Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Supervolební víkend – noví europoslanci a ukrajinský prezident

Supervolební víkend – noví europoslanci a ukrajinský prezident

22.05.2014 12:36
Autor: Michal Putna, Patria Online

Již dnes začaly volby do Evropského parlamentu (EP) ve Velké Británii a Nizozemsku, u nás se volební místnosti otevřou v pátek odpoledne a většina evropských zemí bude volit své zástupce do EP tuto neděli. Paralelně s výběrem europoslanců budou v neděli probíhat prezidentské volby na Ukrajině. O víkendu se navíc konají volby v Kolumbii, a proto je nadcházející víkend opravdu supervolebním.

Volby do EP

Očekávaná účast, v celé EU, ve volbách do Evrospkého parmanetu bude pravděpodobně nižší než 43 %, což byla míra účasti při posledních volbách do EP v roce 2009. Pokles voličské participace a celkový menší zájem o evropská témata patrně povede k posílení nacionalistických a euroskeptických politických formací, což naznačují i průzkumy veřejného mínění.

Když se podíváme na Českou republiku a šance jednotlivých stran a kandidátů, tak největším favoritem zůstává Hnutí ANO, následováno ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL, ODS a Úsvit (Sanep, květen 2014). Podobné pořadí politických stran dle voličských preferencí nabízí také společnost CVVM na následujícím grafu. 
 
volby 1
 
Volební účast v ČR je predikována na 31 % a tato nízká hodnota je způsobena nezájmem velké části Čechů o evropská-nadnárodní témata. Drtivá většina Čechů například nezná jméno českého eurokomisaře a nemá ani informace o činnosti europoslanců, ukázalo mimo jiné květnové šetření společnosti Sanep. Z důvodu nízkého zájmu občanů o evropskou problematiku bývají volby do EP označovány jako tzv. druhořadé volby. Občané České republiky si ve volbách do EP vybírají 21 europoslanců z celkem 850 kandidátů s možností udělení maximálně dvou preferenčních hlasů. Česká republika je z pohledu voleb do EP vnímána jako jeden volební obvod.

Pokud bychom se podívali na kurzy sázkových kanceláří, tak kurz na vítězství ve volbách do EP je pro hnutí ANO na úrovni 1,07, pro ČSSD je kurz 5,5 a například pro ODS je kurz na vítězství vypsán 1:300 (Sazka). Již v minulosti se ukázalo, že sázkové kanceláře a kurzy na jednotlivé politické strany jsou velmi dobrým (a přesným) vodítkem pro předpovídání výsledků voleb (viz nedávné prezidentské volby na Slovensku).


Prezidentské volby na Ukrajině

V neděli se konají také prezidentské volby na Ukrajině, kde voliči vyberou nástupce proruského Viktora Janukoviče. Vzhledem ke skutečnosti, že některé regiony východní Ukrajiny jsou stále ovládány zastánci připojení země k Rusku je otázkou, zdali se v těchto oblastech vůbec prezidentské volby uskuteční a jaká bude jejich legitimita (a účast).

Největším favoritem ukrajinských voleb je dlouhodobě miliardář Petro Porošenko (48), který patří k nejbohatším lidem na Ukrajině, jeho majetek se odhaduje na jednu až dvě miliardy dolarů. Kvůli vlastnictví četných cukrářských podniků se mu říká "čokoládový král". Porošenko má ale obchodní zájmy také v automobilovém a loďařském průmyslu a vlastní celoplošný televizní Kanál 5, který hrál klíčovou úlohu při takzvané oranžové revoluci, která koncem roku 2004 vynesla k moci prozápadního Viktora Juščenka. Během nedávných protestů byl Porošenko jedním z mála ukrajinských oligarchů, který se otevřeně postavil na stranu prozápadní opozice. Je dlouholetým poslancem, v roce 2005, za Juščenka, byl šéfem vlivné prezidentské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO), v roce 2007 byl šéfem bankovní rady centrální banky, od října 2009 do března 2010 ministrem zahraničí a v roce 2012, teda za vládnutí Janukovyče, ministrem hospodářství. V minulosti byl členem strany Naše Ukrajina — Národní sebeobrana bývalého prezidenta Juščenka, do prezidentských voleb jde jako nezávislý. Podporu mu vyjádřil Vitalij Kličko. Graf ukazuje preference nejvážnějších uchazečů na post nového ukrajinského prezidenta. 
 
 
volby 2
Indie

Minulý týden skončily parlamentní volby v Indii, které byly největším všelidovým hlasováním na světě. Z logistických důvodů bylo indické hlasování rozloženo do pěti týdnů, během kterých mělo právo volit 814,5 milionů oprávněných voličů (z celkového počtu 1,2 miliardy obyvatel) v téměř milionu volebních místností. (Počet oprávněných voličů v Indii je větší než počet všech obyvatel Evropy dohromady.)

Vítězství opozičního lídra Narendy Modiho, jehož předvolební rétorika byla zaměřená především na ekonomické oživení hospodářství, vedlo k růstu indických akciových indexů na nová historická maxima. Poslední měsíce tedy opravdu znamenají supervolební žně, které mají výrazné přesahy do ekonomiky a světa akciových trhů. 


Zdroj: Bloomberg, Sanep, CVVM, GfK, ČTK, Sazka

Čtěte více:

Měsíc trvající volby v Indii končí, akcie trhají rekordy
12.05.2014 15:18
Před více než měsícem, přesně v pondělí 7. dubna, odstartovaly parlame...
Ekonomická cestovní mapa pro Indii
16.05.2014 11:56
Nastupující indický premiér Nárendra Modi slíbil, že postaví na nohy l...

Váš názor
  •  
    23.05.2014 14:53

    Postradate smysl Evropskeho parlamentu? Kazdy stat ma svuj parlament a to staci? Podepsali byste petici za zruseni Evropskeho parlamentu? Zrusili byste veskere evropske dotace? Podporuji dotace korupcni chovani a jsou nespravedlive (podpora vybranych oboru a skupin lidi)?. Zrusili byste euro? Pokud jste odpovidali NE, jste zrejme eurooptimiste a asi volit i pujdete. Kolik % eurooptimistu k urnam prijde se brzy dozvime.
    cober
  •  
    23.05.2014 11:58

    uz jsem na ceste...chci byt prvni u urny
    OPTIMISTA
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university