Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pimco: Komoditní výhled pro letošní rok

Pimco: Komoditní výhled pro letošní rok

06.02.2015 17:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Pomalý ekonomický růst po roce 2008 a útlum v čínské ekonomice měly na ceny komodit negativní vliv. Větší váhu má ale podle našeho názor vývoj na straně nabídky. U cen ropy je pravděpodobné, že letos dojde k jejich celkové stabilizaci a dokonce k určitému růstu. Ropa byla poslední komoditou, která reagovala na velký nabídkový šok, ale projevily se i poptávkové faktory. Na trhu se objevil přebytek ve výši přibližně 1 milionu barelů denně, nyní se zdá, že je dosaženo nové rovnováhy. Pokud se ukáže, že skladovací kapacity nejsou dostatečné, může cena ropy ještě klesnout. Podle nás by ale šlo pouze o přechodný jev.

Z dlouhodobějšího hlediska poroste poptávka každý rok asi o 1 milion barelů denně. Současné ceny vedou k vyrovnávání nabídky a poptávky a děje se tak zejména prostřednictvím poklesu růstu americké produkce. Přispívá i mírný růst globální poptávky, který je tažen nižšími cenami ropy. Nejistota je ale vysoká. K omezení produkce v USA by mohly přispět finanční trhy, které nyní pečlivě zkoumají výhled těžařů. Pro investory by měl být pozitivní sezónní vývoj: Ceny ropy obvykle rostou v první polovině roku. Trhy to ale většinou ignorují. Navíc může k růstu cen přispět finanční tenze v některých zemích těžících ropu. Příkladem je Nigérie, kde by mohlo dojít až k destabilizaci v těžebním sektoru.

Ceny zemního plynu by měly být i nadále pod tlakem převisu nabídky. Zima je prozatím teplá, a to omezí poptávku ze strany domácností. V roce 2012 pomáhal zemnímu plynu přechod z uhelných na plynové elektrárny, letos tomu tak už ale nebude. Uhelné elektrárny totiž nahradily nové zdroje a nejsou tu nové kapacity, které by zvyšovaly spotřebu plynu. Dlouhodobější výhled je ale lepší díky poptávce z průmyslu, odstavování dosluhujících uhelných elektráren, které nebudou splňovat regulační podmínky, či díky zvýšenému vývozu do Mexika, který by se na cenách měl projevovat pozitivně. Týká se to roku 2016 a dalších let.

Zemědělské komodity si na konci roku 2014 připsaly téměř 20 %. Kvůli poklesu cen ropy si toho téměř nikdo nevšímal. Šlo zejména o odraz vývoje v Rusku, které je významným pěstitelem obilí. Na druhou stranu tu je ale korelace mezi cenami ropy a cenami zemědělskými komodit a proto se domníváme, že prostor pro další růst cen těchto komodit je omezený. Jako vždy může dojít k tomu, že ceny zemědělských komodit vytlačí nahoru sucho. Dlouhodobé modely ale ukazují, že jeho pravděpodobnost je nyní malá. Náš pohled na tento segment komoditního trhu je tak negativní.

Vzácné kovy vnímáme spíše jako měnu, jejíž cena se hýbe v závislosti na tom, jak se mění globální reálné výnosy. Ceny zlata dnes zhruba odpovídají tomu, kde se nachází reálné výnosy v USA. Je ale pravděpodobné, že Fed začne sazby zvyšovat a dolar bude dál posilovat. Zlato tak čelí spíše riziku poklesu ceny. Na průmyslové kovy doléhá zejména vývoj v Číně, která se posouvá k ekonomice spotřeby. Negativní dopad mají i ceny ropy a oslabování měn rozvíjejících se zemí.

Ceny průmyslových kovů přes to všechno v roce 2014 klesly pouze o 6,5 %. Podle našeho názoru to dokazuje, že tyto komodity už jsou, co se týče nabídkového cyklu, dál než energie. V roce 2015 by se měly výrazněji projevovat nižší ceny ropy a snižovat těžební náklady. Proti tomu bude působit zrychlující americká ekonomika a možná i zvýšení investic do infrastruktury v Číně. Celkově by podle našeho názoru mělo letos v tomto segmentu komoditního trhu dojít k cenové stabilizaci. V souhrnu by letošní rok měl být pro komodity neutrální, mírný růst cen ropy bude vyvážen poklesy jinde. Dolar je silný, globální inflace leží nízko, a to bude na komodity doléhat negativně. Komodity jsou ale podle nás stále dobrým nástrojem pro diverzifikaci a doplněk k akciím a dluhopisům.

Zdroj: Pimco


Čtěte více:

Pivovarnický sektor - zajímavá investiční příležitost
05.02.2015 17:00
Není zrovna tajemstvím, že aktuální valuace akciových trhů v USA a Záp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023
5:58Stratégové z Wall Street varují, že pokles na akciích může vyvolat širší prodeje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m