Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Následující dny ovládnou výsledky amerických bank... týdenní výhled

Následující dny ovládnou výsledky amerických bank... týdenní výhled

13.10.2014 13:20
Autor: Branislav Soták, Patria Finance

Poté, co nervozitu trhů dosud živily hlavně horší vyhlídky pro eurozónu a Asii, se do centra pozornosti může začít dostávat také USA. Tento týden jsou v kalendáři měkké americké indikátory, které ukážou, jak se sentiment v reálné ekonomice vyvíjí. Indexy průmyslové aktivity z New Yorku i Filadelfie se mají podle konsensu zhoršit relativně málo. Výraznější propad by byl varováním, že obavy z vývoje v zahraničí začínají působit. Důležitým údajem budou maloobchodní tržby, před kterými jsou očekávání nastavena relativně nízko oproti velmi dobrému srpnu. I tak by se tržby za celý kvartál zlepšily, reálný růst by však byl ani ne poloviční oproti 2Q. Toto číslo tak skýtá riziko zhoršení optimismu o spotřebitelské poptávce.

V eurozóně je na programu revize inflace za září, jejíž nízká předběžná hodnota na euro citelně dolehla. Ačkoli tedy revize bývá obyčejně nezajímavou zprávou, tentokrát je ostražitost namístě. Krom toho vyjde německý index ZEW, který se po vytrvalém propadu má dostat až na nulu. Citlivější může být trh i na další čísla jako průmyslová výroba. Data znovu doplní řada vystoupení centrálních bankéřů, především z Fedu.

Tento týden se ponese převážně ve znamení výsledků velkých amerických bank. Již zítra reportují čísla za 3Q14 JPMorgan (DIP), Wells Fargo a Citigroup. V týdnu je pak ještě doplní Bank of America, Goldman Sachs a Morgan Stanley (DIP). Z dalších sektorů budou zajímavé výsledky IT korporací jako Intel, eBay, nebo Google. Do závěru týdne by mohly promluvit aerolinky v čele s Delta a American Airlines.

Co se týče bank, ty by měly navázat na velice mírný růst tržeb z 2Q14 (+1,4 % yoy). Tempo meziročního růstu bude nejspíš mírně akcelerovat. Důvodů je hned několik, ale tím stěžejním je výkon obchodních operací na finančních trzích. Tento segment podnikání nevykázal meziroční růst jádrových příjmů již od změny rétoriky Fedu v půlce loňského roku. Jenomže s rozcházejícími se monetárními politikami klíčových centrálních bank se na trhy, a především do problémového dluhopisového a FX segmentu, vrátila volatilita a částečně i zobchodovaný objem, po nichž se v sektoru volalo již několik předešlých kvartálů. V souhrnu bychom tak mohli být svědky mírného meziročního nárůstu obchodních příjmů, přestože výhledy z léta tomu nenasvědčovaly. Profitovat by mohly např. Citigroup nebo JPMorgan (velká expozice na FICC a FX segmenty kapitálových trhů) a také Morgan Stanley (nízká laťka daná slabým 3Q13). Investičním divizím navíc pomůže bující M&A a IPO aktivita, u níž si největší kus koláče pravděpodobně ukousla Citigroup.

Tradiční úvěrové aktivity pravděpodobně nebudou výraznější vzpruhou. V ekonomice a) obecně stále převládá nízko-výnosové prostředí, čemuž nepomohla ani plošší výnosová křivka; b) aktuální objem rezerv ve vztahu ke klasifikovaným/celkovým aktivům připomíná dno stávajícího kreditního cyklu, resp. se z dlouhodobého/cyklického hlediska blíží normalizovaným hodnotám, což omezuje prostor pro vylepšování zisku přes rozpouštění dříve vytvořených rezerv. Přestože růst celkového objemu poskytnutých úvěrů ve srovnání s 2Q14 mírně akceleroval na +1,6 % qoq, neměl by výrazněji promluvit do celkového výkonu příslušných divizí. S ochlazením refinanční činnosti je pod tlakem zejména hypoteční segment (což představuje riziko pro výsledky Wells Fargo). Čisté úrokové marže se již ale pravděpodobně blíží bodu růstu, když by měly profitovat z předpokládaného nárůstu referenční sazby Fedu, s nímž počítáme ve 2H15.

Před výsledky zátěžových testů ECB může i tento týden pokračovat zvýšena volatilita na bankovních akciích. Výsledky testování ECB budou zveřejněny příští neděli (26. října). Krátkodobě můžou výsledky zátěžových testů negativně dolehnout na vybrané bankovní domy, z dlouhodobého hlediska by však „úklid“ v rozvahách bank měl odvětví spíše prospět. Domníváme se, že zátěžové testy by měly obecně zlepšit vnímání rizik bankovního sektoru a vést tak k jeho vyššímu ocenění.

Akcie Pegas Nonwovens se budou naposledy obchodovat s nárokem na dividendu ve výši 1,10 EUR na akcii ve středu 15. října, dividendový výnos tak k dnešnímu dni činí cca 4,6 %.

Celý výhled si klienti Patria Plus a Investor Plus mohou stáhnout v sekci Akcie – Výzkum - Analýzy.


Čtěte více:

Jednání ECB, americký index ISM, úpis NWR... týdenní výhled
29.09.2014 14:10
V eurozóně se z nových makročísel bude čekat hlavně na inflaci (němec...
Uvolnění měnové politiky v Polsku, start výsledkové sezóny... týdenní výhled
06.10.2014 12:41
Tento týden není na programu tolik zajímavých makroekonomických událos...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.