Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bezúdržbové portfolio, část druhá

Bezúdržbové portfolio, část druhá

16.05.2014 14:45
Autor: Petr Žabža, Patria Online

V první polovině týdne jsme na tomto místě publikovali text na téma tzv. permanentního portfolia – konceptu, který v roce 1981 představili pánové Harry Browne a Terry Coxon.

Uvedená problematika vzbudila poměrně vysokou odezvu, a proto považujeme za vhodné doplnit ještě několik dalších detailů.

Výhody a nevýhody konceptu permanentního portfolia:

1. Relativně vysoká nominální pozice v alternativních třídách investic. Jen málokterý konvenční portfolio-manažer bude udržovat 25%ní alokaci portfolia v drahých kovech, ale na horizontu posledních 10 let by byly bývaly obě komodity velmi úspěšnou sázkou a převálcovaly by z pohledu výkonnosti mnohé jiné třídy aktiv. Výhodou pro investora je v tomto případě nezanedbatelná expozice na alternativní investiční aktiva. Nevýhodou pak fakt, že pohyby na trhu drahých kovů jsou obvykle binární povahy – buďto je chtějí všichni, nebo naopak vůbec nikdo. A případný pokles obvykle trvá relativně dlouho.
 
2. Princip rebalancování. Tento jednoduchý princip je jedním z nejvýznamnějších prvků, který uvedené portfolio odlišuje od svých konkurentů. Tím, že každý rok dochází k vyrovnání vah jednotlivých tříd aktiv na 25%, jsou de facto automaticky realizovány zisky a dočasně málo výkonné třídy aktiv jsou posilovány v očekávání budoucího růstu. Tento mechanismus zajišťuje, že investoři nepřijdou o zisky během býčích trhů (díky investici do akcií resp. zlata) a současně jsou jejich prostředky chráněny v okamžiku, kdy uvedené segmenty výrazně ztrácí a investoři se uchylují k bezpečnějším investičním instrumentům (dluhopisy, příp. hotovost). Nelze než souhlasit, že princip rebalancování je jednoznačnou výhodou.

3. Jednoduchost. Permanentní portfolio bylo vytvořeno jako jednoduchý koncept, který by měl dokázat vyrovnat rizika nominálně velmi heterogenních tříd aktiv. Mezi potenciálně problematickou charakteristiku však musíme zařadit fakt, že případná podvýkonnost vůči čistě akciovým resp. dluhopisovým portfoliím může trvat poměrně dlouho a někteří investoři mohou s tímto portfoliem v mezidobí „ztratit trpělivost“.

4. Inflace. Permanentní portfolio nabízí relativně dobrou ochranu proti inflaci, ne však ochranu zcela neprůstřelnou. Růst inflačních očekávání či obavy z možného defaultu Spojených států amerických by pravděpodobně velmi výrazně poškodily segment státních dluhopisů Treasuries a je diskutabilní, zda by pokles hodnoty dluhopisů dokázaly růsty ceny zlata či akcií (které by se v takovém okamžiku jistě potýkaly s nemálo problémy jiného rázu) kompenzovat.

Jednou z nejčastějších otázek, které investoři ve vztahu k tomuto tématu vznášeli je, jak lze uvedené portfolio replikovat. Jednou z nejjednodušších cest je nákup čtyřech ETF, které jsou navázané na jednotlivé třídy aktiv, tvořících permanentní portfolio – akcie, dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti, zlato a hotovost resp. dluhové instrumenty se splatností do jednoho roku. Nabídka na trhu je široká a každý investor si jistě najde ten, který jeho požadavkům bude vyhovovat co nejlépe.

Druhá varianta je nákup ETF, který princip permanentního portfolia replikuje již ze své podstaty. Jednou z možností na trhu, kterou byste ve svých úvahách mohli jako inspiraci použít, je nabídka společnosti Global X – ta vytvořila indexovou akcii ETF, která se principům „permanentního portfolia“ velmi přibližuje, obsahuje však jemnější dělení jednotlivých tříd aktiv: krátkodobé US Treasuries (23,95%), dlouhodobé US Treasuries (23,61%), fyzické zlato (20,16%), US blue-chip akcie (16,05%), fyzické stříbro (4,85%), nemovitosti (4,50%), US small-cap akcie (3,54%), globální akcie (myšleno z pohledu US investora, 3,34%). Historie tohoto ETF je však relativně krátká (od 7. 2. 2012) a problematickou (resp. varující) se může ukázat likvidita, protože průměrný denní objem dosahuje pouhých 5,000ks. Na burze v New Yorku jej můžete nalézt pod tickerem PERM a jeho plný název je Global X Permanent ETF.



Čtěte více:

Existuje portfolio, na které nemusíte (téměř) sáhnout?
14.05.2014 18:15
Zdá se vám otázka uvedená v nadpisu příliš návodná a sugestivní? Mně t...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data