Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA: Sektor investičních bank přehledně + investiční doporučení

USA: Sektor investičních bank přehledně + investiční doporučení

22.10.2014 13:00
Autor: Michal Putna, Patria Online

Velké americké investiční banky již reportovaly svoje hospodářské výsledky za třetí kvartál letošního roku a je proto čas na shrnutí oznámených čísel. Sektor (amerických) investičních bank si v 3Q14 vedl velmi slušně, všechny banky zveřejnily zisk na akcii vyšší, než byl tržní konsensus (po očištění o mimořádné právní náklady) a většina bankovních domů (kromě Bank of America) překonala očekávání trhu také na úrovni tržeb a čistého zisku.

Vyšší tržby bankám přinášely především obchodní divize, akcelerace byla patrná především u FICC segmentu a investičního bankovnictví. Též zvýšená volatilita na forexovém trhu spojená s vyššími objemy obchodů pomáhala bankám tržby navyšovat.

Je dobré také zmínit vysoké objemy zpětných odkupů, které investiční banky v 3Q realizovaly, především Goldman Sachs a Morgan Stanley. Nákupem vlastních cenných papírů se totiž snižuje volně dostupný počet akcií, mezi které se následně dělí zisk společnosti, což vede k (uměle) vyššímu zisku na akcii (EPS).

V souvislosti s chystanou změnou kurzu americké měnové politiky, koncem QE a postupným zvyšováním sazeb, budou americké investiční banky (primárně) exponovány v prostředí rostoucích sazeb, což jim může dávat jistou konkurenční výhodu oproti evropským rivalům na úrovni čisté úrokové marže. Základní údaje o hospodaření za 3Q14 shrnuje následující tabulka.

bakny

Goldman Sachs


Největší světová investiční banka Goldman Sachs (GS) má za sebou velmi úspěšné třetí čtvrtletí. Banka zvýšila tržby, zisk a díky tomu vyplatí svým investorům i vyšší kvartální dividendu (+ 5 centů). Goldman Sachs vykázala v 3Q14 čisté tržby ve výši 8,38 mld. USD, což představuje meziroční nárůst o téměř 25 %. GS hospodařila s čistým ziskem 2,14 mld. dolarů, tedy y/y + 10 %, zisk na akcii (ukazatel EPS) ve výši 4,57 USD překonal očekávání trhu nastavená na 3,21 dolaru. Banka q/q navýšila objem prostředků, které spravuje o 20 mld. USD na celkových 1,15 bilionu dolarů, což je nový firemní rekord. Velmi úspěšná byla banka především v dluhovém upisování, což ji přineslo 13 miliard. V 3Q14 GS realizovala zpětný odkup 1,7 milionu akcií za průměrnou cenu 176 USD v hodnotě 1,25 mld. USD. Dle schváleného plánu odkupu zbývá Goldman Sachs odkoupit ještě 32 milionu vlastních cenných papírů. To by mohlo způsobit růst ceny akcií, protože by banka (uměle) snížila počet cenných papírů, které jsou na burze volně dostupné, a tudíž by se zisk dělil mezi menší počet cenných papírů (což by mělo, ceteris paribus, zlepšovat ukazatel EPS). Ukazatel kapitálové přiměřenosti (Core Tier 1 ratio) má pro Goldman Sachs hodnotu 11,8 %.

JP Morgan Chase

JP Morgan hospodařila v 3Q14 se ziskem 5,6 mld. USD, neboli 1,36 USD na akcii, zatímco trh počítal s hodnotou 1,38 USD. Tržby stouply meziročně o 5 % na 25,2 mld. USD a předčily tak tržní očekávání. Výsledky JP Morgan zatížily právní náklady ve výši 1 mld. USD. Kapitálová přiměřenost dle požadavků Basel III dosahuje 10,2 %. Objem poskytnutých úvěrů mírně poklesl (-0,5 % q/q), čistá úroková marže stagnovala na úrovni 2,2 %. Cenné papíry JP Morgan se obchodují lehce nad svojí účetní hodnotou, ukazatel P/B má hodnotu 1,07. Titul od začátku roku odepsal 3,16 % a to zejména kvůli výprodejům z minulého týdne, které akciím JP Morgan umazaly zisk ve výši 4,2 %. Analytici Patria Direct vnímají výsledky neutrálně, proti lepšímu výkonu investiční divize stojí nečekaný nárůst nákladů a opatrná vyjádření vedení ohledně budoucnosti FICC segmentu. Akcie zůstávají v seznamu Dlouhodobých investičních příležitostí Patria Direct.

Morgan Stanley

Morgan Stanley vykázala v 3Q14 upravený zisk na akcii ve výši 77c, bez započtení daňových benefitů realizovaných v uplynulém čtvrtletí EPS dosáhl 65c (konsensus počítal s 54c.) Na úrovni tržeb banka hlásí meziroční růst o 11 % na 8,9 mld. USD. Projevilo se především zlepšení v oblasti institucionálních cenných papírů, kde v rámci služeb jako je úpis kapitálu, poradentství při akvizicích a fúzích došlo s vlnou IPO k růstu poptávky, u tradingu a FICC pak bance k vyšším tržbám pomohla zvýšená volatilita na trzích. Celková hodnota aktiv ve správě na konci 3Q činila 2 bil. USD. S větším objemem pak narostl také počet zaměstnanců, což se projevilo v růstu mzdových nákladů. Morgan Stanley, obdobně jako její konkurenti, vylepšila svou kapitálovou pozici, když kapitálová přiměřenost v rámci CET 1 stoupla z červnových 13,9 % na 14,3 % v 3Q14. Kvartální dividenda dosáhla 0,1 USD a banka v rámci odkupu stáhla z oběhu akcie v hodnotě 195 mil. USD. Od začátku letošního roku titul připsal téměř 6 % a obchoduje se na 1,03 násobku své účetní hodnoty, což je pod průměrem finančního sektoru, který činí 1,34.

Bank of America

Čisté tržby BoA dosáhly v 3Q14 úrovně 21,2 mld. USD (- 1,5 % y/y), čistý zisk pak činil 168 mil. dolarů. Výsledky za 3Q14 byly zatíženy vyrovnáním ve věci pochybného poskytování hypoték a prodeje hypotečních cenných papírů v souhrnném objemu 16,7 mld. USD (z toho 9,65 mld. USD v hotovosti, zbytek na úvěrových úlevách). Trh byl však s touto sumou dopředu obeznámen. Investiční divize zvýšila zisk o 24 %, když profitovala podobně jako konkurence z volatilního září na dluhopisových a měnových trzích. Příjmy z obchodování v FICC segmentu narostly meziročně o 11 % na 2,25 mld. USD, v akciovém segmentu o 6 % na 1 mld. USD. Retailová divize zvýšila zisk o 4 % primárně díky nižším rizikovým nákladům. BoA zlepšila svoji kapitálovou pozici, když ukazatel Core Tier 1 ratio q/q vzrostl o 0,4 p.b. na 12,9 % rizikově vážených aktiv. Od začátku roku akcie Bank of America přidaly 4,11 % a obchodují se na 0,81 násobku své účetní hodnoty.

Citigroup

Citigroup v 3Q14 zvýšila zisk meziročně o 7 % na 3,4 mld. USD, neboli 1,15 USD na akcii ve srovnání s trhem očekávanými 1,12 USD. Podobně jako JPM profitovala i Citi z nečekaného růstu příjmů z obchodování v FICC segmentu kapitálových trhů, vůči němuž je banka značně exponovaná. Příjmy z obchodování na dluhopisových trzích vzrostly meziročně o 5 % na 3 mld. USD, segment akciových trhů si připsal dokonce 14 % na 763 mil. USD. Celkový nárůst příjmů z obchodování tak dosáhl 6,7 %. Banka zároveň oznámila, že zruší retailové aktivity na 11 zahraničních trzích včetně ČR. Od počátku roku titul poklesl o 3 % a obchoduje se na 0,77 násobku své účetní hodnoty.




Čtěte více:

Investiční tip Patria Direct - akcie Deutsche Bank
06.08.2014 18:00
Německá ekonomika má za sebou období růstu, který byl na poměry v euro...
Dlouhodobé investiční příležitosti - aktualizace portfolia
12.09.2014 11:00
Tým analytiků Patria Direct přistoupil po proběhnuvších firemních výs...
Zítřejší referendum - Možné dopady vyhlášení nezávislosti Skotska na trhy
17.09.2014 12:30
Do centra pozornosti finančních trhů se vedle jednání Fedu, či dalšího...
Akcie ČR - přehled doporučení
17.10.2014 17:51
ECB testy a domácí bankyAkcie bank napříč Evropou v posledních týdnech...
Dlouhodobé investiční příležitosti: Banky budou i po testech ECB lákadlem
20.10.2014 12:30
Tým analytiků Patria Direct přistoupil před blížícími se zátěžovým...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m