Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Miloš Zeman: Nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda

Miloš Zeman: Nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda

05.09.2014 13:27
Autor: Redakce, Patria.cz

Konflikt na Ukrajině je podle prezidenta Miloše Zemana občanskou válkou, nikoliv ruskou invazí. Věří prý ruskému ministru zahraničí Sergeji Lavrovovi, že na Ukrajině ruští vojáci nejsou. Prezident, jehož postoj je v rozporu s názorem většiny západních představitelů, to ve středu řekl Frekvenci 1 a Studiu ZET.

"Máte-li na mysli občanskou válku na Ukrajině, tak je především ji potřeba pravdivě pojmenovat a říci poctivě, že to opravdu je občanská válka. Samozřejmě, že se z ní může stát i ruská invaze, ale v této fázi je to občanská válka mezi dvěma skupinami ukrajinských obyvatel," uvedl Zeman v pořadu Pressklub, který se bude vysílat v neděli.

Jeho slova jsou v rozporu s vyjádřením vedení NATO, premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nebo ministra obrany Martina Stropnického (ANO), podle jehož informací na východě Ukrajiny bojuje kolem 5000 ruských vojáků.

Postoj Zemana, který se podobně vyjádřil i na summitu NATO ve Walesu, ve čtvrtek nepřímo kritizoval například švédský ministr zahraničí Carl Bildt. "Nevím, jestli existuje česká zpravodajská služba, máte ji? Mohl by se zeptat jich," navrhl Bildt před novináři na adresu českého prezidenta. Zeman totiž také prohlásil, že bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny.

Dnes na Zemanovy výroky kriticky reagoval i místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek. "Naprosto nechápu, co pan prezident Zeman na summitu NATO jako představitel členské země vůbec dělá, když věří víc ministru Lavrovovi nežli informacím aliance," napsal ČTK. Za výroky prezidenta se stydí.

V rozhovoru s Frekvencí 1 a Studiem ZET český prezident poznamenal, že při okupaci Československa v roce 1968 zemi v prvním sledu obsadilo 150.000 ruských vojáků. To je podle něj invazní armáda. "Zatím nebylo prokázáno, že na Ukrajině je ruská invazní armáda a já beru vážně prohlášení ministra zahraničí Lavrova, že tam žádní ruští vojáci nejsou," uvedl také. Přítomnost ruských vojáků Lavrov dlouho popíral i na Krymu, který nakonec Moskva obsadila.

O přítomnosti ruských vojáků (dle vyjádření Kremlu dobrovolníků) na Ukrajině naopak nepochybuje americký prezident Obama, který ve středu na tiskové konferenci v Estonsku prohlásil, že na Ukrajině nelze dosáhnout míru, dokud tam Rusko posílá své vojáky, které vydává za separatisty.

Zeman také opakoval své stanovisko ke zpřísnění sankcí vůči Rusku. Nutné jsou podle něj v případě, že skutečně došlo k ruské invazi, jinak nikoliv. Obecně přitom hlava státu sankce jako cestu k řešení konfliktů odmítá. V souvislosti s Ukrajinou v minulosti naopak Zeman prosazoval například co nejčastější výměnu podnikatelů, turistů, studentů a změnu systému zevnitř demokratickými a právními prostředky.

V rozhovoru prezident také vyjádřil lítost nad tím, že si Ukrajina sama ničí svůj průmyslový potenciál a vytváří hluboké příkopy mezi ruskojazyčným a ukrajinskojazyčným obyvatelstvem. Má také obavu, že se šrámy po konfliktu budou zahlazovat desítky let.

Zároveň vyjádřil přesvědčení, že nástup Islámského státu v Sýrii a Iráku je přinejmenším stejně velké nebezpečí jako ruské imperiální ambice. O hrozbě islámské rozpínavosti se prý snaží přesvědčit i ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Zdroj: ČTK





Čtěte více:

Ruské matky – nejsilnější Putinova opozice
03.09.2014 14:15
Evropa se aktuálně dohaduje na nové podobě sankcí proti Rusku. Americk...

Váš názor
  • no tohle
    15.09.2014 10:06

    Ruský rubl dnes klesl na nové rekordní minimum k americkému dolaru. Ruskou měnu srážejí obavy spojené s možnou odpovědí Ruska na nové západní sankce. Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar, když jej v těch dnech podkopaly nejnovější západní sankce proti Rusku. Dnes se kurz měny propadl až na 38 rublů za dolar. Slábnoucí ruská měna omezuje nákupní apetit ruských domácností, což bylo obzvláště patrné letos v létě, kdy kvůli padající měně zkrachovalo několik ruských cestovních kanceláří. Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu. Sankce také silně zasáhnou ruské projekty na težbu ropy v arktických oblastech
    Pepa
  • to sou zase kecy - propagady se nebojme
    15.09.2014 10:04

    Ruský rubl dnes klesl na nové rekordní minimum k americkému dolaru. Ruskou měnu srážejí obavy spojené s možnou odpovědí Ruska na nové západní sankce. Už ve čtvrtek a v pátek rubl překonal březnové minimum 37 rublů za dolar, když jej v těch dnech podkopaly nejnovější západní sankce proti Rusku. Dnes se kurz měny propadl až na 38 rublů za dolar. Slábnoucí ruská měna omezuje nákupní apetit ruských domácností, což bylo obzvláště patrné letos v létě, kdy kvůli padající měně zkrachovalo několik ruských cestovních kanceláří. Nejnovější protiruské sankce Spojených států a Evropské unie ohlášené na konci minulého týdne dál omezily přístup některých velkých ruských ropných společností a státem vlastněných bank k zahraničnímu kapitálu. Sankce také silně zasáhnou ruské projekty na težbu ropy v arktických oblastech
    Pepa z depa
  • A lže a lže a lže. Putinova loutka
    15.09.2014 8:47

    "...Sankce tvrdě zasáhnou ruské plány na těžbu ropy, země se přiblíží recesi 15.9.2014 8:12 Autor: Redakce, Patria Online Naopak, to že sankce fungují vi každý, komu to jen trochu myslí. Proto tak oblbuje a libá Putinovi zádel.
    Karlík
    • Re: A lže a lže a lže. Putinova loutka
      15.09.2014 8:57

      nejchytřeiší mudrc on zase ví všechno nejlíp. Kolik jich měl zase vypito, že se jeho "názor" tak liší od oficelního prohlášení od Reuters. ........" Právě Lukoil jako poslední ruská firma využil možnost velké západní půjčky, šlo o kredit 1,5 miliardy dolarů. Od okamžiku předešlých sankcí vyhlášených v červenci je s půjčkami konec. Podle činitelů americké vlády nové sankce posunou ruskou ekonomiku blíž k recesi, hodnota rublu se sníží o 13 procent a odliv kapitálu letos dosáhne hodnoty 100 miliard dolarů. Pokud se kvůli nedostatku financování ruské firmy obrátí na centrální banku, bude ta muset sáhnout do rezerv. Jejich výše je 460 miliard dolarů a vydrží prý dva roky. Zdroje: čtk, Reuter " a že ty rusáci mají svoje rezervy a obchodují v USD. To musí být ale šok pro zdejší Putinovce-ale oni to zase nějak okecaj. Už se těším jak se zasměju.
      MN
  • Nebylo dokázáno ...kdo nechce ...
    12.09.2014 19:32

    Nášemu prezidentovi se musí dokazovat i to co vidí každý průměrně prospívající školák. A sice že na Ukrajině působí ruský vojáci, s jejich bojovou technikou a jen zase oblbuje vymýšlením jiných názvů. On také nevěří na sankce, ale jen na ty od západu, ty Putinovy jsou v pořádku a nic proti nim nenamýtá a potřebuje důkazy že chlastáni a kouřeni škodí i lidem starších 27 let. Kam přijde dělá nám ostudu. To zase máme prezidenta kterému z Putinovy zádele koukaji jen nohy.
    ..
  •  
    11.09.2014 18:59

    Tak konečně se otevřeně potvrdilo o co jde,nahradit plyn z Ruska, zkapalněným sice dražším plynem amerických firem.Nemůžou se na cenu Ruského plynu dostat,tak se napadne integrita Ruska a Putina,a přesvědčit evropského zakazníka at na to přistoupí a ještě tomu zatleská.Co je proti tomu utrpení obyč lidí na ukrajině,cíl bude dosažen. L.Pitínský
    L.Pitínský
  •  
    11.09.2014 9:34

    Oficiálně protestuju, že na Ukrajině jsou Ruští vojáci. Sousruh Putin znovu dokazuje jak málo si cení dobrých vztahů s Evropskou únií. Jinak by na Ukrajinu neposílal jenom vojáky, ale i vojandy, nebo vojačky případně nějak jinak pojmenované v tomto případě diskriminované ženské pohlaví. Jsem zvědav kdy bude EU oficíálně protewstovat proti této diskriminaci.
    Homo
  • Náš hrající si se slovíčky pan prezident
    11.09.2014 2:49

    Invazní armáda tam není ale o okupační raději mlčí. To by se dalo dokázat našemu Bonmotovi docela snadno. Takový štěstí aby tam byly obě najednou, jako kdysi u nás, hned tak každý nemá. On by to asi stejně nazval jinak - třeba poradenskoochranná armáda.
    Karlík
  • Podle našeho nejlepšího prezidenta
    10.09.2014 23:28

    by se muselo dokázat, že na Ukrajině jsou ruský vojáci. S těma tankama se tam projíždějí jen dobrovolníci na dovolene. Stejně tak tam obsluhují náročnou vojenskou techniku se kterou sestřelili civilní letadlo. Sankce nefungují a nemá cenu je podporovat a lidem přes 27 let už kouření neškodí. To by bylo hodně i od hospodského povaleče po několika pivech s rumem. Není proto divu, že nás venku nikdo nebere vážně a mají nás za národ švejků. Jen takový národ si může zvolit za prezidenta magora.který nahrává Putinovi, zatímco se celý svět odvrátit vážný vojenský konflikt. Jeho sportovní aktivity se omezují na nechání se tahat na nafukovadle po kačáku. Jak se říká - ve zdravém těle zdravý duch tak obojí našemu prezidentovi chybí
    Já už nemůžu
    • Re: Podle našeho nejlepšího prezidenta
      11.09.2014 1:39

      Jáj, nič sa ty nerozčuluj, Já už nemůžu, českí chalani majú podľa najnovšieho lekárskeho prieskumu chvalabohu mŕtve spermie, čiže od čecháčikov bude čoskoro pokoj, veru hej, dobre ja hovorím.
      Šaňo
      • šaňo
        11.09.2014 6:20

        ...mám tě rád. keď som naposledy jebal slovensku dievščicu, to same som jej vravil. A kromě toho po připojení Slovenska k ruské federáciji bude dobre. Budeme jebat slovenky ako "ukrajinky". Bude dobre.
        sean
        • Re: šaňo
          11.09.2014 6:25

          eeeej ochrany netreba dievčica piču i anál otváraj sperma polykaj slovenská kurvo, híééj tie spermije sú mrtvé, vraj. dobre ja hovorím. :-)))
          sean
          • no a keď
            11.09.2014 6:38

            ....se budeš dusiť tim spermatom v papule a bede te palit v očiach...vzpomeň toho svojho chalana, který čo veškerů svojů pozornosť dáva iba ovciam tvojich rodičov....
            sean
  • A kdy taky vychmátnou Zemana
    09.09.2014 17:56

    "......Ministr financí Andrej Babiš (ANO), který je s prezidentem na oficiální návštěvě ve Francii, musel na pařížském letišti přesvědčovat celníky, že je vrcholným českým představitelem. Celníci si jej totiž po přistání vybrali k namátkové kontrole a zprvu mu nechtěli uvěřit....."...... Celnící jsou vybraní a specielně trénovaní lidé, kteří maji čuch na podezřelá individua, která posuzují podle jejich chování a vzezření a pak je podrobují pro jistotu zvláštním a přísnějším kontrolám. Být šoferem pana prezidenta tak také trvám na oddělení mého prostoru od zbytku vozu, aby u mne policejní hlídka nezjistila při dechové zkoušce přebytkový alkohol.
    to jsme zase světový Češí - Češi
  • Tak proč Putin zavádí sankce proti západu
    09.09.2014 17:16

    "....zadne sankce nikdy na nikom nefungovaly ,zadny narod nezanikl,nejvetsi hrozba je isil,ktera se muze rozsirit do cešleho sveta pokud budou nektere staty oslabene jako napr afganistan,irak ,syrie.v afganistanu jsou usaci v koncich,armada za miliardy a afganci za par centu zabijeli vojaky ve velkem,rozmrdali co se dlo a vysledek? si odpovezte sami cetv" ..........ty si svýma názorama škodíš nejvíc sám.
    Strejda
  • Zeman je nejlepší prezident od Klause
    09.09.2014 9:28

    Na ty prezidenty ale moc štěstí nemáme. Kdo je tam volí - i zde platí - jaký krám takový pán.
    Hrdý Bud'žes.
    • Re: Zeman je nejlepší prezident od Klause
      09.09.2014 9:45

      čeští voliči jsou defacto plebejci. Napůl bolševici s morálkou blbých rusů a napůl poslušní němci s potřebou mít vůdce. Mafie StB jim předhazuje jen vhodné kandidáty a strany a plebejci nejsou schopni vnímat, že tento výběr je už hotový výběr těch, které mafii nikterak neuškodí.
      Jesse
  • Drzost co ?
    08.09.2014 7:17

    http://www.zemavek.sk/articles/view/neskutocna-ruska-a-iranska-drzost
    ...
    •  
      08.09.2014 10:04

      Co to je za blabol? A ta gramatika..
      Eco
      •  
        09.09.2014 9:35

        taky nekdy vytahni hlavu z prdele
        velkaamdvedice
        •  
          09.09.2014 9:57

          Moc se nečil, mohla by ti prasknout žilka.
          ..
  • cetv
    07.09.2014 21:06

    ...bejt antiamerikanista, rusofil a k tomu fanda cetv je opravdu smrtící koktejl ...:-D :-D...s tebou si matka příroda opeavdu pohrála.
    sean
  • za nejlepší vtip
    07.09.2014 18:52

    ....vyhlašuji "Putin porazí NATO" :-D
    sean
  • cetv chceš vědet jak z toho ven ?
    07.09.2014 13:56

    V podstatě je to strašně jednoduchý ale tady to nemůže fungovat. To by se musela zakázat novodobá KSČ, vyházet a přestat volit pohrobky těch co tady zmrvili morálku celého národa. Začít myslet a přestat závidět těm kteří se vypracovali a pozavirat a sebrat nakradený majetek těm co rozeštvali celý národ a zakalili vodu a udělali si zákony pro sebe, aby mohli snadno krást a žít bez práce. Jak jsem již řekl - velice jednoduchý jinde, ale u nás nemožný. Rakovina již velice pokročila a není ani vůle se léčit.
    Chtělsto
    • Re: cetv chceš vědet jak z toho ven ?
      07.09.2014 16:19

      Tohle je naprosto přesný. A s tím musím žít cirka 20 let, než jsem si udělal stejný názor.
      Jesse
  • Žeby podobnost čistě náhodná ?
    07.09.2014 12:56

    Až jsem se lekl že Brežněv ještě žije, když jsem uviděl tuhle fotku.
    ..
  • Celý svět je zaujatý a nezná pravdu
    07.09.2014 12:52

    a zavádí sankce proti dobrákům Rusákům. Jak jen může být celý svět tak slepý a nevidět o co jde a bránit Putinovi aby opět ustanovit na Ukrajině spokojené soužití jaké tam panovalo donedávna a všechno rozežtvaly a zorganizovaly USA a EU jen aby mohly okrást ukrajinský lid o jejich nerostná bohatství a právo na sebeurčení. Na štěstí tady máme několik odborníků na světovou politiku a demokracii, jako Jářku, Pete, cetv a několik ostatních, kteří vědí a mají důkazy, jak se věci doopravdy mají a kdo a proč na Ukrajině střílí, boří, dodává zbraně a snaží se všemožně narušit stabilitu. Dokonce i náš moudrý pan prezident se snaží vysvětlit zdejším obdivovatelům západu, ale marně, jak to je. Proč nikdo neposlouchá tohoto váženého a zkušeného muže, na kterého by byli jinde hrdí a všichni slepě věří těm prolhaným Amikům
    Nechápavý
    • Re: Celý svět je zaujatý a nezná pravdu
      07.09.2014 16:27

      Jedinou pravdu máš v tom svém nicku. Jsi opravdu natvrdlý. Žádné důkazy nemáte, papouškujete několik bolševických intelektuálů a aniž byste se seznámili s podstatou mocenských ambicí nadčlověka Putina, ječíte směrem k civilizovanému světu, jehož obyvatelé z vás mají prču a litují vás za to, že děláte nevědomky nadřazené kastě KGB lidský štít. Jim totiž o blaho obyvatel nejde, jim jde pouze o vlastní moc, peníze, majetky. Neznáš poměry mezi chudými rusáky, tak si jejich životy neotírej o tu svou rudou primitivní hubu.
      Jesse
      • Jesse ty voe,
        07.09.2014 21:33

        von to mysli ironicky ;-))))
        franc
        • Re: Jesse ty voe,
          08.09.2014 10:02

          Chudák Jesse už nerozumí srandě. A já myslel, že když uvedu jména jako - Jářku,cetv,Pete,Josef že mu to dojde.
          Multinick
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m