Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Tesla Motors – fundament a povídkové investování

Tesla Motors – fundament a povídkové investování

15.07.2014 18:05

Jen na okraj mé úvahy o tom „V čem budeme jezdit v roce 2040“ jsem podotknul, že akcie Tesly by z projekcí Exxonu asi radost neměly. Konkrétně jsem měl na mysli očekávaný vývoj počtu elektromobilů, který shrnuje následující graf. Podle něj se z elektromobilů ani v roce 2040 žádná dominantní síla nestane, našlápnuto budou mít jen hybridy. A pokud po roce 2040 nedojde k nějakému prudkému zlomu, pouhá extrapolace žlutě vyznačeného podílu elektromobilů nedává naději, že by se jejich počet měl prudce zvýšit po roce 2040.

graf1

Žluté pole v roce 2040 odpovídá 70 milionům elektroaut. Jak tato projekce konkrétně zapadá do výhledu a ceny akcií Tesly? Následující graf ukazuje projekce vývoje prodejů společnosti. V roce 2027 bychom se podle nich měli pohybovat někde kolem 1 milionu prodaných aut. Určit z grafu od Exxonu konkrétní číslo pro rok 2027, respektive roky 2025 – 2030, je trochu oříšek. Dejme ale tomu, že v roce 2025 jde o cca 10 milionů elektromobilů.

2

Možná jsem se tedy unáhlil. Trh s elektromobily by sice nečekal žádný razantní boom, ale podle zmíněných dvou čísel by Tesla měla v tomto segmentu kolem roku 2025 cca 10 % podíl. Jak vypadá situace dnes? Mnohem lépe. Na americkém trhu, který může (a nemusí) být vedoucím indikátorem vývoje jinde, má nyní Tesla asi 42 % podíl (tedy v segmentu elektro). Před ní je jen Nissan, daleko za nimi zbytek snaživců.

Jak se bude vyvíjet globální tržní podíl Tesly je těžko říci (o celkových prodejích v subodvětví nemluvě). Někdo bude tvrdit, že silná pozice na počátku dává dobrý základ pro to, aby firma dominovala i nadále. Jiný bude dávat příklady firem, které byly dobré na začátku, po pár desetiletích ale v odvětví dominovali už úplně jiní hráči. Tesla tak přes všechny snahy o konkretizaci je a ještě dlouho bude typickou kecací investicí. U ní si vyjma vyloženě absurdních scénářů ospravedlní kdokoliv cokoliv. Pokud pak má čtenář přece jen zájem o trochu více číselné perspektivy, aktualizoval jsem pro něho svou dřívější „fundamentální“ úvahu:

V současné době firma generuje negativní provozní cash flow, o cash flow po investicích nemluvě. Dejme tomu, že do roku 2025 se vše stabilizuje v tom smyslu, že po tomto roce budeme mít firma udržitelné zadlužení a provozní zisk EBIT bude odpovídat volnému CF pro akcionáře (což je samo o sobě až nemístný optimismus). Jak by pak mohly vypadat výsledky Tesly?

První z následujících tabulek ukazuje, jak si dnes vede průřez dnešními automobilkami – výsledky jsou na jeden prodaný vůz. Mimo jiné vidíme, že rozdíl mezi provozním ziskem EBIT a provozním CF po investicích je obrovský a tyto hodnoty se vzdáleně blíží jen u Fordu. Ale jak jsem uvedl, buďme oněmi velkými optimisty. Průměr „EBIT na auto“ oné automobilové trojky pak můžeme vztáhnout k předpokládaným jednotkovým prodejům Tesly a máme její EBIT v roce 2020 a hlavně 2025. Měl by dosáhnout cca 1,4 miliardy USD.

Předposlední tabulka ukazuje, jaká by pak byla hodnota akcie Tesly v roce 2025 v závislosti na požadované návratnosti (sloupce) a očekávaném dalším dlouhodobém růstu. V tom nejlepším scénáři by to bylo téměř 600 USD na akcii (10 % požadovaná návratnost a 8 % očekávaný růst – s tím, jak se tato dvě čísla přibližují, ale roste odhad hodnoty exponenciálně). Poslední tabulka pak převádí onu hodnotu v roce 2025 na hodnotu současnou. V onom nejoptimističtějším z optimistických scénářů jsme na hodnotě 209 USD na akcii. Pokud někdo denně nesleduje cenu akcie této elektromobilky, pohybuje se dnes kolem 226 USD.

3

Uvedené nástřely ale skutečně nepřeceňujme. Pokud nemá čtenář ještě dost vizí a spekulací, naservíruji mu nakonec nedávné úvahy od Morgan Stanley. Ty v kostce hovoří o tom, že elekroauta jsou pro Teslu vlastně jen vstupenkou na řadu jiných trhů (tj. výše uvedené je jen detailem). Spojovacím prvkem by měly být baterie a z Tesly by se mohlo stát něco, co bych nazval elektrárenská společnost nového věku. Morgan Stanley před časem dal k dobrému i pár čísel: 11 % WACC (rozsah mezi 9 % a 13 %), střední scénář: cílová cena $320 (40 miliard kapitalizace), býčí scénář je $500. Rozsah odhadů hovoří za vše a já vám tak u této akcie přeji zábavu s povídkovým investováním.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Zachrání planetu 2,6 %?
04.07.2014 16:44
Máme zanechat svou zem, či dokonce celou planetu svým potomkům tak, ja...
Dividendový manuál – kde hledat nejvyšší výnosy
10.07.2014 18:05
V předchozím dividendovém manuálu jsme se spolu podívali na to, jak se...
Energetický vrchol do roku 2040 nečekejme
14.07.2014 18:02
Ohledně demografického vývoje někdy trpíme určitou schizofrenií. Na je...

Váš názor
  •  
    15.07.2014 22:22

    No jo , ale co když je Exxon úplně mimo a elektromobily budou mít v roce 2040 třeba 40% trhu?
    Nero
  • Z uvedeného
    15.07.2014 22:10

    úhlu pohledu a pokud přijmu tyto argumenty, předpoklady a z toho učiněné závěry se s tím nedá nesouhlasit. Na druhou stranu jsem třeba tuto akcii kupoval 15.7.2010 za necelých 16,- USD, prodával za 27,- USD. Později jsem ještě několikrát zopakoval a i teď zase pár kousků mám a na nich cca 17% a o to jde také. Akcie nemusí stále růst, hlavně když mají pohyb nahoru a dolů. Samozřejmě, ten nahoru je vždycky lepší, ale nebylo by to pak příliš jednoduché? A kdyby to tak jednoduché bylo, nedělal by to každý? A kdyby to dělal každý, stálo by to pořád za to (ten pohyb). No a protože, zisk u mě musí znamenat ztrátu jinde, bylo by to vůbec možné, aby všichni měli zisk? Burza přeci žádné peníze nevytváří, jen je přesouvá. :-)
    pulec
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data