Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Naše bohatství ochrání jen imigrace

Naše bohatství ochrání jen imigrace

20.01.2015 17:45
Autor: Redakce, Patria.cz

Po finanční krizi jsme si zvykli zaměřovat se na témata jako monetární politika, fiskální stimulace, nezaměstnanost či finanční regulace. Jde samozřejmě o důležité věci, v budoucnu ale budeme muset věnovat stále více pozornosti dosud zanedbávanému tématu: Ekonomickému vývoji souvisejícímu se změnami v populaci. Ty totiž budou rozhodovat o tom, zda bude nějaký stát dále bohatnout, či zda bude ztrácet na globálním významu.

Patrick Gerland, který pracuje pro OSN, přišel v roce 2014 s významnou informací, které si ale skoro nikdo nevšímal. Podle odhadů jeho týmu se bude globální populace vyvíjet jinak, než jsme se doposud domnívali. Namísto blízkého dosažení vrcholu existuje 80% pravděpodobnost, že počet lidí na Zemi se zvedne ze současných 7,2 miliard na 12,3 miliardy v roce 2100. Jedním z důvodů je to, že pokles porodnosti v Africe neprobíhá tak rychle, jak se dříve předpokládalo.

Regiony, kde by měl být růst populace nejrychlejší, jsou obvykle také nejchudší. Jde zejména o Afriku či jižní Asii. V budoucnu tu tedy bude žít stále více lidí a místní ekonomiky jim nebudou schopny poskytnout vyšší životní standard. Na Západě a ve východní Asii zase nalezneme bohaté společnosti, které ale nebudou mít dost mladých lidí na to, aby dále prosperovaly. Pro mě jako ekonoma je řešení evidentní: Vyspělé země mohou ke svému užitku přijmout mladé Afričany a Asijce a budou z toho těžit obě strany. V praxi ale není ani zdaleka jasné, zda by se touto možností relevantní země vůbec zabývaly. Jsou tu rasové a kulturní překážky i otázka, jak rychle by se přistěhovalci dovedli sžít s novým prostředím.

Vyspělé země, které budou schopny přijmout imigranty bez toho, aby to vyžadovalo vysoké náklady, by měly mít relativně dobrou budoucnost. Země, které zastávají málo flexibilní názory na to, co je národní identita, a mají striktní imigrační politiku, mohou ztrácet vliv a jejich populace se bude zmenšovat. Je jasné, že imigrace je jen jedním z řešení. Pokud se zvýší flexibilita pracovních podmínek a životní náklady nebudou příliš vysoké, rodiny se mohou rozhodnout mít více dětí. Jestliže se ale domníváte, že zmenšující se populace není problém, stačí se podívat na Japonsko. To si vede dobře, ale jeho populace stárne a stále méně pracujících podporuje starší lidi. Bude stále méně zdrojů na rozvoj firem a celé země.

Problémy spojené s populačním vývojem se intenzivně diskutují v zemích jako Francie, Izrael či Singapur. Všechny tyto státy mají veřejnou politiku zaměřenou na zvýšení porodnosti a tímto směrem jich pravděpodobně půjde stále více. Snaha o zvýšení porodnosti a přilákání lidského talentu bude pravděpodobně jedním z hlavních rysů ekonomických politik budoucnosti. Bude to podobné, jako když se dnes velká města ucházejí o fotbalové stadiony či firmy a jejich továrny.

Autorem je Tyler Cowen z George Mason University.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

Opravdu si někdo myslí, že dnes by Wall Street pomoc nedostala?
15.01.2015 15:39
Ředitelé velkých bank na Wall Street si dál stěžují na to, jak jim ško...

Váš názor
  • brejnuošink
    26.01.2015 17:52

    Neuvěřitelné vymývání mozků... :-(
    radim
  • :-)
    21.01.2015 14:00

    A ja zase neco vim ale nepovim. To neco, co vim, je takova univerzalni teorie, ktera dokaze vysvetlit 95% udalosti ve svete, ve spolecnosti. Je naramna sranda, pozorovat ty, kteri nemaji o fungovani naseho sveta ani paru. Cely zivot se zaobiraji nagenerovanym umelym sumem okolo a snazi se ho popsat, aby vypadali chytri. :-) Proste, next level.
    Mezernik
  •  
    21.01.2015 13:15

    Už se těším až bude zasedat "český parlament" v roce 2050 a bude tam 200 poslanců "šikmookých černochů" a budou rozhodovat zda ten zbytek bílých dají do rezervace a nebo vycpou do muzea.
    optimista
  • imigrace? Bože!
    21.01.2015 10:27

    Takové bláboly může říct jen fakt infantilní kokot z OSN !! Na to se nedá vůbec reagovat. Jediná lidská rasa, která je schopná se vzdělávat a má to v genech je bílá. Pravda, černoch se může stát vědcem i inženýrem, ale jeho potomci to nezdědí. Oni se musí ke vzdělání opakovaně přivádět... Ovšem třetí svět je totálně mimo. Ten kokot z OSN si fakt myslí, že veškěrý vybudovaný potenciál euroatlantické civilizace nahradí, resp. udrží miliony tupých, nevzdělaných a zaostalých náboženských fanatiků ??? Kam jsme to v té politické korektnosti a toleranci dospěli? Do hoven !!!
    Jesse
  •  
    21.01.2015 8:32

    Tady je teda banda xenofobnich "chytraku"..
    krupicová kaše
    • Zatím ekonominu podporují
      21.01.2015 8:53

      Tak zatím, jak vidno naší ekonomiku podporují. Výroba raket, bombardérů a.p. je v plném proudu. A jak to vypadá, budou ji podporovat dál. Před několika lety jsem navštívil Zell am See v Rakousku. Jako vždy jsem se těšil na klid a malebnost tohoto městečka. Nestačil jsem se však divit. Dovolenou zde trávili stovky muslimů. Ženy v černém a burkách. Kontrast s rakouskou malebností byl děsivý, zkažená dovolená. Malé děti dokonce začaly plakat, když někde za rohem spatřili taková strašidla. Nepatří sem, nechci je tady.
      jiri
  •  
    21.01.2015 8:17

    Bohužel je tento názor velmi rozšířený. Opak je pravdou. Žádný muslim Vám zadek v domově důchodců neutře. Začíná to ve škole, kdy má učitelka třetinu dětí cigánů a třetinu přestěhovalců. Těm se věnuje víc než ostatním dětem a pak klesá úroveň školství. Vím jak dělají zkoušky zahraniční studenti na vysoké škole. Jak se chovají v práci. šeskrát denně si v práci kleknou na kobereček a modlí se k mece a pracovní proces je nezajímá.
    pepa
  • Zase chytrolínek
    20.01.2015 20:26

    zase nějaký chytrolínek, co nikdy nedělal a je placen z daní nebo příspěvků. Podle tohoto ideálu by musela Francie být na úrovni Švýcarska a to jaksi není, panáček neumí asi moc vysvětlit proč většina z imigrantů jen natáhne packu a dělat nechce, takže to je spíš cesta jak bohatství ztratit, nepracující imigrant je zátěž
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    20.01.2015 19:52

    Co člověk k životu potřebuje? Multikultura to rozhodně není. Imigranty potřebuji ti , kdo těží z levné pracovní síly. To já nejsem.
    Jan Planička
  • Imigrace/nezaměstnanost
    20.01.2015 18:37

    Osobně mě prudí názor, že by to v EU bez imigrantů nešlo. Dokud je v zemích EU nezaměstnanost znamená to, že by se na práci někdo našel, akorát by to muselo být pro něho výhodné. Takže by měl nějaký ekonom spočítat poměr minimální mzdy proti sociálním dávkám, tak aby bylo výhodnější vzít práci za minimální mzdu než se válet doma a pobírat podporu,......
    pepé
    • Re: Imigrace/nezaměstnanost
      22.01.2015 11:20

      V současnosti je stále více těch, co se raději nechají zaměstnat na černo a přitom pobírají sociální dávky, než aby se nechali zaměstnat oficiálně. Nenastane-li průdké snížení sociálních dávek a různých sociálních výpomocí podle skutečného majetku či možností žadatele pracovat, vždy zde bude výhodnější se "flákat" a pobírat jakoukoli "rentu" od státu. --- Myslím, že je třeba využít státních podniků a dále obcí k tomu, aby nastalo zaměstnávání těch co nechtějí pracovat odmítnutím přídělu sociálních dávek. --- Pak nastane cesta k lepšímu a spravedlivějšímu systému. --- Nelze se nechat vydírat Evropskou unií.
      KONTO
  •  
    20.01.2015 17:58

    Imigrace je umělá poptávka a snaha nechat vymřít místní obyvatelstvo.Proč skončilo úročení vkladů,které podporovalo místní střední třídu?Peníze na tyto úroky zůstaly ve fabrikách a proč?Peníze si dává jako odměnu pan podnikatel a střední třída přišla o zdroj příjmů na děti.Je to hnusná politika.
    Mac
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.