Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Je systém sociálního pojištění jen podporou lenochů?

Víkendář: Je systém sociálního pojištění jen podporou lenochů?

22.02.2015 7:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Během poslední volební kampaně vytáhli američtí republikáni do boje se záchrannou sociální sítí. Tvrdili, že potravinové lístky, podpora v nezaměstnanosti a podobné programy vytvářejí závislost na státní pomoci a snižují motivaci k práci. Pokud by došlo k omezení této pomoci, chudým by to podle jejich názoru prospělo. Po volbách republikáni z takových postojů ustoupili, ale stále jde o téma, které se nachází v jádru jejich politiky. Jejich skutečné názory a pozadí celé věci asi nejlépe vystihuje heslo, které se opakovaně objevuje na setkáních příznivců Tea Party: „Na to, co já vydělám, nemáte vy nárok.“ Mnozí republikáni se jednoduše domnívají, že jim vláda bere peníze a dává je lenochům, kteří si je nezaslouží. Chápou, že existují i lidé, kteří se skutečně snaží, ale většina peněz se podle nich vyhodí oknem.

Podobné názory neodpovídají povaze programů sociálního pojištění. Samozřejmě, že jsou vždy výjimky, ale většinu chudých najdeme v tvrdě pracujících rodinách, které dělají, co mohou. Téměř 40 % Američanů ve věku 25 – 60 let si prožije alespoň jeden rok s příjmy pod hranicí chudoby. Polovina amerických dětí bude žít v rodině, která bude využívat potravinové lístky. Jinak řečeno, chudoba v USA je masovým jevem a pro většinu lidí není otázkou, zda do ní spadnou, ale kdy se tak stane.

Sociální podpora je vytvářena přesně z popsaného důvodu. Kapitalismus je mnohem lepším systémem než třeba socialismus. Poskytuje lepší zboží a služby, ale zároveň přináší rizika, která se v jiných systémech neobjevují. Souvisí s ekonomickým cyklem, nezaměstnaností, bezdomovectvím, nedostatkem potravin a podobně. V socialismu lze to vše z velké části eliminovat, v kapitalismu se ale může stát, že se lidé najednou ocitnou bez práce a bojují o živobytí. Cykly jsou jasným rysem každé kapitalistické ekonomiky, k nim se ohledně celkové nejistoty nyní přidává globalizace a technologické změny. Rizika, která s nimi souvisí, pak sociální pojištění rozptyluje po celé společnosti podobně, jako třeba pojištění proti požáru. Nejde tedy o to, že by existovali těžce pracující lidé, kteří dávají peníze jiným a nic z toho nemají. Lidé si v tomto systému kupují pojištění a to má svou hodnotu, ať už se objeví požár, nebo ne.

Peníze, které se v rámci sociálního pojištění vyberou, se nevyhodí oknem na líné lidi, kteří si je nezaslouží. Poskytují hodnotnou ochranu proti rizikům, která přináší kapitalistický systém a která se mohou dotknout každého bez varování (jen málo lidí například předpokládalo, že přijde Velká recese). Bohatí lidé mohou namítat, proč by oni měli platit do systému, který nikdy nevyužijí. Ale někdy ztratíte i skutečně velký majetek a navíc si bohatí lidé užívají svých vlastních forem sociálního zabezpečení. Kdo například nejvíce těžil ze záchrany bank během poslední recese? Kdo nejvíce těžil z programu kvantitativního uvolňování, který zvedl ceny aktiv? Běžní lidé z nich těžili také, a to bylo hlavním cílem. Není ale pochyb o tom, že právě ti nejbohatší byli tímto způsobem chráněni proti velkým ztrátám na majetku.

Sociální pojištění nás chrání proti nevyhnutelným útlumům, kterými kapitalistický systém prochází. Nemělo by náležet jen bohatým, ale všem. Tohoto pojištění nepotřebujeme méně, ale naopak více. Je škoda, že ti, kteří jsou nejlépe zabezpečeni, stojí v čele útoku proti tomuto pojištění, které má chránit lidi s menším štěstím.

Autorem je ekonom Mark Thoma.

Zdroj: The Fiscal Times


Čtěte více:

Project Syndicate: Doba adaptace
19.02.2015 15:50
Svět se potřebuje přestat ohlížet. Od ekonomické krize roku 2008 jsme ...

Váš názor
  • Budou za socialismu peníze?
    24.02.2015 9:52

    Budou za socialismu peníze? Dogmatici tvrdí, že ne! Revizionisté, že ano! Opravdoví marxisté prohlašují, že u někoho budou, u někoho ne. Existují země, kde nelze vybudovat socialismus? Ano, jsou takové. Například Lucembursko, Ghana nebo Angola. Vědecky je dokázáno, že do tak malé země se tak velký bordel nevejde.
    king
  • ENÉM ESLI KAŽDÝ SYSTÉM TZV. SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ NENÍ LETADLO/PYRAMIDOVÁ HRA, ŽE?
    23.02.2015 14:15

    ENÉM ESLI KAŽDÝ SYSTÉM TZV. SOCIÁLNÍHO POJIŠTĚNÍ NENÍ LETADLO/PYRAMIDOVÁ HRA, ŽE? K tomu viz např. kreslený/é vtip/y, na kterém se ptají vyšetřovatelé Madoffa: Takže pane Madoffe, kde jste pojal nápad založit vaši letadlovou hru? Ále, v systému a/sociálního pojištění, přeci ... https://danieljmitchell.files.wordpress.com/2010/12/madoff.jpg https://danieljmitchell.files.wordpress.com/2011/09/ponzi-ss.jpg http://www.cagle.com/working/081219/bok.jpg http://www.economicnoise.com/wp-content/uploads/2010/02/social_security.png Dále si dejte hledat např. obrázky na google.com: how does the social security system work madoff
    king
    • A to ještě to LETADLO aSOCIÁLNÍho POJIŠTĚNÍ LETÍ NA DLUH!
      24.02.2015 9:54

      A to ještě to LETADLO aSOCIÁLNÍho POJIŠTĚNÍ LETÍ NA DLUH! V Řecku již v podstátě dolétali ... Tam se již vezou jen polituci značky Sereza ...
      king
  •  
    22.02.2015 16:30

    "Kapitalismus je mnohem lepším systémem než třeba socialismus." jak pro koho. dycky jak pro koho..
    Azb
    •  
      22.02.2015 20:04

      Pro flákače je lepší socialismus.
      Hans
      • Otázky ke zkouškám VUML
        23.02.2015 16:48

        Jaké jsou základní rozdíly mezi socialismem a kapitalismem? Za kapitalismu je člověk vykořisťován člověkem, kdežto za socialismu je tomu naopak. Proč budujeme socialismus? Protože je to lehčí než pracovat, Není výstavba socialismu u nás poněkud opožděna? Ano, je. Socialismus u nás mohl být už dávno vybudován, kdyby to pracující dostali jako melouch. Existuje v socialistické společnosti třídní nerovnost ? Nikoliv. Třídní dělení, známé z kapitalismu, bylo socialistickou revolucí bezezbytku zlikvidováno. V socialistické společnosti existuje tudíž naprostá a všeobecná rovnoprávnost. Je však pravda, že někteří lidé, nebo skupiny lidí, jsou rovnoprávnější než ostatní. 8. Kteří jsou největší nepřátelé socialismu? Imperialismus, ale hlavně jaro, léto, podzim a zima. 9. Jaký je rozdíl mezi lidmi a lidem socialismu? Lid socialismu buduje spravedlivou socialistickou společnost a statečně překonává všechny překážky, kdežto lidé, ti na všechno serou. 10. Co je to socialistické plánování? Plánování je nepřetržité narušování zdravé snahy po docílení co nejlepších výkonů. Je to, jinými slovy, soustavná činnost zaměřená k dosažení náhodných výsledků a vychází ze socialistického poznatku, že co nelze splnit, to lze aspoň naplánovat. Před válkou jsme nevěděli co bude za pět let, kdežto dnes to víme. Netušíme však, co bude zítra odpoledne. 11. Jaký je vztah mezi mzdou a prací za socialismu? Prostřednictvím mzdy jsou pracující trestáni za vykonanou práci. Pracující předstírají, že pracují, stát předstírá, že je platí.
        king
      •  
        23.02.2015 10:14

        Civilizace je o tom, ze existuje souziti vice lidi, SPOLECNOST a ta je naplnovana v socialismu, ne v kapitalismu. Pokud jeden druhemu nebudeme pomahat, zvitezi ten silnejsi, pak to nebude civilizace, ale pravek prevedeny do ekonomicke roviny. A pokud to tak bude, nerozumim pak proc by silnejsi nemohl bit kolem sebe slabsi lidi, proste zvitezi ten silnejsi. Anebo se shodneme, ze jeden druhemu nemuzeme ublizovat a to pak ma platit nejen fyzicky, ale samozrjme i financne. Toto je CIVILIZACE.
        ondra
Aktuální komentáře
19.04.2024
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data