Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nejdoporučovanější akcie: Thermo Fisher Scientific

Nejdoporučovanější akcie: Thermo Fisher Scientific

14.10.2014 17:45

O tom, jak vnímat investiční doporučení od analytiků, bychom mohli diskutovat dlouze. Neznám asi nikoho, kdo by je plošně bral jako něco, podle čeho je dobré se vždy řídit. Ale asi by se našla dlouhá řada investorů, kteří vůči těmto doporučením cítí velkou skepsi, či dokonce cynismus. Podle nich jde o úvahy motivované něčím úplně jiným, než objektivní snahou o analýzu společnosti. Podle mne jde ale ve většině případů o křivdu. Problém s analýzami je „pouze“ v tom, že jsou považovány za něco, co nejsou – jakési objektivní hodnocení situace a společnosti. A nutno dodat, že někdy si na něj tak trochu i hrají.

Po této obecnější vložce přejdu k článku „Jaký je výhled pro S&P 500? Které sektory/společnosti mají nejlepší investiční doporučení?“. V něm jsme se mohli mimo jiné dočíst, že podle průzkumu FactSet se v čele pořadí amerických společností s největším podílem doporučení k nákupu usadila společnost Thermo Fisher Scientific. Ta se těší 100 % podpoře. Mě a jistě i vás tak zajímá, jak taková společnost asi vypadá.

České stránky firmy uvádí, že „Thermo Fisher Scientific je největší světový výrobce hmotnostních spektrometrů (MS) s kvadrupolovými analyzátory, iontovou pastí, trojitých kvadrupolů, orbitrapů, sektorových MS i FTMS s ICR celou. Tyto hmotnostní spektrometry jsou používány ve spojení s chromatografickým dělením jako LC/MS nebo GC/MS systémy, ale i samostatně jako vysokorozlišující organické sektorové analyzátory, systémy pro měření izotopických poměrů (IRMS), ICP-HRMS, ICP-MC-HRMS a další. Pro spojení s MS dodáváme HPLC systémy Dionex Ultimate v různých konfiguracích: od isokratických po kvarternární gradientové, vysokotlaké RSLC systémy s pracovním tlakem až 1250 bar, nano HPLC či biokompatibilní systémy. Pro nano HPLC nabízíme i zajímavý systém nanoEASY. Námi dodávané hmotnostní spektrometry však můžeme spojit s HPLC systémy všech předních výrobců této instrumentace“. Takže o potenciálu výrobků firmy si i laik udělá rychlý obrázek ...

Humor stranou, nyní pohled na výkonnost akcie. Na konci roku 2012 na tom byla TFS s návratností po roce 2009 stejně, jako celý trh. Pak přišla raketa, letos ale přešla na plochou dráhu letu:

bch1


Zdroj: FT

Na TFS jsem se nikdy předtím nedíval a čekal jsem, že se ukáže firma s rychlým růstem tržeb. Růst tu je, ale o žádnou raketu nejde. Tržby se za posledních pět let zvýšily z 9,9 na 13 miliard dolarů, provozní zisk z 0,987 na 1,6 miliardy dolarů. Co cash flow?

bch2


Tok provozní hotovosti je poměrně stabilní – za posledních pět let dvakrát 1,6 miliardy dolarů, dvakrát 2 miliardy dolarů. Investice na úrovni CapEx jsou hluboko pod těmito hodnotami, společnost ale občas něco koupí a pak provozní CF celkové investice nepokrývá (2011). Co se týče CF po CapEx, dosáhl jeho průměr za posledních pět let asi 1,5 miliardy dolarů. To jest, firma měla v průměru 1,5 miliardy dolarů na další investice (akvizice), splátku dluhu, výplatu hotovosti akcionářům, či navyšování zásoby hotovosti v rozvaze.

TFS se v posledních dvou letech rozhodla vyplácet dividendu, před rokem 2013 vykupovala akcie. Poslední tři roky také navyšuje dluh, což v roce 2013 mělo za důsledek zvýšení zásoby hotovosti o celých 5 miliard dolarů. Úročený dluh přitom dosáhl 9,5 miliard dolarů, čistý dluh asi 4 miliardy dolarů a jeho poměr k EBITDA asi 1,5. Při stabilitě CF firmy to můžeme považovat za konzervativní úrovně. To vše ale byly jen přípravy na rok 2014 – v pololetí letošního roku se rozvaha výrazně změnila směrem k mnohem vyššímu dluhu (12,5 miliardy dolarů), nižší hotovosti a vyšším dlouhodobým aktivům. Čistý dluh k EBITDA (minulého roku) tak dosahuje 4,6, což už je o něčem jiném.

V roce 2014 se z TFS do určité míry stala jiná firma. Minimálně v tom smyslu, že CF po CapEx bude muset znatelným způsobem proudit směrem ke snižování dluhu. Ale měl by se změnit o toto CF. Pointa je taková, že si tu z hlediska odhadu budoucnosti těžko vystačíme s nějakým standardem z posledních pěti let. Takže jen pro zajímavost: Pokud by relevantním krátkodobým základem pro CF, které bude k dispozici akcionářům, bylo oněch 1,5 miliard dolarů, a nechali jsme je růst dlouhodobě o 4,8 % ročně, hodnota vlastního jmění společnosti odpovídá jeho současné kapitalizaci. Co se týče krátkodobého růstu zisků, neměl by to být problém – analytici očekávají v příštím fiskálním roce meziroční růst EPS z cca 6,9 na 7,9 USD (tedy asi 14 %). A průměrný růst dosáhl v posledních letech 15,5%:

bch33

Čísla vypadají zajímavě. Jak ale bylo uvedeno, letos se výrazně změnila rozvaha společnosti – bylo to kvůli akvizici Life Technologies (TFS bude nyní reportovat čtvrtý byznys segment - Life Sciences Solutions). Celá věc si tak i z tohoto důvodu zaslouží větší analytickou pozornost než to minimální, které jsem prezentoval zde. Jde zejména o to, jak se se změnou aktiv a hlavně pasiv – vyšším zadlužením, změní schopnost firmy generovat hotovost svým provozem a jak velkou část CF (a jak dlouho) bude muset firma věnovat na snižování ne zrovna nízkého dluhu. Jak bylo konstatováno v úvodu, analytici mají jasno – TFS je unisono „buy“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Sukuk, Murabahah? Neznáte? Učte se! Muslimský finanční svět láká stále více západních institucí
14.10.2014 14:35
V červnu se Británie stala vůbec první nemuslimskou zemí, kde došlo k ...
Bankovní hody jsou tu - JPMorgan odhalila výsledky za 3Q
14.10.2014 13:49
JPMorgan odstartovala dnešní bohatou nadílku hospodářských výsledků am...
Nemastná neslaná Wells Fargo v 3Q14 - výsledky v souladu s očekáváním
14.10.2014 14:06
Americká světově nejhodnotnější banka Wells Fargo právě dnes vyhlásila...
Citigroup v 3Q positivně překvapila, akcie v premarketu + 2,5 %
14.10.2014 14:10
Třetí největší americká banka dnes zveřejnila výsledky hospodaření za ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university