Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Americká megabrčka vrací USA na mapu ropných velmocí; znáte ovšem Bakken nebo Permian Basin podrobněji?

Americká megabrčka vrací USA na mapu ropných velmocí; znáte ovšem Bakken nebo Permian Basin podrobněji?

17.10.2014 11:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

V poslední době se silně propadla cena ropy z úrovní okolo 110 USD za barel na úrovně okolo 83 USD za jedno čtvrtletí. Mnoho bylo napsáno a řečeno, ale v jednom se všechny články shodují. Na trhu je příliš mnoho ropy. Kde se vzala? Jedním z faktorů je určitě oslabující poptávka, dalším obnovující se produkce v Libyi. A řada dalších faktorů. Rád bych se pozastavil nad jedním z nich a to jsou americké úspěchy na břidlicových píscích. Sedm následujících oblastí je zodpovědných za 95 % veškerého růstu domácí produkce ropy a zemního plynu.

oil_p

Níže si můžete prohlédnout to, jak jsou jednotlivá ložiska geograficky umístěná na mapě Spojených států. Asi nejvíce ropy se nachází ve středu USA. Západní pobřeží má dvě méně významná ložiska a západní pobřeží kompletně „ostrouhalo“.

oil_mapa

Permian Basin – starý dobrý Texas
Mezi nejvydatnější americké oblasti, kde se černé zlato dobývá pomocí frakování, patří oblast zvaná Permian Basin. Ložisko leží v jedné z nejznámějších oblastí na těžbu ropy vůbec v rámci USA. Je na jižní hranici Texasu s Novým Mexikem. Ložisko je asi 400 km široké a 480 km dlouhé (míněno pod povrchem). Od roku 1993 se vytěžilo z daného ložiska přes 14,9 mld. barelů ropy.

Denní produkce v říjnu tohoto roku byla na úrovni 1 765 000 barelů. Očekává se, že produkce vzroste na 1 807 000 barelů za den v listopadu tohoto roku. Šéf společnosti Athlon Energy Inc. se nechal slyšet, že není nemožné, aby těžba na tomto poli dosáhla tří milionů barelů denně.

Eagle Ford
Ložisko Eagle Ford leží na jihu Texasu a odhaduje se, že obsahuje prokazatelnou rezervu okolo 1,25 miliard barelů ropy. A 8,4 trilionu kubických metrů zemního plynu. Oblast je složena z hornin sedimentů, které jsou typické pro celou oblast jižního Texasu. Jméno oblast získala od staré komunity jménem Eagle Ford, která zde v době objevu byla.

Eagle Ford patří ke starším nalezištím, které znovu získali ztracený lesk po létech útlumu. Produkce ropy přesáhla 1,5 milionu barelů ropy denně. A je tak druhým největším americkým nalezištěm. V listopadu se očekává, že by denní těžba mohla překročit hodnotu 1,6 milionu barelů ropy denně.

Na následující mapě si můžete prohlédnout výsledky průzkumu, zelená barva značí ropu, červená je suchý plyn a žlutá je „wet gas“ (wet gas – cennější typ). Červeně je označený dry gas. Červené tečky jsou těžební zařízení na plyn a zelené tečky jsou těžební místa pro ropu.

eagle_ford_shale

Bakken – tam, kde to vře
Ropné pole na břidlicích Bakken patří k novějším a asi nejaktivnějším ropným polím v USA. Leží na severu Severní Dakoty a částečně zasahuje i do Montany. Ložisko pokračuje směrem na sever na kanadská území. Odhaduje se, že by mohlo být v zemi ještě uvězněno přes pět miliard barelů ropy. To z tohoto místa dělá největší naleziště ropy v USA po boku dosud největšího ložiska na Aljašce.

Bakken se rozkládá zhruba na ploše 520 000 km2 v podzemí a zasahuje tak na území Severní Dakoty, Montany, ale i Alberty, Saskatchewanu a Manitoby. Překvapivě větší část naleziště je na kanadské straně hranice. Oblast je pojmenována po farmáři Henry Bakkenovi, který vlastnil oblasti, kde byl učiněn první objev na nalezišti.

Niobrara – druhý Bakken budoucnosti podle mnohých

Niobrara je oblast typická břidlicí v kombinaci s křídou na pomezí několik amerických států – Colorado, Wyoming, Nebraska a Kansas. V konkurenci ostatních nalezišť hraje roli mladého atleta, který se teprve dostane do popředí zájmu, nyní je ještě v raných fázích těžby. Někteří o něm hovoří jako o budoucím nástupci pole Bakken. A všechny dosavadní výsledky byly dost dobré. Horší podmínky zde panují v tom, že se ropa i plyn nachází ve vyšších hloubkách od 900 m do 4 200 m. Přesto některé společnosti oblasti věří natolik že nakupují nebo si pronajímají velké plochy v oblasti. Například EOG Resources už nashromáždila skoro 2 km2 území nad ložisky. V této oblasti se aktuálně těží přes 360 000 barelů ropy denně.

Následující graf zachycuje vývoj produkce ropy na čtyřech lokalitách. Červená, žlutá a zelená používají pravou osu a pouze modrá křivka levou osu. Červená křivka znázorňuje těžbu v oblasti Bakken, zelená je Eagle Ford, žlutá znázorňuje Permian a modrá představuje Niobrara.

oil_drill_prod

Produkce zemního plynu stojí tak trochu stranou, přesto není zanedbatelná. Na následující tabulce a grafu si můžete ověřit, že produkce roste. Celková produkce jen na těchto sedmi nalezištích má do listopadu vzrůst o dalších 613 tisíc kubických stop na celkových 43 278 tisíc kubických stop. Co se týče spotřeby minulý rok, tak jsme viděli dosud maximum ve spotřebě plynu v USA. Bylo to také částečně způsobeno extrémními podmínkami, které panovali během té zimy (graf pod tabulkou znázorňuje spotřebu plynu koncových zákazníků, každý zub nahoru představuje zimní období).

gas_prod 

gas_cons_US


Zdroj: EIA, oilshalegas.com, Bloomberg, WSJ, Reuters

 


Čtěte více:

Frakování – kladivo na energetickou závislost?
22.07.2014 10:57
Frakování neboli též hydraulické štěpení je proces, kdy se do sediment...
OPEC testuje, co těžaři ropy v USA vydrží; kam až pustí cenu ropy?
15.10.2014 11:00
Desátého tohoto měsíce vydala IEA svůj měsíční report o energiích v US...
Řecká tragédie: burza krvácí o 9 %, Evropa a USA také ztrácí
15.10.2014 16:22
Nálada investorů na světových trzích je na bodu mrazu. Všechna relevan...
Děs na akciovém trhu: 3 signální kóty, které nás chrání před davovou psychózou
16.10.2014 10:52
Včerejší obchodování na americké burze vypadalo jako projížďka na hors...

Váš názor
  •  
    20.10.2014 9:46

    Podle dostupných dat jsou náklady na těžbu v Bakkenu vysoké a vytěžitelnost břidlic je nízká. Eagle Ford zase takové zásoby nemá, je pravděpodobné, že amíkům brzo dojde dech.
    tk69
    • a bude se dát v té zeni i pak žít?
      22.10.2014 9:57

      A co budou pít, či po nich jen potopa ? " Hydraulické štěpení má jak svoje proponenty – kteří argumentují tím, že metoda umožní „slít“ větší množství ropy a zemního plynu z míst, ze kterých by se jinak těžba nevyplatila –, tak odpůrce, kteří upozorňují na ekologické škody a hazardy způsobené chemikáliemi, které se spolu s vodou do vrstev skály čerpají. Používají se například ethylenglykol, metanol či chlorovodík v koncentracích 0,5 až 4 %. Po fragmentaci je zhruba polovina vyčerpána zpět na povrch."
      njn
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data