Kalousek-Stropnicky-Okamura-a-Huml-315320
    Šaňo
  • Jáj, sviniar Dominik Hašok hovoril
    14.04.2014 23:26

    keď hrával za Spartak Moskva, že Moskva je taká skvelá, že keď priletel z Moskvy do Prahy, pripadal si ako keď príde z Prahy do Pardubíc a ešte tomu nasadil korunu, že Rusáci sú hodný ľudia, jáj, a takýchto Česi milujú, veru tak.
    Šaňo
  •  
    14.04.2014 17:58

    Mne akosi nedochadza, naco sa vobec hadat o Rusku tu na patrii. Merklova patriu stejnak necita, nijak jej neporadime.. :-) Budme radsej uprimne radi, ze si stale mozme slobodne otvorit zobak kedy chceme. Hadat sa tu o tom, ci by nam (alebo ukrajincom) nebolo lepsie v Rusku, je zbytocna strata energie..
    Eco
    • Kam hledí hledí
      15.04.2014 11:09

      Naše emoce směřují na východ, ale já by jsem spíše hleděl na naše západní hranice, aby nám tam nevyrostl plot z ostnatého drát. Kriminalita v německém pohraničí a drogová problematika pocházející z česka místní velice sere. Kdo bude chtít jejich hlasy bude jim muset slíbit nějakou garanci, že to změní. Otázkou je kdy a jak?
      Medium2
    • Klaus, Hájek
      14.04.2014 18:27

      buď ve střehu. U nás má Putinova pátá kolona pořád viditelný vliv. Místní rusofilové čím dál víc halasně hulákají... a přitom svým postojem ukazují náklonost bývalým českým KGBákům. Nějak rychle přestali proklínat Klause .-))
      Jesse
  •  
    14.04.2014 12:13

    Vyzbrojeni jsou jako ruská armáda, mluví rusky jako ruská armáda, přichází z východu jako ruská armáda a přeci to není ruská armáda.
    Kapi
    •  
      14.04.2014 17:46

      A jak by meli mluvit ááaaamericky ? To byl zas rozumblaf.
      Mozek
    •  
      14.04.2014 14:59

      Škoda, že nejsme na novinkách - hned bych Ti dal aspoň 15 kladných bodů... :)
      Berounskej
    •  
      14.04.2014 12:35

      Super!!!!!!!!! Vše je řečeno. Přesto kolik potomků ruských mužiků je chrání a omlouvá.
      Zdenek
      • capcarap
        14.04.2014 13:12

        Klucí z Česka, si myslíte, že Ukrajinci búdú vyzbrojení americkými M16 ? A ktorý z Vás je expertom na jazyky? Veď vy neviete rozoznať ruštinua a ukrajinštinu. A pochybujem, že vôbec ovládate azbuku.
        jářku
        • Re: capcarap
          14.04.2014 14:35

          Přetsań dělat slovákům ostudu, nebo piš do rudého práva.
          Velkamedvědice
        • Re: capcarap
          14.04.2014 13:18

          Ty borče viděl jsi, jak jsou oblečeni separatisté? Viděl jsi, co mají za zbraně? Vidíš vůbec?
          Kapi
          •  
            14.04.2014 13:34

            Nikdo nevidí, že tito rusomilové jsou nachlup stejní, jak kdysi u nás henlainovci. prostě pátá kolona. Největší lháři Putin a Lavrov vyřvávají to samé co Hitler - Jednotné německo - jednotné Rusko ... a mnoho dalších Goebbelsových propagandistických pouček !! Ovšem na tom se nic nezmění, dokud se naše civilizace nerozhodne s Ruskem jednou pro vždy skoncovat. EU má obrovský problém - politici v Bruselu jsou totiž neuvěřitelně vypatlaní úředníci, kteří neumí rozhodnout !! Oni totiž nevědí, za koho a za co by měli nést rozhodnutí (jakékoliv). Takže evropská alibistická žvanírna bolševika neporazí. A zase budeme vděčit USA za zákrok. Můj názor - 10 jaderných hlavic na Moskvu a bude klid na dalších 400 let !!!
            Jesse
            • pro jassika
              14.04.2014 15:48

              Je něco blbějšího než jassik?Ty bys potřeboval 10 ran do tvojí makovice, aby se ti v ní rozsvítilo.Proboha, kam ty chlape chodíš pro rozumy.Skutečně se dá pochybovat o tom,zda-li jsi vůbec při smyslech.Nebo je další možnost, že jsi potrefený velkým medvědem a oba dva jste to odnesli.
              ***
              • Re: pro jassika
                14.04.2014 17:15

                Mno, co na to říct... hmm... tak víš co, hochu? Vlez rusům do prdele. Patříš tam. Kdo se k nim přidal, dopadl tak ja mu patří. Kdo se rusů štítí, ten prožije život ve svobodě a ve smysluplném konání. Jsi plebejec a plebejec zůstaneš. Tak.
                Jesse
                • pro jassika
                  14.04.2014 19:50

                  Jassiku, ty musíš být nadrogovaný nebo zcestný.Nikdo nikomu nikam neleze na rozdíl od tebe, ale držím se reálného úsudku.Kolik lidí ti vysvětlilo,jak to v podstatě s Ukrajinou je, o co tam jde a hlavně, kdo by z toho měl užitek.Jenom tupý, propagandou zpracovaný a neschopný vlastního úsudku člověk, by věřil, že obyčejný ukrajinec.Tady pořád platí staré a osvědčené - rozděl a panuj.Ty jsi stejný pako,jako velký lidumil se strategickým bombardováním, láskou a pravdou a sám pokud nejsi úplně na hlavu vidíš jak to ve skutečnosti je. Zkus se podívat na svět bez emocí a pak možná přijdeš na to, že nikdo nikomu neleze do zadku, ale snaží se vidět věci reálně.Já osobně se Rusy dívám dost kriticky. Je pravdou, že ukrajincům dávali plyn za hubičku a navíc, ty ho kradli a neplatili.Zjisti si jak to bylo s pí Timošenkovou apod., stejně jako u nás s topnými oleji a dalšími machinacemi.Ale pro tebe je to jako házet sviním perly.Škoda dalšího psaní .......
                  ***
                  • trojhvězda
                    14.04.2014 19:54

                    Jak to souvisí s okupací mezinárodně uznávaného státu? Jakto souvisí s pohybem desetitisíců neoznačených teroristů. Teď jsou na řadě K.V:? Nejde o to, že Putin logicky nechce NATO na hranicích , jde o tu agrsi a zvůli, jakým bolševik území vždy zabíral. Fakt o 68 nic nevíš??
                    Velkamedvědice
                    • Re: trojhvězda
                      14.04.2014 20:10

                      Medvěde,kdo demokraticky zabral Irák,Afganistán,Lybii a snažil se o Sýrii,Irán a dodneška denně na to životy doplácí stovky prostých lidí v chaosu a zmatku, když tam dosadili svoji vládu a mají neomezený přístup k laciné ropě.Sundej si růžové brýle!
                      už nic
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data