Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ETF s fixním výnosem mohou eliminovat volatilitu akcií

ETF s fixním výnosem mohou eliminovat volatilitu akcií

18.04.2014 16:10
Autor: Pavel Daniel

Investoři, zapomeňte na loterii na kapitálových trzích! Jsou tu přece ETF s fixním výnosem. Musím laskavého čtenáře hned v začátku textu uklidnit, že nejde o poslední kampaň, která by chtěla vytáhnout peníze z kapes investorů, ale o tip, který dává k úvaze alternativu k investování. Exchange Traded Funds, či volně přeloženo do češtiny, fondy obchodované na burze, jsou stále v tuzemských žebříčcích, které si všímají, do čeho Češi investují, spíše v pozadí zájmu. A to i přesto, že podle serveru Alot. Finance nabízejí řadu výhod. A to nemluvím o ETF s fixním výnosem. Ty server označil za tak trochu jiné ETF fondy.

Fixní příjem nabízí jistotu

Podle serveru Alot Finance prý existuje mnoho důvodů, proč investoři kupují ETF fondy. A mezi nimi hrají zvláštní roli ETF s fixním výnosem. Část investorů kupuje tyhle cenné papíry kvůli tomu, aby je držela ve svém portfoliu a inkasovala fixní příjem. Jiní zase chtějí využít vlastní obchodní schopnosti a aktivně s ETF fondy s fixním výnosem obchodovat. A třetí skupina investorů používá tento typ investice coby součást vyváženého portfolia, které má čelit neočekávaným cenovým výkyvům akcií. „ETF s fixním výnosem poskytuje bezpečné útočiště pro investory, protože aktiva s pevným výnosem jsou obecně méně volatilní a méně riskantní, než akciové investice,“ konstatuje server Alot Finance. A proč? Vysvětlení spočívá v tom, že mají inverzní vztah k cenovému vývoji akcií. Jednoduše řečeno – když akcie oslabují, ETF s fixním výnosem jsou doslova bezpečný přístav, který nabízí bezpečí investice právě díky pevnému výnosu. I proto je znát na mezinárodních trzích zvýšená poptávka po těchto cenných papírech právě v období akciových poklesů.

Podle serveru ETF.com patří k dlouhodobě nejvíce obchodovaným ETF s fixním výnosem na mezinárodních trzích fondy společnosti iSHARES. Například fond Euro High Yield Corporate Bond UCITS ETF (IHYG), který se může pochlubit charakteristikou jednoho z nejvíce obchodovaných ETF fondů s fixním výnosem, existuje od roku 2010. Sama společnost iShares patří k největším emitentům ETF fondů na mezinárodním poli. ETF fondy jsou vydávány většinou v eurech, ale i dolarech. Ze statistik vyplývá, že od 1. ledna do 31. března 2014 vzrostla nákupní poptávka po „evropských“ ETF fondech s fixním výnosem z 5 % na 19 %, zatímco prodejní pokyny vykázaly setrvalou tendenci.

Podle Alot Finance mají investoři širokou škálu možností, rozuměj pestré portfolio k nákupu. Patří mezi ně velmi konzervativní ETF fondy s fixním výnosem, které investují peníze investorů do pokladničních poukázek vlády Spojených států Amerických, ale také fondy, které se nebojí riskovat více. Třeba do nákupů tzv. „junk bonds,“ tedy riskantních dluhopisů, třeba firem, které jsou emitovány většinou pod cenou. V nabídce jsou ovšem i ETF s pevným výnosem, které kombinují oba výše popsané typy investic. V jejich portfoliu tak mohou být dluhopisy vydané vládou USA, korporacemi či místními samosprávami, které mají různou dobu splatnosti. Investoři si tedy mohou vybrat podle svého rizikového profilu.

ETF fondy lepší než akcie a podílové listy? 

ETF fond si investoři mohou koupit i prodat, stejně jako akcie, v průběhu obchodního dne. Podle komentáře Alot Finance umožňuje nákup ETF fondu s fixním výnosem levnou a snadnou cestu investorovi, jak se dostat na dluhopisový trh. Příklad? Zatímco investice do jedné typické průměrné obligace stojí investora kolem 1000 amerických dolarů, za stejnou částku může investor nakoupit různé ETF fondy s fixním výnosem. A tím podle Alot Finance získat mnohem lepší úroveň diverzifikace portfolia. Americkým investorům navíc pro volbu ETF s fixním výnosem nahrává i skutečnost daňových výhod. Jde totiž o to, že z investice do tradičních podílových fondů může investorovi plynout daňová povinnost z kapitálového zisku, i když podílový fond prodal. S ETF s fixním daňová povinnost nastává v okamžiku, kdy investor cenné papíry ETF fondu prodal.

“Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.”


Čtěte více:

Záložny by měly být veřejně obchodovatelné společnosti
15.04.2014 18:15
České družstevní záložny jsou znovu na tapetě kritiky vkladatelů i zvý...
Čínský stádový klid
16.04.2014 17:30
Za poslední dva tři roky jsme si poměrně zvykli na určité minivlny opt...
Jak poznáte, že jste jako spekulanti dospěli?
17.04.2014 18:10
Stohy papíru, tuny knih a nepočítaně kyberprostoru bylo v minulosti (a...

Váš názor
  •  
    22.04.2014 8:44

    Nerad bych kritizoval, ale překládat "fixed income ETF" jako ETF s pevným výnosem je minimálně poněkud zavádějící. Tato třída ETF investuje do pevně úročených aktiv (odtud ten "fixed income") - samotný fond však rozhodně pevný výnos nemá.
    Michal H.
Aktuální komentáře
23.04.2024
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů