Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dnes končí anonymní akcie, bez jejich výměny zaniká právo (nejen) na dividendu

Dnes končí anonymní akcie, bez jejich výměny zaniká právo (nejen) na dividendu

30.06.2014 10:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Dneškem končí půlroční lhůta, během které měly obchodní firmy revidovat své společenské smlouvy a akcionáři uvést své vlastnické vztahy do souladu se zákonem. Měly by tedy mimo jiné skončit anonymní akcie.

Majitelé anonymních akcií, zrušených z důvodu vládního tažení proti korupci, se musí do konce června – tj. dnešního dne, ke svým cenným papírům přihlásit a nechat si je vyměnit za nové, na nichž už bude uvedené jejich jméno. Když to neudělají, zůstane jim v ruce jen kus bezcenného papíru. "Kdo tak neučiní, ztrácí všechna práva spojená s akciemi," říká Vlastimil Pihera z advokátní kanceláře Kocián, Šolc & Balaštík, spoluautor zákona o zrušení anonymních akcií.

Podle informací ČTK revizi svých společenských smluv, kterou po nich vyžaduje nový občanský zákoník a související zákon o korporacích, nestihly do konce června provést desítky procent všech obchodních společností.

Na základě zákona ke zvýšení transparentnosti akciových společností musí firmy své anonymní akcie zaknihovat u Centrálního depozitáře, imobilizovat, tedy fyzicky uschovat u banky nebo transformovat na listinné akcie na jméno.

Všichni držitelé akcií na majitele se musí do konce června nechat zapsat do seznamu akcionářů. Pokud tak neučiní, nebudou moci vykonávat svá akcionářská práva. "Rozhodne-li společnost o rozdělení zisku, akcionáři, který akcie na majitele společnosti k výměně nepředložil, právo na dividendu nevznikne," upozornil advokát ze společnosti PwC Legal Ondřej Plánička.

Pokud obchodní korporace ve stanovené lhůtě své společenské smlouvy zákonu nepřizpůsobí, rejstříkový soud je ke splnění této povinnosti ještě bez jakékoli sankce vyzve a stanoví jim přiměřenou dodatečnou lhůtu. Ačkoli zákon s nedodržením dodatečné lhůty nespojuje žádnou sankci, může příslušnou obchodní korporaci zrušit a nařídit její likvidaci.

Hospodářská komora považuje za vhodné řešení problému změnu zákonné lhůty pro přizpůsobení zakladatelských dokumentů na pět let. Prezident komory Vladimír Dlouhý v pátek dojednal s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) alespoň to, že soudy nebudou v nejbližších měsících trestat firmy, které nestihnou revizi smluv vyžadovanou novým občanským zákoníkem. Válková o situaci informovala předsedy krajských a vyšších soudů. Pokud by přesto nastaly problémy, využije komora svou síť k identifikaci potíží a ministerstvo spravedlnosti přislíbilo pomoc při řešení.

Zdroj: ČTK, IHNED, Kocián, Šolc & Balaštík

 


Váš názor
  •  
    30.06.2014 10:52

    Největší bordel je, že stát si změní pravidla na půl cesty. Což je sice relativně v pořádku, ale nechá všechno zaplatit soukromé firmy, což už tak v pořádku není. Pokud si vymyslel změny, mohl aspoň zrušit poplatek za zápis do obchodního rejstříku, když už s tím mají firmy výdaje za notáře a pod v tisících a desetitiících Kč.
    qwer
    • Lump
      30.06.2014 11:36

      Jedná se o návrat do civilizovaného světa.
      Velkamedvědice
      • Re: Lump
        30.06.2014 11:49

        A jak k těm změnám přijdou třeba bytová družstva? Ti taky musí platit za kdejaký výprdek buzeranta Pospíšila. A taky jim hrozí 100.000,- pokuta a likvidace. To je civilizovaný svět, když si lidé bydlí a nejednou jim stát začne do soukromí zasahovat?
        Jesse
        • Džesie
          30.06.2014 11:55

          Anonymní akcie existují jen na Marshallských ostrovech a ostrově Nauru, víme? o)
          Velkamedvědice
          • Re: Džesie
            30.06.2014 14:13

            To je omyl šířený medii, ze kterého se stala v důsledku stonásobného opakování "mediální pravda". I v samotné důvodové zprávě k zákonu o transparentnosti akciových společností je totiž uvedeno, že to není pravda a listinné akcie na majitele (anonymní akcie) existují například i v Německu nebo Polsku. Tj. zrušením listinných akcií na majitele se "počesku" vylilo s vaničkou i dítě (k tomu, aby se anonymní akciovky neúčastnili veřejných tendrů stačilo upravit zákon o zadávání veřejných zakázek).
            pouceny laik
            • Poučený laik
              30.06.2014 14:21

              V německu na rozdíl od česka u listiných ,, existuje mechanismus, kde pod pokutou lze dohledat akcionáře firmy!! V čr ne....
              Velkamedvědice
              • Re: Poučený laik
                30.06.2014 14:27

                O takovém postupu (možnost dohledat akcionáře v určitých rejstřících) jsem slyšel spíše u listinných akcií v Rakousku nebo Francii. A co takové Holandsko, VB či Polsko? Tj. odkaz na "mediální pravdu" je opravdu lichý, což potvrzuje i sama DZ, která vysvětluje, že citovaná zpráva OECD byla medii citována špatně.
                pouceny laik
                • Laik
                  30.06.2014 14:34

                  Franci je natom naopak od rakouska lépe, přehled http://www.nfpk.cz/anonymni-akcie3
                  Velkamedvědice
                  • Re: Laik
                    30.06.2014 14:48

                    Jinak já nejsem zastáncem úplné anonymizace akcií, avšak legislativní změny jdou ode zdi ke zdi. Listinné akcie na majitele nemají a neměly smysl pouze pro zloděje, ale i pro normální vlastníky akciových společností. Proto si myslím, že legislativní úpravy mohly být řešeny jinak, a to tak, aby zasahovaly přesně ta místa, kvůli kterým byly anonymní akciovky často využívány k zastření nelegálních operací (zejména ve veřejných zakázkách).
                    pouceny laik
                  • Re: Laik
                    30.06.2014 14:40

                    Opět z DZ: "Francie Listinná podoba akcií byla v roce 1982 zcela nahrazena jejich evidencí u „zprostředkovatelů“, kteří musí splňovat základní parametry pro AML apod. Současně se však do práva v roce 2007 zavedl trust (fiducie), který možnosti derivativní držby akcií podpořil."
                    pouceny laik
              • Re: Poučený laik
                30.06.2014 14:23

                Opět budu citovat ze stejné DZ: "Německo Má podobná pravidla jako Česká republika. Existuje zásadně svobodná volba, zda akcie společnosti budou emitovány jako akcie na majitele, nebo jako akcie na jméno. Povinnost k vydání akcií na jméno existuje pouze v určitých případech, kdy je s takovou akcií spojeno nějaké právo nebo povinnost. Speciální úprava platí v daňově-poradenských a auditorských společnostech, které smějí vydávat pouze vinkulované akcie na jméno."
                pouceny laik
            •  
              30.06.2014 14:18

              jim jde spíše o to, rozkrýt minulé obchody. Retroaktivita v praxi.
              ☺lolek☺
              •  
                30.06.2014 14:24

                Ale tímto postupem stejně pochybné akciovky nerozkryjou.
                pouceny laik
            •  
              30.06.2014 14:17

              K tomu přidám i citaci z DZ k zákonu č. 134/2013 Sb.: "Právní úprava akcií v evropských zemích se značně liší. Listinné akcie na majitele nejsou zakázány např. v Německu, Velké Británii či Polsku. Další státy tyto akcie omezují, byť ne vždy zakazují. Často se cituje Zpráva OECD Tax Co-operation 2010, ale necituje se přesně – není pravda, že by v EU listinné akcie na majitele nebyly, to ostatně ani tato zpráva netvrdí. Nutno si všimnout, že nejvýznamnější evropské jurisdikce a také ty nejúspěšnější (Velká Británie, Nizozemí, Lucembursko či Německo) tyto akcie nezakazují, byť mají navazující ochranu v oblasti veřejných zakázek apod."
              pouceny laik
              •  
                30.06.2014 14:22

                Již jsem odpověděl....
                Velkamedvědice
          • Re: Džesie
            30.06.2014 12:55

            ..ten Jesse je opravdovej blázen,,:-)
            db
          • Re: Džesie
            30.06.2014 12:04

            A co anonymní vlastníci btcoinů a zlatých šperků? To je v pořádku?
            ☺lolek☺
            •  
              30.06.2014 13:06

              Vlastnictví bitcoinů a zlatých šperků Vás nijak nespojuje s možnou účastí na veřejných zakázkách.
              Kapi
              •  
                30.06.2014 13:36

                vlastnictví annymních akcií vás také s ničím nespojuje. Nicméně, to nestačí pouze uzákonit, že veřejné zakázky se nesmi účastnit firma s anoymnimi akciemi? Já to považuji za špatný zákon, lidé mají právo na soukromí a anonymitu.
                ☺lolek☺
                •  
                  30.06.2014 14:10

                  Souhlas, že lidé mají právo na soukromí. Na druhou stranu vědět s kým obchodujete - myšleno i na té nejnižší úrovni - by mělo být základní právo každého - ať obchodníka, občana, tak i státu.
                  Kapi
                  •  
                    30.06.2014 14:15

                    jednoduchá volba: neobchoduj či obchoduj s někým, kdo má anonymní akcie. Státu do toho nic není, už tak strká rypák úplně do všeho.
                    ☺lolek☺
    •  
      30.06.2014 11:20

      Tvůj názor je teda pěkně blbej. Změna legislativy je normálně součástí obchodního rizika, s tím musí podnikatelé počítat, a v žádným případě to není věc daňových poplatníků.
      Nyk Lísn
      • Nyk
        30.06.2014 11:29

        Kapku uhlí jsem vzal, ale KOL, NWR je na mě husté..o)
        Velkamedvědice
        • Re: Nyk
          30.06.2014 12:36

          Hehe, dobře, tak držím palce. :) Já KOL taky nemám. Tam dominují firmy, do kterých moc nevidím a ten potenciál růstu není až tak velký podle mě. A co máš? ANR, ACI nebo BTU?
          Nyk Lísn
          •  
            30.06.2014 12:42

            vzal KOL. Hraješ někdy b2-b4? Teď je to mé oblíbené.
            ☺lolek☺
            •  
              30.06.2014 12:49

              Nikdy jsem to nehrál, ale jako překvápko to může fungovat dobře. :) Já teď za černýho zkoušel hrát 1. e4...f5, to je taky překvápko, ale nějak jsem se v tom zatím nenaučil pohybovat. Královskej gambit je podle mě nej. :)
              Nyk Lísn
              •  
                30.06.2014 13:00

                hraju tady http://www.chesshotel.com/play-chess.php máš něco jiného?
                ☺lolek☺
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m