Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pavel Kysilka: Euro bude výhodou, pokud budeme silnou a zdravou ekonomikou

Pavel Kysilka: Euro bude výhodou, pokud budeme silnou a zdravou ekonomikou

28.04.2014 10:12
Autor: IHNED.cz

Budeme-li silnou ekonomikou, přijmout euro pro nás bude podle Pavla Kysilky, předsedy představenstva České spořitelny, výhodné. "Není to o euru. Je to o tom, v jaké je země ekonomické kondici a co pro svoji dobrou kondici udělá," říká.

Zažili jsme v Evropské unii deset úspěšných let, ale za dalších deset let to může být jiné, varuje Pavel Kysilka, šéf České spořitelny. Hlavně kvůli tomu, co se děje v Česku. Nešetří přitom politiky, kteří nedokážou dát byznysu jasnou představu toho, co bude dál, ani obhájit národní zájmy v Evropské unii.

"Česko by mělo mít v Evropské unii aktivní roli, nebránit se další integraci Evropy a zároveň do ní přenášet náš národní zájem," myslí si Kysilka.

Jasný názor má i na zavedení eura. "Teď by pro nás bylo výhodné. Kdybychom měli euro, nemusela by naše centrální banka provádět intervenci vůči kurzu koruny," říká.

HN: Máme přijmout euro, bylo by to pro nás výhodné?

Pokud budeme silnou ekonomikou, přijmout euro pro nás bude jednoznačně výhodné. Opravdu jednoznačně. Jestli budeme slabou stagnující ekonomikou, bude to pro nás nevýhodné.

Není to o euru. Je to o tom, v jaké je země ekonomické kondici a co pro svoji dobrou kondici udělá. Čerstvý vzduch také silnému organismu prospěje, slabý organismus z toho ale může dostat zápal plic a složit se.

HN: Z tohoto pohledu - je Česko silná ekonomika, které by teď euro prospělo?

Euro by bylo v dnešní situaci, stejně jako v roce 2013, 2012, 2011 a dalších předchozích letech, pro Česko výhodou. Bylo by to výhodné pro české exportéry a naši ekonomiku, která stojí na exportu.

Kdybychom měli euro, nemusela by naše centrální banka provádět intervenci proti kurzu koruny. Provedlo by to za ni euro, zamezilo by tomu, že máme měnu, která neustále posiluje. Česká koruna má dlouhodobě tendenci posilovat zhruba o tři procenta ročně. Do budoucna ale, jak jsem řekl, bude výhodou jen tehdy, pokud budeme silnou, zdravou a rostoucí ekonomikou.

HN: Viděli jsme v posledních letech, jak se eurozóna otřásala, a vypadalo to, že hrozí její rozpad. Teď se situace uklidnila. Čekají nás dva tři roky klidu a stav eurozóny nás nemusí znepokojovat?

Mohly by nás čekat dva tři čtyři roky, nebo také čtyřicet let klidu. Je to věštění z křišťálové koule. Pokud si země jako Řecko, Itálie, Španělsko, Portugalsko, ale dnes i Francie správným způsobem vyřeší svoje vnitřní domácí problémy, odpadnou i problémy eura a eurozóny.

V každé zemi jsou tyto problémy trošku jiné. Jde o nastartování a v některých zemích dokončení reforem, zejména na trhu práce, zvyšování flexibility, omezení regulací, například otevření uzavřených profesí, rozumnou fiskální politiku, potlačení korupce atd. Potlačení všeho, co dlouhodobě brzdí ekonomický rozvoj a růst.

HN: Může ale eurozóna přežít bez toho, že by vznikla nějaká fiskální unie, tedy alespoň určité společné kontroly nad rozpočty členských zemí?

Zdravé euro a zdravá eurozóna potřebují určitou formu fiskální unie. Nejměkčí forma je taková, že jednotlivé země přijmou a budou dodržovat určité fiskální rozpočtové standardy. A to by pomohlo, i když je to ta nejslabší forma, spíše fiskální pakt, dohoda o určitých pravidlech pro národní rozpočty, aby si některé země nežily nad poměry a nestahovaly dolů ostatní. Nejsilnější formou by bylo vytvoření společného evropského rozpočtu s evropskými daněmi, vytvoření fiskální unie ve smyslu, jako je ve Spojených státech amerických. Vytvoření Spojených států evropských.

To ale není na pořadu dne a uvidíme, jestli někdy vůbec bude. K tomu musíte mít silnou politickou reprezentaci, musíte mít politickou unii. Neexistuje daň bez zastoupení, to je staré demokratické pravidlo.

K získání podpory pro něco takového je třeba, aby existovala dostatečná společná evropská identita, a ta tady nyní není. Je to ale otázka spíše pro politology. Když se na to podívám jako ekonom, nějaké účinné fiskální pravidlo i jednotné fiskální pravidlo, které by bylo podmínkou členství v eurozóně, by bylo dostačující.

HN: Vyhovuje tomu fiskální pakt omezující výdaje jednotlivých zemí, který je závazný pro členy eurozóny?

Je to krok správným směrem. Přesně ale mohu těžko odpovědět, kolem zavádění pravidel pro omezení výdajů státních rozpočtů a jejich přesného nastavení se vedou velmi složité ekonomické diskuse. Navíc jde také o to, jak bude tato dohoda plněna. To je velmi důležité.

HN: Co říkáte tomu, že česká vláda fiskální pakt schválila, ale zároveň řekla, že ho zatím nebude plnit?

Takový český přístup. Buď se mají vznést jasné protiargumenty, co a proč je na tom špatně, nebo se prostě má pravidlo přijmout a také zavést. Tohle je typicky české řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.

HN: Jak by podle vás měla v ideálním případě vypadat unie za dalších deset let a role České republiky v ní?

Kdybych to mohl narýsovat ideálně, tak by to bylo plné zavedení svobod společného trhu, volného pohybu zboží, služeb, kapitálu a práce. Za druhé aby regulace byly několikanásobně menší než dnes. Přál bych si také daleko silnější prvky zastupitelství v orgánech Evropské unie, kde by národní státy mohly hledat v diskusi společná řešení nejvýhodnější pro celou unii. Pro část unie, která platí eurem, navíc vytvoření silného fiskálního pravidla, které zajistí minimální rozpočtovou disciplínu a budoucnost eura.

Česko by mělo mít v Evropské unii aktivní roli, nebránit se další integraci Evropy a zároveň do ní přenášet náš národní zájem. Jakmile zůstaneme stát stranou integrace, budeme nikoliv tím, kdo tvoří, ale tím, kdo je utvářen.

V historii, už od Rakouska-Uherska, se nám ale být utvářen nikdy nevyplatilo. Musíme si ale napřed splnit své domácí úkoly, které nás například povedou k výrobě zboží s vyšší přidanou hodnotou, protože pokud to neuděláme, nebudeme silným exportérem, neporosteme a budeme mít těžké fiskální problémy. Musíme prodávat a vychovávat více mozky, protože naše ruce i v EU nahradí jiní.

(Zdroj: HN)


iHNed

Související články na IHNED.cz

Eurozóna se v žádném případě nerozpadne, euro nezanikne, říká bankéř Kysilka

Volební programy jsou plné přijetí eura. Poslanci europarlamentu to přitom zařídit nemohou


Váš názor
  • Zdravá a silná ekonomika
    28.04.2014 10:16

    je možná pouze za předpokladu snadné vymahatelnosti práva, prorůstové rozpočtové odpovědnosti a nekomplikovaného daňového systému napomáhajícího dobrého výběru přímých i nepřímých daní. Pak možná. Bez těchto atributů bude Česká republika směřovat k úrovni zvané "KONGO".
    KONTO
    • Re: Zdravá a silná ekonomika
      28.04.2014 10:21

      Senegal a Tanzanie jsou už před námi.
      Jesse
Aktuální komentáře
09.05.2024
12:26Čínská nadvýroba znepokojuje svět, rychlé řešení ale není na obzoru
11:28Nová vzpruha nepřichází, krátkodobý růst se unavil  
11:03USA byly ve čtvrtletí největším obchodním partnerem Německa, překonaly Čínu
10:10Nová prognóza ČBA: Česká ekonomika letos poroste o 1,4 %, příští rok zrychlí na 2,7 %. Zlepšil se vývoj v zahraničí
9:32Maloobchodní tržby v Česku v březnu zrychlily meziroční růst na 6,1 procenta
9:26Banka BBVA nabídla více než 12 miliard eur akcionářům konkurenční Sabadell
9:11Rozbřesk: Švédsko poslalo sazby včera dolů, Velká Británie a Polsko je dnes podrží. Koruna zatvrzele u 25,00 k euru
9:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: KID Sdělení klíčových informací
8:59Start trhů bude nevýrazný, Philip Morris ČR bez nároku na dividendu, BlackRock posílil v Monetě, známe výsledky ARM či AIRBNB  
6:33Invesco: Index Nasdaq aneb jak inovace poznamenávají váš šálek kávy
08.05.2024
22:00Akcie na Wall Street nenašly jasný směr; Uber po výsledcích -5 %  
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
Enel SpA (03/24 Q1)
PL - Jednání NBP, základní sazba
Plug Power Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Prysmian SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
US Foods Holding Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
Warner Bros Discovery Inc (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Telefonica SA (03/24 Q1)
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.